Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 6 
(Read 16519 times)
THOR
2
**

Re: TA
Reply #45 - 30.10.2004 at 13:55:57

Ko berem tele napotke, kako biti popoln starš in kako vzgojiti popolne otroke me takoj spomne na razne magazine, kjer imaš 10 nasvetov kako do popolne postave,10 nasvetov kako do megaorgazma, 10 nasvetov kako da mišic, da ženske dol padejo, 10 nasvetov kako osvojiti žensko, 10 nasvetov...  Smiley
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #46 - 30.10.2004 at 22:25:36

ja saddam, neki je na tem, ampak kaj bi brez idealov ...

če primerjam to idealno starševstvo z idealno postavo, je recimo boljš delat po desetih napotkih za dobro postavo (ajd saj približno) kot pa ne delat

Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #47 - 02.11.2004 at 11:54:12

titud wrote on 30.10.2004 at 11:48:38:
Tko razvajenost kot alkoholizem  sta  obliki odvisnosti/navezanosti. Razvajen otrok je v bistvu otrok, nesposben samostojnega življenja,  zato ker  pojmuje okolico kot sredstvo, ki bo streglo njegovim nikoli potešenim in kot takim v bistu neobsteječim   željam in potrebam. Te želje in potrebe ne morejo bit v bistu nikol potešene, ker bi se s tem prekinla njegova potreba po tej odvisnosti nekoga  (od staršev, partenrja, žlahte, firme, naroda, celga sveta), ki mu je te potrebe dolžan zadovoljevat. Dolžan zadovlejvat zakaj? Preprosto zato, ker jih ne čut kot svoje potrebe ampak kot potrebe, ki so mu ble vsiljene od zunaj.  V tem smislu je alkoholizem enaka oblika razvjenosti, saj pijanec 'zadolži'   pijačo da mu teši njegove nikol do konca  potešene potrebe/probleme, ki mu jih v bistvu pijača sama ustvarja. V primeru  otroške razvajenosti gre za odsotnost ljubezni zato, ker starši  ne zaupjo lastni predanosti otroku , slabo vest ob tem pa zato skušajo prekrit/skompenzirat z čustveno/materilanim zasipanjem otrokovih v bistvu neobstoječih potreb in mu jih na tak način umetno ustvarjajo namest da bi   zadovljeval le njegovo osnovno potrebo po izkazovanju  svoje   brezpogojne predanosti/zaupanja/sprejemanja, ljubezni pač.    

Je nekaj na tem, ker ženska se ponavad zateče v alkohol šele,  ko lastne nesposobnosti brezpogojne predanosti otroku ne more kompenzirat z razvajanjem (za katerga pa mora ponavadi zaslužit moški, ki po njenjem mnenju itak nima potrebe po neposredni predanosti otrokom oz. se jo je zgodovinsko naču splejat preko zagotavljnja  sredstev za preživetje družine). Moški svojo nespsobnsot (dostkart pa tud od okolja nezaželeno/prepovedano sposbnost) nepsorednega čustevenega izražanja pripadnosti otroku pač takoj kompenzira v alkoholu (dostkrat se to zgodi že pri pijankah ob njegovem rojstvu).      

lahko bi si prihranil pisanje te klobase...

a ni zanimivo kako si hito dobil uvid in prišel do zaključka pri ženski patologiji ... glede alkoholizma pa še naprej igraš mačko ob skledi vrele kaše  Grin
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #48 - 02.11.2004 at 13:19:15

sinjeoka wrote on 02.11.2004 at 11:54:12:
lahko bi si prihranil pisanje te klobase...

a ni zanimivo kako si hito dobil uvid in prišel do zaključka pri ženski patologiji ... glede alkoholizma pa še naprej igraš mačko ob skledi vrele kaše  Grin

Alkohol bo najdu  vse možne pore, skoz katerga se bo uturil v človekov organizem, ki si ne upa  dihat.  Če si ne daš dihat okrog tako elementarnega in veobsegajočćega  občutja kot je sosobnost  zaupanja, se ti bo pač sam  uturil kot edini zaupanja vreden. Če se nesposobnost  zaupanja kaže pri ženskah zaradi njihove materinske vloge kot njihova najpomebnejša patologija, potem je po moje nespospost moškega,  da bi zaupal ženski,  temu čist enakovradna patologija moškega. Nesposobnost zaupnja je tista središčna praznina včloveku, ki jo zapolnjuje alhkohol s svojo odvisnostjo.

Klobas na to temo se preprosto ne morem naveličat delat,  tud kaše iz tega lonca mi  ne bo nikol zmanjkal.      
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #49 - 02.11.2004 at 15:03:51

titud wrote on 02.11.2004 at 13:19:15:
Nesposobnost zaupanja je tista središčna praznina v človeku        

Titud...bravo
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #50 - 02.11.2004 at 15:27:42

titud wrote on 02.11.2004 at 13:19:15:
Nesposobnost zaupnja je tista središčna praznina včloveku, ki jo zapolnjuje alhkohol s svojo odvisnostjo.

Se ne morem strinjat ... središčna praznina v človeku je nesposobnost delovanja ... predvsem namišljena

... precej ležje je bežati, kot pa se soočati s sabo in s svetom ...

... zaupanje ... zaupanje ni nekaj kar je ... zaupaje je nekaj kar se izgradi ... začne se že v rani mladosti ... kdor se bo bal, da si bo potolkel kolena, ta ne bo nikoli shodil ... kdor se bo bal, da se mu bo kak zrezek prismodil, ta ne bo znal kuhat ... kodor se bo bal poraza ... ta ne bo nikoli vedel kaj je zmaga ...

... govorim pač o nesposobnosti soočiti se z bolečino poraza ... ki preprečuje sploh vsah poskus uspeha ...

kdor se ne bo poskušal naučit ... ne bo nikoli znal
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #51 - 03.11.2004 at 07:48:59

sinjeoka wrote on 02.11.2004 at 15:27:42:
Se ne morem strinjat ... središčna praznina v človeku je nesposobnost delovanja ... predvsem namišljena

... precej ležje je bežati, kot pa se soočati s sabo in s svetom ...

... zaupanje ... zaupanje ni nekaj kar je ... zaupaje je nekaj kar se izgradi ... začne se že v rani mladosti ... kdor se bo bal, da si bo potolkel kolena, ta ne bo nikoli shodil ... kdor se bo bal, da se mu bo kak zrezek prismodil, ta ne bo znal kuhat ... kodor se bo bal poraza ... ta ne bo nikoli vedel kaj je zmaga ...

... govorim pač o nesposobnosti soočiti se z bolečino poraza ... ki preprečuje sploh vsah poskus uspeha ...

kdor se ne bo poskušal naučit ... ne bo nikoli znal

Zaupanje se ne gradi iz izkušenj, zaupanje je vnaprejšnje in vseobsegajoče, z izkušnjami se ga k večjemu ruši/prazni/izničuje namest da bi se ga ozavečanjem utrjevalo .  Jeba izkušenj je v tem, da da nam drugi veceplajo razloge, zakaj smo zaupanja nevredni in da mi v drugih iščemo razloge, zakaj naj jim ne bi blo vredno zaupat. V to praznino se pač uturavjo susbtance, ki vzbujajo občutek brezpogojenega zaupanja, ki nam zaupanje kao vračajo oz. nam lajšajo 'izgubo' zaupanja. Zaupanje v naši kulturi jemljemo kot naivnost, ki bi se je odrasu/zrel človek moral losat, zato so to mesto zaupanja v adoloscenci tako množočno zapolnjujejo droge in alkohol, ker če  ti nihče apriori ne zaupa  tud sam nis sposoben zaupat nobenmu drugmu kot tistmu, ki te psihokemično prisli v zaupanje in ti na tak način 'vrne', kar si 'izgubu'.            
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #52 - 03.11.2004 at 08:28:43

titud wrote on 03.11.2004 at 07:48:59:
Zaupanje se ne gradi iz izkušenj, zaupanje je vnaprejšnje in vseobsegajoče, z izkušnjami se ga k večjemu ruši/prazni/izničuje namest da bi se ga ozavečanjem utrjevalo .  Jeba izkušenj je v tem, da da nam drugi veceplajo razloge, zakaj smo zaupanja nevredni in da mi v drugih iščemo razloge, zakaj naj jim ne bi blo vredno zaupat. V to praznino se pač uturavjo susbtance, ki vzbujajo občutek brezpogojenega zaupanja, ki nam zaupanje kao vračajo oz. nam lajšajo 'izgubo' zaupanja. Zaupanje v naši kulturi jemljemo kot naivnost, ki bi se je odrasu/zrel človek moral losat, zato so to mesto zaupanja v adoloscenci tako množočno zapolnjujejo droge in alkohol, ker če  ti nihče apriori ne zaupa  tud sam nis sposoben zaupat nobenmu drugmu kot tistmu, ki te psihokemično prisli v zaupanje in ti na tak način 'vrne', kar si 'izgubu'.            

mogoče je moj pogled na svet tudi posledica profesionalne deformacije, po kateri imam vseskozi opravka s spori ... katerih posreden ali neposreden vzrok tiči v "zlorabi" zaupanja

zaupanje brez razloga je, vsaj po mojem mnenju, naivnost...

... zato je moj princip delovanja, da človeku dam možnost, da si moje zaupanje pridobi po principu majhnih korakov ... kdor zajebe in noče priznati, da je zajebal ... odjebe

... adolescenca je en tak smešen čas ... adolescenti so še zmeraj otroci in zato je potrebna določena kontrola ... če dogovori klapajo ... potem ni vrag, da tudi odnosi s starši klapajo .... če pa se kontinuirano pojavljajo laži o ocenah, špricanju ... pa se je potrebno vprašat kaj gre narobe ... tudi to, da se takrat starš vsede in dela šolske zadeve s svojim 19 letnim mulcem ... je kontrola, ki je definitivno boljša kot ravnanje po principu "kakor si boš postlal, tako boš ležal" ... problemi ali ne, tvoji so zato jih kar sam rešuj (to ni zaupanje, ne svoboda, ampak brezbrižnost)
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #53 - 03.11.2004 at 12:10:43

Da  se veže pridobivanje oz. izkazovanje zaupanja lahko  izključno na izpolnjevanje nalog in podrejanje disciplini, pol se zaupanju mora predhodno vzet njegovo apriorno pozicijo.  S tem se ustvarja podložnost avtoriteti ali pa se te avoritete razpršijo na šrši krog zaupnikov, ki si  zaupanje 'dodeljujejo'  v skupnosti, formirani  po principu medsebojnega zaupanja pri varovanju skupne skrivnosti, ki ni dostopna drugi skupini. Adolescent  ponavad nadomesti od staršev 'dodeljeno' in 'zaluženo' zaupanje  z vrstniško  skupnostjo zaupnih varuhov skupnih skrivnosti, ki se prelevijo v stanovske strokovne, znanstevene, politične  ali verske  organizacije. Skupnosti drži skupaj vzajmeno podelovanje zaupanja njenih članov, kar pa po moje ne zanika  univerzalne  apriorne narave zaupanja, ki se vse bolj razkriva v potrebi po  globalnem zaupanju med  ljudmi, nepodeljenem  od   posamičnih   avtoritet in skupnosti, ampak izražene neposredno drug drugemu.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #54 - 03.11.2004 at 12:48:16

titud wrote on 03.11.2004 at 12:10:43:
Da  se veže pridobivanje oz. izkazovanje zaupanja lahko  izključno na izpolnjevanje nalog in podrejanje disciplini, pol se zaupanju mora predhodno vzet njegovo apriorno pozicijo.  S tem se ustvarja podložnost avtoriteti ali pa se te avoritete razpršijo na šrši krog zaupnikov, ki si  zaupanje 'dodeljujejo'  v skupnosti, formirani  po principu medsebojnega zaupanja pri varovanju skupne skrivnosti, ki ni dostopna drugi skupini. Adolescent  ponavad nadomesti od staršev 'dodeljeno' in 'zaluženo' zaupanje  z vrstniško  skupnostjo zaupnih varuhov skupnih skrivnosti, ki se prelevijo v stanovske strokovne, znanstevene, politične  ali verske  organizacije. Skupnosti drži skupaj vzajmeno podelovanje zaupanja njenih članov, kar pa po moje ne zanika  univerzalne  apriorne narave zaupanja, ki se vse bolj razkriva v potrebi po  globalnem zaupanju med  ljudmi, nepodeljenem  od   posamičnih   avtoritet in skupnosti, ampak izražene neposredno drug drugemu.    

avtoriteta? ? ?

kdo pa je govoril o avtoriteti?

zaupanje se gradi na spoštovanju medsebojnih dogovorov ... dogovori pa so nekeko običajni v krogu ljudi, ki so si v nekem enakovrednem razmerju ...

že en tak simpel dogovor na pikniku ... jaz prinesem oglje ti pa roštilj ... če nekdo ne prinese tistega kar je bilo dogovorjeno piknik odpade
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #55 - 03.11.2004 at 13:06:40

sinjeoka wrote on 03.11.2004 at 12:48:16:
avtoriteta? ? ?

kdo pa je govoril o avtoriteti?

zaupanje se gradi na spoštovanju medsebojnih dogovorov ... dogovori pa so nekeko običajni v krogu ljudi, ki so si v nekem enakovrednem razmerju ...

že en tak simpel dogovor na pikniku ... jaz prinesem oglje ti pa roštilj ... če nekdo ne prinese tistega kar je bilo dogovorjeno piknik odpade

Kaj pa je spoštovanje medsebojnih dogovorov drugega kot pokoravnje duhu neke skupinske  avtoritete, ki je hierarhično višja od samovolje posameznika. Ta avtoriteta ti podeljuje zaupanje, ki ga svojimi dejanji pač moraš zaslužit/upravičit. Če avtorieteta nima konkretnega nosilca to še ne pomeni,  da ne deluje v fukciji 'podeljevalca' zaupanja.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #56 - 03.11.2004 at 13:15:12

titud wrote on 03.11.2004 at 13:06:40:
Kaj pa je spoštovanje medsebojnih dogovorov drugega kot pokoravnje duhu neke skupinske  avtoritete, ki je hierarhično višja od samovolje posameznika. Ta avtoriteta ti podeljuje zaupanje, ki ga svojimi dejanji pač moraš zaslužit/upravičit. Če avtorieteta nima konkretnega nosilca to še ne pomeni,  da ne deluje v fukciji 'podeljevalca' zaupanja.

Hmm, titud, meni pa tole zgleda že malo kot misitifikacija nemističnega, preskok iz oglja in roštilja na skupinsko avtoriteto je le malo prehud.

Za skupni interes ne rabiš nujno pokoravanja duhu skupinske avtoritete (in zato poleg roštilja na piknik vzameš še sekirico, nikdar ne veš, zakaj jo boš rabil Tongue)

bp
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #57 - 03.11.2004 at 13:59:44

titud wrote on 03.11.2004 at 13:06:40:

ma ja ... vsak svobodno sklepa dogovore, in tale finta o pikniku ima predpostavko, da je tisti, ki je prišel brez roštilja imel ob sklepanju dogovora (torej v ternutku, ko je privolil, da bo on tisti, ki bo priskrbel roštilj) imel vso možnost povedat tudi, da on pa roštilja ne more prinest ... in verjetno bi se v tem trenutku dalo najti tudi kakšno drugo alternativo ... in taka komunikacija preverjeno povzroča manj tenzij, kot on sight ugotovitev, da smo na pikniku ostali brez roštilja s kupom oglja in surovega mesa
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #58 - 03.11.2004 at 16:53:22

Quote:
Hmm, titud, meni pa tole zgleda že malo kot misitifikacija nemističnega, preskok iz oglja in roštilja na skupinsko avtoriteto je le malo prehud.

Za skupni interes ne rabiš nujno pokoravanja duhu skupinske avtoritete (in zato poleg roštilja na piknik vzameš še sekirico, nikdar ne veš, zakaj jo boš rabil Tongue)

bp

Če je moj interes je prispevat k skupinskemu uspehu, moram pač opravičit  zaupanje, ki mi je blo dano od drugih al pa sem si ga sam naložu s tem, da bom izpolnu del skupinske naloge. V tem primeru zgleda kot da mi je blo zaupanje podeljeno od drugih. Vsako skupinsko delo podeljujeje članom zaupanje  kot da ga prej ni blo in ga tud ne bo več, če vsak ne izpolni svoje naloge.  V bistvu vsaka skupinska dejavnost temelji na vzajemnem  ustvarjanju  zaupanja in ustvarja videz, kot da apriori zaupanje ne obstaja. To je po moje zlo avtoritaren način skupinske dinamike  in je stresen za posameznika, saj v primeru, da posameznik ne opraviči zaupanja drugih,  lahko pade v 'luknjo' nezaupanja, čeprav je ta ustvrjena le navidezno samo zato, da strah pred njo ustvarja potrebo po skupinski avtoriteti in s tem ustrezno stimulira  posameznika  za izpolnjevanje pričakovanj drugih.  
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #59 - 03.11.2004 at 17:32:18

titud wrote on 03.11.2004 at 16:53:22:
Če je moj interes je prispevat k skupinskemu uspehu, moram pač opravičit  zaupanje, ki mi je blo dano od drugih al pa sem si ga sam naložu s tem, da bom izpolnu del skupinske naloge. V tem primeru zgleda kot da mi je blo zaupanje podeljeno od drugih. Vsako skupinsko delo podeljujeje članom zaupanje  kot da ga prej ni blo in ga tud ne bo več, če vsak ne izpolni svoje naloge.  V bistvu vsaka skupinska dejavnost temelji na vzajemnem  ustvarjanju  zaupanja in ustvarja videz, kot da apriori zaupanje ne obstaja. To je po moje zlo avtoritaren način skupinske dinamike  in je stresen za posameznika, saj v primeru, da posameznik ne opraviči zaupanja drugih,  lahko pade v 'luknjo' nezaupanja, čeprav je ta ustvrjena le navidezno samo zato, da strah pred njo ustvarja potrebo po skupinski avtoriteti in s tem ustrezno stimulira  posameznika  za izpolnjevanje pričakovanj drugih.  

Recimo, da so v tem primeru moj interes čevapčiči, pivo in fuzbal, če bo dober dan pa še kakšna pametna debata. Prispevat k uspehu piknika je pa potem nujno zlo, ampak ker mi pravijo, da sem že kao odrasel, se temu ne morem na enostaven način izognit (s kompliciranimi je pa itak preveč dela)
Lahko pa tole tudi obrnem na glavo in rečem, da je moj interes prispevat k uspehu piknika, pivo, čevapčiči, ribe, babe in pa fuzbal, pa so samo bonusi, ki pridejo "sami od sebe" kot stranski produkt zadovoljevanja mojega osnovnega interesa.
Ne glede na to, kako opazujem ta svet, postavljen na glavo ali z nogami na tleh, pa nisem v tem zaradi neke skupinske avtoritete ampak zaradi nevarnosti, da bom izločen iz skupine (če ga bom le preveč sral), kar je dejansko tista moč, ki jo ima skupina, ali pa zaradi neosnovanega strahu da bom izobčen. Zaupanje pa v prvi vrsti vidim v tem, koliko zaupam ali ne zaupam svoji presoji trenutne situacije.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 6