Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 9798 times)
DaBi
Ex Member

Akcija proti vetrnim elektrarnam
16.05.2004 at 16:53:10

Na pobočjih Vremščice in okolišnjih hribov so člani civilne iniciative odstranjevali označevalne količke za izgradnjo vetrnih elektrarn in pripadajoče infrastrukture.

http://24ur.com/naslovnica/slovenija/20040515_2040402.php?Nt5=13
Back to top

IP Logged

goinup
3

Za nosom...
Djibuti
Re: Akcija proti vetrnim elektrarnam
Reply #1 - 17.05.2004 at 09:59:20

Meni se zdijo veterne elektrarne vseeno boljša rešitev, kot npr. hidro e., absolutno pa bi tovrsten projekt morali predelati strokovnjaki in ne "strokovnjaki".

Kar se pa tiče papirne vojne in količenja po tuji zemlji pa sploh nisem več presenečen....
Back to top

Do not follow where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.&&Ap,&&G

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #2 - 17.05.2004 at 10:12:50

Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #3 - 17.05.2004 at 10:19:00

Jaz sem ZA vetrnice, je pa spet 8538821 stvari ki mrdajo zadevo in jih je treba upoštevat.
Vsekakor se mi zdi kr čist vir energije.

Zelo čist.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #4 - 17.05.2004 at 10:28:47

tovrstna električna energija sploh ni tako "zelena", ker morajo na golo posekati in porezati gozd koder bodo veternico postavili

problemi ki se zato pojavijo ... vodna in veterna erozija
uničenje gnezdišč in prebivališč živali
veternice so tudi full nevarne za vse vrste ptičev
Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #5 - 17.05.2004 at 10:31:04

Vem ja,  to štejem k tem "8538821 stvarem".

Neka termoelektrarna mi je vseeno večji shit.
Back to top

IP Logged

X
4

Vsa moja družina je narejena
iz mesa.

Reply #6 - 17.05.2004 at 10:34:22

Hm, tudi meni se zdijo VE (vetrne elektrarne) prav seksi rešitev pridobivanja energije, podobno kot sončne celice.

Poglejmo dejstva: človeštvo potrebuje elektriko (vem da je tole za kakšne retro anarhiste diskutabilno, ampak recimo, da je temu tako, prav?). V srednjo šolo sem hodil v Velenje in moram reči, da vsakodnevno gledanje ogromnih kupov premoga, ki so jih vozili par km stran v termoelektrarno Šoštanj, samo zato, da bi ga skurili, ni izgledalo prav nič seksi. Pravzaprav je delovalo depresivno. Še posebej če pomislim na vse tiste generaije knapov, ki celo življenje prebijejo v teh luknjah (nekateri ga celo tam pustijo), zato da se lahko nekje drugje vozijo s tramvaji. Se sprašujem, ali je sploh vredno tega. Da ne omenjam narave, ki bo tudi po zaprtju rudnika in termoelektrarne skažena še desetletja. Prav tako depresivno deluje vožnja z vlakom skozi Trbovlje sredi zime - vse umazano in zapacano. TE? Če se le da, brez njih prosim.

HE? Veliko bolje, čeprav so posegi v naravo precej drastični, so vseeno manj kot pri TE, so veliko bolj prijazne, posebej človeku, saj se elektrika bolj ali manj proizvaja sama, vir pa je dobesedno neusahljiv (v nasprotju z rudnikom).

NE? O tem je steklo že toliko besed, da jih nima smisla jih ponavljat.

Sončne celice so kul, ker potrebujejo relativno malo človeškega inputa za svoje delovanje oz. vzdrževanje, elektrika pa kar teče in teče in teče, naravo pa kazi skoraj nič (v primerjavi s TE, HE in NE).

VE so nekje v isti kategoriji. Tisti nujen poseg v naravo je minimalen, elektrika pa se dobesedno proizvaja sama od sebe, zopet je človeški input omejen zgolj na vzdrževanje. Edini možen argument proti VE je majhen donos energije, toda ko sem videl kopico VE na grebenih vrhov na nekih otokih, moram reči, da se mi ni zdelo, da kazijo naravo, ampak nasprotno - dejansko sem bil ponosen na človeštvo, ki si zmišljuje vedno bolj prijazne in optimalne načine pridobitve energije. To je seveda čisto subjektivno dojemanje, ampak za VE se mi zdi, da so ena boljših pogruntavščin zadnjih let. Ne rečem, da niso škodljive, ampak če že ravno tako zelo potrebujemo elektriko, je treba zanjo pač plačati določeno ceno. Drugače predlagam, da se spet oblečemo v tigrove kože in gremo ždet nazaj v votline. Mater bo narava takrat lepa.

Se pa vedno najdejo ljudje, ki bodo že iz principa proti vsemu, to je valjda jasno. Imeli bi hladilnik in TV, pri tem pa se ne vprašajo, kako to deluje in kakšen sistem mora biti, da nam je to omogočeno. Kot bi taki aktivisti hoteli fukati, a ostati nedolžni. To ne gre. In če VE predstavljajo najmanjši poseg v naravo, that's fine by me.
Back to top

Never argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you with experience.
WWW WWW  
IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #7 - 17.05.2004 at 10:42:05

X wrote on 17.05.2004 at 10:34:22:
that's fine by me.

...
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #8 - 17.05.2004 at 10:52:20

Kakorkoli obrneš, je šit. Človek si je prikrojil zemljo po svoje. In pri tem se ne ozira niti nase, kaj šele na druga bitja. Vsaka stvar ima svojo dobro in slabo stran. Kljub vsemu mislim, da vetrne elektrarne povzročijo od vseh elektrarn najmanj škode naravi.
Tudi tisti najbolj zagrizeni nasprotniki elektrarn imajo doma elektriko. postali smo odvisni od elektrike. Moramo gledati le na to, da so viri za pridobivanje le te, čimbolj okolju prijazni.

Bolj ko gledam razne aktiviste greenpeace-a, bolj so mi smešni. Naokoli se prevažajo s starimi ladjami, ki požrejo ogromno goriva in obenem nasprotujejo črpanju nafte. Začaran krog. Tako kot tisti, ki so izruvali količke za elektrarne, nato pa so domov leteli za PC in to napisali in poslali v svet. In odprli hladilnik in prižgali luč, dali prat umazana oblačila in prižgali TV, itd....za vse to je potrebna elektrika.

Le kaj narediti, da bo prav.....
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #9 - 17.05.2004 at 10:58:27

Hja, res..

Dokler nimamo/ne poznamo/nočemo uporabit česa drugega, ..bi morali pač izbirati/izbrat - manj slabo med slabimi, al kaj?
Back to top

IP Logged

X
4

iz mesa.

Reply #10 - 17.05.2004 at 11:10:55

Quote:
Dokler nimamo/ne poznamo/nočemo uporabit česa drugega, ..bi morali pač izbirati/izbrat - manj slabo med slabimi, al kaj?

Hej, tole pa zveni kot moja vsakokratna dilema pred volitvami in referendumi.... Grin Grin
Back to top

Never argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you with experience.
WWW WWW  
IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #11 - 17.05.2004 at 11:20:05

Grin
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #12 - 17.05.2004 at 11:29:39

X wrote on 17.05.2004 at 10:34:22:
Hm, tudi meni se zdijo VE (vetrne elektrarne) prav seksi rešitev pridobivanja energije, podobno kot sončne celice.

Poglejmo dejstva: človeštvo potrebuje elektriko (vem da je tole za kakšne retro anarhiste diskutabilno, ampak recimo, da je temu tako, prav?). V srednjo šolo sem hodil v Velenje in moram reči, da vsakodnevno gledanje ogromnih kupov premoga, ki so jih vozili par km stran v termoelektrarno Šoštanj, samo zato, da bi ga skurili, ni izgledalo prav nič seksi. Pravzaprav je delovalo depresivno. Še posebej če pomislim na vse tiste generaije knapov, ki celo življenje prebijejo v teh luknjah (nekateri ga celo tam pustijo), zato da se lahko nekje drugje vozijo s tramvaji. Se sprašujem, ali je sploh vredno tega. Da ne omenjam narave, ki bo tudi po zaprtju rudnika in termoelektrarne skažena še desetletja. Prav tako depresivno deluje vožnja z vlakom skozi Trbovlje sredi zime - vse umazano in zapacano. TE? Če se le da, brez njih prosim.

HE? Veliko bolje, čeprav so posegi v naravo precej drastični, so vseeno manj kot pri TE, so veliko bolj prijazne, posebej človeku, saj se elektrika bolj ali manj proizvaja sama, vir pa je dobesedno neusahljiv (v nasprotju z rudnikom).

NE? O tem je steklo že toliko besed, da jih nima smisla jih ponavljat.

Sončne celice so kul, ker potrebujejo relativno malo človeškega inputa za svoje delovanje oz. vzdrževanje, elektrika pa kar teče in teče in teče, naravo pa kazi skoraj nič (v primerjavi s TE, HE in NE).

VE so nekje v isti kategoriji. Tisti nujen poseg v naravo je minimalen, elektrika pa se dobesedno proizvaja sama od sebe, zopet je človeški input omejen zgolj na vzdrževanje. Edini možen argument proti VE je majhen donos energije, toda ko sem videl kopico VE na grebenih vrhov na nekih otokih, moram reči, da se mi ni zdelo, da kazijo naravo, ampak nasprotno - dejansko sem bil ponosen na človeštvo, ki si zmišljuje vedno bolj prijazne in optimalne načine pridobitve energije. To je seveda čisto subjektivno dojemanje, ampak za VE se mi zdi, da so ena boljših pogruntavščin zadnjih let. Ne rečem, da niso škodljive, ampak če že ravno tako zelo potrebujemo elektriko, je treba zanjo pač plačati določeno ceno. Drugače predlagam, da se spet oblečemo v tigrove kože in gremo ždet nazaj v votline. Mater bo narava takrat lepa.

Se pa vedno najdejo ljudje, ki bodo že iz principa proti vsemu, to je valjda jasno. Imeli bi hladilnik in TV, pri tem pa se ne vprašajo, kako to deluje in kakšen sistem mora biti, da nam je to omogočeno. Kot bi taki aktivisti hoteli fukati, a ostati nedolžni. To ne gre. In če VE predstavljajo najmanjši poseg v naravo, that's fine by me.

em .. jaz bom pa tkole rekla ... da sem videla cele hektarje polne vetrenic in ni zgledalo prav nič sexi, bolj puščavno

skandinavska izkušnja je bila boljša ... so jih postavili kar v morje

kar se tiče naraščanja porabe električne enegije pa je prirastek tudi zaradi naraščanja namišljenih potreb ...

Predvsem bi morali posamezniki uporabljati energijo za potrebne stvari ...

vse se namreč začne pri omejevanju naših potreb, potrebic in potrebnosti  Grin
Back to top

IP Logged

X
4

iz mesa.

Reply #13 - 17.05.2004 at 12:10:43

sinjeoka wrote on 17.05.2004 at 11:29:39:
em .. jaz bom pa tkole rekla ... da sem videla cele hektarje polne vetrenic in ni zgledalo prav nič sexi, bolj puščavno

Predlagam ogled kakšnega rudnika in potem bližnje TE. Garantiram, da ti bo kasneje ob pogledu na hektarje vetrnic močno prišlo.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #14 - 17.05.2004 at 12:19:17

X wrote on 17.05.2004 at 12:10:43:
Predlagam ogled kakšnega rudnika in potem bližnje TE. Garantiram, da ti bo kasneje ob pogledu na hektarje vetrnic močno prišlo.

Khm... X...a veš, sem prepričana, da niso vsem ljudem veternice ...fetiš. Grin
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3