Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 
(Read 6786 times)
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Oshojeve tehnike meditacije
16.09.2004 at 12:34:09
 
Meditacija: umetnost ekstaze, Osho

19. poglavje: Oshojeve tehnike


Opisali bomo nekatere meditacije, ki jih je Osho razvil v zadnjih dvajsetih letih. Večina teh tehnik se uporablja v stalnem meditacijskem programu v Mednarodnem Oshojevem središču v Pooni v Indiji. Redno jih vadijo ljudje posamezno ali v skupinah po vsem svetu. Nekatere meditacije se zdaj uporabljajo v posebnih terapevtskih skupinah, tri meditacijske terapije pa v celoviti obliki redno potekajo v komuni v Pooni in pod vodstvom šolanih terapevtov po vsem svetu.

Zelo koristno je, če kot spremljavo meditacijam uporabljate posebno glasbo, ki je na razpolago za vsako od navedenih tehnik. Posnetki na CD in kasetah se dobijo v mednarodnem središču v Pooni in v distribucijskih središčih po vsem svetu.

Večino meditacij lahko delate sami, vendar pa imajo ponavadi močnejši učinek, če jih delate v skupini.

Meditacijske tehnike, ki jih je razvil Osho, so vse aktivne, dinamične. Začnejo se z aktivnostjo, delovanjem in vas nato pripeljejo do stanja popolnega nedelovanja. Nekatere meditacijske tehnike so za tiste, ki so telesno usmerjeni, druge za tiste, ki so usmerjeni k srcu, in spet druge za ljudi, ki so umsko usmerjeni.

Oshojeve tehnike so za vse tri vrste ljudi. Začnejo s telesom, nadaljujejo s srcem in vas odvedejo do tišine, do spokojne zavesti neuma.

Priporočljivo je poskusiti tisto tehniko, ki vam je všeč, in jo vaditi enaindvajset dni zapovrstjo, da bi kar najbolj čutili njene učinke. Če je tehnika za vas, potem jo vadite – se z njo igrajte – vsak dan ob istem času, tri mesece. Po treh mesecih bodo njeni učinki na vas očitni. Tedaj ne bo nobene potrebe več, da bi se disciplinirali, da bi jo delali. Ali bo spontano odpadla ali pa bo postala del vašega življenja, del vas.

Osho je dejal, da je koristno vaditi aktivno meditacijo zjutraj in tiho zvečer. Ko greste iz dneva v noč, prehajate iz zunanjega v notranje, iz aktivnega v pasivno.

Zato pojdite scela v te tehnike, z vsem svojim bitjem, toda z neresnim odnosom. Ničesar ni mogoče pričakovati, ničesar doseči, zato se z njimi samo igrajte. Igrajte se z njimi in uživajte v njih. In uživajte v sebi.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #1 - 16.09.2004 at 12:36:25
 
DINAMIČNA MEDITACIJA

Dinamična meditacija je poglavitna Oshojeva tehnika in na njej temeljijo mnoge druge meditacije. Celovita razlaga dinamične meditacije je podana v tretjem in četrtem poglavju.

Tehniko lahko vadite posamezno ali v skupini. Če je možna skupinska meditacija, potem je energija precej močnejša in rezultati dosti izrazitejši. Tehniko delajte na tešče, z zaprtimi ali zavezanimi očmi in s čimmanj obleke na sebi, po možnosti zgodaj zjutraj.

Prva stopnja: deste minut globokega dihanja skozi nos. Telo naj bo čimbolj sproščeno; nato začnite globoko, hitro, kaotično dihati – čim globlje in čim hitreje. Intenzivno dihajte deset minut. Ne ustavite se; pojdite scela v dihanje. Če se telo hoče gibati, medtem ko dihate, naj se kar giblje; sodelujte, popolnoma sodelujte z njim.

Druga stopnja: Deset minut katarze, totalnega sodelovanja z vsako energijo, ki jo je ustvarilo dihanje,. Poudarek naj bo na katarzi in na popolni prepustitvi. Naj se dogodi vse, kar se dogaja. Ničesar ne tlačite. Če vam gre na jok, jokajte; če bi radi plesali, plešite, smejte se, kričite, jokajte; če bi radi plesali, plešite, smejte se, kričite, jokajte, skačite, stresajte – karkoli bi radi počeli, delajte! Samo bodite priča temu, kar se dogaja v vas.

Tretja stopnja: Deset minut vpitja hu – hu – hu. Dvignite roke nad glavo, skačite gor in dol, pri tem pa vpijte hu – hu. Doskočite trdo na pete, tako gre zvok globoko v spolno središče. Popolnoma se izčrpajte.

Četrta stopnja: Za deset minut obstanite kakor mrtvi, v tistem položaju, v kakršnem ste. Ne ganite se. V kakršnemkoli položaju ste, se popolnoma ustavite. Z dihanjem ste prebudili energijo, s katarzo ste jo očistili, s sufijsko mantro hu ste jo dvignili. Zdaj ji dovolite, da deluje globoko v vas. Energija pomeni gibanje. Ko je ne mečete več iz sebe, bo začela delovati v notranjosti.

Peta stopnja: Deset do petnajst minut plesa, praznovanja, zahvale za globoko blaženost, ki ste jo izkusili.

Alternativno obliko dinamične meditacije je Osho razvil za tiste, ki pri meditiranju ne morejo delati hrupa. Pri tej alternativni tehniki energijo obdržite v sebi, vse zvoke zadržite v sebi, namesto da jih vržete ven. Če greste scela v to meditacijo, ste šli v globoko obliko meditacije, ker energijo obdržite v sebi in se energija giblje v notranjosti.

Stopnje so enake kakor zgoraj. Naj telo eksplodira v katarzi v drugi stopnji, ne da bi oddajalo kakršnekoli zvoke. Sprostitev, čiščenje opravite s telesnimi gibi. Ničesar ne potlačite. Če hočete kričati, si dovolite izražati kričanje s telesom. Nato v tretji stopnji zabijajte zvok hu globoko vase. Obdržite zvok v sebi, bodite intenzivno eno z njim.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #2 - 17.09.2004 at 17:55:50
 
KUNDALINI

Ena Oshojevih najbolj priljubljenih in najmočnejših tehnik. V vas bo prebudila veliko kundalinija. Z njo se boste počutili žive, vibrirajoče. Ko se energija prebudi, jo raztrosite s plesom, tako da se vrne v vesolje, v bivanje. Nato sledi tišina, mirovanje. Tehnika je razdeljena na štiri petnajstminutne stopnje. Prve tri stopnje delate ob spremljavi glasbe, zadnjo stopnjo pa v popolni tišini. Oči imejte v prvih dveh fazah odprte ali zaprte, v drugih dveh fazah pa seveda zaprte.

Prva stopnja: Telo naj se petnajst minut stresa. Stresanje naj se začne pri dlaneh in stopalih, kjer se končujejo vsi živci v telesu. Oči imejte sproščene, mišice na obrazu naj bodo sproščene. Naj se vse stresa, vse vibrira. Na začetku boste morali to početi vi, a že po nekaj minutah vas bo prevzelo stresanje. Če imate telo sproščeno, se bo stresanje gibalo iz dlani, iz stopal k glavi, dokler vas popolnoma ne obvlada, dokler ne postanete stresanje.

Druga stopnja: Nato naj se energija, ki ste jo prebudili, izraža petnajst minut skozi ples. Živite s to energijo; dovolite ji, da se raztrosi s plesom. Ples je pomemben. V vas se je prebudilo več energije, kakor je je telo vajeno. Brez plesa boste čutili nekakšno motnjo, nekakšen nemir, nekakšno nelagodje. Zato pojdite totalno v ples. S praznovanjem izrazite vse energije, ki jih v vas prebuja ples. Uživajte!

Tretja stopnja: Stoje ali sede popolnoma mirujte petnajst minut. Igra naj nežna glasba. Dovolite si, da se zlijete v eno.

Četrta stopnja: petnajst minut ležite in bodite. Ni ničesar drugega kakor tišina, ničesar drugega kakor mirovanje, znotraj in zunaj.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #3 - 17.09.2004 at 17:58:06
 
NATARADŽ

Osho je večkrat govoril o plesu kot o tehniki. Ples so veliko uporabljali. Ko ples je, plesalca ni. Obstaja samo ples.

Številne Oshojeve tehnike uporabljajo ples. Nataradž je samo ples. Je ples kot totalna meditacija.

Prva stopnja: V štiridesetih minutah plesa naj vas nezavedno popolnoma prevzame. Plešite kakor obsedeni. Ne načrtujte in ne nadzorujte gibov, pozabite na to, da bi opazovali kot priča, da bi opazovali, se zavedali – samo bodite popolnoma v plesu. Ples se bo začel v spolnem središču in se bo nato dvigal navzgor. Naj se zgodi.

Druga stopnja: Ko se glasba ustavi, takoj nehajte plesati, lezite in bodite dvajset minut popolnoma tiho. V notranjosti se bodo nadaljevale vibracije plesa, glasbe. Dovolite jim, da prodrejo v vaše najbolj subtilne ravni.

Tretja stopnja: Vstanite in pet minut praznujte v plesu. Uživajte.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Magla
adm

Offline

domišlija je pomembnejša
od znanja-Albert Einsten

Posts: 788
SLO
Gender: male
Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #4 - 17.09.2004 at 18:04:17
 
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=gibanje;action=display;num=102175...

jest se nism odločil za to meditacijo ravno zaradi neprimernega prostora
mislm da bi sosedje popizdl  Grin   ...

drgač pa mi je všeč - ta druga varianta kjer ni potrebno izražati jeze z zvokom (beri: dreti)
Back to top
 

nikoli ne smemo prenehati postavljati vprašanj-radovednost ima lasten razlog za svoj obstoj- začutimo lahko le globoko spoštovanje do skrivnosti večnosti-nikdar ne izgubite svete radovednosti-Einsten
 
IP Logged
 
Magla
adm

Offline

domišlija je pomembnejša
od znanja-Albert Einsten

Posts: 788
SLO
Gender: male
Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #5 - 17.09.2004 at 18:11:25
 
men osebno je boljša...lažja... in precej, precej, precej, precej, precej, precej, precej, precej  manj boleča....

KUNDALINI MEDITACIJA...

drgač pri umetnosti gibanja je ena izmed znanj navedenih spodaj ravno dinamična meditacija

tko da... a prestavimo tole kr tja... al bo še velik drugih meditacij kle opisanih ...tko da kr kle ostane pri samozdravljenju...
Back to top
« Last Edit: 17.09.2004 at 21:50:02 by Magla »  

nikoli ne smemo prenehati postavljati vprašanj-radovednost ima lasten razlog za svoj obstoj- začutimo lahko le globoko spoštovanje do skrivnosti večnosti-nikdar ne izgubite svete radovednosti-Einsten
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #6 - 20.09.2004 at 09:04:11
 
Magla wrote on 17.09.2004 at 18:11:25:
tko da... a prestavimo tole kr tja... al bo še velik drugih meditacij kle opisanih ...tko da kr kle ostane pri samozdravljenju...

Magla, kaj pa vem… v bistvu tole tipkam na željo… zato sem tudi odprla nov thread… kamor sem nameravala pretipkati vse Oshojeve meditacije, pa morda še ostale tradicionalne tehnike, opisane v tej knjigici… thread sem odprla tukaj, v samozdravljenju, kamor po razporeditvi SP meditacije tudi sodijo… je pa meni seveda vseeno, kam jih napopam… Smiley

Drugače pa – sem brala tvoje »dogajanje« in doživljanje dinamične meditacije… in seveda dobrodošel z vsemi tvojimi ostalimi komentarji na katerokoli vrsto meditacije… tukaj ali pa na kakšnem drugem threadu…
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #7 - 20.09.2004 at 09:08:22
 
NADABRAHMA

Nadabrahma je stara tibetanska tehnika. Prvotno so jo delali zgodaj zjutraj. Meditante so zbudili med drugo in četrto uro, potem so vadili in šli nato spet spat.

Osho je predlagal, da jo delate ali ponoči, preden greste spat ali pa popoldne. Če je ne delate ponoči, potem si morate po njej privoščiti najmanj petnajst minut počitka.

Nadabrahmo lahko delate ali kot skupinsko meditacijo ali pa individualno. Lahko jo delate celo med delom, še zlasti, če delate kakršnokoli ročno delo. Dobro jo je delati, ko je želodec prazen, sicer notranji zvok ne prodre tako globoko. Ko jo delate sami, si je koristno zatisniti ušesa.

Prva stopnja: Sedite najmanj trideset minut v sproščenem položaju z zaprtimi očmi. S stisnjenimi ustnicami začnite brenčati tako na glas, da ustvarite vibracijo v vsem telesu. Brenčeči zvok mora biti tako glasen, da ga slišijo ljudje okrog vas. Višino brenčanja lahko poljubno spreminjate, vdihujte v svojem ritmu. Če se hočete premakniti, se kar premaknite, toda gibi naj bodo zelo počasni, zelo nežni.

Vizualizirajte svoje telo kot votlo cev, prazno posodo, ki je napolnjena samo z vibracijami brenčanja. Čez čas pridete do točke, kjer ste samo še poslušalec: brenčanje se bo dogajalo samo od sebe. To aktivira možgane in očisti vsako vlakno v njih. Še zlasti koristno je pri zdravljenju.

Druga stopnja: S še zmeraj zaprtimi očmi začnite premikati roke, z dlanmi obrnjenimi navzgor, navzven v krožnem gibanju – desna roka se giblje na desno, leva pa na levo. Delajte velike kroge in premikajte roke čim bolj počasi; čim počasneje, toliko bolje.

Včasih boste morda začutili, da se sploh ne premikajo. Če se telo hoče premakniti, mu to dovolite, toda gibi naj bodo počasni in nežni.

Po sedmih minutah in pol začnite roke premikati v drugo smer: dlani obrnite navzdol in roke krožno gibajte navznoter k sebi. Premikajte roki v tej smeti znova sedem minut in pol. Ko gresta roki navznoter, si predstavljajte, da zajemate energijo. Ko gresta roki spet navzven, proč od telesa, si predstavljajte izstopajočo energijo.

Tretja stopnja: Prenehajte z gibanjem rok in molče sedite petnajst minut, v telesu naj ne bo nikjer nobenega gibanja.

Osho je za pare podal tole varianto: sedita drug proti drugemu s prekrižanimi rokami in se primita za dlani. Pokrijta se z rjuho, tako da sta oba popolnoma pokrita. Najbolje je, če nimata obleke. V sobi naj bo precej temno, štiri manjše sveče naj dajejo edino luč. Prižgite dišeče palčke. Iste palčke naj gorijo vsako noč in te dišeče palčke uporabljajte samo tedaj, ko vadite to tehniko.

Z obrazom drug proti drugemu, s prekrižanimi rokami in držeč se za dlani, zaprita oči in začnita brenčati. Tako brenčita vsaj trideset minut. Brenčita skupaj. Po minut ali dveh se bo vajino dihanje ujelo in brenčanje prav tako. Začutita, kako se brenčanje ujame, kako se energije zlivajo in združujejo.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #8 - 21.09.2004 at 18:02:19
 
DEVANANI

Devanani pomeni »božanski glas«. Ko vadite to tehniko, si predstavljajte samo to, da božansko govori skozi vas, da se božansko giblje skozi vas. Vi ste samo kanal, prazna posoda, skozi katero govori in se giblje božansko.

Vsaka od štirih stopenj traja petnajst minut. Oči imejte ves čas zaprte. Tehniko lahko vadite sami ali v skupini.

Prva stopnja: Sedite v tišini in poslušajte glasbo. Ne počnite ničesar.

Druga stopnja: Po petnajstih minutah, ko se glasba ustavi, si dovolite postati kanal za božanski glas. Začnite počasi izrekati la … la … la … dokler vam na ustnice ne začnejo prihajati neznane besede. Po nekaj dnevih te meditacije bodo besede postale nenavaden jezik in ugotovili boste, da izrekate cele stavke v neznanem jeziku.

To je »latihan«; zato v tej tehniki ne jočite, ne kričite, ne smejte se in ne vpijte, kajti to kaže, da stvar postaja smiselna.

Besede morajo prihajati iz tistega dela možganov, ki ste ga uporabljali kot otrok – preden ste spregovorili – ne pa iz tistega dela, ki razmišlja in govori vsak dan. Besede morajo priti iz vam nedomačega dela možganov. V stari zavezi je to govorjenje v jezikih imenovano »glosolalija«.

Latihan je treba razlikovati od tehnike džiberiša, ki je opisana spodaj. To ni katarza. Ni namenjena temu, da bi »spravila ven«, kar je v vas. Ne, to je tehnika, v kateri si dovolite postati sredstvo za božansko energijo. Džiberiš je delovanje; latihan je dovoljevanje. Džiberiš omogoča, da se sprostijo stvari iz vaše notranjosti; latihan omogoča, da gre nekaj skozi vas.

Če se besede ustavijo, spet začnite la … la … la … dokler se besede ne začno znova zlivati z jezika.

Tretja stopnja: Petnajst minut stojte, še naprej govorite v jeziku, toda zdaj dovolite, da se božansko giblje tudi skozi vaše telo. Dovolite, da se zgodi popoln latihan. Če dovolite svojemu telesu, da bo mehko in sproščeno, boste kmalu začutili, kako se v njem gibljejo subtilne energije. Naj te energije gibljejo vaše telo – počasi, nežno. Vi ga ne premikajte. Naj vas gibljejo energije.

Četrta stopnja: Lezite in bodite popolnoma pri miru.

Opomba: Drugi fazo te meditacije lahko delate skoraj kjerkoli in kadarkoli – med vožnjo, medtem ko se kopate, med delom…
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #9 - 22.09.2004 at 10:05:50
 
GOURIŠANKAR

Po Oshojevih besedah dobimo ob pravilnem dihanju v prvi fazi te meditacije v krvni obtok toliko kisika, da se počutimo tako imenitno, kakor če bi bili na vrhu Gourišankarja, Mount Everesta.

Meditacija sestoji iz štirih delov. Vsak del traja petnajst minut.

Prva stopnja:  Sedite z zaprtimi očmi in vdihujte skozi nos kolikor globoko le morete. Zadržujte dih kolikor dolgo morete, nato pa počasi izdihnite skozi usta. Zadržujte izdih, dokler ga ne morete več zadrževati in nato skozi nos spet vdihnite. To ponavljajte petnajst minut.

Druga stopnja: Začnite spet normalno dihati in strmite v plamen sveče ali v utripajočo luč. Po možnosti uporabljajte modro stroboskopsko luč. Vaš pogled naj bo mehak in nežen, kakor da nekoga ljubeče gledate. Telo naj miruje.

Tretja stopnja: Vstanite, zaprite oči in dovolite, da se dogodi »latihan«. V latihanu naj bo vaše telo mehko in ohlapno, kmalu boste začutili subtilne energije, ki se gibljejo po telesu. Dovolite tem energijam, da gibljejo telo – počasi, nežno. Gibanja ne opravljajte vi; naj vas giblje gibanje.

Prve tri faze mora spremljati glasba – kombinacija nežne glasbe iz ozadja in enakomernega ritma, ki je sedemkrat hitrejši od normalnega srčnega utripa. Prvi zvok, ki smo ga zaslišali, je bil zvok bitja materinega srca. Četrto fazo delajte v popolni tišini.

Četrta stopnja: Lezite v tišini in bodite čisto pri miru.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #10 - 22.09.2004 at 10:08:11
 
MANDALA

»Mandala« pomeni v jeziku hindi krog. Vsak krog ima središče. Cilj te tehnike je ustvariti središče energije, tako da iz njega nravno pride do osredotočenja. Tehnika je razdeljena na štiri petnajstminutne faze. Začne se z intenzivno aktivnostjo, vsaka naslednja faza pa je bolj mirna, tako da ste v četrti fazi v absolutni tišini, v absolutnem mirovanju – in lahko se zgodi meditacija.

Prva stopnja: petnajst minut tecite na mestu. Začnite počasi, nato tecite postopoma vse hitreje in hitreje. Dobro je imeti glasbo, ki postaja vse bolj intenzivna vseh petnajst minut. Dih naj bo umirjen in enakomeren, globok in sproščen.

Pomembno je iti skozi to fazo nepretrgano – pozabiti na um, pozabiti na telo in biti pozoren samo na tek. Ko začnete z najnižjim delom telesa, se ustvari sunek energije, ki nato kroži po telesu. Kdor ne more teči, lahko izmenjuje tek s »kolesarjenjem«, ali pa naj »Kolesari« vso prvo stopnjo. Kolesarite tako, da se uležete na hrbet, imate boke na tleh, noge pa se vrtijo v zraku naokrog, kakor da vozite kolo. Ne gled4e na to, ali tečete ali kolesarite, se morajo noge gibati v krogu.

Druga stopnja: Petnajst minut sedite z zaprtimi očmi in krožno gibajte svoje telo z ene strani na drugo. Bodite kakor trs, ki se ziblje v vetru. Predajte se vetru. Naj vas ziblje z ene strani na drugo, naprej in nazaj, okrog in naokrog. Zibanje naj bo počasno, nežno, sproščeno, naravno.

Energija se giblje navzgor po telesu, začutili boste, kako se osredotoča pri popku.

Tretja stopnja: Lezite na hrbet, zaprite oči in jih petnajst minut obračajte v smeri urnega kazalca, v čim širšem krogu. Začnite počasi in nato postopoma obračajte oči hitreje in hitreje.

V mišicah za očmi se nabirajo številne napetosti. V tej stopnji sproščate te mišice. Energijo, ki se je gibala skozi telo, zdaj vlečete v tretje oko, v prostor med obema očesoma. Osredotočite se v tretjem, notranjem očesu.

Četrta stopnja: Zaprite oči, ležite popolnoma pri miru in se docela sprostite. Napetosti iz telesa so se sprostile in zdaj imate veliko energije. Energija, ki je napetosti nič več ne blokirajo, lahko deluje: vas čisti, vas okoplje.

Opomba: Pomembno je, da dovolite, da se spodnja čeljust odpre in ostane sproščena med vso vajo, še zlasti v drugi in tretji fazi. V čeljusti se nabirajo in zgoščajo številne napetosti. Če imate v tej tehniki čeljust sproščeno, potem te napetosti zlahka sprostite.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #11 - 24.09.2004 at 08:24:46
 
ŠIVA NETRA (Meditacija na tretje oko)

Pri tej meditaciji je treba uporabljati modro luč, modro, kakor je modro tretje oko. Za skupinsko meditacijo se priporoča petstowattna žarnica s stikalom za zatemnitev, s katerim nastavite jakost svetlobe. Če meditacijo delate doma, lahko uporabite običajno modro luč, ne da bi nastavili njeno jakost.

Meditacija traja eno uro in ima dve stopnji po deset minut – s trikratnimi ponovitvami.

Prva stopnja: Sedite popolnoma mirno in strmite v modro luč. Vaše oči naj bodo nežne in sproščene. Če trenete z njimi, nič hudega. Luč naj bo najprej zelo zatemnjena, postopoma in počasi pa naj zasveti s polno močjo. In nato jo je treba počasi in nežno spet zatemniti. Povečanje svetilnosti in zatemnitev je treba opraviti trikrat v vsaki od teh desetminutnih svetlih faz.

Druga stopnja: Zaprite oči in počasi, nežno zibajte z ene strani na drugo. Ko se premikate s strani na stran, se energija iz obeh očes premakne v tretje oko. Zibajte se nežno – kakor da ste drevo, ki niha v vetru.

Tretja stopnja: Ponovite prvo stopnjo.

Četrta stopnja: Ponovite drugo stopnjo.

Peta stopnja: Ponovite prvo stopnjo.

Šesta stopnja: Ponovite drugo stopnjo.

Opomba: Ta tehnika, kakor tudi druge tehnike omenjene v tem poglavju, so najbolj učinkovite, če jih spremlja mirna glasba. Kasete, ki se uporabljajo pri meditaciji, dobite v distribucijskih centrih.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #12 - 24.09.2004 at 08:26:54
 
MOLITVENE MEDITACIJE

Osho je govoril o štirih ravneh, na katerih se dogodi stik: spolnost, ljubezen, molitev in meditacija. Najnižja je spolnost, to je stik med dvema telesoma. Ljubezen je višja. To je stik med dvema umoma, med dvema dušama. Nato pride molitev, molitev je globoka ljubezen med vami in vso eksistenc. A kljub temu še zmeraj obstaja dualnost. V meditaciji te dvojnosti ni več. Niste v stiku z nečim zunaj sebe, niste v komunikaciji z božanskim ali z eksistenco. Pravzaprav postanete eno z njo, eno z Vsem.

Osho je drugje govoril o tem, kako lahko spolnost uporabite za to, da vas pripelje v meditacijo in kako lahko uporabite ljubezen, da vas pripelje do meditacije. Tukaj govori o tem, kako uporabljate molitev.

»Meni molitev pomeni občutje, predajo toku narave. Če hočete govoriti, govorite, toda pomnite, vaš govor ne bo vplival na eksistenco. Vplival bo na vas in to je lahko dobro, toda molitev ne bo spremenila Božjega uma«.

»Lahko spremeni vas, a če vas ne spremeni, potem je to zvijača. Lahko molite dolga leta, a če vas to ne spremeni, potem na to raje pozabite, vrzite jo proč, nima smisla; ne prenašajte je več s sabo.«

Molitev boga ne bo spremenila. Kadar molite, vselej mislite, da boste spremenili Božji um. Da vam bo bolj naklonjen, malo bolj pristranski v vašo korist. Ne! Širno nebo, celota, je lahko z vami le tedaj, če zmorete vi biti z njo. Drugega načina molitve ni.

»Tudi jaz priporočam molitev, toda molitev mora biti energijski pojav – ne »Predanost bogu«, temveč energijski pojav.«

»Samo vdihnite, samo odprite se. Dvignite obe roki, z dlanema navzgor, k nebu, čutite, kako eksistenca priteka v vas. Ko energija, ali prana, steče navzdol skozi roke, boste začutili lahen drget. Bodite kakor drhteč list v vetru. Dovolite, da se zgodi, pomagajte. Naj celo telo vibrira z energijo. Naj se zgodi, kar se zgodi.«

»Po dveh, treh minutah ali več, ko se začutite čisto polne energije, se sklonite naprej in poljubite zemljo. Postanite sredstvo, prek katerega se bo božanska energija združila z zemljo. Pri zemlji znova začutite tok: nebo in zemlja, zgoraj in spodaj, jin in jang, moško in žensko. Plavate, plešete, popolnoma izginete. Ni vas. Postanete eno, zlijete se.«

»Ti dve stopnji ponovite še šestkrat, tako da se deblokira vsaka od čaker. Ponovite jih lahko še večkrat, toda nikdar manj kot sedemkrat, sicer se boste čutili nemirne in ne boste mogli spati.«

»To molitev je najbolje opraviti ponoči, v zatemnjeni sobi in potem iti takoj spat. Ali pa jo naredite zjutraj, toda potem si morate privoščiti petnajst minut počitka. Ta počitek je nujen: sicer se boste počutili, kakor da ste pijani, omamljeni.«

»To zlitje energije je molitev. Spremeni vas. In ko se vi spremenite, se spremeni vsa eksistenca.«
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #13 - 24.09.2004 at 08:29:53
 
SKUPINSKA MOLITEV

Tehniko lahko delate v skupini najmanj treh ljudi, vendar je najbolj učinkovita, kadar jo delate v veliki skupini. Najbolje jo je delati zvečer.

Postavite se v krog z zaprtimi očmi in se primite za roke. Začnite počasi peti in kolikor na glas le morete brez napora pojte: »Svét … svét … svét…« Med besedami – vrhovi – pustite premore – doline. Po treh ali štirih minutah se med udeleženci razlije naravna harmonija in ritem.

Ko pojete, čutite, da ste vsi sveti. Vsak predmet je svet, vsaka oseba je sveta, vsi ste sveti. Vse j4e sveto in vse je del celote. Čutite resnično svetost in celovitost sebe in vsega, kar vas obdaja. Naj se vaš ego razkroji in se združi v petju.

Osho je dejal: »Tisti, ki imajo oči, bodo videli steber energije, ki se dviga iz skupine. En posameznik ne more narediti veliko. Toda predstavljajte si petsto meditantov, ki združijo roke v molitvi!«

Po desetih minutah ali ko spustite roke, za kar da znak voditelj, poljubite zemljo in dovolite energiji, da steče v zemljo, da se vrne k viru, iz katerega je prišla.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: Oshojeve tehnike meditacije
Reply #14 - 27.09.2004 at 13:00:22
 
VRTENJE

Vrtenje je bila prvotno sufijska, derviška meditacijska vaja in pravijo, da so jo prvikrat delali pred kakšnimi sedemdesetimi leti. Več ur pred meditacijo ne smete zaužiti ne hrane, ne pijače. Najbolj primerna je ohlapna obleka in bose noge.

Osredotočite se tik nad popkom. Začnite se obračati na mestu, obračajte se v smeri proti urnemu kazalcu. Če začutite slabost, potem se obračajte namesto tega v smeri urnega kazalca. Oči imejte odprte, telo naj bo ohlapno, roke pa udobno iztegnjene vstran. Desno roko držite višje, dlan naj bo obrnjena navzgor, leva roka pa naj bo bližje, z dlanjo navzdol. Ne osredotočajte oči na nič. Samo predajte se nenehni zamegljenosti, ki jo ustvarja gibanje. Ali pa osredotočite pogled na svojo iztegnjeno desno roko.

Začnite se vrteti počasi, postopoma pa povečujte hitrost. Če ste osredotočeni tik nad popkom, boste kmalu začutili, da ste kolo, ki se vrti okoli svojega središča. Na obodu se telo obrača. V pestu, v središču, miruje.

Glasba, ki jo uporabite kot spremljavo vrtenju, naj bo konstantna, ritmična in živahna, postopoma naj se tempo povečuje, a ne da bi postal divji. Ko se vrtite vse hitreje in hitreje, boste opazili, da je v vašem središču vse več in več miru.

Vrtite se naokrog in naokrog, dokler telo nenadoma samo ne ugotovi, da je padlo na tla. Čas za to fazo meditacije ni določen. Vrtite se tako dolgo, dokler spontano ne padete na tla. Za derviške plesalce je znano, da plešejo dolgo v noč, čeprav ponavadi vrtenje traja od dvajset minut do treh ur. V skupinah se priporoča petinštirideset minut vrtenja.

Kjerkoli padete na tla, tam ostanite. Ne vstanite in ne začnite se znova vrteti. Lezite na trebuh, zaprite oči in se z golim popkom dotikajte tal. Začutite, kako prenikate v tla, kakor da so materine prsi. Ostanite v tej fazi vsaj petnajst minut.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2