ana
5 p

Kranj
Pozdravljena, Vida Članek o plenicah je izšel 18.februarja letos v Dnevniku (rubrika Zdravo življenje). Navedla bom samo bistvene točke, ker je članek predolg, da bi prišel cel, v enem kosu, v 'okno' za pogovor. S člankom ne mislim nikogar strašit, je pa fino, če se malo zamislimo in vsak pri sebi premislimo, kaj bi se dalo narediti v dobro vseh. Vedno pa sklepamo kompromise. Moji otroci so toliko starejši, da pampersk niso nosili, temveč sem prala navadne bombažne plenice, obenem pa so toliko mlajši, da vnukov še nekaj let ne bo. Vsaj upam.
- plenice so polne škodljivih kemičnih sestavin in strupov, porabljene in polne tekočine svojo težo in obliko ohranjajo 450 let (moj vprašaj: le kako so to praktično preizkusili?) - plini, ki se sproščajo iz strupenih spojin, so lahko krivec za astmatične napade otrok - lahko pride do toksičnega sindroma po daljši uporabi plenic - v proizvodnji higienskih pripomočkov so v začetku devetdesetih let prepovedali uporabo strupenih snovi, vendar pa za proizvodnjo plenic te še vedno uporabljajo za večjo vpojnost tekočin - škodljivi učinki nošenja plenic s pedagoškega, ekološkega, ekonomskega vidika: otroci so včasih precej prej nehali nositi plenice – od leta do leta in pol prej! V modernih plenicah, ki močno vpijajo tekočine, otrok sploh ne čuti, ko opravlja potrebo. Ne čuti mokrote, ne čuti toplote, se zato ne odziva in nima ne vzroka in ne potrebe, da bi posnemal odrasle na stranišču. - menda vsak otrok porabi 4500 plenic, preden se navadi na stranišče, in to pomeni 840.000kg mehkega, gostega materiala iz papirnate zmesi in skoraj tono odpadne plastike - plenice, odvržene na smetišča, so dostopne glodalcem, ptičem… - ekološko ozaveščeni proizvajalci na trgu ponujajo plenice, ki po obliki in načinu uporabe ne zaostajajo za pampers. Ekološke, predvsem pa bolj zdrave plenice so sestavljene iz več bombažnih slojev, plastičen je samo zunanji del, tako da so neprepustne. Ne vsebujejo škodljivih kemičnih sestavin, v njih ni vpijajočih snovi, ne belijo jih s klorom in niso odišavljene… Največja razlika pa je ta, da niso samo za enkratno uporabo in jih lahko perete.
|