Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12
(Read 49859 times)
Bamby
5

No pain no gain

Re: verjetnost & paradoks
Reply #90 - 09.09.2005 at 07:29:28

Vidim, da se počasi le bližate temu kar sem napisal v svojem prvem postu pod to temo, vendar še vedno ne razumete popolnoma zato ponavljam svoj post še enkrat (samo v tistem delu, ki se tiče vprašanja), ker ga očitno niste pazljivo prebrali. To velja posebej za Bardota za katerega bi bilo bolje, da bi manj pisal in več premišljeval.

Še enkrat ponavljam to kar trdim že ves čas.:

Ni paradoksa.

S stališča preživetja jetnika A je vseeno kaj mu reče stražar (B ali C), je slično kot bi mu dejal npr. da zunaj sije sonce ali da dežuje.

Verjetnost preživetja je tako za jetnika A kot za jetnika B kot za jetnika C enaka 1/3.

Ker niste rešili enostavne naloge ste jo “začinili” po načelu:

“Če ne moreš rešiti lahkega problema ga zakompliciraj in ga napravi težjega.”

Spodnja naloga in problem Monty Halla nista identična.

miha- wrote on 21.10.2004 at 22:12:36:
Jetniki A ,B in C so obosjeni na smrt.Vladar pravi da bo enga od teh treh
(nakljucno) pomilostil.
Vladar sporoči stražarju, katerega bo pomilostil.
Pogovor med A in stražarjem.
A: Če mi poves kdo od B ali C bo usmrčen, mi nisi povedal nič novega(mi nisi dal nobene informacije), kajti tako ali tako bo eden od njiju umrl.

stražar: Tvoja verjetnost preživetja je 1/3. Če ti povem kdo od B ali C bo usmrčen, ostaneta 2 in torej je tvoja verjetnost preživetja 1/2(torej sem ti povedal neko informacijo).

Kdo ima prav?  

Bamby wrote on 31.05.2005 at 01:44:29:

V našem primeru imamo tri osebe A, B in C. Ni nikakršnega paradoksa samo napačno razmišljanje.

1= preživetje
0= smrt

So tri možnosti:

A=0
B=0
C=1

A=0
B=1
C=0

A=1
B=0
C=0

ZELO POMEBNO je ZAČETNO STANJE in iz tega se izhaja pri računanju verjetnosti dogodka (preživetja osebe A). Vladar se je odločil, da bo pomilostil eno osebo in to je ZAČETNO STANJE, ki se ga moramo držati, ko določamo kakšna je verjetnost, da oseba A preživi. Ne glede kaj stražar reče (ali bo umrla oseba B ali oseba C) verjetnost preživetja za osebo A je vedno 1:3. Namreč vladar je tisti, ki je odločil  in določil ZAČETNO STANJE in ne stražar, stražar se temu lahko samo prilagodi (ker ve za vladarjevo odločitev), tako da reče:

V primeru #1

MORA stražar reči oseba B bo umrla

V primeru #2

MORA stražar reči oseba C bo umrla

V primeru #3

Ima stražar celo izbiro in lahko reče tako za osebo B ali pa za osebo C, da bo umrla. Vseeno je kaj izbere, ker je vse že DOLOČIL VLADAR  pred njim (ZAČETNO STANJE)

Zakaj se zdi, da gre za paradoks?

Zato, ker se stražarjevo trditev upošteva za začetno stanje kar pa ni res in je napačno, SAJ NI ODLOČAL ON ampak vladar!!! V prispodobi: vladar je »metal kocko«, stražar pa je samo delno interpretiral rezulat.

Vladarjevo odločitev lahko smatramo kot slučajno izbiro med tremi številkami iz bobna. (nihče ne ve kaj bo odločil razen njega) Če bomo naredili veliko število poskusov se bo izkazalo, da število zadetkov za vsako od treh številk limitira proti 1/3. Pri kovancu, cifra, grb, pa proti 1:2, kot je bilo videti že zgoraj. Stražarjeve pripombe NE SMEMO SMATRATI ZA NOVO ZAČETNO STANJE, ker bi v tem primeru res imeli verjetnost 1:2, s tem pa bi IGNORIRALI tistega, ki je zares odločil in to je VLADAR.

Formula bi iz gledišča osebe A izgledala takole:

Boolova algebra:

A ali ((B ali C) ali (B in C))

Oseba A bo preživela samo če bo rezultat v oklepaju

((B ali C) ali (B in C))

enako 0

torej:  ((B ali C) ali (B in C)) = 0

z besedami:

Umrla bo oseba B,
ali pa oseba C,
ALI pa bosta umrli obe osebi, tako oseba B kot oseba C.

Torej tri možnosti za stražarja, ki lahko vedno pokaže na NAJMANJ eno osebo, ki bo umrla ne glede na to kaj vladar izbere. Stražar ne igra nikakršne vloge pri eventuelnem povečanju verjetnosti preživetja osebe A.

Primer #1

((B ali C) ali (B in C))
((0 ali 1) ali (0 in 1)) = (1 ali 0) = 1 oseba A bo umrla

Primer #2

((B ali C) ali (B in C))
((1 ali 0) ali (1 in 0)) = (1 ali 0) = 1 oseba A bo umrla

Primer #3

((B ali C) ali (B in C))
((0 ali 0) ali (0 in 0)) = (0 ali 0) = 0 oseba A bo preživela

Malo sem na hitro »preletel« tudi problem Monty Halla, ki pa se ga ne more primerjati s tem zgoraj, namreč:

Pri tem problemčku zgoraj gre za elementarni dogodek (samo ena oseba je lahko izbrana), pri problemu “Monty Halla” pa gre za sestavljeni dogodek, kjer ne gre samo za zadetek ampak tudi za to kje se nahaja ta zadetek. (oseba, ki izbira se lahko v drugo premisli). Če bi vladar rekel, jaz bom odločil v kateri celici A, B ali C se nahaja oseba, ki bo preživela vi trije pa se zmenite po principu Monty Halla kdo bo v kateri celici, bi bila primera seveda identična (sestavljeni dogodek, celica in oseba).
Back to top

Življenje je popolnoma zastonj in brezplačno, pa vendar je ni
stvari na tem svetu, ki bi bila vredna več. (Bamby)

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #91 - 09.09.2005 at 08:28:30

Bamby wrote on 09.09.2005 at 07:29:28:

Še enkrat ponavljam to kar trdim že ves čas.:

Ni paradoksa.

S stališča preživetja jetnika A je vseeno kaj mu reče stražar (B ali C), je slično kot bi mu dejal npr. da zunaj sije sonce ali da dežuje.

Verjetnost preživetja je tako za jetnika A kot za jetnika B kot za jetnika C enaka 1/3.

Ker niste rešili enostavne naloge ste jo “začinili” po načelu:

“Če ne moreš rešiti lahkega problema ga zakompliciraj in ga napravi težjega.”

Spodnja naloga in problem Monty Halla nista identična.

Od teh trditev je resnična edino tista, da ni paradoksa.

Problema Monty Hall in problem treh stražarjev sta identična.

Verjetnosti preživetja so bile enake, preden je stražar povedal, kdo bo usmrčen, po tej informaciji pa ne več.
Po tej informaciji je verjetnost, da bo preživel A enaka 1/3, verjetnost, da bo preživel od stražarja neizbrani jetnik pa 2/3  (in miha, to je neodvisno od tega, po kakšnem ključu  stražar izbira med B in C)

Sicer pa je že simulacija z računalniškim programom dovolj zgovorna.

Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #92 - 09.09.2005 at 11:37:39

jaz se vdam

over & out

zanimiv je samo, kako je bp v istem dnevu pogruntu , to kar hočem povedat, bardo pa po 4 mescih se zdej tumba svoje
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #93 - 09.09.2005 at 11:44:46

Quote:
jaz se vdam

zanimiv je samo, kako je bp v istem dnevu pogruntu , to kar hočem povedat, bardo pa po 4 mescih se zdej tumba svoje

A pri tem nisi pomislil, da mogoče pa ti tumbaš?

Da ne bi šli preveč v širino, se omejimo na dve točki:
1. jaz trdim, da je verjetnost, da bo A pomiloščen 1/3 (s tem se strinja celo Bamby  8) )
2. jaz trdim, da je verjetnost, da bo pomiloščen tisti (B ali C), ki ga stražar ni izbral  2/3

Povej, ali se ti katera od teh dveh trditev  zdi napačna?
Kolikor sem doslej razbral, se s tema točkama strinja tudi bp (sory, ker te spet vpletam, ampak te je miha omenil)

Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #94 - 09.09.2005 at 12:14:53

Poglej si monty hall
Bayesovo formulo (s čim delimo)
Diagram.
Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #95 - 09.09.2005 at 12:18:06

Bardo_Thodol wrote on 09.09.2005 at 11:44:46:
A pri tem nisi pomislil, da mogoče pa ti tumbaš?

Da ne bi šli preveč v širino, se omejimo na dve točki:
1. jaz trdim, da je verjetnost, da bo A pomiloščen 1/3 (s tem se strinja celo Bamby  8) )
2. jaz trdim, da je verjetnost, da bo pomiloščen tisti (B ali C), ki ga stražar ni izbral  2/3

Povej, ali se ti katera od teh dveh trditev  zdi napačna?
Kolikor sem doslej razbral, se s tema točkama strinja tudi bp (sory, ker te spet vpletam, ampak te je miha omenil)

Če privzamemo da je porazdelitev izbire stražarja med B in C 1/2 za vsakega (torej ENAKA KOT SAM PRAVIŠ in PRIVZEMAŠ IN SPLOH NEVEŠ DA PRIVZEMAŠ) potem sta trditvi pravilni.
S podobnimi Čeji ti lahko jaz dokažem izreke za miljon dolarjev.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #96 - 09.09.2005 at 12:28:14

Quote:
Če privzamemo da je porazdelitev izbire stražarja med B in C 1/2 za vsakega (torej ENAKA KOT SAM PRAVIŠ in PRIVZEMAŠ IN SPLOH NEVEŠ DA PRIVZEMAŠ) potem sta trditvi pravilni.
S podobnimi Čeji ti lahko jaz dokažem izreke za miljon dolarjev.

OK, ni se treba razburjat Grin

torej se razhajava samo v tej točki:
jaz trdim, da verjetnost P(A) ni odvisna od tega, kako stražar izbira med B in C, ti pa praviš, da je odvisna.

V mojem prepričanju me je najbolj utrdil poskus, simulacija s programom, medtem, ko se mi tvoja izvajanja zdijo na prvi pogled logična, vendar so zagotovo zavajajoča, saj bi se sicer tudi simulacija obnašala v skadu s tvojimi trditvami.

Še to moram dodat: v simulaciji sem dal programu navodilo, da naj vedno izbere B, tako, da ni govora o enaki porazdelitvi.

Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #97 - 09.09.2005 at 12:38:29

Razloži si, od kje pride 1/2 v imenovalcu v Bayesovi formuli. V svojo simulacijo s programom si ti prav tako "nevede"  privzel nelegalen privzetek. Potem je logično da ti isto kaže. Naredi s priogramom to kar sem ti že povedal, pa boš videl.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #98 - 09.09.2005 at 12:44:15

Quote:
Razloži si, od kje pride 1/2 v imenovalcu v Bayesovi formuli. V svojo simulacijo s programom si ti prav tako "nevede"  privzel nelegalen privzetek. Potem je logično da ti isto kaže. Naredi s priogramom to kar sem ti že povedal, pa boš videl.

Kaj naj naredim s svojim programom?
Ali ni že to dovolj, če mu dam navodilo, da naj vedno izbere B?

Bayesovo formulo bi bilo treba ustrezno napisati tudi za drugačne razporeditve in bi dobil enako. Ne poznam zdaj na pamet detajlov, lahko se pa pozanimam, kako je s to formulo v primeru, če tam ni  1/2, vendar sem "prepričan", da se P(A) ne bo spremenil.

Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #99 - 09.09.2005 at 13:17:05

Bardo_Thodol wrote on 09.09.2005 at 12:44:15:
Kaj naj naredim s svojim programom?
Ali ni že to dovolj, če mu dam navodilo, da naj vedno izbere B?

Bayesovo formulo bi bilo treba ustrezno napisati tudi za drugačne razporeditve in bi dobil enako. Ne poznam zdaj na pamet detajlov, lahko se pa pozanimam, kako je s to formulo v primeru, če tam ni  1/2, vendar sem "prepričan", da se P(A) ne bo spremenil.

ha ha pizda si faca. Vnaprej si prepričan kakšna je vrednost P(A) čeprav jo ne znaš izračunat - še več, prepričan si da se ne spreminja, kar je še večja budalaština.
Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #100 - 09.09.2005 at 13:23:04

svojo napačno logiko si prenesel na program . Program ti je pa dokaz da imaš prav, v resnici ti kaže tvojo logiko.

In JA; prav si naredel da vedno reče B , ko ima oba na voljo. To pomeni P(stražar reče B | A pomiloščen) = 1. Sedaj mi pa povej
P(stražar reče B) = ?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #101 - 09.09.2005 at 13:26:47

Quote:
ha ha pizda si faca. Vnaprej si prepričan kakšna je vrednost P(A) čeprav jo ne znaš izračunat - še več, prepričan si da se ne spreminja, kar je še večja budalaština.

Pizda nisem, mogoče sem pa faca, kaj pa vem ...

Za mene je poskus alfa in omega in menda se tudi fiziki držijo pravila, "če se formula ne ujema s poskusi, še enkrat poglej, kaj je narobe s  formulo".

Če si opazil, sem dal besedo "prepričan" v navednice, kar pomeni, da sem sam pri sebi prepričan "skoraj 100%".
Brez skrbi, tudi glede Bayesove formulo se bom natančneje  pozanimal ob prvi priliki, ko bom imel malo več časa.

Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #102 - 09.09.2005 at 13:43:31

Bardo_Thodol wrote on 09.09.2005 at 13:26:47:
Pizda nisem, mogoče sem pa faca, kaj pa vem ...

Za mene je poskus alfa in omega in menda se tudi fiziki držijo pravila, "če se formula ne ujema s poskusi, še enkrat poglej, kaj je narobe s  formulo".

Če si opazil, sem dal besedo "prepričan" v navednice, kar pomeni, da sem sam pri sebi prepričan "skoraj 100%".
Brez skrbi, tudi glede Bayesove formulo se bom natančneje  pozanimal ob prvi priliki, ko bom imel malo več časa.

"pizda si faca" je fraza. ne razčlenjuj Wink

Aja, misliš da je Bayes narobne formule naredu , ki veljajo že (ugibam) 150 let ? In vso človeštvo in vsi matematiki na svetu živijo v zmoti. Daj Bardo, razsvetli jih z svojim programom.To je tako veliko odkritje da si zasluži svetovno pozornost. Kar oglasi se na FMF, in jim predstavi svoj legendarni program. Namreč ta tvoj program bo postavu na glavo celo teorijo verjetnosti, k se razvija že 300 let. Ves ta trud zaman!! Na novo bo treba postaviti temelje, kajti če je formula, ki sledi iz teoriije napačna, potem je teorija napačna!! Pišuka ej! Pa že nevem kolk let uporablajo to znanje v praksi, pa hudič, noben ni opazu da je s teorijo neki narobe. Vsi hodijo brez glave po svetu , razen pogumnega Bardota, ki je kar mimogrede sestavil super program, čeprav verjetnost sploh ni njegovo področje.. Mislim da si zalužiš Nobelovo nagrado.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #103 - 09.09.2005 at 13:49:37

Bayesova formula za računanje pogojne verjetnosti je že v redu, samo prav jo je treba uporabiti.

Pa programa nisem jaz napisal, jaz sem ga samo preizkusil in deluje odlično.

Back to top

IP Logged

miha--
Guest

Reply #104 - 09.09.2005 at 14:03:52

Bardo_Thodol wrote on 09.09.2005 at 13:26:47:

No oglej si Bayesovo formulo, in izračunaj verjetnosti P(A) , P(B) , P(C). (U resnic ti sploh ni treba računat, samo oglej si, od katerih verjetnosti so te odvisne)
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12