Ok, fantje, priznam, pojma nimam o vaših veščinah, mi je blo pa zanimivo brat.
Tole o yinu in yangu ... ma glih včeri sem spet na novo, z novega zornega kota, dojela vso to polarnost na raznih nivojih. Mi je tolk dogajal, da kar nekaj časa nisem zaspala.
Izšlo pa je vse skupaj iz tega, da sem si neki mejlala s Kali in potem gledala Stargate, vse tiste lepe planete in eksplozije sonc (tko da se mi je filing krogle dobro zapekel v možgane) in potem sem po neki (dolgi in blazno avanturistični) verigi asociacij končala pri tem, kako je vse samo nihanje neštetih frekvenc, ki niso nič drugega kot poskus uravnoteženjna proti nuli – poskus preseganja dvojnosti. Ko se v središču vse razpusti v eno, boga, praznino, čisto bit ali čisti nič, whatever, ko izgineta tud yin in yang.
No, to sem pravzaprav hotela rečt, da sta yy samo čisti abstakciji, prazna, zgolj formalna pojma, ki ju razum potrebuje, da ima sploh kaj za mislit. Na yy lahko potem razporediš vsa nasprotja tega sveta.
Tako da malemu zvedavcu lahko poveš, da sta yy samo kitajski besedi, pod kateri lahko strpaš vse pare nasprotij (uau, noro, glih se je že stemnilo, na drugi strani doline pa so prižgali kres, hudooo lepo zgleda ...)
... amm ... No, enostavno mu povej, da yy ponazarjata to, kar lahko v naravi vidimo kot pare oz. nasprotja in da se zaradi gibanja ta med seboj izmenjujejo (pa na kakršenkoli način že): levo-desno, gor-dol, nebo-zemlja, noč-dan, zima-poletje, moški-ženska, ima toga puno ...
Pa ne me sekirat, da nisem bila eksaktna al pa strokovna al pa kej, to niti ni bil moj namen. Niti ne vem, če bo komu tisto zgoraj sploh kaj jasno, ampak mogla sem napisat. Zarad sebe, da včerajšnjo izkušnje ohranim živo. (Me je nick wu_wei ful v živo spomnil nanjo. Which is nice.

)