Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 10853 times)
Bardo_Thodol
5

Re: Zakaj rabimo Mojstre?
Reply #15 - 13.11.2003 at 11:19:38

Quote:
do Boga se ne da pridt izkljucno s svojo voljo in nasimi omejenimi zmoznostmi. Bog je nad vsemi nami, in do Njega lahko pridemo le tko, da se mu iskreno predamo. drug nujni pogoj pa je, da tudi On v to privoli da se nam po svoji milosti razodene. druge moznosti ni.

V tem odnosu človek-bog in želji  priti do Boga, ki da je želja vsakega od nas, vendar le z njegovo privolitvijo in v obliki posrednika, mi nekaj ne klapa.

Situacija me namreč močno spominja na skrbno kokljo, ki svojih piščancev, ki imajo sicer silno žeiljo priti k njej že odkar so se izvalili,  ne bi hotela pripusti k sebi drugače, kot preko nekega posrednika (za katerega pa lahko piščanci le upajo, da ni v obliki lisice) in še to le, če bi se koklji zljubilo.

Ni mi namreč jasno,  zakaj bi bil Bog, kot personifikacija ljubezni, bolj neusmiljen od navadne koklje, ki svojim piščancem nikoli ne postavlja zaprek ali pogojev, ampak jih sprejme vedno, kadar želijo.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #16 - 13.11.2003 at 11:39:45

Bardo_Thodol wrote on 13.11.2003 at 11:19:38:
V tem odnosu človek-bog in želji  priti do Boga, ki da je želja vsakega od nas, vendar le z njegovo privolitvijo in v obliki posrednika, mi nekaj ne klapa.

Bog je nad nami, vedno. mi smo mu vedno podrejeni (direktno ali indirektno). zakaj ti je tezko razumet, da lahko pridemo k Njemu le ce tudi On v to privoli?

npr. a gres ti lahko zdle kr po svoji volji do predsednika ZDA brez, da on v to privoli?

Quote:
Situacija me namreč močno spominja na skrbno kokljo, ki svojih piščancev, ki imajo sicer silno žeiljo priti k njej že odkar so se izvalili,  ne bi hotela pripusti k sebi drugače, kot preko nekega posrednika (za katerega pa lahko piščanci le upajo, da ni v obliki lisice) in še to le, če bi se koklji zljubilo.

Ni mi namreč jasno,  zakaj bi bil Bog, kot personifikacija ljubezni, bolj neusmiljen od navadne koklje, ki svojim piščancem nikoli ne postavlja zaprek ali pogojev, ampak jih sprejme vedno, kadar želijo.

Bog vedno sprejme, pusti k sebi tistega, ki si to iskreno zeli. tuki zraven pa spada tudi priznanje nase vecne pozicije v odnosu z Njim in tuki se pa ponavad vse ustavi, ko izvemo, da smo Mu vecno podrejeni, da smo njegovi vecni sluge, kar pa seveda ne gre skupi z nasim laznim-egom (ponosom) na katerga smo ratal ornk navezani tekom miljonov zivljenj pod vplivom iluzije. kr naenkrat to spustit iz rok pred Bogom ni tok enostavno kokr se slis. ampak je pa obenem potrebno, za naso vecno dobrobit.

podlaga vsaki ljubezni je sluzenje, zrtvovanje. v ljubezni je interes ljubljenega vedno v ospredju.

verodostojen Mojster poslan od Boga je znak njegove milosti in ljubezni do nas, ne pa neusmiljenja.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #17 - 13.11.2003 at 11:54:05

Quote:
npr. a gres ti lahko zdle kr po svoji volji do predsednika ZDA brez, da on v to privoli?

Seveda ne moreš, saj predsednik ZDA ni ravno kakšna poosebljena  ljubezen    8)

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #18 - 13.11.2003 at 11:55:04

Bog sam se je sam, po svoji vrhovni volji (dobrobitni za vse) odlocil in vspostavil ta nacin, kako se razodeva "pogojenim" individualnim dusam.

mi lahko vidmo sonce (substanco, energetik) le skozi njegove zarke (potenco, energijo). sonca se nikol ne da vidt, ce ignoriramo njegove zarke, ali pa hoteti videt soncne zarke in ignorirat sonce. sonce in njegovi zarki so nerazdruzljivi (eno) a hkrati razlicno.

na podobn nacin, Boga se ne da spoznat/realizirat brez medija Mojstra, njegovega vecnega slugo, ki sta nerazdruzljiva (eno), a hkrati razlicna (po vlogah).

tudi mi smo delcek ene izmed potenc/energij Boga in smo mu kot taki vecno podrejeni, namenjeni za njegovo sluzenje kar je tudi v naso korist, ce se s tem prostovoljno strinjamo.

se pa tud jaz strinjam, da je v tem svetu veliko vec kvazi kot pa verodostojnih poslancev od Boga. ampak "tist, ki je iskren, ne bo nikoli prevaran". (Bhagavad-gita).
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #19 - 13.11.2003 at 11:56:06

Quote:
v bistvu je to ciz univerzalni princip, torej velja za vsakogar.

do Boga se ne da pridt izkljucno s svojo voljo in nasimi omejenimi zmoznostmi. Bog je nad vsemi nami, in do Njega lahko pridemo le tko, da se mu iskreno predamo. drug nujni pogoj pa je, da tudi On v to privoli da se nam po svoji milosti razodene. druge moznosti ni.

ta Bozja "privolitev" v to, da se nam razodeva (razodene) je v konkretni obliki verodostojen Mojster, ki je v bistvu realizirana oseba, tista, ki Boga ze pozna in je poslana in avtorizirana od Njega, da nas vodi.

To ti tako misliš, jaz pa ne, drugi pa zopet drugače... Subjektivno je tole tvoje mnenje, ki pa ti ga en odrekam. Če misliš, da je tako prav OK, jaz mislim drugače.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #20 - 13.11.2003 at 12:01:11

exorcist wrote on 13.11.2003 at 11:56:06:
To ti tako misliš, jaz pa ne, drugi pa zopet drugače... Subjektivno je tole tvoje mnenje, ki pa ti ga en odrekam. Če misliš, da je tako prav OK, jaz mislim drugače.

Bog je en. nacin kako se dostopa do Njega pa je dolocil on sam. ta princip je torej univerzalen.

ti seveda lahko mislis in tudi delujes v nasprotju s tem principom za kar imas  vso pravico, ki ti je tudi dana od Boga, kot vse ostalo. vprasanje pa je, kolk prijetne rezultate bos dobil s svojo nenaklonjenostjo Bogu in njegovi volji.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #21 - 13.11.2003 at 12:02:23

Bardo_Thodol wrote on 13.11.2003 at 11:19:38:

Bog je usmiljen in nam je dal svobodno voljo, da se primerjamo s kokljo in piščanci, ker pa to s svojim razumom ne moremo biti, nam je podaril tudi nejasnost in nerazumljenost, da bomo končno ugledali jasnino svojega srca. 8)
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #22 - 13.11.2003 at 12:03:51

Quote:
Bog je en. nacin kako se dostopa do Njega pa je dolocil on sam. ta princip je torej univerzalen.

ti seveda lahko mislis in tudi delujes v nasprotju s tem principom za kar imas  vso pravico, ki ti je tudi dana od Boga, kot vse ostalo. vprasanje pa je, kolk prijetne rezultate bos dobil s svojo nenaklonjenostjo Bogu in njegovi volji.

To ti misliš tako, jaz pa ne, ker si indoktriniran v svojo religijo. Kkao pa veš, da je to Bog izustil? Morda smo si izmislili ljudje, ne veš.... zato pa je vera.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #23 - 13.11.2003 at 12:07:15

exorcist wrote on 13.11.2003 at 12:03:51:
To ti misliš tako, jaz pa ne, ker si indoktriniran v svojo religijo. Kkao pa veš, da je to Bog izustil? Morda smo si izmislili ljudje, ne veš.... zato pa je vera.

kako pa ti ves (dokazujes), da to On "ni" izrekel? kaj pa ce je? komu pa ti verjames in s cim dokazujes?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #24 - 13.11.2003 at 12:10:56

Quote:
Bog je usmiljen in nam je dal svobodno voljo, da se primerjamo s kokljo in piščanci, ker pa to s svojim razumom ne moremo biti, nam je podaril tudi nejasnost in nerazumljenost, da bomo končno ugledali jasnino svojega srca. 8)

Bog nam je dal svobodno voljo, ker brez nje ni mogoce vzpostaviti ljubezni, ljubezenskega odnosa. ljubezen ne pozna prisile, je vedno prostovoljna.

ta svobodna volja pa je za nas hkrati zelo nevaren in zelo prakticen instrument. bistvo je v uporabi. ce smo prostovoljno naklonjeni Bogu, smo lahko vecno in dokoncno mirni in zadovoljni. ce smo mu nenaklonjeni smo vznemirjeni in nezadovoljni.

za razvit naso iskreno naklonjenost Bogu, pa nujno potrebujemo inspiracijo in tudi vodstvo nekoga, ki to ze je.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #25 - 13.11.2003 at 12:11:27

Quote:
vprasanje pa je, kolk prijetne rezultate bos dobil s svojo nenaklonjenostjo Bogu in njegovi volji.

Da nisi malo pomešal "naklonjenost Bogu" in različne religijske doktrine. Če mi doktrine nekaterih religij enostavno ne sedejo, to še ni nenaklonjenost Bogu.

Pa se ti zavedaš, da po eni drugi verski doktrini sploh ne moreš biti zveličan drugače, kot preko Kristusa. Če tega ne sprejemaš kot čisto resnico, s tem samo potrjuješ svojo nenaklonjenost Bogu.   8)

Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #26 - 13.11.2003 at 12:11:30

Quote:
kako pa ti ves (dokazujes), da to On "ni" izrekel? kaj pa ce je? komu pa ti verjames in s cim dokazujes?

Nič ne dokazujem, zato je vera. Ti verjameš v eno stvar, jaz pa v drugo. To pa ne pomeni, da ima en prav, drugi pa narobe.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #27 - 13.11.2003 at 12:51:26

Quote:
za razvit naso iskreno naklonjenost Bogu, pa nujno potrebujemo inspiracijo in tudi vodstvo nekoga, ki to ze je.

Roll Eyes Misliš nekoga drugega? Al kaj?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #28 - 13.11.2003 at 13:17:01

exorcist wrote on 13.11.2003 at 12:11:30:
Nič ne dokazujem, zato je vera. Ti verjameš v eno stvar, jaz pa v drugo. To pa ne pomeni, da ima en prav, drugi pa narobe.

kot sem ti ze reku. imas vso pravico do svojega misljenja/mnenja/delovanja. svobodna volja ti je bila dana od Boga. in v to se ne vpleta niti On (se noce) niti jaz, niti nihce drug (ker se ne more). tako On kot tudi jaz ali kdo drug ti lahko le predlagamo, na tebi pa je kako se bos odzval.

naj ti rezultati tvojih dejanj povejo koncno razsodbo pravilnosti in nepravilnosti dejanj, torej prijetnosti oz. neprijetnosti.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #29 - 13.11.2003 at 13:19:03

Bardo_Thodol wrote on 13.11.2003 at 12:11:27:
Da nisi malo pomešal "naklonjenost Bogu" in različne religijske doktrine. Če mi doktrine nekaterih religij enostavno ne sedejo, to še ni nenaklonjenost Bogu.

Pa se ti zavedaš, da po eni drugi verski doktrini sploh ne moreš biti zveličan drugače, kot preko Kristusa. Če tega ne sprejemaš kot čisto resnico, s tem samo potrjuješ svojo nenaklonjenost Bogu.   8)

princip je isti v njihovi tradiciji. Kristus (in kasneje drugi svetniki) je Mojster, preko katerega se nam Bog razodeva.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4