a17
1
Rad bi dodal nekaj malega na temo nevernih in vernih. Bojim se, da prevečkrat razmišljamo o skrajnostih. Eni naj bi torej verjeli v Boga, drugi pa ne. So ljudje, ki pravzaprav ne dvomijo v obstoj Boga, le vero vanj so izgubili. Ali po domače: ne zaupajo mu (več). Jaz bi te slednje imenoval ateisti. Tisti, ki trdijo, da Boga ni in ga nikdar ni bilo, imajo pač z njim takšno izkušnjo, zato bi jim težko oporekali. Je pa (po moje) težje dokazati, da Boga ni, kot pa da obstaja. Menim, da je prihodnost v rokah aktivnih ateistov. To so, po moje, tisti, ki bodo Bogu pripravljeni odkrito in brez olepševanja zaupati svojo zamero in tako zopet vzpostaviti stik z njim. Tokrat, upam, brez posrednikov.
Res je, da je vsak od nas omejen s svojo predstavo o Njem. Omejeni smo tudi z našimi predstavami o nas samih. Želje, izkušnje, čustva.... so pomembni pojmi, ki so v tesni povezavi z evolucijo. Brez čustev ni doživetja. Brez doživetja ni izkušnje. Brez izkušnje ni učenja. Brez želje ni primerjave o tem kaj je za nas dobro in kaj slabo. Brez znanja o dobrem in slabem... ni evolucije.
Pri evoluciji človeške družbe pa gre vedno za evolucijo čustev in ne materialnih dobrin. Če ni čustev, ni evolucije! Zdajle smo, po mojem globokem prepričanju, v čustveni kameni dobi.
Ljudje brez čustev nimajo želje, ki bi jih vodila, zato so obsojeni na ideologijo in religijo, ki jim bosta povedali, kaj sploh je zanje "dobro" in "slabo".
Ko pošlješ otroka v šolo, mu najprej zbijejo iz glave željo. Potem mu vzamejo čustva. Ko izgubi smer in primerjavo o tem, kaj je zanj dobro ali slabo, sveta ne doživlja več, kot del sebe. Brez doživljanja ni izkušnje, brez izkušnje ni učenja.... Zato šola tudi obstaja, da ti vsili nadomestilo za ukradeno vodilo: izgubljeno željo. Da ti kup informacij, ki jih uporabljaš tako, kot divje zveri uporabljajo ostre zobe. Da z njimi zadajaš drugim nesrečnežem in Naravi - smrtne rane. Svoja dejanja potem opravičuješ z Ideologijo in/ali Religijo.
|