Zanimivo, s prijateljico sva zjutraj ravno govorili o postu, pa ste tuki že začeli s to temo.

je pač tudi v krščanstvu čas za postenje pred Veliko nočjo in nasploh za spomladansko čiščenje

Prijateljica je v lekarni na Mlaki pri Kranju že nabavila Breussov sok, njena kolegica s Tai čija ga je kupila celo 15 litrov - ker ima namen speljati 30 dnevni post. Tako, da se 'lakotnikom' ni treba preveč truditi pri pripravi soka, saj ga lahko kupijo - pol litra je menda 700 SIT.
O postu verjetno ve največ Stojči, saj je imel celo 60 dnevni post, se mi zdi.
Pa da ne pozabimo najvažnejšega: Ne sme biti posta brez klistiranja. Če se samo postite, ne poskrbite pa za praznjenje črevesja, postane črevo neaktivno, ker zgubi impulz s strani želodca za 'daj naprej!'. Zaostalo blato se v črevesju začne razkrajati in kri potegne strupnine po telesu, tudi v možgane. Poznani so celo smrtni primeri zaradi zastrupitve med postenjem.
Zatorej je najbolje nabaviti v lekarni tudi zeliščne tabletke za odvajanje (po možnosti brez krhlike, ki zna povzročati precej hude črevesne krče) in pa napravo za klistiranje: plastično vrečko, v katero nalijete pol litra tople vode ali kamilic, lahko tudi malo pravega kofeta
ali pa soli, kot komu paše ali prija. Klistiranje je potrebno narediti kar večkrat dnevno.
Moj najdaljši post je bil pet dni (ta je bil tudi prvi). Bil je prve tri dni živa katastrofa: služba, skrb za otroke, kuhanje futra otrokom, hudi glavoboli, sluznica v ustih, jezik in grlo so mi otekli itd. Potem so glavoboli odnehali, pa tudi jezik se mi je skupaj s sluznico vrnil v normalo.
Kasneje sem naredila enkrat še trdnevni post, sedaj občasno (kot me piči, brez načrta) enodnevnega. Se mi pa zdi, da prehitro potem popustim zahtevam telesa po hrani: ni problema, dokler ne jem, ko pa začnem jesti, se strgam s ketne.

za čiščenje jeter (in s tem odstranjevanje holesterola iz krvi) s pomočjo grenke soli ste tudi že slišali? Tam je tud potreben malo več kot enodnevni post.
pa sveda veliko volje vsem 'lakotnikom'