exorcist wrote on 25.11.2003 at 11:40:15:Zopet enačiš nacionalizem (patriotizem) s fašizmom!...
Ne enačim fašizma, nacizma, patriotizma in nacionalizma (tudi slednja pojma namreč nista sopomenki). Trdim pa, da so meje tako tanke, da jih je težko definirati, kaj šele paziti, da jih ne prestopimo.
Kaj je slovensko (ali nemško ali grško ali albansko), je vedno konstrukt vladajoče elite, ki iz tradicije IZBERE elemente in jih postavi kot kanon. Zato pravimo, da je potica tipično slovenska jed (pa čeprav imajo podobnih, da ne rečem enakih kolačev po svetu na pretek). Kozolci naj bi bili tudi naša iznajdba in naj ne bi obstajali nikjer drugod na svetu - ne bo držalo. Sušilne naprave za seno in nedozorelo žito so poznali tudi drugi. Itd. Zato ne vidim smisla v postavljanju meja med tem, kaj je naše in kaj ni. Danes je naše to, jutri bo nekaj drugega. Slovenci se danes identificiramo z nečim, čez 300 let se bodo s čim drugim. Ker narod živi, se spreminja.
exorcist wrote on 25.11.2003 at 11:40:15:...Biti narodno zaveden Slovenec, pa pomeni, da ljubiš svoj narod in državo, brez da bi si iskal grešne kozle v tujih narodih - neslovencih, sploh pa ne, da bi na kogarkoli projeciral svoj gnev, nestrpnost in nezadovoljstvo => to je psihološko-socialni fenomen...
Če nekoga obtožiš, da meša svoje gene s slovenskimi, potem je on tvoj grešni kozel. In če ti to mešanje predstavlja problem, potem te najbrž moti vsakokrat, ko vidiš kakega potencialnega "mešalca" v "avtohtoni" slovenski družbi. In če si vsaj malo koleričen, se to tvoje nestrinanje kaže v nestrpnosti, gnevu in nezadovoljstvu. Da je to psihološko-socialni moment, se strinjam, čeprav to ni nobeno opravičilo.
exorcist wrote on 25.11.2003 at 11:40:15:...Nihče nam ne bi smel očitati šovinizma, če bi zapirali meje, se ograjevali pred vplivom oziroma priseljevanjem tujcev, ker drugače se lahko utopimo v migracijski poplavi, ker smo majhen narod => topilni lonec...
Majhen narod smo, to je res. Ampak naša majhnost je predvsem v naših glavah. Meje so tudi v naših glavah.
Pa recimo, da zavoljo debate sprejmem tvojo idejo... Bi te vprašal naslednje - kje postaviti meje, o katerih govoriš? Kako določiti še sprejemljivo število priseljencev? Koliko procentov prebivalstva lahko največ predstavljajo, da nas ne ogrožajo? Naj omejujemo priseljevanje vseh ali samo "južnih bratov"? Naj dovolimo vračanje recimo druge generacije slovenskih izseljencev, ki so "omadeževani" z npr. ameriško ali argentinsko kulturo?
exorcist wrote on 25.11.2003 at 11:40:15:...Če pa pogledamo tipičnega Slovence, se bo vedno konformistično prilagajal, znal več jezikov...
Tudi jaz znam več jezikov, pa to smatram samo in izključno kot prednost. Pomeni, da sem relativno bolj razgledan kot moji vrstniki, ki jih ne znajo. Pomeni, da se bom lahko s kakim tujcem pogovarjal, namesto, da se gledava kot dva bika. V takih situacijah sem se že znašel in NIKOLI nisem naletel na človeka, ki bi v tem videl mojo podložnost, marveč vedno le hvaležnost, da lahko zaradi mojega znanja sploh komunicirava, včasih pa celo občudovanje, češ, odkod meni tako znanje.
exorcist wrote on 25.11.2003 at 11:40:15:...Da o slovenskem prilagojevalnem značaju niti ne govorimo, ker se prehitro preda, asimilira, postane podansko-kompromisivni...
Diskurz nacionalnih karakterjev je passe. Ker so ravno tako konstrukt, kot je to nacionalna identiteta.
exorcist wrote on 21.11.2003 at 16:46:07:Statistike kažejo, da nas bo Slovencev približno v letu 2073 samo še 400.000. Vsi drugi bodo že priseljenci. Vseeno je, odkod bodo prišli, najbrž predvsem z Juga, s Kosova, in takrat bomo Slovenci že manjšina sredi Sloveniji, kjer bodo takrat brez težav oklicali kakšno drugo republiko, kakor so to lani še brez uspeha vsaj v želji vendarle že napovedali, ali bolje, grozili z njo.
V tej zvezi moramo že zdaj opozoriti, da nas razveseljivi podatki o porastu rojstev npr. v Velenju ne smejo tolažiti; kajti tam te številke reastejo prav zaradi že danes prevladujočega števila delavcev z južnih krajev Jugoslavije (šaljiva krilatica, da je to Bosanski Novi, nikakor ni brez podlage.)
dr. Anton Trstenjak
exorcist wrote on 25.11.2003 at 18:50:46:Vsaj za Slovence velja, da smo dobri gostitelji in je vsak gost dobrodošel. Srečen je lahko ta, ki je počaščen s strani širokogrudnega Slovenca.
Gostoljubnost Slovencev je po mojih izkušnjah precej izbirčna. Deležni so je "ugledni", "civilizirani", "kultivirani" ljudje, pa še ti le za kratek čas. Tudi Slovenci se ravnamo po tisti "svakog gosta tri dana dosta." Živeti kot priseljenec v Sloveniji, je pa nekaj drugega. Pomislimo, kako se počuti nekdo iz Kosova ali Bosne, ki živi in dela v Sloveniji in prebere Trstenjakov članek. Kot tujec, ki ne bo nikoli sprejet, ker ni rojen na "trdni slovenski grudi", ki si naj ne bi drznil imeti otroka s Slovenko, ker bo s tem "popackal čistost našega naroda". Jaz že ne bi rad bil v njegovi koži.
Nič ni stalno. Vse živi in se spreminja. Tudi etnične strukture. Pestrost je dobra. Ni grožnja obstoju, ampak znanilka sprememb, ki so neizogibne.
Pestrost jezikov na svetu je dobra. Prav je, da se vsi jeziki spoštujejo in uporabljajo. Jaz govorim slovensko, kjerkoli slovensko razumejo. Že zato, ker ga najbolje izmed vseh jezikov obvladam. Če me sogovornik ne razume, pa bi se rada pogovarjala, poskušava najti druge možnosti. Če on noče (zaradi ponosa ali česa drugega) uporabljati jezika, ki ga uporabljam jaz, potem lahko naletiva na oviro in se pogovor prekine. Prikrajšana bova oba.
Dlje se ukvarjam z raziskovanjem kulture, tradicije in družbe, bolj spoznavam relativnost, ki jim je inherentna. In meje se brišejo. Svet brez meja je edina možnost za sprejemanje drugačnosti. Če obstaja meja, potem imamo takoj razliko med MI in ONI. Sicer smo pa samo MI. Zveni idealistično, ampak zame je to bolje kot nacionalizem, patriotizem, nacizem ali fašizem. Pa jih ne enačim.