Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 ... 6
(Read 21000 times)
t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: Nacionalna identiteta
Reply #15 - 26.11.2003 at 10:05:43

exorcist wrote on 26.11.2003 at 09:28:20:
Sploh nisi prebral, kaj sem napisal, kaj?

???

Mogoče sem celo preveč dobro prebral, kar si napisal.

Ne vem, čemu se sploh razburjaš??

Če se lotiš pojasnjevanja nekih pojmov, katerim mogoče nisi dorasel ali pa jih razumeš popolnoma po svoje. Potem pa me napadaš v imenu neke kvazi pluranosti in svobode mnenj. Nihče ti ne brani svobodnega izražanja, toda če te opozorim na nekatere tvoje očitne lapsuse ali pa kaj dodam, mi tega resnično ne moreš zameriti.

Kar pa se "nadmudrivanja" (za kar bi lahko poiskal ustrezno besedo tudi v jeziku svojega ljubljenega naroda), smo tule vsi na istem - v tem topiku si z s tem začel kar ti.

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #16 - 26.11.2003 at 10:39:45

gape wrote on 25.11.2003 at 20:27:47:
Zemljini gostje smo ...

saj, a poleg tega smo tudi še kaj drugega, a ne ???
Npr. gostje tega planeta se tud pogovarjamo. Na tem koščku zemlje se npr. po slovensko. A to dejstvo ne opredeljuje dovolj posameznikovo pripadnost neki skupnosti ?
Al kako  ???

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #17 - 26.11.2003 at 10:46:16

vida wrote on 26.11.2003 at 10:39:45:
Npr. gostje tega planeta se tud pogovarjamo. Na tem koščku zemlje se npr. po slovensko. A to dejstvo ne opredeljuje dovolj posameznikovo pripadnost neki skupnosti ?

dovolj in popolnoma  8)

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #18 - 26.11.2003 at 11:04:03

t wrote on 26.11.2003 at 10:46:16:
dovolj in popolnoma  8)

??? ??? ???

Kaj pa skupna preteklost, a lahko rastemo brez korenin  ???
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #19 - 26.11.2003 at 11:05:37

O tem kateriemu plemenu vse pripadamo smo že pisali v osvobajanju od sebe...

...itak Zemljani, vesoljci, konec koncev božji otroci...

Lahk pa tud forumaši, pozitivkarji, pohači, filozofi, težaki, divjaki, čudaki, pod nad in povprečneži, konec koncev ljudje???, plesači, glumači, egiči, otroci cvetja, kreatorji, sadje zelenjavarji...

Smo kar mislimo, da smo... Tongue
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

DylanDog
5

somewhere in space..
Reply #20 - 26.11.2003 at 11:07:43

vida wrote on 26.11.2003 at 11:04:03:
??? ??? ???

Kaj pa skupna preteklost, a lahko rastemo brez korenin  ???

Skupne korenine so daleč nazaj pred vsemi temi državami, mejami, nacijami.....   Mar ne?
Back to top

Think P O S I T I V E
WWW WWW  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #21 - 26.11.2003 at 11:44:47

skupne korenine so basa ... to so vse sami vzorci ki se zapišejo v telo glede na okolico ... zato je pa tolk težko kej radikalno spremenit in zato se pol vsi neki zadovoljujejo z nekimi mini spremembmami, ki jih ponavad sploh ne moreš označt za spremembe, ampak bolj za premike ...

skratka identiteta je čist fino fajn pojem ... dokler se s tem ne obremenjuješ ... namreč ta identiteta o kateri govorimo trenutno, res, mi lahko verjameš, nima prav dosti skupnega s TVOJO identiteto ... res ne ... višji jaz tud pod razno ni slovenske narodnosti ... niti zdej ko uporablja to telo, ki je slovenske narodnosti in ga ta tudi somewhat definira, to pa je tudi vse ...
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #22 - 26.11.2003 at 11:51:46

exorcist wrote on 25.11.2003 at 11:40:15:
Zopet enačiš nacionalizem (patriotizem) s fašizmom!...

Ne enačim fašizma, nacizma, patriotizma in nacionalizma (tudi slednja pojma namreč nista sopomenki). Trdim pa, da so meje tako tanke, da jih je težko definirati, kaj šele paziti, da jih ne prestopimo.

Kaj je slovensko (ali nemško ali grško ali albansko), je vedno konstrukt vladajoče elite, ki iz tradicije IZBERE elemente in jih postavi kot kanon. Zato pravimo, da je potica tipično slovenska jed (pa čeprav imajo podobnih, da ne rečem enakih kolačev po svetu na pretek). Kozolci naj bi bili tudi naša iznajdba in naj ne bi obstajali nikjer drugod na svetu - ne bo držalo. Sušilne naprave za seno in nedozorelo žito so poznali tudi drugi. Itd. Zato ne vidim smisla v postavljanju meja med tem, kaj je naše in kaj ni. Danes je naše to, jutri bo nekaj drugega. Slovenci se danes identificiramo z nečim, čez 300 let se bodo s čim drugim. Ker narod živi, se spreminja.

...Biti narodno zaveden Slovenec, pa pomeni, da ljubiš svoj narod in državo, brez da bi si iskal grešne kozle v tujih narodih - neslovencih, sploh pa ne, da bi na kogarkoli projeciral svoj gnev, nestrpnost in nezadovoljstvo => to je psihološko-socialni fenomen...

Če nekoga obtožiš, da meša svoje gene s slovenskimi, potem je on tvoj grešni kozel. In če ti to mešanje predstavlja problem, potem te najbrž moti vsakokrat, ko vidiš kakega potencialnega "mešalca" v "avtohtoni" slovenski družbi. In če si vsaj malo koleričen, se to tvoje nestrinanje kaže v nestrpnosti, gnevu in nezadovoljstvu. Da je to psihološko-socialni moment, se strinjam, čeprav to ni nobeno opravičilo.

...Nihče nam ne bi smel očitati šovinizma, če bi zapirali meje, se ograjevali pred vplivom oziroma priseljevanjem tujcev, ker drugače se lahko utopimo v migracijski poplavi, ker smo majhen narod => topilni lonec...

Majhen narod smo, to je res. Ampak naša majhnost je predvsem v naših glavah. Meje so tudi v naših glavah.
Pa recimo, da zavoljo debate sprejmem tvojo idejo... Bi te vprašal naslednje - kje postaviti meje, o katerih govoriš? Kako določiti še sprejemljivo število priseljencev? Koliko procentov prebivalstva lahko največ predstavljajo, da nas ne ogrožajo? Naj omejujemo priseljevanje vseh ali samo "južnih bratov"? Naj dovolimo vračanje recimo druge generacije slovenskih izseljencev, ki so "omadeževani" z npr. ameriško ali argentinsko kulturo?

...Če pa pogledamo tipičnega Slovence, se bo vedno konformistično prilagajal, znal več jezikov...

Tudi jaz znam več jezikov, pa to smatram samo in izključno kot prednost. Pomeni, da sem relativno bolj razgledan kot moji vrstniki, ki jih ne znajo. Pomeni, da se bom lahko s kakim tujcem pogovarjal, namesto, da se gledava kot dva bika. V takih situacijah sem se že znašel in NIKOLI nisem naletel na človeka, ki bi v tem videl mojo podložnost, marveč vedno le hvaležnost, da lahko zaradi mojega znanja sploh komunicirava, včasih pa celo občudovanje, češ, odkod meni tako znanje.

...Da o slovenskem prilagojevalnem značaju niti ne govorimo, ker se prehitro preda, asimilira, postane podansko-kompromisivni...

Diskurz nacionalnih karakterjev je passe. Ker so ravno tako konstrukt, kot je to nacionalna identiteta.

exorcist wrote on 21.11.2003 at 16:46:07:
Statistike kažejo, da  nas bo Slovencev približno v letu 2073 samo še 400.000. Vsi drugi bodo že priseljenci. Vseeno je, odkod bodo prišli, najbrž predvsem z Juga, s Kosova, in takrat bomo Slovenci že manjšina sredi Sloveniji, kjer bodo takrat brez težav oklicali kakšno drugo republiko, kakor so to lani še brez uspeha vsaj v želji vendarle že napovedali, ali bolje, grozili z njo.

V tej zvezi  moramo že zdaj opozoriti, da nas razveseljivi podatki o porastu rojstev npr. v Velenju ne smejo tolažiti; kajti tam te številke reastejo prav zaradi že danes prevladujočega števila delavcev z južnih krajev Jugoslavije (šaljiva krilatica, da je to Bosanski Novi, nikakor ni brez podlage.)

dr. Anton Trstenjak

exorcist wrote on 25.11.2003 at 18:50:46:
Vsaj za Slovence velja, da smo dobri gostitelji in je vsak gost dobrodošel. Srečen je lahko ta, ki je počaščen s strani širokogrudnega Slovenca.

Gostoljubnost Slovencev je po mojih izkušnjah precej izbirčna. Deležni so je "ugledni", "civilizirani", "kultivirani" ljudje, pa še ti le za kratek čas. Tudi Slovenci se ravnamo po tisti "svakog gosta tri dana dosta." Živeti kot priseljenec v Sloveniji, je pa nekaj drugega. Pomislimo, kako se počuti nekdo iz Kosova ali Bosne, ki živi in dela v Sloveniji in prebere Trstenjakov članek. Kot tujec, ki ne bo nikoli sprejet, ker ni rojen na "trdni slovenski grudi", ki si naj ne bi drznil imeti otroka s Slovenko, ker bo s tem "popackal čistost našega naroda". Jaz že ne bi rad bil v njegovi koži.

Nič ni stalno. Vse živi in se spreminja. Tudi etnične strukture. Pestrost je dobra. Ni grožnja obstoju, ampak znanilka sprememb, ki so neizogibne.

Pestrost jezikov na svetu je dobra. Prav je, da se vsi jeziki spoštujejo in uporabljajo. Jaz govorim slovensko, kjerkoli slovensko razumejo. Že zato, ker ga najbolje izmed vseh jezikov obvladam. Če me sogovornik ne razume, pa bi se rada pogovarjala, poskušava najti druge možnosti. Če on noče (zaradi ponosa ali česa drugega) uporabljati jezika, ki ga uporabljam jaz, potem lahko naletiva na oviro in se pogovor prekine. Prikrajšana bova oba.

Dlje se ukvarjam z raziskovanjem kulture, tradicije in družbe, bolj spoznavam relativnost, ki jim je inherentna. In meje se brišejo. Svet brez meja je edina možnost za sprejemanje drugačnosti. Če obstaja meja, potem imamo takoj razliko med MI in ONI. Sicer smo pa samo MI. Zveni idealistično, ampak zame je to bolje kot nacionalizem, patriotizem, nacizem ali fašizem. Pa jih ne enačim.
Back to top

Beatus, qui venit in nomine Domini!

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #23 - 26.11.2003 at 11:54:08

DylanDog wrote on 26.11.2003 at 11:07:43:
Skupne korenine so daleč nazaj pred vsemi temi državami, mejami, nacijami.....   Mar ne?

Se strinjam  Wink
Skratka v IZVORU vsega ...
Back to top

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #24 - 26.11.2003 at 11:54:16

DylanDog wrote on 26.11.2003 at 11:07:43:

Skupne korenine sežejo tja do Karantanije, potem se počas izgubijo v množici ne-dokazljivih teorij (veneti, hulganoti, celo z tibetanci al enimi tam dol imamo nekaj skupnega - dvojino)

Če pogledamo današnji svet, je tok aktualnih stvari za razpucat, tok reakcij iz trenutka v trenutek naredit, da enostavno nazaj preveč gledat, men ne sede.

Je pa dost zgodovinskega materiala svetovnega formata, da nimaš življenja da bi vse pogledala, vse kar je pomembno, vse kar bi lahko bilo uporabno....

Jest včasih pogledam, kako zgodovinsko oddajo, pa ne vem, če mam kaj velik od tega.

Mogoče, to,.... da  trditev, da so si ljudje sami krivi za življenje ki ga doživljajo in živijo lažje in argumentirano zavrnem.
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #25 - 26.11.2003 at 12:06:49

gape wrote on 26.11.2003 at 11:44:47:
skratka identiteta je čist fino fajn pojem ... dokler se s tem ne obremenjuješ ... namreč ta identiteta o kateri govorimo trenutno, res, mi lahko verjameš, nima prav dosti skupnega s TVOJO identiteto ... res ne ... višji jaz tud pod razno ni slovenske narodnosti ... niti zdej ko uporablja to telo, ki je slovenske narodnosti in ga ta tudi somewhat definira, to pa je tudi vse ...

ja tako je, če gledaš na stvari neosebno  Wink
moja identiteta, višji jaz ... ???
s temi pojmi se nočem obremenjevat.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #26 - 26.11.2003 at 12:14:11

gape wrote on 26.11.2003 at 11:44:47:
višji jaz tud pod razno ni slovenske narodnosti ... niti zdej ko uporablja to telo, ki je slovenske narodnosti in ga ta tudi somewhat definira, to pa je tudi vse ...

kaj je po tvoje namen tega visjega jaza? purpose?
Back to top

IP Logged

DylanDog
5

somewhere in space..
Reply #27 - 26.11.2003 at 12:15:06

Quote:
Skupne korenine sežejo tja do Karantanije, potem se počas izgubijo v množici ne-dokazljivih teorij (veneti, hulganoti, celo z tibetanci al enimi tam dol imamo nekaj skupnega - dvojino)

..mislil sem dlje nazaj.  V čas pred vsemi temi delitvami.
Ker te delitve so itak glupe in ustvarjajo tudi samo glupe stvari...

Morda na čas pred prihodom na ta lep Planet?
Back to top

Think P O S I T I V E
WWW WWW  
IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #28 - 26.11.2003 at 15:32:43

Sej jest dobr vem, kaj si ti mislu, pa slabo kaj drugi Wink

V bistvu jasno kaže, da je preteklost mimo.

In vedno ko koplješ nazaj, boš moral skoopati še bolj, da boš zadovoljil nekoga, ki  bi rad prišel do zadnjih koreninic....
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #29 - 26.11.2003 at 15:45:34

Quote:
V bistvu jasno kaže, da je preteklost mimo.

Ne bi si upala to tako trdit.
Kaj pa davki, a jih ne plačujete več  ???
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 ... 6