Quote:Q
Tale misel, da je Bog najbližje, se tud nevarnost kaže največja, drži. Če smo pozorni, vidimo, da piše, da se nevarnost le kaže in ne, da je nevarnost. Vprašujem pa se, ali se nekdo lahko sam opredeli za duhovno revščino oz. ali ga smemo takole okarakterizirat. Motijo me namreč ignorantski izrazi nekaterih: ja, saj si si sam izbral življenje oz. takšno pot. To pa ne drži; ja seveda, sorazmerno z ozaveščanjem se človek končno začne zavedat, da je ena in isto s tistim, kar je zmeraj gledal kot objekt oz. nekaj zunaj sebe ter se od tega ločeval. Prava vera v Boga je prostovoljna odločitev biti takšen kot je On.
Jest zastopim junga tko, kot da je bog dogma, vsajena sicer v kolektivno nezavedno, ampak kljub temu ena znosna kanalzicjia teg stijskih in grozljivih tokov nezavednega v tako strugo, da smo jo sposobni prenest, jo sprejet kot zunanje objektivno dejstvo, s katerim se lahko zbogamo. Prav zato, ker se nam religija kaže kot zunanji tok, ker se odraža v simbolih in ritualih, smo se je sposobni naveličat, ko izgubi svojo neposredno in za nas uprabno vez z nezavednim. Tko da se ti lahko zgodi, da tist bog, ki je zunaj, ni tist bog, ki ga človek potrebuje od znotraj. Psihološka potreba po tem, da ga boš najdu od znotraj je tolk večja, kolkr manj je tisti od zunaj ponotranjen, zato so tud možnosti, da ga boš najdu odznotraj, obratno sorazmerno s potebo manjšajo. Boga psihološko skrerirat iz potrebe ni možno, razen če se pri tem jalovem trudu tolk zamatraš pa sfrustriraš, da ti je na koncu tud un zunanji dober, pa naj ga je za take krizne pimere ustvrala zahodna la vzhodna kultura. Bog je skrtaka dogma, zatočišče pred najhujšim, pa če ga še tko induvidulano 'najdeš' in 'sprejmeš'. Do konca se predaš se lahko odrešilni dogmi, ne pa svojim nezavednim tokovom, ki te do odrešitve k 'svojem' bogu ali 'Njemu' ziher ne bodo pripeljal. Kolikor koli si že avtentičen pa uživški v zasledovanju samega sebe, dokončne odrešitve pred grozo in trpljenjem brez prepustivi dogmi o bogu ne moreš dosečt. Ti samemu seb ne moreš postat bog , se ne moreš do konca pa brez ostanka kot subjekt objektivizirat, ker tvoja psiha tega brez pristanka na nekaj onkraj nje tega ne more dosčet.
Quote:Zdi se mi, da pri tvojemu citiranju nekaj manjka, ali pa se Jung v danem primeru ni prebil do bistva.
(ali pa bi si tudi jaz moral prebrati to knjigo)
Meni se zdi, kot da bi Jung (pred časom sem tudi jaz prebral nekaj njegovih stvari ) rad v tem primeru rekel: "Zakaj hudiča smo morali razfukati svojo krščansko vero, ki nam je (vsaj načeloma) ponujala svoje usluge in nas varovala hudega (predvsem pred nami samimi)." Podobno kot jamra (in si spotoma brez milosti od vse povsod sposoja in prepisuje "svoje" misli)tudi naš "velemojster" Trstenjak (v parih hektarjih gozdov, ki jih je pomočjo Mohorjeve družbe uničil s svojimi knjigami).
Maš prov, te-nej (tvoj nik mi zdi nekako po dolenjsko za te-ni

), nism vsega uspel povzet, ampak jung nas po moje hrabri pred vstopm grozljivo temno maso vode, ki jo simbolizira nezavedno in nad katero se podijo vetrovi duhov, trstenjak pa nas pred njo plaši in nas vabi v zavetje svojga boga in blagega veterca krščanskega duha. Jung nam nezavedno dela privlačno in pod določenimi pogoji dostopno, obljublja avtentično doživljanje subjekta v kolektivnem objektivnem (arhetipov) znoraj nas, čeprav ne obljublja odrešitve in je v tem smsilu seveda nostalgičen do časov, ko so reigiozni simboli in dogme še delovali in nam reševali nerazrešljive psihološke dileme pri sočanju s svojim nezavednim.
Ok., tud jest se šele prebijam skoz njegove dost odštekane spise, zato ne bi s svojim pomanjkljivim vedenjem in nagnjenostjo k interpretiranju po svoje koga zavedu