titud wrote on 18.10.2002 at 07:49:25:če ti je neprijetno/boleče nekoga kritizirat, pa ga kljub temu kritiziraš, to pomen, da ga kritiziraš zato, da bi ti odlegl, da se boš znebu ene neprijetnosti/bolečine. Z drugimi besedami: s kritiko boš v bistvu prišel do užitka, kar se direktno tepe z drugim delom prevoda, po katerem človeka boljš da ne kritiziraš, če maš namen v tem uživat.
Ergo: če težko, pa samo zato, da ti pol lažje, boljš da ne; če pa že od začetka z užitkom, pol pa tud boljš da ne.
Kritika je po moje oprav svoj namen samo, če izhaja iz ene nujnosti, ki izključuje čustveno vpletenost, pa naj bo to premagovanja odpora al pa ustvrjanje užitka.
Le kako smo na kritiziranje zašli? Zgleda, da bi mi lohk za kritiziranje kr en topik odprl...

Lej, Titud, jest tist "moj" angleški citat tkole razumem, na kratko: preden s kritiko na dan prideš, se prej vpraši, al je to zaradi tega, ker želiš nekoga na neki opozorit, al pa kr tko, da si lohk mal pameten al pa se ti drucga mal dol tiši.
Valjda, precej lohk pritrdim, da naj bi kritika izključevala čustveno vpletenost... pa jo zmeri ne, zadradi "žuljev" kritika, pa čeprav navzven nevidnih (you wish!). In prav zaradi tega mi je blizu, "da ne kritiziri, če ti je prijetno ob tem". Ponavadi je točno tko, da kritiziramo zaradi lastnega odseva v ogledalu. Pa v bistvu s tem ni nič narobe, še posebej, če memgrede še mal pr seb pospravmo.
In če naprej izhajam iz predpostavke, da se produktivno kritiziramo lahko samo frendi med sabo oz. prijateljsko (tko jest tud citat jemljem) - men je dragoceno, kako si znamo (prijazno) nova okna odpirat, sem zaradi tega zagotovo jest bolj jest kokr sem prej bla. Pa glagol "kritizirati" zagotovo ni čist najbolj ustrezen, gre bolj za nekoga mnenje, opozorilo, ki ga lahko premislimo in upoštevamo, ali pa ne.
Kar se pa nujnosti tiče - samo ene vrste kritika (in morebitna ustrezna nadaljevanja le-te) se meni zdi res nujna: tista, ki nekoga opozori na to, da je nedopustno prestopil določeno mejo, ko je s svojim dejanjem/besedovanjem posegel v elementarne človekove pravice. Pa ne bova še tu o tem... Vsekakor velja, da smo v takih primerih vse prevečkrat visokotolerantni... ali pa zgolj (zavestno) slepi.