X
4

Vsa moja družina je narejena iz mesa.
Hm, tudi meni se zdijo VE (vetrne elektrarne) prav seksi rešitev pridobivanja energije, podobno kot sončne celice.
Poglejmo dejstva: človeštvo potrebuje elektriko (vem da je tole za kakšne retro anarhiste diskutabilno, ampak recimo, da je temu tako, prav?). V srednjo šolo sem hodil v Velenje in moram reči, da vsakodnevno gledanje ogromnih kupov premoga, ki so jih vozili par km stran v termoelektrarno Šoštanj, samo zato, da bi ga skurili, ni izgledalo prav nič seksi. Pravzaprav je delovalo depresivno. Še posebej če pomislim na vse tiste generaije knapov, ki celo življenje prebijejo v teh luknjah (nekateri ga celo tam pustijo), zato da se lahko nekje drugje vozijo s tramvaji. Se sprašujem, ali je sploh vredno tega. Da ne omenjam narave, ki bo tudi po zaprtju rudnika in termoelektrarne skažena še desetletja. Prav tako depresivno deluje vožnja z vlakom skozi Trbovlje sredi zime - vse umazano in zapacano. TE? Če se le da, brez njih prosim.
HE? Veliko bolje, čeprav so posegi v naravo precej drastični, so vseeno manj kot pri TE, so veliko bolj prijazne, posebej človeku, saj se elektrika bolj ali manj proizvaja sama, vir pa je dobesedno neusahljiv (v nasprotju z rudnikom).
NE? O tem je steklo že toliko besed, da jih nima smisla jih ponavljat.
Sončne celice so kul, ker potrebujejo relativno malo človeškega inputa za svoje delovanje oz. vzdrževanje, elektrika pa kar teče in teče in teče, naravo pa kazi skoraj nič (v primerjavi s TE, HE in NE).
VE so nekje v isti kategoriji. Tisti nujen poseg v naravo je minimalen, elektrika pa se dobesedno proizvaja sama od sebe, zopet je človeški input omejen zgolj na vzdrževanje. Edini možen argument proti VE je majhen donos energije, toda ko sem videl kopico VE na grebenih vrhov na nekih otokih, moram reči, da se mi ni zdelo, da kazijo naravo, ampak nasprotno - dejansko sem bil ponosen na človeštvo, ki si zmišljuje vedno bolj prijazne in optimalne načine pridobitve energije. To je seveda čisto subjektivno dojemanje, ampak za VE se mi zdi, da so ena boljših pogruntavščin zadnjih let. Ne rečem, da niso škodljive, ampak če že ravno tako zelo potrebujemo elektriko, je treba zanjo pač plačati določeno ceno. Drugače predlagam, da se spet oblečemo v tigrove kože in gremo ždet nazaj v votline. Mater bo narava takrat lepa.
Se pa vedno najdejo ljudje, ki bodo že iz principa proti vsemu, to je valjda jasno. Imeli bi hladilnik in TV, pri tem pa se ne vprašajo, kako to deluje in kakšen sistem mora biti, da nam je to omogočeno. Kot bi taki aktivisti hoteli fukati, a ostati nedolžni. To ne gre. In če VE predstavljajo najmanjši poseg v naravo, that's fine by me.
|