Devi wrote on 20.12.2002 at 15:27:29:res me zanima, kako in zakaj je to tvoje delo nastalo...
a se kej tacga sploh sme vprašat

?
Kako?
Preprosto. Knjiga je nastala s pisanjem na računalnik, v MS Word ...

Zakaj?
Uf... ??? Nisem prav brskala za kakšnim morebitnim odgovorom, ker me v bistvu ni zanimal. Nikoli. In me še vedno ne. Prav tako, kot nikoli nisem pisala z drugim namenom, kot za - no, recimo - samopomoč. Nikoli nisem svojih pisanj objavljala, pa me to tudi zanimalo ni. Tega preprosto zase nisem "sanjala"; nikoli. Še najmanj pa sem sanjala knjigo; svojo. Sploh je nisem; nikoli. Mi pisanje že od nekdaj predstavlja predvsem tisto izraznost, skozi katero se sebi "bistrim" oziroma po sebi brskam. Intimno blodenje, bi kdo rekel. Ja, brezkompromisno.
In lepega junijskega večera se je moje običajno pisanje, ki se je v tistem obdobju iz moje notranjosti vsakodnevno pisalo, enostavno presekalo. Je iz mene kar "vrela" oziroma "privrela". Že po približno desetih straneh sem začutila, da je to nekaj povsem drugega, kot tisto moje pisanje prej oz. v veliki večini zgolj minimalizem marsičesa že napisanega. Sem odprla novo datoteko, vanjo prenesla "novotarijo", ... Sem vedela takoj, da je oz. bo to knjiga. Presenečena, a hkrati odločena, da bom tudi ta notranji "poriv" sledila do konca. Ker se mi je tako zazdelo, ker sem tako čutila, ker se mi je zdelo z drugimi deliti.
In je iz mene "vrela" približno tri močno nenavadne tedne, iz slenga v slovenščino sem jo prelivala in pilila nekaj mesecev, sočasno zabeležila neuspešne poskuse prevoda v angleščino in posledično nekaj močno neprijetnih dogajanj ... in po postavljanju, oblikovanju, spremljajoče izzivalnih odločitvah in tisku, sem jo, sredi decembra 1996, držala v rokah.
Tko. In še vedno jo, z veseljem in užitkom. In me sprašujejo, kdaj bo naslednja. Vedno znova. In jaz ne vem, če sploh kdaj bo. In me sploh ne zanima. A če bo kaj spet privrelo in se mi bo vredno zdelo, bom ponovno sledila notranji "poriv". Brez pomisleka; z veseljem, z užitkom. Zase.
Kva je fletn žvet!
ARS
PS: Če mene vprašaš - vse se sme vprašat; če si pripravljen(a) prevzeti posledično odgovornost ...