Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 1593 times)
MP3CE
3
***
Offline

Om sai ram
Posts: 177
Ilirska Bistrica
Gender: male
Uničevanje gozdov v Triglavskem Narodnem Parku
11.11.2002 at 20:20:14
 
V soboto, 09.novembra 2002 sem bil s punco in prijateljem na izletu v Martuljku (5 km od Kranjske Gore proti Jesenicam). In že takoj na začetku, praktično na parkirišču, nas je pričakal razrit poligon in strma, sveže razrita pot. Le malo naprej, kakih 50 m, stoji tabla Triglavski narodni park - zaščiteno območje.  No, ker je teren ob 1. martuljškem slapu na srečo precej nedostopen, smo kakih 15 minut uživali v kolikor toliko neokrnjeni naravi. Le malce kasneje, ko smo prišli na zgornjo pot, smo namesto lepe steze naleteli na obupno razrit sveže izkopan kolovoz, ki je, kakor smo videli kasneje, vodil kar nekaj kilometrov globoko v Triglavski Narodni Park. No, gori grede smo se potem ustavili na nekoč deviških Rajskih Livadah, na kateri stoji sedaj prav neokusno na črno zgrajena brunarica, ki je v bistvu neke vrste gostilna. Dol grede pa smo opazili sveže podrta drevesa (v zaščitenem območju ?!). Ko smo prispeli v dolino, je bilo na parkirišču vsaj 50 sveže posekanih dreves in dva traktorja s plugom. Pot, po kateri smo sestopili pa je kazala vidne znake sveže "obdelave" - očitno so jo naši vrli uničevalci izrili pred kratkim, saj so bile potrgane korenine še sveže. Ko sem nato urgiral pri vozniku traktorja, sem dobil pojasnilo, da je sečnja "odkazana" s strani Gozdnega Gospodarstva, in da ne počnejo nič nelegalnega. Isto pojasnilo sem dobil danes na upravi Triglavskega Narodnega Parka, kjer so mi povedali še, da se sicer ne strinjajo s takim ravnanjem, vendar pa da ne morejo ukrepati. Ker gre za gozd na severni strani, ni treba 2 krat poudarjati, da se ta gozd zelo počasi obnavlja in so taki posegi nedopustni. Naj povem še, da je v tem predelu prepovedano kampiranje.
Back to top
 

Kdor ne poha ni Slovenc...
 
IP Logged
 
MP3CE
3
***
Offline

Om sai ram
Posts: 177
Ilirska Bistrica
Gender: male
Re: Uničevanje gozdov v Triglavskem Narodnem Parku
Reply #1 - 11.11.2002 at 21:19:26
 
Še ena podobna zgodba, ki sem jo dobil po E-MAILU:

Dragi prijatelji,
v nedeljo smo se podali v gozd na Mokrc.  Gozd in vsa drevesa, ki tam še stojijo, so bili zelo hvaležni, da smo jih prisli obiskat in z njimi navezali stik. Vendar pa "debelega, temnega" gozda, ki smo ga vsi pričakovali, tam ni več. Prav vsi udeleženci smo bili razočarani, ko smo ugotovili, da so večino debelih dreves že posekali.
To je isti gozd, ki sem ga na javni razgrnitvi  letos spomladi na Zavodu za gozdove Ljubljana predlagala za naravni rezervat. ( lani ob term casu je bil še pravi gozd!)

Naš prijatelj Jaka , ki je vodil delavnico na Mokrcu, je rekel, da je to zelo občutljiv gozd in da ne prenese več kaj dosti sekanja, predvideno pa je, da posekajo še 35% debelih dreves! Prav zato je bilo zelo koristno, da smo šli pogledat ta gozd, kajti, kot je
rekel Jaka, večina nasih gozdov je že podobno plešastih, predvidena sečnja pa jih bi že zdesetkala.

Zbrali smo  več kot 1700 podpisov proti opustošenju naših gozdov, ki jih bomo skupaj z zahtevo po reviziji gozdnogospodarskega načrta jutri dopoldne izročili predsedniku vlade Janezu Drnovšku.

V ta namen se zberemo ob  jutri, 12. novembra ob 10h dopoldne pred
Prešernovim spomenikom v Ljubljani. Ker se mediji ne menijo za običajne stvari, bomo uprizorili pohod, ki bo zanimiv -  in vee kot nas bo, večja energija bo združena v najboljši namen.

Pohod je ideja našega prijatelja Sebastjana, ki je prevzel levji delež
pri  organizaciji. Prosim vse, ki lahko pridete, da se nam zagotovo  pridružite. Zelo bo dobrodošlo, če v boste imeli temne rute, šale ali
manjše odeje.

Prav tako prosim vse, da posljete obvestilo po vaših mrežah.

Iskrena hvala v svojem imenu in v imenu gozdov,
Vesta
Back to top
 

Kdor ne poha ni Slovenc...
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1