Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 3363 times)
exorcist
Ex Member

ateist vs. teist
17.02.2004 at 10:58:49

Zanima me, ali je po vaše vernik boljši od nevernika oziroma ateista? Namreč opazil sem, da se eni imajo za boljše, ki verujejo v Boga, po drugi strani pa so tudi taki, ki v nič ne verjamejo, ki mislijo, da jim je vse dopuščeno, pa bi jih dal na isto relacijo s temi, ki so preveč "bogaboječi". Menite, da je v vsakem primeru biti bolje veren kot neveren, namreč, če bi človek vsaj načeloma izpolnjeval 10 božjih zapovedi, ki pa so neki univerzalni zakon narave, kar ga imamo dejansko vtisnjenega v dušo, ampak te tudi spoštujejo neverniki.
Torej še skoz sem v dilemi, kaj je po vašem mnenju bolje, ali pa sta obe opcije dejansko enakovredni?
Wink
Back to top

IP Logged

David
Ex Member

Re: ateist vs. teist
Reply #1 - 17.02.2004 at 11:09:53

Ni boljše - slabše.
V obeh skupinah imaš VSE.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #2 - 17.02.2004 at 11:20:46

obe vlogi sta v absolutu pomembni, ampak exorcist... zate je boljs da si iskren teist. iskren teist pomeni, da spostujes Boga in njegova priporocila zate.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #3 - 17.02.2004 at 13:39:54

exo pozabil si na tiste vernike, ki so prepričani, da lahko za svojo vero (ali pa zaradi svoje vere) storijo vse

še vedno pa se mi dozdeva, da imaš pri "nevernikih" v glavi nek stereotip, ki ga precej radi forsirajo verniki (morala je pač zadnje zatočišče religij)

spet pa nam ponujaš neko vsiljeno izbiro: eni ali drugi; naši ali njihovi

(poleg tega pa nisi vprašal boljši v čem; razen, če misliš boljši kar tako)

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #4 - 17.02.2004 at 21:42:58

itak so ateisti isto verniki

Wink
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

b5
4

not all shadows are cast
by light...
Medvode
Reply #5 - 17.02.2004 at 22:32:11

V bistvu ni nevernikov, vsakdo verjame v nekaj pa čeprav je to en sam , lep sončen dan, kamen ...

Predalčkanje med verniki in neverniki so si izmislile razne religije in nekateri družbeni sistemi.
Back to top

WWW WWW b5er_svn  
IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #6 - 17.02.2004 at 22:33:35

vera je opij za ljudstvo

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #7 - 17.02.2004 at 22:36:19

exorcist wrote on 17.02.2004 at 10:58:49:
Zanima me, ali je po vaše vernik boljši od nevernika oziroma ateista? Namreč opazil sem, da se eni imajo za boljše, ki verujejo v Boga, po drugi strani pa so tudi taki, ki v nič ne verjamejo, ki mislijo, da jim je vse dopuščeno, pa bi jih dal na isto relacijo s temi, ki so preveč "bogaboječi". Menite, da je v vsakem primeru biti bolje veren kot neveren, namreč, če bi človek vsaj načeloma izpolnjeval 10 božjih zapovedi, ki pa so neki univerzalni zakon narave, kar ga imamo dejansko vtisnjenega v dušo, ampak te tudi spoštujejo neverniki.
Torej še skoz sem v dilemi, kaj je po vašem mnenju bolje, ali pa sta obe opcije dejansko enakovredni?
Wink

Mislim, da ljudi ne moreš tako ločevati kdo je boljši. Nekdo ne veruje v boga, pa nikomur noče nič žalega, nekdo je vsako nedeljo pri maši, pa počne marsikaj nečednega. In če pogledaš, kaj vse so počeli cerkveni dostojanstveniki, od pokolov, mučenj, podpora genocida med drugo vojno in še in še. Povsod so dobri in slabi.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

arelena
5

Reply #8 - 19.02.2004 at 02:01:44

Roll Eyesbila sem ateist,ampak sedaj sebi ne morem reči da sem vernik...sem gnostik,ko nekaj doživim ne morem več verjeti,ker potem to vem
Back to top

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ

IP Logged

a17
1
*

Reply #9 - 26.02.2004 at 23:23:56

Rad bi dodal nekaj malega na temo nevernih in vernih.
Bojim se, da prevečkrat razmišljamo o skrajnostih. Eni naj bi torej verjeli v Boga, drugi pa ne.
So ljudje, ki pravzaprav ne dvomijo v obstoj Boga, le vero vanj so izgubili. Ali po domače: ne zaupajo mu (več).
Jaz bi te slednje imenoval ateisti.
Tisti, ki trdijo, da Boga ni in ga nikdar ni bilo, imajo pač z njim takšno izkušnjo, zato bi jim težko oporekali. Je pa (po moje) težje dokazati, da Boga ni, kot pa da obstaja.
Menim, da je prihodnost v rokah aktivnih ateistov. To so, po moje, tisti, ki bodo Bogu pripravljeni odkrito in brez olepševanja zaupati svojo zamero in tako zopet vzpostaviti stik z njim. Tokrat, upam, brez posrednikov.

Res je, da je vsak od nas omejen s svojo predstavo o Njem. Omejeni smo tudi z našimi predstavami o nas samih. Želje, izkušnje, čustva.... so pomembni pojmi, ki so v tesni povezavi z evolucijo. Brez čustev ni doživetja. Brez doživetja ni izkušnje. Brez izkušnje ni učenja.
Brez želje ni primerjave o tem kaj je za nas dobro in kaj slabo. Brez znanja o dobrem in slabem... ni evolucije.

Pri evoluciji človeške družbe pa gre vedno za evolucijo čustev in ne materialnih dobrin. Če ni čustev, ni evolucije! Zdajle smo, po mojem globokem prepričanju, v čustveni kameni dobi.

Ljudje brez čustev nimajo želje, ki bi jih vodila, zato so obsojeni na ideologijo in religijo, ki jim bosta povedali, kaj sploh je zanje "dobro" in "slabo".

Ko pošlješ otroka v šolo, mu najprej zbijejo iz glave željo. Potem mu vzamejo čustva. Ko izgubi smer in primerjavo o tem, kaj je zanj dobro ali slabo, sveta ne doživlja več, kot del sebe. Brez doživljanja ni izkušnje, brez izkušnje ni učenja.... Zato šola tudi obstaja, da ti vsili nadomestilo za ukradeno vodilo: izgubljeno željo. Da ti kup informacij, ki jih uporabljaš tako, kot divje zveri uporabljajo ostre zobe. Da z njimi zadajaš drugim nesrečnežem in Naravi - smrtne rane. Svoja dejanja potem opravičuješ z Ideologijo in/ali Religijo.

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1