Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 ... 15
(Read 51799 times)
t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: dogma
Reply #30 - 03.02.2003 at 08:16:18

Quote:
Ten-nej,
Ne ubijaj ne pomeni ubijaj.
Ljubi ne pomeni sovraži.
Tako enostavna je ta reč.

In vendar, kdo se še drži tega tako kot je zapisano (recimo univerzalno). Zato res ne vem zakaj se ti zdi tako enostavno - vse te zapovedi ali dogme veljajo samo znotraj konteksta nekega sistema, ki jih izreka - če jih pove krščanstvo to velja za vse nas (naše kristjane). Namreč ne ubijaj pomeni ne ubijaj svojih (naših) - ne velja pa za druge, ki niso naši - te se lahko (celo mora) ubija, saj nas s svojo drugačnostjo ogrožajo (samo poglej najbolj krščanski Grm, in njegovo retoriko - lepšega primera krščanstva v moderni dobi ti resnično ne morem dati).

In kdo dandanes sploh še nastavlja drugo lice?
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #31 - 03.02.2003 at 08:43:04

titud wrote on 03.02.2003 at 08:08:01:
Po moje se dogmo da razvezat od religije/vere, dogma deluje tud izvem religioznega konteksta. Vitalnost vsake religije se po moje izkazuje z njeno sposobnostjo, da zna integrirat vase tud 'mutacije' dogem, da kanonizira oz. sprejme v svoj nauk tud herezijo, če se izkaže za vitalno.

Po moje gre za razliko, a je dogma samo  anastetik, ki zmanjša bolečino/strah/odpor  pri soočanju z nezavednim 'onim' ali pa se zarad take vloge njo samo jemlje za končen  vir sreče, zadovoljstva in izpolnitve. Gre skratka za razliko med tem, a se kaže kot anastetik oz. zdravilo ali kot droga. Če se uporablja kot zdravilo, je vir sreče in izponjnosti dejansko soočenje 'jaza' z 'onim' na način,  da se 'jaz' iz strahu ali fascinancije nad avtentičnostjo   'onega' ne izgubi, ampak dogma dozira kanalizacijo 'onega' v 'jaz' na znosen in obvladljiv način. Če pa dogma prevzame vlogo 'onega', pol nima nobene zdravilne funkcije več,  se prelevi iz služabnika v vladarja, ki se mu je potrebno totalno podredit al pa se ga  znebit  s prevratom. Zgodovina religij kaže kup takih podrejanj in prevratov: iz ortoduksnih ved v nedogmatični budizem, iz  ortodoksnega judovstva v karščansto, iz  katolicizma v protestantizem...

Podobno se dogaja tud v znanosti in umetnosti, tko da dogmo je po mojem treba jemat v širšem kontekstu. Po moje je clo možna  nedogmatična religioznost, osho je nekaj na njej delal, o tem tem bi tud realbe po moje znal kašno rečt...  

Nedogmatična religioznost ni možna, saj je prav dogma (nek zapisan kanon) tisti, ki neko religijo šele omogoči (lat. religio strah božji; dvom; pobožnost; 1. vera, celotnost naukov in predstav o domnevnih nadnaravnih silah - bogovih duhovih itd. - ki naj bi odločali o človekovi usodi, 2. verstvo; veroizpoved). Religija kot taka brez dogme sploh ni mogoča (zanimivo, da se večina religij začne kot ne-religije: niti Jezus, niti Buda nista ničesar napisala (Buda je to znal, za Jezusa se pa ne ve) - to so naredili šele kasneje in to je začetek religije; prej pa sta oba delovala nedogmatično (vsaj Buda - Jezus je že sprejemal Staro zavezo in je bil glede tega dogmatik). In kot si že sam pokazal religija v tistem trenutku ko sprejme "herezijo" postane nova religija (katoličani, ki so sprejeli Lutrovo herezijo so v istem trenutku postali heretiki (za katere zapoved ne ubijaj ne velja več), nato pa protestanti).

Kar pa se tiče stika z Onim - smo vedno v stiku; gre za osnovni razkol med težnjo nezavednega Onega, ki je podrejeno ekonomiji ugodja (in je kot tako nasprotno življenju) ter samoohranitvenimi nagoni Jaza, ki uvede princip realnosti in mora prek predzavednega aparata ukrotiti Ono in njegove sile (Jaz se z Onim sooča predvsem preko potlačitve - vseeno pa je to dinamičen sistem - tudi Ono komunicira z Jazom preko sanj in nevroz). Dogme so predvsem stvar zavesti in se ukoreninijo v predzavednem kot potlačitev (za uveljavitev dogme Ne ubijaj - moram potlačiti svoj ubijalski nagon, da bi s to dokaj preprosto gesto prišel do pomiritve - seveda pa tej dogmi pomaga aparat celotne družbe in to vse dokler mi ne dajo puške in mi pokažejo na tarčo, v katero naj v imenu svobode zadanem - saj vojak ne ubija, temveč "zadeva tarče").
Vseeno pa ostaja dejstvo, da se vse (vsako dejanje ali misel) prične v nezavednem in ostane nezavedno, če ga predzavedna cezura ustavi ali pa pride v zavest, če ga spusti mimo (delovanje nezavednega se lepo vidi na primeru spomina (ki je tudi sam del nezavednega), saj se nekaterih stvari zlahka spomnimo, za nekatere porabimo več truda in energije, nekaterih se sploh ne moremo spomniti, lahko pa o njih sanjamo - vse skupaj je namreč odvisno od tega s kakšno močjo nanje deluje sila potlačitve (kadar so ji podvržene)).

lp
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #32 - 03.02.2003 at 09:35:58

Quote:
Nedogmatična religioznost ni možna, saj je prav dogma (nek zapisan kanon) tisti, ki neko religijo šele omogoči (lat. religio strah božji;

Mislu sem na religoznost kot na psihični proces,  kot čustvo, npr. pomenu trancedendečne oblike ljubezni oz. 'pra' težnje po spojitvi z enim, 'onim', bogom s tamalo začetnico..., ki je razvezano dogme ali sistema dogem v religijskem smislu.

Quote:
Kar pa se tiče stika z Onim - smo vedno v stiku; gre za osnovni razkol med težnjo nezavednega Onega, ki je podrejeno ekonomiji ugodja (in je kot tako nasprotno življenju) ter samoohranitvenimi nagoni Jaza, ki uvede princip realnosti in mora prek predzavednega aparata ukrotiti Ono in njegove sile (Jaz se z Onim sooča predvsem preko potlačitve - vseeno pa je to dinamičen sistem - tudi Ono komunicira z Jazom preko sanj in nevroz).

Kva pa vem, mene 'ono' bolj fascinira v smislu 'kolektivno nezavednega' ali arhetipov, kot nezavedno za razliko od freuda formulira jung. Tko da  se na 'ono' ne gleda kot  travmo, ki jo je treba ozavestit in premgat, ampak kot na avtentično bistvo človeka, ki ga je treba znat v danim okoliščinam ustrezno iduvidualizirat. Tle  ma dogma kot ene vrste 'prezavedni' filter ali kanalizator lahko po moje eno čist konstruktivno posredniško vlogo, da ti pri induvidualizaciji kolelktivnih psihičnih vsebin znevtralizira za psiho ubijajoča logična nasprotja in pradokse, ki se lahko na zvestnem nivoju razplamtijo v uničujoče strasti. Problem nezvednega je v njeni avtentičnosti, v njenih  strasteh, ki se niso sposobne drgač nevtralizirat kot z medsebojnim uničenjem. Naš 'jaz'  hrati hrepeni po taki avtentičnosti in se je tud boji, zato si je izmislu dogmo kot enega psihičnega policija, ki mu hkrati ta dostop omogoča in tud omejuje.

Jest bi iz osebne izkušnje reku, da  iskreno religiozni ljudje, ki se spoštljivo držijo dogem, lahko živijo enako  avtentično in ozaveščeno  življenje kot tisiti, ki se mamo za nereligozne nedogmatike in maskariramo po nezavednem s pomočjo intelekta/znanosti (in njenih dogmatikov  ala freud ali jung Tongue)  ali eksperimentiranja z duhovnimi tehnikami ali drogami. Tko da dejmo probat debatirat o dogmi tud skoz ta kontest.      
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #33 - 03.02.2003 at 11:09:05

titud wrote on 03.02.2003 at 09:35:58:
Kva pa vem, mene 'ono' bolj fascinira v smislu 'kolektivno nezavednega' ali arhetipov, kot nezavedno za razliko od freuda formulira jung. Tko da  se na 'ono' ne gleda kot  travmo, ki jo je treba ozavestit in premgat, ampak kot na avtentično bistvo človeka, ki ga je treba znat v danim okoliščinam ustrezno iduvidualizirat. Tle  ma dogma kot ene vrste 'prezavedni' filter ali kanalizator lahko po moje eno čist konstruktivno posredniško vlogo, da ti pri induvidualizaciji kolelktivnih psihičnih vsebin znevtralizira za psiho ubijajoča logična nasprotja in pradokse, ki se lahko na zvestnem nivoju razplamtijo v uničujoče strasti. Problem nezvednega je v njeni avtentičnosti, v njenih  strasteh, ki se niso sposobne drgač nevtralizirat kot z medsebojnim uničenjem. Naš 'jaz'  hrati hrepeni po taki avtentičnosti in se je tud boji, zato si je izmislu dogmo kot enega psihičnega policija, ki mu hkrati ta dostop omogoča in tud omejuje.

Jest bi iz osebne izkušnje reku, da  iskreno religiozni ljudje, ki se spoštljivo držijo dogem, lahko živijo enako  avtentično in ozaveščeno  življenje kot tisiti, ki se mamo za nereligozne nedogmatike in maskariramo po nezavednem s pomočjo intelekta/znanosti (in njenih dogmatikov  ala freud ali jung Tongue)  ali eksperimentiranja z duhovnimi tehnikami ali drogami. Tko da dejmo probat debatirat o dogmi tud skoz ta kontest.      

Saj ne gre za Ono kot travmo - Ono oz. nezavedno samo po sebi ni travmatično; travma je samo konflikt interesov. Nezavedno je Freud odkril kot del psihe, ki je vedno na delu, vendar pa se le redkokdaj zavemo njegovega delovanja, samo po sebi ni nekaj dobrega ali slabega - pač je in deluje (prav tako ni neko bistvo - bistvo se sliši zelo podobno kot smisel (def. bistvo je tisto najbolj splošno na vsaki posamezni stvari)), njegovo delovanje in učinki pa se lahko (po Freudu) vidijo skozi sanje in nevroze, pa tudi skozi umetnost.
In če si Jaz (Freudovski Jaz) česa resnično ne želi je kontakt z nezavednim (zato ga potlači in vanjga stlači še vse ostalo, kar njegovim nagonom ne ustreza).

Kar se tiče iskreno religioznih ljudi po moje s svojimi dogmami živijo življenje bebcev (bebci so zame najsrečnejši ljudje), to je življenje, ki je osveščeno natanko do meja njihovih dogem (ostalo pa je za njih brezno nezavednega gledano navznoter in tuje gledano navzven - ostalo jih pač plaši) - skratka horizont njihove zavesti seže samo do meja, ki so določene z dogmami.

Po moje naša zavest do nezavednega sploh ne more (ustavi se že pri aparatu predzavednega). In tako si pač lahko uničujemo (in šarimo) samo po zavesti in po predzavednem aparatu, nezavedno pa se nam razkriva predvsem samo skozi nezavedna dejanja (spodrsljaji, lapsusi), sanje, in duševne bolezni.

Žal Jungovih konceptov ne poznam (lahko pa bi ti povedal kaj več o tem) oziroma je moje znanje samo površinsko. Sam bi za kolektivno nezavedno lahko rekel samo, da je to nekakšen presek nezavednega vseh ljudi (tudi Freud pravi, da lahko posameznikovo nezavedno direktno komunicira z nezavednim drugega posameznika - nezavedno seveda). Arhetipe pa si najraje razlagam skozi lingistične pristope (strukturalizem in hermenevtika). Kako si je to predstavljal Jung pa upam, da bom izvedel od tebe.

lp
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #34 - 03.02.2003 at 12:08:53

t wrote on 01.02.2003 at 04:29:48:
bp

Ma ti si mi simptom vere - pejt se mal učit. Pa odpri si kdaj slovar tujk (pod religija pa pod analiza in psihologija ter psihoanaliza).

Pa ne mi solit jeter preden so pečena.

Ja, res je, zgleda, da tvoje znanje in obzorje v nekaterih trenutkih res ne presega slovarja tujk.

Psihiatrija in psihologija, do neke mere sicer emulirata znanstveno metodo, psihoanaliza se na tem področju niti ne trudi preveč, v svojem bistvu pa je precej avtoritaren sistem, katerega temelji pa so še vedno bolj kot ne dogmatični. Kar se lepo vidi tudi iz spremljevalnih pojavov, pri psihoanalizi so to naprimer iniciacije analitikov, pa spori med različnimi organizacijami, pa avtoritarno vedenje določenih vidnih posameznikov, ...

Kolikor gledam tvoje oglašanje tukaj (ki je res še napol surovo) se mi zdi, da jemlješ Freudove pisarije, pa kolikor so že zanimive inu koristne, za skoraj čisto resnico. Ki pa je težko preverljiva in se je ne da verificirat, tako da je treba vanjo enostavno verjet. Tako da izpolnjuje po mojem vse potrebne pogoje, da postane dogma.

Lahko pa seveda zraven dodaš še kakšno zrno soli.

bp
Back to top
« Last Edit: 03.02.2003 at 14:03:11 by bp »  

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #35 - 03.02.2003 at 14:07:18

bp
Se mi zdi, da sem nekaj začutil (pa da ni to mijaukanje mačka, ki sem mu stopil na rep).

Psihiatrija in psihologija se imata mogoče zares za znanosti, hkrati pa ne moreta brez pojma nezavednega (ki je izšel iz neznanstvene psihoanalize) torej imata po tvoje popolnoma neznanstvene korenine.

Zgornji post pa je bil mišljen na tvoje obračanje mojih trditev (brez kakršnekoli argumentacije).

Kaj predstavlja sekta psihoanalitikov sedaj me niti malo ne briga (kakšnega Lacana, Žižka, Dolarja ... je še vredno prebrati, ostali "psihoanalitiki" pa niso vredni pol pizde mrzle vode - se mi zdi, da so Lacana izključili).
Meni namreč gre predvsem za koncept (in šel sem pogledati k izvoru koncepta nezavednega) - če se z njim ne strinjaš ga opusti in govori o čem drugem.

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #36 - 03.02.2003 at 14:49:03

Jebiga, sem potem si malo narobe interpretiral tvoj pogled na Aristotla in predvsem Freuda, ki si mi ga prinesel na krožniku. Mimogrede, noben mi ni posebej blizu, kot mi je tuj tudi Platonov idealizem. Pa sta oba izredno pomembna in koristna, vse do trenutka, ko postaneta edina zveličavna.

Sicer pa sem se oglasil, če se spomniš na tole:
Quote:
ten-nej: Kar se tiče vere je vera predvsem ojačevanje potlačitve - z vero (po moje) dajemo več moči predzavednem delu in s tem vse ostalo potlačimo še globje v nezavedno.

bp: Se bojim, da lahko potem zelo podobno rečemo tudi za psihoanalizo

Proti temu, da je Freud vpeljal pojem nezavednega v področje diskurza, nimam nič. Še vedno pa me nisi prepričal, da se psihoanaliza bistveno razlikuje od vere v kontekstu tvoje zgornje trditve. Prav ničesar nisem našel, kar bi me prepričalo, da sega psihoanaliza do najglobjih točk nezavednega. Ali da sega nasploh  bistveno globje kot vera.

Glede mačkovega repa v moji glavi, si res ne želim, da  bi kdaj prišel v roke komu, ki bo na podlagi svojih omejenih izkušenj in interpretacij neke napoldokazane dogme, po svoji presoji spreminjal ravnovesja v mojih možganih.

bp

P.S. Glede argumentiranja: kje oz. na katere tvoje argumente nisem odgovoril z argumenti in katere tvoje misli oz. besede sem spreobrnil ?
Back to top
« Last Edit: 03.02.2003 at 18:32:47 by bp »  

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #37 - 03.02.2003 at 15:34:33

Se je res zajeban o dogmi pogovrjat na neizključujoč, nedogmatiičen način. Zato sem predlagov, da razširmo kontekst, ker  dogma ni  izključno religijska zadeva, ki bi morala imet kakšno močno moralno kontacijo. Jo lahko sicer ima, lahko  je pa tud  nima,  je   eno orodje, ki  lahko zatolče, privzdigne al pa prizemljeno vodi.

Sam zase lahko rečem, da sem frojdovsko psihoanalizo zemraj jemal bolj za vero kot pa znanost, zato mi jezadnje čase  bliže jung, ki je to njeno povezavo z mističnim razkril in na tak način psihoanlaizo, vsaj zame- kako paradoksalno, demistificiral.  Zdaj spremljam na psihonalizi zgrajena izvajanja od kogarkolli, tud in predvsem od žižka, kot eno lucidno intnelektualno modrovnaje, ki je znotraj svoje pradigme čist o.k. , ampak me ne more več potešit v celot pa brez ostanka, kot me je še ne tolk dost cajata nazaj. Se mu zmeraj bolj vid, da se niti ne  trud več skrivat svoje dogmatičnosti, ki temlji prav  na sesuvanju dogem....
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #38 - 04.02.2003 at 02:02:04

Kar se tiče vere je vera predvsem ojačevanje potlačitve - z vero (po moje) dajemo več moči predzavednem delu in s tem vse ostalo potlačimo še globje v nezavedno.

bp:
Se bojim, da lahko potem zelo podobno rečemo tudi za psihoanalizo  
bp:
Kar se psihonalize in vere tiče, bi lahko spet podobno kot prej napisal: psihoanaliza je lahko prej simptom kot pa zdravilo.

Ker imam bp za popolnoma razumnega moram najprej predvidevati, da je razumel tako moj zgornji stavek, kot tudi moja nadaljna izvajanja iz diskurza prosto po Freudu. Zato se bom zadeve lotil kar psihoanalitično.

Od kje ta nenadna averzija in neargumentirani preskoki in obračanje? Predvsem pa ali je psihoanaliza res vera in kaj ima z njo skupnega?

Zakaj recimo neka metoda zdravljenja psihičnih težav naenkrat stoji poleg nečesa takega, kot je vera in z njo poljubno menja mesto?
(ok res je, da so se psihoanalitiki organizirali kot nekakšna cerkev - vendar to nima kaj dosti skupnega z mojim opisovanjem modela nezavednega tako kot ne s samo Freudovo teorijo)

In res, zakaj ga, recimo psihologi, ki so z njegovim konceptom nezavednega dobili največ, predstavljajo za neznanstvenega. Kje je problem? In zakaj drugi zagovorniki poskušajo iz psihoanalize narediti neko novo cerkev (Lacana so iz društva psihoanalitikov izključili, ker je imel prekratke seanse)?

Po moje je del odgovora v platonizmu, drugi del pa v teoriji zdravljenja. Platonizem in za njim krščanstvo vzpostavita vzivišen svet idej in duha nad telo, Descartes pa celo zadevo s svojim obratom zapečati - duh in telo sta do konca ločena in telo je slabši, duh pa boljši del.
Po moje leži bistvo vsega zanikanja in zavračanja psihoanalize v mikavni ideji čiste psihe duše, ki predstavlja vse naše najvišje (predstavlja tudi najvišji ideal Jaza, na katerega pa se veže tudi pomemben krščanski koncept svobodne volje). In ko Freud razkrije, da je velika večina te prej brezmadežne duše sestavljena iz najbolj mračnih nagonov in gonov (in to seksualnih!) ter da ima celo vsako naše dejanje izvor tu notri, da je tudi svobodna volja podvržena temu je to za krščanski svet več kot lahko prenese. Pove, da je zavest le majhen del duše (del, ki zaznava zunanji svet in čuti pritisk notranjih nagonov) in priveže jo na telo.
Napad na vse to je nujen - problem je samo v tem, da se ne sežiga več na grmadah (niti ljudi - niti knjig) in da celotna stvar celo deluje.

Drugi del je problem tehnike: psihoanaliza prek zavesti deluje na nezavedno (ga osvobaja cenzure predzavestnega), vendar pa se predzavedni cenzor upira (lahko bi rekli histerično) - vsak analiziranec se upira, njegov upor pa izhaja iz Jaza (in temu se reče stopiti mački na rep).
bp - zato po moje tvoje upiranje temu, kar ima za povedati psihoanaliza izhaja predvsem iz procesa ozaveščanja - cenzorju si z branjem o nezavednem stopil na rep in sedaj cvili (pa tega se sploh ne zavedaš Wink).

Glede vere pa še tole: vera potrebuje nekaj absolutnega, nekaj kar lahko obljubi, ideal vere se vpiše v ideal Jaza (kakšen bi moral biti) in ga tako dogmatično ojača - tega pri psihoanalizi načeloma (teoretično - ideal si pač lahko izbira vsak sam - po psihoanalizi si lahko še vedno budist, za kristjana pa ne vem) ni.

a mi zdaj verjamete? 8)
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #39 - 04.02.2003 at 09:07:30

Quote:
Napad na vse to je nujen - problem je samo v tem, da se ne sežiga več na grmadah (niti ljudi - niti knjig) in da celotna stvar celo deluje.

To, da psihoanaliza deluje, ni še noben argument, da v 'predzavednem'  ne operira z dogmami kot orodjem dostopa do nezavednega. Vera je delovala tisoče let in vse integrirala kup teprapevtkih metod, ki so dost podobni psiholanalitičnim, od iz(s)pvedi do katarze (očiščenja) in kesanja/pokore do identifikacije s terapevtom kot malim bogom...

Quote:
Glede vere pa še tole: vera potrebuje nekaj absolutnega, nekaj kar lahko obljubi, ideal vere se vpiše v ideal Jaza (kakšen bi moral biti) in ga tako dogmatično ojača - tega pri psihoanalizi načeloma (teoretično - ideal si pač lahko izbira vsak sam - po psihoanalizi si lahko še vedno budist, za kristjana pa ne vem) ni.

Jeba psihonanaize je ravno v tem, da ma namen človeka prlagodit temu, da mu znese v trenutni družbeni realnosti s tem da  ga losa  histerij, travm in kompleksov. Da družbene okoliščine nardi sprejemljive za pacineta. Freud je naredu celo revolucijo v malomeščanski mislenosti tedanjega časa, ker je razrešu problem  dvojne morale, ki je nastala  z sestopom cerkve iz sakralnega in posvetno, za kar pa ni imela ustreznega instrumetatarija za  inženiring človeških duš.

Jest na psihoanaliozo ne bo gledal kot nekaj kontra cerkvi temveč njen posvetni podaljšek, saj je iz duše v skladu z nemško tehinicistično maniro naredu motor na seksulani pogon, da se ga da štelat pa frizirat, predvsem pa s tovrstno mehaniko dobr zaslužit.

Kolikor jest poznam junga, je dušo skušov obdržat v polju mističnega, čeprav je tud on iskal pojavne oblike, skoz katere se kaže. Eno tako obliko je poimenoval anima, ki ima v projekciji vedno žensko podobo, čeprav naj bi bila  kot arhetip na sebi  sizigija (par nasprotij v smislu moški ženka, jin-jang po i chingu) in se v mirnem, neprojicirajočem stanju ne poraja v nobeni formi, ki pa ima to možnost, da se s pomočjo projekcije pojavi v določeni obliki. Ena takih projekcij je v zgodnjih otroških letih mati kot božanski hermafrodit (dvospolnik), celo otroštvo pa je  tako v tesni povezavi s tem arhetipom, ki se  lahko razreši le s 'kastracijo' in s tem razbožanstvenostjo matere. Strah pred tovrstno kastracijo je močan, ker je to v bistvu strah pred odcepitvijo od arhetipa in je to tudi pogosta nervoza osamosvajajočega se človeka. Toda do popolne izgube arhetipa pri ljudeh vendarle ne pride, kajti pride do velikega 'nelagodja v kulturi', v katerem se človek ne počuti več doma, ker mu manjkata 'oče' in 'mati'. To nelagodje v kulturi  razrešuje religija, saj postavlja na njuno mesto dogmo boga kot edino zveličavno resnico. Skratka, religija ponuja svojo absolutnu resnico tam, kjer gre zgolj psihološko vprašanje po potrebah. Nastane pardoks, ko te  razum  pripelje k bogu, ki  z razumsko razlago psihološkega  nima ničesar opravit.

Jung poda tudi psihoterpevtksko razrešitu problema 'katstracijskega komplekasa':

Anima je v psihologiji človeka povsod tam, kjer delujejo emocije in afekti, izjemno pomembne faktor. V ljudeh vzpodbuja, čvrsti, popači in mitologizira vse emocionalne povezave, in to pri obeh spolih. Tudi tem pripadajoče fantastične slike so njeno delo. Ko je Anima prisotna v obširnejši meri, pomehkuži značaj moškega ter ga naredi čustvenega, občutljivega, čemernega, ljubosumnega, domišljavega in neprilagodljivega.  Znajde se v tanju 'nelagodja' in tega razširja na okolico. Včasih odnos Anime do primerne ženske  razloži obstoj  simptomalnega kompleksa.  

Mladi ljudje v srednjem življenjskem obdobju (okoli leta petintrifdeset) lahko brez škode prenesejo navidezno popolno izgubo Anime.  Vsakem primeru bi moral moški takrat že biti moški. Odraščajoči mladenič se mora zanti osvoboditi fascinacije Anime, ki jo predstavlj mati. Poznamo izjeme, še posebej med umetniki, kjer je problem čisto drugje, ob tem pa še homoseksualnost, ki se jo ponavadi razlag s pomočjo identititete z animo. Ob očitni pogostnosti  teh pojavov je zelo vprašljivo, kadar se jih obravnava kot patološko perverzijo. Po psiholoških ugotovitvah gre prej za nepopolno osvoboditev hermafroditskega arhetipa, ki se je uprl temu, da bi se identificiral z vlogo enega od obeh spolov. Tovrstne dispozicije ne gre v vseh okoliščinahaumeti kot negativne, še posebej zato, ker se v njej ogranja pračloveški typus, ki je zaradi enostranske potrditve enega od spolov do dolečene mere izgubljen.

Po izteku sredježivljenjskega obdobja  povzroči trajna izguba Anime vedno manj živsoti, fleksibilnosti in človečnosti.  Praviloma pride do predčasne odrevenelosti, če ne ohladitve, steretipije, fanatične enostranskosti, čudaškosti, trme, ali do resignacije , utrujenosti, površnosti, neodgovornosti in navsezdanje do otročje 'ramollissement' z nagnjenostjo do alkohola.

Po sredini življenja  bi zato moralo priti, če je le mogoče, do ponovne vzpostavitve stika z arhetipsko sfero doživljanja.    

Mater, kot da bi se mu jest na kauč ulegu Tongue, samo un ta zadnji boldan del bi blo še dobr spedenat 8) Smiley.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #40 - 04.02.2003 at 10:16:55

Titud
A je anima čustvena duša njen ženski princip ali arhetip ali njen živalski del?

Pa ne vem, če je pametno izenačevati versko dogmo, ki ima povsem druge temelj, kot pa recima neka znanstvena zakonitost, ki se seveda, vsaj v končni fazi, obnaša kot dogma; potem pač lehko rečeš, da je matematika isto kot vera, da je fizika isto kot vera - da je vse kjer je vzpostavljen nek model nečesa vera v ta model. Po moje je vseeno dobro če ločuješ med verovanjem in védenjem (znanjem) in med prepričanjem in verovanjem, kjer je upravičeno prepričanje védenje (znanje), prepričanje, ki ni deležno upravičenja pa ostane na nivoju vere in verovanja.

Seveda so že v preteklosti obstajale tehnike za lajšanje tegob, vendar pa so se tehnike uporabljale predvsem po principu učinkovitosti - samo, da pomaga; Freud pa je svojo tehniko razvil skozi svoje poglede na sistem, na psihični aparat in na njegove anomalije (od kemije - raziskoval je kokain; preko hipnoze do prostih asocijacij). Zato ne moreš izenačevati alkoholizma (tudi to je tehnika reševanja psiholoških težav), raznih ritualov, spovedi (ki služi predvsem za kontrolo ljudi), katarze in podobnih sprotnih ventilov ter neke znanstveno utemeljene metode zdravljenja.

Mogoče je psihoanaliza (kot gibanje) res postala nek posvetni podaljšek (ali mogoče nadomestek) krščanstva (o čemer bi se dalo razpravljati; to bi med drugim pomenilo izenačevanje-ali vsaj primerjanje teologije in psihoanalize; biblije in spisov krščanskih očetov ter Freudovih spisov in komentarjev), kar pa po moje še nepomeni, da sta na istem nivoju. Potemtakem Jungovo delo (s svojim obratom k mistiki) ne bi moglo biti drugega kot sekta.
Potrebno je razlikovati med teorijo, njenimi uspehi in gibanjem ter popularizacijo tega. Med teoretičnimi dosežki in prepoveličevanjem le teh.

lp

Back to top
« Last Edit: 04.02.2003 at 20:11:42 by t »  

WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #41 - 04.02.2003 at 11:34:01

Glede na to, da nisva rekla še niti besede o analitičnem inštrumentariju  te ali one šole, kaj šele o njegovi uporabi na mojem primeru, pa res ne vem od kod ti ideja, da se upiram analizi.  Roll Eyes

Hmm, do psihoanalize ne čutim kakšne posebne averzije, oz. ta vsaj ne pride do moje zavesti. Nasprotno, me prav firbec matra. Zdaj, če je kje kakšen interni konflikt, boste pa tako ali tako uspeli kje opaziti mojo nevrotičnost in prisiljenost Wink Sploh pa si ne delam utvar, da so moji motivi, delno predzavedni, delno zavedni, v zelo veliki meri seksualni, preostanek pa ima najverjetneje kaj opravka s preživetjem.

Čutim pa averzijo (bolje strah?), da bi komurkoli prepustil svoje vajeti in nadzor nad svojim življenjem. Undecided

Mislim, da bi ti lahko našteval vzporednice med psihoanalizo in pa včasih vero, drugič organizirano religijo tam nekje do pojutrišnjem, pa nimam časa za to (upam, da mi ne boš spet očital, da ne argumentiram).

Če slučajno meni, ne forumski oz. širši populaciji nasploh, očitaš, da sem platonist, se hudo motiš. Kvečjemu sofist. Can't argue unless you pay. Grin (se morda spomniš skeča Monty Pythonov z Johnom Cleesom kot psihoanalitikom?)

Pravzaprav grem pri tem morda celo dlje kot psihoanalitiki, prepričan sem, da je cel moj kategorialni aparat metaforično strukturiran na podlagi mojega telesa in pa nekaterih situacij in opravil, ki jih srečujem v vsakdanjem življenju.

Po mojem mnenju obstaja "dobra" in pa "slaba" psihologija. "Dobra" se ukvarja s preučevanjem človeka in njegove duševnosti, "slaba" pa z neosnovanimi teorijami, ki naj bi postale splošne resnice. Pojem nezavednega tudi po mojem gotovo ne spada v "slabo" psihologijo. Zato pa mariskaj od tega, kar se je zapisalo Freudu ni preverjeno, včasih celo ovrženo ali pa niti ni preverljivo, zato so "šole" (ali pa "cerkve"), ki strogo  vztrajajo na njegovem nauku (podobno morda velja za ostale začetnike) tako dogmatske in tako cerkvene.

Na osebnem nivoju pa psihoanaliza IMO opravlja funkcijo prilagajanja družbi oz. skupnosti. Oz. kot ti je napisal titud, odpravlja "nelagodje v kulturi".

t wrote on 04.02.2003 at 02:02:04:
Zakaj recimo neka metoda zdravljenja psihičnih težav naenkrat stoji poleg nečesa takega, kot je vera in z njo poljubno menja mesto?

Kaj je in kaj ni metoda zdravljenja, v te interpretacije se ne bom spuščal. Poskušam ti pokazati, da je psihoanaliza zavzela del prostora v družbi, ki je bil včasih in je delno še vedno v domeni vere in organizirane religije, preprosto, ker je bil prostor preslabo pokrit. Predvsem pa odkrila nezadovoljeno potrebo pri posamezniku. Glede na njeno trenutno naravo (nima šans da takšna postane bolj množnična) pa ga bo v prihodnosti izgubila napram čemu novem, ali pa ostala nišna organizacija (sekta?), s tu in tam kakšnim lucidnim prebliskom (ali osebo), ki bo zbudil bolj splošno zanimanje.

lp bp

P.S. Menda je trajalo kar nekaj sto let, preden je budizem od hinduizma (ali ostalih religij, odvisno od variante) ukradel en kos njihove mitologije, pa začel obljubljati zagrobnost reinkarnacije in strašit s karmo in podobno. No ker se svet vse hitreje vrti, bomo mogoče še za življenja uspeli kje srečat kakšno uspešno sintezo med krščanstvom in psihoanalizo Wink (g. Rode et. al., hint hint, samo počakte da še Žižek prej škripne)
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #42 - 04.02.2003 at 11:44:20

Quote:
Jst
A je anima duša ali njen arhetip?

Te-nej, jst nism jest, jest sem titud Wink. Lapus kot pojavna oblika neporednega  dopstopa v nezavedno  ??? Smiley

Jung piše o 'arhetipu s posebnim ozirom na pojem anime'. Anima je tako eden od arhetipov, ki ga je jung 'umetno' skunstruiral za psihoterapevtske namene. Nalašč si je ta latinski pojem izbral, da se ga ne bi dalo zamenjati s kršansko-dogmatičnim in nobenim drugim dotedajšnjim filozofskim pojmom duše. Anima naj bi bla izkustveni, ne pa abtsraktni/metafizični pojem.  Je 'faktor', naravni arhetip, ki se ga ne da ustvariti in je v naprej dana podlaga reakcij, razpoloženj, impulzov. Čerav je videti, da ji pripada celota nezavednega  duševnega življenja, je le eden izmed mnogih arhetipov. Zato ni preprosto značilen za nezavedno, ampak je samo njegov aspekt. Sposodu pa si ga je v historičnih  sizijah, moški in ženskih božjih parih, ki jih je mogoče srečat v primitivni mitologiji, gnostičnih spekulacijah, kitajski filozofiji (yang-yin) oz. v vseh mogočih projicirananjih univerzalnega odnosa moški-ženska. Za celoto nezavednega je jung najdu širši izraz Senca, ukvarjanaje s Senco je po njegovem obrtniško delo, z Animo pa mojstrsko.  Tongue Wink

Quote:
Mogoče je psihoanaliza (kot gibanje) res postala nek posvetni podaljšek (ali mogoče nadomestek) krščanstva (o čemer bi se dalo razpravljati; to bi med drugim pomenilo izenačevanje-ali vsaj primerjanje teologije in psihoanalize; biblije in spisov krščanskih očetov ter Freudovih spisov in komentarjev), kar pa po moje še nepomeni da sta na istem nivoju. Po tem takem Jungovo delo (s svojim obratom k mistiki) ne bi moglo biti drugega kot sekta. Potrebno je razlikovati med teorijo, njenimi uspehi in gibanjem ter popularizacijo tega. Med teoretičnimi dosežki in prepoveličevanjem le teh.

Jest nism imel v mislih tko grobega enačenja psihoanalize pa njenih tradicioanlanih, tud religioznih  predhodnih terapevtskih metod. Jung je s konstukcijo anime pokazal, kako se eno krščansko dogmo o duši lahko oblikuje tko, da jo je  mogoče jemat kot psihološki 'faktor', ampak s tem  dogmatičnega  ali v skrajni fazi mističnega pojmovnja duše ni z ničemer zanikal. Ostane v nekem smislu dejstvo, na katerga je treba računat pri terapiji, ga ni mogoče brez posledic za psihično zdravje zanikat, si ga podredit al pa ga clo spremenit.

Podobno je po moje tud freud zacementiral svoj libido kot (bolj fiziološko in manj kot en aspekt duše), ki se mora znat vsaj obrtno če že ne  mojstrsko spedenat, ne pa zanikat pa  tlačit, če ne ti cel življenje ene travme povzroča. Tle si psihoanalitiki niso dost narazen, gre res bolj za sektaštvo, ampak popokovine do unega  razodevanja mističnega ni po moje noben čist pretrgov in prav v tem je garant njihove učinkovitosti. Učinkoviti skratka niso zato, ker bi se šli kašen dušni inženirng, ki bi bil  v nasprotju z religioznim pojmovanjem duše kot ene nespremenljive kosntante, ampak zato, ker so nam nam psihloško utemljen način znal pokazat, skoz kašne mehanizme se nam kaže in kaj moramo storit, da bomo tej isti duši dal dihat. Da  skratka odpravjo 'nelagodje v kulturi', kar je tud bp zgoraj lucidno opazu in v tem smsilu je funkcija  psihoanalize zlo izenačena   sfunkcijo religijo. V čemer jest  za razliko od bp-ja ne vidm nč slabga, če si to seveda praktikatanti in teoretiki psihoanalize tud priznajo. Tle je men jung bliže, ker tega za razliko od frojda ne skriva.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #43 - 04.02.2003 at 12:23:23

eno je "mit", ali alegorija nekega relativnega principa, drugo pa je vecna nespremenljiva realnost. (v to drugo spadamo tud "pravi-mi").

slikca realnosti v nasem pogojenem-umu (to o cemer govorijo in raziskujejo psihologi, psihoanalitiki itd) spada v prvo kategorijo in v koncni fazi si "mi" ne mormo kej dost pomagat z njo, razen indirektno takrat ko spoznamo njeno pravo "vrednost". ta je podobna tisti v sanjah ko se nam zdi da smo "superman" in lahko letimo, ko pa se zbudimo pa realiziramo "vrednost" takih sanj. ali pa ko nas je v sanjah strah da nas bo pozru tiger, ko pa se zbudimo pa izgine tudi strah, vcasih hitr, vcasih pa se se mal vlece ampak v koncni fazi izpuhti.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #44 - 04.02.2003 at 13:27:35

Quote:
slikca realnosti v nasem pogojenem-umu (to o cemer govorijo in raziskujejo psihologi, psihoanalitiki itd) spada v prvo kategorijo in v koncni fazi si "mi" ne mormo kej dost pomagat z njo, razen indirektno takrat ko spoznamo njeno pravo "vrednost".

Nekje mora imet ta končna faz tud svoj začetek, a ne? A ni tista končna faza čist prek ničesar dosegljiva?  A niti prek dogme kot ene religiozne  fiksacije tistega, kar naj bli bi mi, ne? Kje pa sem pol  ta prav jest, kako  pa pol  do real-selfa prit, če ne skozse? Razsvetljenje je knoc koncov tud psihični proces, razodetje/razkritje nečesa nekje, ki si ga  tud, če je čist spontano, moramo v en lasten psihični kontekst umestit, ker le tko tist taprav jest ostane induvidualen  jest, četud je hkrat vse drugo? Tud mistično razodevnje ma ene svoje kanale, skoz katere se razodeva, in res ne vem, kateri drugi bi lahko bi bli  kot   ti, za katere se je religija al pa vsaj stroka med sabo zmenila, da bi lahko bli, saj sta na nek način religija pa znanost tud sami razodetji nečesa.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 ... 15