Naj me popravi, kdor ve bolje.
Po mojem najboljšem vedenju so vsaj v srednjeevropskem prostoru nacionalne države začele nastajati ob pomladi narodov leta 1848, skratka okoli sredine 19. stoletja. Tudi pri nas se takrat začejo zametki oblikovanja ideje o nacionalni državi vseh Slovencev. Izvedba ideje pa je druga zgodba.
O smislu je težko govoriti. Verjetno je v ozadju želja po razpolaganju z lastnimi resursi za lastno korist. Romantične razlage o pravici do narodove samobitnosti, revolucionarnem idealizmu in sanjah o boljšem jutri, izvitju izpod tiranije ipd. mi niso tako blizu. Politika ima svoje interese in to praviloma niso ideali, marveč praktične koristi.
Če sem še malo bolj ciničen, bom rekel takole - kmet (kot prispodoba, pa čeprav nerealna, povprečnega državljana) obdeluje njivo, goji živino in se trudi iz tega, kar ima, narediti čimveč. Vseeno mu je ali plačuje davek Cerkvi, Mariji Tereziji ali kakemu tukaj zraslemu samopašniku. Hočem reči, da na ravni povprečnega človeka ni samoumevne praktične koristi v tem, da živi v svoji nacionalni državi. Lahko se mu godi bolje ali slabše glede na prejšnje stanje. Avstroogrska monarhija ni bila samo slaba, Jugoslavija tudi ne, Slovenija pa tudi ni samo dobra. Tako kot vsaka stvar, tudi nacionalne države niso samo dobre niti samo slabe. Vladajoča elita ima svoje koristi. Verjetno so oni največ pridobili. Tako kot ob ustanovitvi nove občine največ pridobi novopečeni župan in občinski svetniki, ki imajo nova delovna mesta in plače. Občani pridobijo praviloma manj (čeprav so izjeme).
Drug, zame pomembnejši problem, je pa vprašanje nacionalne identitete. O tem sem pa že pred dnevi nekaj malega napisal v dveh drugih threadih o nacionalni identiteti in izumiranju Slovencev (kar je absurd), pa se ne bi rad ponavljal.
Lep dan vsem skupaj!