Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 5788 times)
exodus
Ex Member

Idealna ljubezen?
09.05.2004 at 22:28:05

Ali obstaja idealna ljubezen? Verjamete?
Back to top

IP Logged

Madan Gopal Das
Ex Member

Re: Idealna ljubezen?
Reply #1 - 10.05.2004 at 08:31:42

exodus wrote on 09.05.2004 at 22:28:05:
Ali obstaja idealna ljubezen? Verjamete?

ja, obstaja. in to za vse.

jaz to verjamem in do neke mere tudi vem/obcutim.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

GINX
1
*

Aquilla non captat muscas

Reply #2 - 10.05.2004 at 09:27:03

Vsaka ljubezen, ki je JE idealna!Vsak pa ima drugačne predstave seveda in drugačna dojemanja, ki se jih je naučil in prevzel od bližnjih in okolice!

Ideja ljubezni, ki jo imamo se v nas vgnezdi že v maternici,...ljubezen mame do bitja, ki ga nosi pod srcem že predstavlja to idejo ljubezni- ideja- idealno?

Ljubezen pa je samo ena samo v različnih oblikah!

Če pa govorimo o romantični ljubezni med dvema osebama, govorimo pa o po-DAR-jenosti, človek ki ljubi sprejema osebo kot darilo!

1 Ko bi govoril človeške in angelske jezike, ljubezni pa bi ne imel, sem postal brneč bron ali zveneče cimbale. 2 In ko bi imel dar preroštva in ko bi poznal vse skrivnosti in imel vse spoznanje in ko bi imel vso vero, da bi gore prestavljal, ljubezni pa bi ne imel, nisem nič. 3 In ko bi razdal vse svoje imetje, da bi nahranil lačne, in ko bi izročil svoje telo, da bi zgorel, ljubezni pa bi ne imel, mi nič ne koristi.
4 Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, 5 ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. 6 Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. 7 Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.
8 Ljubezen nikoli ne mine. Preroštva bodo prenehala, jeziki bodo umolknili, spoznanje bo prešlo, 9 kajti le delno spoznavamo in delno prerokujemo. 10 Ko pa pride popolno, bo to, kar je delno, prenehalo. 11 Ko sem bil otrok, sem govoril kakor otrok, mislil kakor otrok, sklepal kakor otrok. Ko pa sem postal mož, sem prenehal s tem, kar je otroškega. 12 Zdaj gledamo z ogledalom, v uganki, takrat pa iz obličja v obličje. Zdaj spoznavam deloma, takrat pa bom spoznal, kakor sem bil spoznan.
13 Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen.  

LJUBEZEN je SAMO ENA, KI SE KAŽE V RAZLIČNIH OBLIKAH IN JO VSAK SPREJEMA GLEDE NA TO KAKŠNO IDEJO IMA O LJUBEZNI!

Back to top

This si courage…to bear unflinchingly what heaven sends.

IP Logged

exodus
Ex Member

Reply #3 - 10.05.2004 at 10:09:07

Nevrotične osebnosti se v čustvenem življenju pogosto držijo načela "vse ali nič". To pomeni, da v ljubezenskih odnosih pričakujejo ne le popolno, temveč idealno ljubezen. Če je ne najdejo, se ji odpovejo, ker nepopolne ljubezni ne morejo sprejeti. Vendar je takšno stališče do ljubezni navadna ukana. Nič na tem svetu ni idealno; torej ni niti idealne ljubezni. Nevrotik se tega sicer zaveda, vendar trmasto vztraja pri svojem načelu. S ten se pravzaprav brani pred ljubeznijo, ker se je boji oziroma je ni sposoben dati ali sprejeti. Toda omenjeno načelo mu pride prav kot opravičilo pred seboj in pred drugimi ljudmi.

Vir Ženska in ljubezen v očeh Cankarja - dr. Marijan košiček

Ah, idealisti! Kak ste prijeli za mojo vabico.....
Grin
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #4 - 10.05.2004 at 12:29:08

ah TEORETIK, ko bi le kdaj karkoli v zvezi z odnosi še z nekom tudi v PRAKSI kdaj izkusil...  Roll Eyes Grin
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Myrddin
1
*

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #5 - 10.05.2004 at 16:18:51

[quote author=Kali link=board=prijateljstvo;num=1084134485;start=0#4 date=05/10/04 at 12:29:08]ah  poglej kaj če pa ni ta prava  kaj boš potem ajd praksa to se razume  drugo je pa potem problem   Wink
Back to top

grom

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Reply #6 - 17.05.2004 at 16:43:10

Grin...Ta štos je star, kot svet...
Veliko sem brala svetovno knjiženost, love storys, da ti poka srce...tragedije, komedije...
Idealna ljubezen praviš ali ljubezen z veliko začetnico? Obstoji samo takrat, ko se jaz s svojo empatijo vživim vate...mene boli vse, kar tebe, mene ponižuje to, kar tebe, jaz čutim tako, kot čutiš ti...Moja ljubezen je zate tvoja ljubezen in obratno. In JAZ SEM TI! SE ZGODI...redke so, vendar so...Ni to samo teorija, daleč od tega.Bi mogla prebrat knjigo od A. Trstenjaka-Biti človek. Idealne ljubezni, popolne ljubezni so bile, so in bodo. Redke so. In gre na moč zavidat ljudem, ko jih taka sreča trofne. LJUBEZEN Z VELIKO ZAČETNICO! Logos-eros-patos!! Redke so, a so.
lp
D*
Back to top

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Reply #7 - 18.05.2004 at 16:39:33

Ker ni noben odpisu? Vas lahko vprašam, kaj pa vi? Ste že doživeli vašo veliko idealno LOVE? Ste al niste? Je bolelo? Zakaj? Ali pa samo čakate...da vas bo doletelo?
Bi kdo odpisu?
lp
Donna
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #8 - 18.05.2004 at 19:51:28

donna, za mene idealna pomeni takšna, ki daje zadovoljstvo in nikoli ne mine...torej večno izponjujoča

jaz si večno izpolnjujoče ljubezni med dvema (minljivima) materialnima telesoma ne znam predstavljat

če/ker mi hočemo trajno oz. večno ljubezen se lahko (če hočemo seveda) obrnemo na Boga, našega večno idealnega partnerja

Hari bol

Back to top

Hari bol

IP Logged

goinup
3

Za nosom...
Djibuti
Reply #9 - 19.05.2004 at 07:57:42

meni se zdi, da smo vsi preveč napumpani z "USA filmi in Dr. romani", da bi lahko pravo ljubezen sploh prepoznali....

No ja, ampak ne bomo obupali, a ne?
Back to top

Do not follow where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.&&Ap,&&G

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #10 - 19.05.2004 at 10:50:35

mind wrote on 18.05.2004 at 19:51:28:
donna, za mene idealna pomeni takšna, ki daje zadovoljstvo in nikoli ne mine...torej večno izponjujoča

jaz si večno izpolnjujoče ljubezni med dvema (minljivima) materialnima telesoma ne znam predstavljat

če/ker mi hočemo trajno oz. večno ljubezen se lahko (če hočemo seveda) obrnemo na Boga, našega večno idealnega partnerja

Sama protislovija - v treh odstavkih.

Prov kjut.
Grin Grin Grin Grin Grin Grin

V tem je veliko več življenjske - izkušenjske resnice:
Donna wrote on 17.05.2004 at 16:43:10:
Grin...Ta štos je star, kot svet...
Veliko sem brala svetovno knjiženost, love storys, da ti poka srce...tragedije, komedije...
Idealna ljubezen praviš ali ljubezen z veliko začetnico? Obstoji samo takrat, ko se jaz s svojo empatijo vživim vate...mene boli vse, kar tebe, mene ponižuje to, kar tebe, jaz čutim tako, kot čutiš ti...Moja ljubezen je zate tvoja ljubezen in obratno. In JAZ SEM TI! SE ZGODI...redke so, vendar so...Ni to samo teorija, daleč od tega.Bi mogla prebrat knjigo od A. Trstenjaka-Biti človek. Idealne ljubezni, popolne ljubezni so bile, so in bodo. Redke so. In gre na moč zavidat ljudem, ko jih taka sreča trofne. LJUBEZEN Z VELIKO ZAČETNICO! Logos-eros-patos!! Redke so, a so.

Back to top

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Reply #11 - 19.05.2004 at 15:19:49

Hvala Edi!
Midva sva nekoč to že pisala...Spomniš? Angel je spet začel pisat...
Kdaj ti lahko vrnem uno knjigo? Embarrassed

IN DALJE, DA NE BOM ZAŠLA IZ TEME...
IDEALNA=LJUBEZEN ko...
nas trofne direkt v srce, v naših možganih pa se začne nekaj dogajat... Stalno premišljujemo o ljubljeni osebi, poveličujemo jo do nebes in še čez...obsedla nas je, OBSESSON!!!! Kako je mogoče, da trofne tako iz nenada una amorska puščica? Kar naenkrat postane svet lepši, v enkratni lepoti si zamišljamo ljubljeno osebo, svet in sebe.  Embarrassed
Na začetku se tej začetni zaljubljenosti reče simpatija. Nekdo mi je kar všeč, bi celo življenje, vsako minuto bil z njim, ga poslušal, občudoval...To pomeni, da se dva samo razumeta. LOGOS. Vendar simpatija in razumevanje še ni LLJUBEZEN. Potem se morata oba kot v zracalu zagledati. Moja podoba seva iz tebe, jaz se vživljem v tebe. EMPATIJA. Jaz čutim tako kot ti, mene brez tebe boli srce in telo. Nisi nadomestljiv, pogrešanje je ogromno. Moja sreča je v tebi, vidim jo, ko se zazrem v tebe...Šele to je ljubezen. JAZ SEM TI. Mi je težko pisat prežvečeno teorijo, dejstvo je, da je prava idealna ljubezen redka. Prav zato je tako zelo boleča. Prav zato, ko se konča, tako zelo boli. Izgubiti ljubljeno osebo je nekaj najhujšega na svetu. Boli bolj, kot če ti odrežejo roke ali pa noge...boli, da krvavi srce. Iidealna ljubezen je karirativna. Iz tega beseda KARITAS: brezpogojna, nenadomestljiva ljubezen. In da razpredem naprej-le kako se včasih lahko tako idealna ljubezen sprevrže v sovraštvo, ki je čisto nasprotje tega čustava? Kdo ve? Bo držal latinski izrek, da je okvara najboljšega najhujša. (pozabla v latinščini-sorry). Poznam ljudi, ki so bili zaljubljeni do popolnosti-pa so vendar šli narazen. In kar je najhuje- njihova ljubezen se je izjalovila najhujšo okvaro-sovraštvo. Kako le? Zakaj? Je šlo za pravo ljubezen ali nepravo? Variant je več. Ljudje žal na žalost mislijo, da če se z nekom razumejo, da so zaljubljeni. Razumevanje še ni ljubezen, kot tudi zaljubljenost ni prava ljubezen. Je samo faza v razvoju tega neponovljivega in lepega čustva. Prav tako ljudje mešajo telesno ljubezen z duhovno. Telesna osvojitev še ni ljubezen. Je samo sex-beseda sex pa izhaja iz besede SEKARE_SEKATI. Ja sekati, kar pomeni, da je šele BIT ali BOG ali neka druga sila presekala moško telo na pol in iz druge polovice (ali pa rebra) je nastalo žensko telo. Še huje kot telesna osvojitev pa je psihična. Pišem še huje, ker se ravno zato  lahko izjalovi v najhujšo tragedijo na svetu. Če se izrodi, so ljudje brezpogojno podvršeni marsikateremu psihičnemu nasilju, podrejeni in položni v vsem in vsemuali  nekomu. To ni ljubezen. Edino biti isto kot TI, čutiti isto kot TI = prava ljubezen. Tudi to je samo teorija, ki se v resničnem življenju rada sfiži. Ljudje različno čustvujemo, različni prag bolečine imamo, kot tudi različno uživamo in različno trpimo. Zato teorije ni. Vedeti kdaj je nekdo resnično nekomu vir veselja, radosti, užitka in tiste prave iskrene, popolne, idealne ljubezni je težko pisat. To ve vsak le sam. Tako JAZ, kot TI. Embarrassed
lp
D*
Back to top

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Reply #12 - 19.05.2004 at 15:37:36

Ma, na. Še pisat ne zanam. Napake, ej!!

In še odgovor predhodnim postom. Za vsakega je ljubezen nekaj samosvojega, ker jo doživljemo drugače. Za ene je seks ljubezen, za druge, ki so patološko zaljubljeni v neko navidezno osebo (recmo, da jim je ta oseba samo duhovni navdih za različne kreacije v umetnosti kot muza, objek in navdih za prekrasna umetniška dela), za druge je ljubezen samo potešitev raznih telesnih in duhovnih želja, za ene pa je ljubezen kot karitas-brezpogojo odkritosčno in prekrasno boleče čustvo. Žrtvujemo se za IDEALE, popolnost-žal je, ampak je redkost. Bi si ne želela nikoli nikomur biti samo objek zadovoljevanja spolnih potreb-to počno najstniki. Tudi muza nekomu bit, je ena velika beda, ker kaj mi bo hrepeneje brez utehe? Kaj pol? Biti tudi duhovno pri stvari...? Pa smo lahko? Absolutno brez skušnjav, ki nas oblegajo? Brez zablod, brez slabosti? Saj nismo popolni. Kaj pa potem? Naj se žrtvujem za nekoga in nekaj, trpim in norim? Pa je tisti osebek res vreden moje ljubezni? Dvom...Je treba probat vse variante, ne vem, če imam tukaj prav.  Embarrassed
In na koncu. Bi ne bilo nobenih tragedij, vojn, katastrof; brez te LJUBEZNI. Na svetu bi vladal en velik dolgčas, če bi bilo vse tako preprosto... Pa NI, ne MORE in NE SME biti.
Napište še vi, kar se vam zdi...
Pa veliko LJUBEZNI!
Donna*
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #13 - 19.05.2004 at 18:22:01

mind wrote on 18.05.2004 at 19:51:28:

Mind, Aryan,

Moja stara mama je kar naprej ponavljala, da kdor ni z malim zadovoljen, tudi velikega ni vreden.

Tko da jest zdaj ne vem, kako se da brez ljubezni, tiste minlijive dotaknit absolutne ljubezni, ali pa brez pameti postati moder (pa ne v obraz).

Kar pa mi vidva ves cas nekaj v tej smeri razlagata, pa mi nikakor noce v glavo.

bp
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #14 - 19.05.2004 at 20:29:27

donna wrote:
Quote:
Šele to je ljubezen. JAZ SEM TI.

bp, jaz govorim o tem, da je sta za ljubezen potrebna najmanj dva (različna) individuma, ki se v skupnem namenu združita v ENO, a hkrati ohranita lastno idenititeto (sta RAZLIČNA)

ko/če postavimo interese drugega v ospredje šele lahko govorimo o ljubezni, dokler pa nam je prioritetni cilj zadovoljiti sebe pa govorimo o pozeljenju

jaz ne pravim, da je minljiva ljubezen nepotrebna, amapk jo hočem prikazat v pravi luči, kot bom spodaj poskusal se enkrat razložit

edi, se strinjam da gre za protislovje, in zato sem se tud vključil v ta pogovor

namreč protislovje je v tem, da donna išče ideal v minljivosti

naše materialno telo je namreč minljivo, mi (duša) pa večno obstajamo

zato sem jaz donni predlagal, da naj išče tudi nekaj, kar je večnega, nekaj kar nikoli ne bo rabla pod vplivom časa spustit iz rok in potem v naslednjem (materialno pogojenem) življenju spet iskat, nekaj kar bo pustilo na njej večne/trajne učinke na poti do našega ideala (večne ljubezni z Vrhovno Osebo)

Hare Krishna  Smiley
Back to top

Hari bol

IP Logged

Pages: 1 2