titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Ne bi novega topika odpiral na temo nespečnosti, bi ji probal dodat sam zadnje čase eno zlo aktualno dimenzijo.
V zadnjem času je hollywood naredu eno poplavo filmov na temu nespečnosti, ker je to postala očitna ena civilizacijska obsesija. V klubu golih pesti si je zarad nespečnosti brad pit nezavedano skreiral eno persono, ki je bolj kreativna (žal v negativnem smilsu) od nejga samga. V enmu drugmu filmu se je predsedniškemu kadindatu sred kampanje po parih neprespanih nočeh odfuzlal, da se je čist spremenu v plus in je vodje kampanje spravu v obup. Sem zdanjič v delu bral, da je na tako temo narejenih v zadnjih dveh letih še pet zlo gledanih filmov, tko da se je res za vprašat, za kaj je nespečnost tolk v aktualna zadeva.
Kolikor sem jet uspel pogruntat, gre za to, da človek skoz stres povzroči v seb en nemir, ki ga ne pusti spat. Ta nemir folk množično kroti s pomirjevali pa uspavali, zato se sloh ne počut več avtentično, živo. Hočjo zares zaživet, potem pa se po enem obdobju brez sna se zgodi v psihi en klik, neke vrste živčni zlom, zarad katerga človk čist prekine s stilom življenja, ki ga je do tega klika pripeljal. Po moje se vsi ti filmi trudjo legitimizirat ta klik kot prelom za eno novo priložnost, ga nekako krativno izrabit pa na en način nadzorovat. Tko je postal že kar en trend/moda, z nespečnostjo se spravt v eno stanje ekstaze, v katerem pol po čist enih drugih zakonih vse dost bolj izi lavfa. Nespečnost postaja tko ene vrste terapija, ne pa več motnja, ki bi jo blo treba za vsako ceno odravt s kemijo, sexom al pa zavestno opustitvijo stresnih dejavnosti. Terapija, ki deluje po načelu kar bo pa bo, saj bo pol itak znosnejše kot je zdej.
A si še kdo na ta način filmsko aktualnost nespečnosti razlaga al pa če ima kdo celo lastne tovrstne izkušnje?
|