Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 4 5 6 7 
(Read 21704 times)
exodus
Ex Member

Re: Čustvena prilagoditev in depresija
Reply #75 - 14.09.2004 at 11:12:37

en_bk wrote on 14.09.2004 at 11:10:14:
Kaj pa to pomeni, da je skupnost "bolna"?

da smo razosebljeni, da drvimo, da nimamo časa in ne znamo več prisluhniti sočloveku, da smo tujci v vrvežu ljudi, da se pehamo za različnimi materialnimi dobrinami, da, da je vse "živčno", da je komunikacija na nulu, da se ne pozdravimo več...... še in še....
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #76 - 14.09.2004 at 11:39:00

en_bk wrote on 14.09.2004 at 10:39:48:
In kakšno bi bilo tvoje konkretno napotilo deklici, ki je bila zlorabljana v otroštvu, sedaj pa jo je sovraštvo do sebe skozi anoreksijo izželo do kosti in skozi poskuse samomora nezavedno kliče na pomoč?

Tej deklci ne more pomagat noben, ki sam v njej ni sposben začutit svoje lastne neskončno globoke ločenosti/odtujenosti/osmaljenosti. Tist, ki z njo deli jezo, strah,  sovraštvo ipd. ji po moje ne morejo kaja dost  pomagat. Tko kot ji niso znal pomagat, da bi se zdravo soočla  v svojo induvidualnostjo, katere občutje odtujenosti/nesprejetosti  je žal  neizogiben del.

Jest mam doma sam eno punco, ki blazno komplicira s hrano in ki ma stalno ene popadke potrtosti  in  brezveznosti. Že par let ni oblekla nobene druge cunje kot črne, tko da je to postalo že kar razpoznavni znak, s katerim nase privlač samo tak folk, ki na tak način izkazujejujo občutje  odtujenosti. Jest se npr. v nasprotju z ženo nč kaj dost ne trudim, da bi jo razvedru al pa da bi se poglabljal v vzroke njene kapricioznosti pa zamorjenosti, zato se jih pred mano niti ne trud kamuflirat niti izpostavljat. Če sva dost cajata skupaj, itak  zmeraj najdeva točno ta  pravo hrano za oba  tud če je včasih kaj mastenga al pa sladkega in tud tako temo za pogovor, da se ne počutva ogrožena eden od drugega. Po moje mora tist, ki je v depresiji, čutit, da je drugi sposoben it v tem filngu še dost globje od njega in da se torej da vsak tak filing da preživet oz. se v njem da počutit varnega. Jest mam v tem smslu razvito dost razvito čustevno paleto navzdol, žena pa navzgor, tko da mava po moje celo paleto čustvenih stanj kolkr tolk celovito pokrito in otroc  pač morajo najt vsakič sprot ravnovesje v seb glede na starostno dobo in trenotno občutenje svojga položaja v družini in svetu.              
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #77 - 14.09.2004 at 13:25:03

titud wrote on 14.09.2004 at 11:39:00:
Tej deklci ne more pomagat noben, ki sam v njej ni sposben začutit svoje lastne neskončno globoke ločenosti/odtujenosti/osmaljenosti. Tist, ki z njo deli jezo, strah,  sovraštvo ipd. ji po moje ne morejo kaja dost  pomagat. Tko kot ji niso znal pomagat, da bi se zdravo soočla  v svojo induvidualnostjo, katere občutje odtujenosti/nesprejetosti  je žal  neizogiben del.

Jest mam doma sam eno punco, ki blazno komplicira s hrano in ki ma stalno ene popadke potrtosti  in  brezveznosti. Že par let ni oblekla nobene druge cunje kot črne, tko da je to postalo že kar razpoznavni znak, s katerim nase privlač samo tak folk, ki na tak način izkazujejujo občutje  odtujenosti. Jest se npr. v nasprotju z ženo nč kaj dost ne trudim, da bi jo razvedru al pa da bi se poglabljal v vzroke njene kapricioznosti pa zamorjenosti, zato se jih pred mano niti ne trud kamuflirat niti izpostavljat. Če sva dost cajata skupaj, itak  zmeraj najdeva točno ta  pravo hrano za oba  tud če je včasih kaj mastenga al pa sladkega in tud tako temo za pogovor, da se ne počutva ogrožena eden od drugega. Po moje mora tist, ki je v depresiji, čutit, da je drugi sposoben it v tem filngu še dost globje od njega in da se torej da vsak tak filing da preživet oz. se v njem da počutit varnega. Jest mam v tem smslu razvito dost razvito čustevno paleto navzdol, žena pa navzgor, tko da mava po moje celo paleto čustvenih stanj kolkr tolk celovito pokrito in otroc  pač morajo najt vsakič sprot ravnovesje v seb glede na starostno dobo in trenotno občutenje svojga položaja v družini in svetu.              

Titud, ko prevajam tvoje pisanje, se mi bere približno takole.

Ker nisem sposoben nuditi hčerki toliko varnosti, bližine in ljubezni, da bi mi odprla svoje srce, se umakneva od bistva in govoriva o obrobnih, nepomembnih, nekonfliktnih stvareh in ustvarjava...oziroma ustvarjam iluzijo pristnega odnosa. Ker nimam moči, verjamem, da če jaz vegetiram s svojimi depresijami, bo tudi moja hči...in ostali.

Se ti oproščam, ker nisem poklicni prevajalec.
Undecided
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #78 - 14.09.2004 at 13:56:38

en_bk wrote on 14.09.2004 at 13:25:03:
Titud, ko prevajam tvoje pisanje, se mi bere približno takole.

Ker nisem sposoben nuditi hčerki toliko varnosti, bližine in ljubezni, da bi mi odprla svoje srce, se umakneva od bistva in govoriva o obrobnih, nepomembnih, nekonfliktnih stvareh in ustvarjava...oziroma ustvarjam iluzijo pristnega odnosa. Ker nimam moči, verjamem, da če jaz vegetiram s svojimi depresijami, bo tudi moja hči...in ostali.

Se ti oproščam, ker nisem poklicni prevajalec.
Undecided

Smiley

Pomagam lahko točn tolk, kolkr uspem prek nje sam v seb razbrat in sprejet  filinge  njenga odtujevanja od mene. Tolk je tud najin  odnos lahko pristen, ker v tej fazi osamosvajnja jo izpadi očetovske ljubezni oz.   čustvene sentimentalnosti samo iritirajo, ker jih dojema kot poskuse, da bi jo 'tunkov' nazaj v izvorno enost, odkatere se tako očitno in  težko poslavlja.    

Se ti oproščam, se nimam za nobenga zdravilca depresiranih, ker doker s svojih  depresij ne zmorem transformirat, sem  lahko samo sam izvor depresije drugmu.
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #79 - 14.09.2004 at 14:13:16

titud wrote on 14.09.2004 at 13:56:38:
Smiley

Pomagam lahko točn tolk, kolkr uspem prek nje sam v seb razbrat in sprejet  filinge  njenga odtujevanja od mene. Tolk je tud najin  odnos lahko pristen, ker v tej fazi osamosvajnja jo izpadi očetovske ljubezni oz.   čustvene sentimentalnosti samo iritirajo, ker jih dojema kot poskuse, da bi jo 'tunkov' nazaj v izvorno enost, odkatere se tako očitno in  težko poslavlja.    

Se ti oproščam, se nimam za nobenga zdravilca depresiranih, ker doker s svojih  depresij ne zmorem transformirat, sem  lahko samo sam izvor depresije drugmu.  

Hja, Titud, jaz si predstavljam očetovsko ljubezen /moja predstava, ali iluzija ali resničnost, kakorkoli/nekako kot goro s svojo trdno skalo, na katero se lahko nasloni, s senco, v kateri se spočije, z gozdom, v katerem je varna/varen, z oblaki, ki jokajo skupaj z njo ali njim, s soncem nad vrhom, ki jo/ga greje, s potjo, ki ji/mu z vrha odstira omejenost in razkazuje čudovit razgled in z naporom, ki ga mora vložiti, da doseže vrh...tudi sentimentalnost je v njej seveda in ogromno potrpežljivosti.

Titud, pa bi si upal kdaj reči sam sebi... ne zmorem...in poiskati pomoč...pri transformaciji?

Lep pozdrav

aja, deklico...ne tvojo...so zlorabljali starši...oče s svojo sprevrženostjo, mati s slepitvijo /sebe/...in ...res je, od njih ne more pričakovati pomoči

en bk
Back to top

IP Logged

Amstel
YaBB Moderator
p

Reply #80 - 14.09.2004 at 14:21:14

titud wrote on 14.09.2004 at 09:08:00:
Evo že najmanj tretjič skušam dokazat, da je občutenje depresije pri modernem človeku znak njegovga zdravja in ne bolezni. Opozarja ga na to, da je celostnost edin njegov res avtentinčen interes in da tega interesa v skupnosti ni mogoče povsem  zadovoljit, pa če se ji še tko trudi prilagodit, ker prevladujoč interes modrerne skupnosti je vedno pristranski in necelovit.  

Jap, saj govorimo o depresiji kot o simptomu. Kot velja za vse bolezni.
Back to top

Naj se zgodi, kar se mora.

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #81 - 14.09.2004 at 15:06:00

en_bk wrote on 14.09.2004 at 14:13:16:
Hja, Titud, jaz si predstavljam očetovsko ljubezen /moja predstava, ali iluzija ali resničnost, kakorkoli/nekako kot goro s svojo trdno skalo, na katero se lahko nasloni, s senco, v kateri se spočije, z gozdom, v katerem je varna/varen, z oblaki, ki jokajo skupaj z njo ali njim, s soncem nad vrhom, ki jo/ga greje, s potjo, ki ji/mu z vrha odstira omejenost in razkazuje čudovit razgled in z naporom, ki ga mora vložiti, da doseže vrh...tudi sentimentalnost je v njej seveda in ogromno potrpežljivosti.

Glih takih predstav o moji vlogi (če jih je kdaj  imela) se po moje trudi osvobodit.  Jest ji pri tem res ne morem ne vem kolk pomagat, kvečjemu tolk, da se solidariziram z njenim dojemanjem odtujevanja, kar pa spet ne bi mogu nardit, če  njenga odtujevanja od mene  tud sam ne bi sprejemal kot svojga od nje. Pokrivava se lahko samo v tej vzajemni solidarnosti, nobenga vodenja in zaščite  pri  osvjanju vrhov jest ne vidm.  Undecided        

Quote:
Titud, pa bi si upal kdaj reči sam sebi... ne zmorem...in poiskati pomoč...pri transformaciji?

Transformacija je najbolj spontan in samoten  proces  kar si jih moreš mislt. Noben, ki ti ponuja pomoč, te te samotnosti   ne more razbremenit. Pol pa, ko se ti trasformacija dogja, ti je lahko  isti folk, ki te je prej v trasforamciojo tkorekoč prisilu in si imel do njih blazn odpor, lahko  v blazno pomoč. Traformacija ni tolk fizičen  odmik iz odnosa  kot  samo spremeba zornega kota glednja. Sposobnost, da isti stavri uzreš njeno hrbtno plat. Sam v sebi, mož v ženi, oče v hčeri... ni važno... Transformacija ti  vzpostav nazaj eno celovitost, ki je vedno bla, samo nis imel uvida vanjo, ker si geldal nanjo iz druge  perespektive. Samo je dobr, da so transformacije vzajemne (mislim da ma rugelj podoben uvid v zdeve), če ne je res boljš, da se zgodijo 'zunaj' odnosov, ki so  posameznika v transformacijo spodbudle.      

Back to top
« Last Edit: 15.09.2004 at 09:37:00 by titud »  

IP Logged

en_bk
5

Reply #82 - 15.09.2004 at 09:30:42

Hehe, Titud

Kapo dol. Sprašujem te o hruškah, ti mi odgovarjaš o jabolkih.

tud prou
Grin Wink
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #83 - 15.09.2004 at 09:42:04

en_bk wrote on 15.09.2004 at 09:30:42:
Hehe, Titud

Kapo dol. Sprašujem te o hruškah, ti mi odgovarjaš o jabolkih.

tud prou
Grin Wink

Sorry, date izkoriščam za to, da razvijam eno tezo o depresiji, ki se mi itak  mota po glavi. Amapk dokler tega ne dam ven, tud se tud v tvoj koncept dojemnja  depresije ne zmorem prav konstruktivno vključit  Undecided Smiley.

Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #84 - 15.09.2004 at 10:16:45

titud wrote on 15.09.2004 at 09:42:04:
Sorry, date izkoriščam za to, da razvijam eno tezo o depresiji, ki se mi itak  mota po glavi. Amapk dokler tega ne dam ven, tud se tud v tvoj koncept dojemnja  depresije ne zmorem prav konstruktivno vključit  Undecided Smiley.

Razumem Titud. Kar spelji do konca. Bova kasneje še kaj o tem, če bo potrebno.
Smiley
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #85 - 15.09.2004 at 10:22:16

ojoj, ful dober štos... Grin Smiley
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #86 - 15.09.2004 at 10:49:24

depresija je v biti duševna bolezen. polasti se duha ali duše.

bolezen?

v biti je to, kot bi bili v leru.
ali pa molu.
temne misli obdajo duha.
v sebi se čuti tema.
brezno brez konca:
slabih misli, upov,
dvomov in skrbi.
kako za boga to človeka boli,
skeli.
zgubljamo smisel vsega,
lepega
in
radostnega
in se pogreznemo v
brezno brez dna...
DEPRESIJA.
HUDIČEV FILING.
POZNAM
Back to top

Angel*

IP Logged

exodus
Ex Member

Reply #87 - 15.09.2004 at 14:03:21

titud wrote on 15.09.2004 at 09:42:04:

Titud,  zakaj toliko tez, predpostavk in hipotez? Misliš, da se da vse razumsko razčleniti in utemljiti? ne vem, ljudi odbija tako formalistično in birokratsko podajanje nekih vse mogočih razčlenjevanj, teorij in analiz. Zdi se mi, da ti to EN_BK ves čas skuša povedati, pa ga ne moreš ali nočeš poslušati, da so vse te tvoje formulacije pravzaprav brez človeškosti, votle, ko da kooperiraš z nekimi številkami in konstantami, ko pa gre v resnici za ljudi, ki ČUTIJO IN ČUSTVUJEJO , ker sicer vse skup izpade antiseptično, mehansko in sterilno ..  Sad
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #88 - 15.09.2004 at 15:09:59

exodus wrote on 15.09.2004 at 14:03:21:
... da so vse te tvoje formulacije pravzaprav brez človeškosti, votle, ko da kooperiraš z nekimi številkami in konstantami, ko pa gre v resnici za ljudi ...

tudi če je to res, po mojem niso niti približno tako posplošene in šablonske, skratka votle, kot so tvoje

bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #89 - 15.09.2004 at 16:40:33

Exo, čustvovanje do nečesa  ni edina pot do  uvida. Čustvovanje  poteka na linji dobro-slabo, do celostnega uvida  v depresijo pa po moje ni mogoče prit po čustveni poti.

Depresija je tko  privlačana pa čustveno  vznemirljiva ne zato,  ker jo ne bi maral,  ampak zato ker je tko privlačna, da se ji je težko upret. Depresija izkorišča privlačnost praznine, samo nas noče spustit do nje, ker pol se ne bi več predajal privlačnosti spogledovanja s praznino ampak bi  nas ta  prevzela celovito in brez ostanka. To pa je obučtje enostu/popolnosti, ampak da se lahko prespustiš temu občutju, moraš depresijo postavit v koncept te praznine, ji vzet  vznemirljivost oz. jo  postavit na 'hladno'.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 4 5 6 7