Lep pozdrav,
opisal ti bom veščino Tai Ji Quana, kot jo lahko spoznaš pri mojstru Marjanu Dogši.
Naj te sprva opozorim, da bom opisoval njega način vadbe, obstaja namreč več različnih pristopov. Marjan je svojega prilagodil zdravju pred bojem... Kaj to pomeni?
Pričneš z Yang šolo, ki ni Taj Ji Quan v svojem principu, temveč je izpeljanka začetne Chen sole. Je pocasna, skorajda ne pozna izbruhov(fa jin="udarec"), ter sprememb hitrosti(yin/yang). Je izredno koristna chi gong vadba, ki te nauči osnov gibanja, stabilnosti, percepcije lastnega telesa ter načina učenja/vadbe. Razdeljena je na formo 24(stevilo pomeni sestevek figur v formi), tradicionalno 108, 48 ter 42. Zgolj prvi sta klasicni Yang soli, ostali sta kompilaciji razlicnih sol, ter ucni pripomocek za prestop v Chen solo.
Ucenje Yang sole traja priblizno 4 leta...nato nastopi Chen sola...druga zgodba...
Zakaj sem rekel zdravje pred bojem?
-ker se aplikacije ucijo sele po 7 letih
-orodja(mec, palica, pahljaca...) po 5 letih
-ker je zelo jasno vidno da pri nas ni prostora za nasilje
ne razumi me napacno...izgubis veliko, ce ostanes v Yang soli, in ne razisces chena ter aplikacij, orodij...ipd...boj je majhen delcek, vendar zelo pomemben...kompletno znanje ti bo pa dalo nesteto stevil...zdravje, znanje masaze, anatomija telesa, izgradnja samopodobe(ne na filozofiji temvec na dejstvu, da nekaj znas, da nekaj delas, ritem...vsak dan, magari samo 5 min...
BUM BUM BUM BUM BUM BUM BUM BUM BUM BUM BUM BUM
ni besed da se opise;)
ritem...
gibanje...
Toliko o birokraciji:)
Potek vadbe; ogrevanje pol ure...ponavljanje figu, forme...
ponavljanje
ponavljanje
ponavljanje
malo gibanja v dvoje("sparing"...gre za percepcijo sticking chi-ja)...
Taj Ji Quan je mehka borilna veščina. Prav tako je nas prvi cilj dobro pocutje, ne treniranje poklicnih morilcev(ti si raje pistole kupijo...matr so smesni:) ) Gibanje je krozno ter linearno, deluje pa na principu yin yang...linearne napade odpeljes na stran, oz...za koncnice(chi na) uporabis fa jin v povezavi z dim mak tockami(misice, zile, zivci)...po mojem mnenju je to ena najbolj efektivnih borilnih vescin, ker se ne ucis udarcev ampak gibanja...forma sama je zgolj pomagalo...dejanski boji nimajo zveze z formo...naucis se ozavestiti vsak delcek telesa(detajli so zelooooooooo dlakocepski...)...zato sprva zacnes pocasi...v hitrem gibu se mnogo detjalov izgubi, kar pomeni v hitrem gibanju nestabilnost, nesproscenost-ni pretoka ipd....
naucil se bos stabilnosti, nasel center svoj, vadil, vadil, vadil...pridobil samozavest, disciplino ipd...vendar le kolikor bos sam tako hotel...to velja tudi za ostale vescina...lahko imas super mojstra pa ce si sam len ni pomena...
pa se nekaj...sam sem ti opisoval mnogo podrobnosti; na treningu ni filozofiranja z energijami pa chijem pa daoizmom...bos videl kaj mislim; to so stvari( chi naprimer)...ki se jih ne opisuje...se ne pogovarja o njih...da prides do te tocke moras biti popolnoma sproscen, brez nekih napetosti, zelja po energetskih bombah ipd...pac vadis, vadis, vadis...in se ti hkrati krepi chi...in vidis nekaj, opazis da ti nekaj po roki gre...tega se ne da opisat...nima smisla...zato ne sprasuj Marjana o chiju oz. o filozofiji...najdi jo sam v sebi....
Najbolje je da znaš, pa ne veš kako....gre za izbris ega(strah, podcenjevanje, zelja po necem)...ko gre nekaj proti tebi se samo ukoreninis in se umaknes oz. speljes stran enerigijo...in to je to...mi je ze parkrat resilo zivljenje, pa ne pred pretepom ampak pred motoristom, padajoco vejo ipd...to je zivljenje...ne pa pretep....
Pac ko ponovs en gib 5000 krat se ti zdi malce neumno jit svojo vescino na ulico sprobavat...nekako prerastes kreganje o tem kaj je bolse, kdo je bolsi ipd...
dejansko ce bos resno vadil bos razvil svoj stil...ki bo le tebi lasten...saj si ti en sam...in to je pomen vadbe...da odkrijes nekaj, kar si ze pozabil...najbolj efektivno, "zivalsko" gibanje...
Taj Ji Quan je vescina/umetnost gibanja...NI sport, NI razgibavanje...zahteva popolno koncentracijo ter sproscenost...igras se, vendar nisi otrocji...
Aikido izvira iz Taj Ji Quana(glavni principi)...vendar pricne ucnje iz popolnoma druge smeri...ce je pri Taj Ji Quanu gibanje v dvoje cilj...je pri Aikidu zacetek...ce si rad v kontaku potem razmisli o Aikidu...oz...naj nekdo o tej vescini se kaj napise(mi je kar malo zal da nimam vec zivljenj, bi se Aikido probal

)
Sam sem 7 let treniral Karate sedaj pa 5 let Taj Ji Quan...razlika je vec kot ocitna( v 1 letu sem dobil kot tam v 7ih)...Marjan je pac mojster...Za karate jih je zeloooo malo v Slo...ti pa tudi priporocam da sedaj naredis eno raziskavo, najdes MOJSTRA vescine ki te zanima ter ji nato sledis celo zivljnje...polovicarstvo se nikoli ne obnese...ne misli da v 10 letih zves bistvo Karateja...so pac MOJSTRI in ...ostali....in mojster dela vajo, ter vaja mojstra....
najdi se nekje!
srecno pot...