Bardo_Thodol wrote on 30.12.2003 at 18:57:33:Preberi še enkrat, kaj sem napisal.
Ne vem ali se mi samo zdi, vendar opažam, da ne ločiš države od njenega premoženja (in dolgov). To sta dve povsem različni kategoriji.
Kaj tebe tudi kdo zamenjuje s tvojim premoženjem, ali kako?
Kaj pa premoženje zakoncev ločiš od zakonske zveze?
Ali opaziš razliko, da premoženje ni isto, kot zakonska zveza sama?
Če bi bila zakonska zveza podjetje, bi ga lahko na borzi prodal najboljšemu ponudniku (ali pa samo del, recimo ženo

) vendar to pač ne gre, mar ne?
Moja privatna lastnina tudi ni državna lastnina, menda je vsaj to jasno. Davke pa plačujemo zato, ker je to nujno potreben vir sredstev za delovanje države, ki naj bi tako nabrana sredstva porabila tudi za skupno korist vseh državljanov (izobraževanje, zdravstvo, sociala) in ne zato, ker bi bil jaz ali moje premoženje v lasti države.
Bardo, povem ti eno pravljico.
STARA PRAVDA
Tudi tej lepi pravljici o enakosti, pravičnosti, bogastvu in svobodi, ki jo je pripovedoval Dobri človek iz Negove, manjka le ščepec zdrave soli, da bi postala resničnost, ki si jo človek od vekomaj tako silno želi.
Pa kaj, ko je oblast tako sladka in se nikakor noče mešati s soljo.
Raje z revolucijo enkrat vzame gospodi in da sebi, drugič z revolucijo vzame ljudstvu in da sebi.
Da pa bi ne vzela nikomur nič in dala vsakemu državljanu delnico države kot odgovor na vprašanje, čigava je država, no, toliko zdrave soli in pameti pa tudi nobena oblast na svojo škodo ne zmore.
Morala zgodbe pa je ta, da takih pravljic ni zdravo pripovedovati.
Ravno ko bi se komu zahotelo.