Glede na to, da nisva rekla še niti besede o analitičnem inštrumentariju te ali one šole, kaj šele o njegovi uporabi na mojem primeru, pa res ne vem od kod ti ideja, da se upiram analizi.

Hmm, do psihoanalize ne čutim kakšne posebne averzije, oz. ta vsaj ne pride do moje zavesti. Nasprotno, me prav firbec matra. Zdaj, če je kje kakšen interni konflikt, boste pa tako ali tako uspeli kje opaziti mojo nevrotičnost in prisiljenost

Sploh pa si ne delam utvar, da so moji motivi, delno predzavedni, delno zavedni, v zelo veliki meri seksualni, preostanek pa ima najverjetneje kaj opravka s preživetjem.
Čutim pa averzijo (bolje strah?), da bi komurkoli prepustil svoje vajeti in nadzor nad svojim življenjem.

Mislim, da bi ti lahko našteval vzporednice med psihoanalizo in pa včasih vero, drugič organizirano religijo tam nekje do pojutrišnjem, pa nimam časa za to (upam, da mi ne boš spet očital, da ne argumentiram).
Če slučajno meni, ne forumski oz. širši populaciji nasploh, očitaš, da sem platonist, se hudo motiš. Kvečjemu sofist. Can't argue unless you pay.

(se morda spomniš skeča Monty Pythonov z Johnom Cleesom kot psihoanalitikom?)
Pravzaprav grem pri tem morda celo dlje kot psihoanalitiki, prepričan sem, da je cel moj kategorialni aparat metaforično strukturiran na podlagi mojega telesa in pa nekaterih situacij in opravil, ki jih srečujem v vsakdanjem življenju.
Po mojem mnenju obstaja "dobra" in pa "slaba" psihologija. "Dobra" se ukvarja s preučevanjem človeka in njegove duševnosti, "slaba" pa z neosnovanimi teorijami, ki naj bi postale splošne resnice. Pojem nezavednega tudi po mojem gotovo ne spada v "slabo" psihologijo. Zato pa mariskaj od tega, kar se je zapisalo Freudu ni preverjeno, včasih celo ovrženo ali pa niti ni preverljivo, zato so "šole" (ali pa "cerkve"), ki strogo vztrajajo na njegovem nauku (podobno morda velja za ostale začetnike) tako dogmatske in tako cerkvene.
Na osebnem nivoju pa psihoanaliza IMO opravlja funkcijo prilagajanja družbi oz. skupnosti. Oz. kot ti je napisal titud, odpravlja "nelagodje v kulturi".
t wrote on 04.02.2003 at 02:02:04:Zakaj recimo neka metoda zdravljenja psihičnih težav naenkrat stoji poleg nečesa takega, kot je vera in z njo poljubno menja mesto?
Kaj je in kaj ni metoda zdravljenja, v te interpretacije se ne bom spuščal. Poskušam ti pokazati, da je psihoanaliza zavzela del prostora v družbi, ki je bil včasih in je delno še vedno v domeni vere in organizirane religije, preprosto, ker je bil prostor preslabo pokrit. Predvsem pa odkrila nezadovoljeno potrebo pri posamezniku. Glede na njeno trenutno naravo (nima šans da takšna postane bolj množnična) pa ga bo v prihodnosti izgubila napram čemu novem, ali pa ostala nišna organizacija (sekta?), s tu in tam kakšnim lucidnim prebliskom (ali osebo), ki bo zbudil bolj splošno zanimanje.
lp bp
P.S. Menda je trajalo kar nekaj sto let, preden je budizem od hinduizma (ali ostalih religij, odvisno od variante) ukradel en kos njihove mitologije, pa začel obljubljati zagrobnost reinkarnacije in strašit s karmo in podobno. No ker se svet vse hitreje vrti, bomo mogoče še za življenja uspeli kje srečat kakšno uspešno sintezo med krščanstvom in psihoanalizo

(g. Rode et. al., hint hint, samo počakte da še Žižek prej škripne)