Angel
5

The Voice of an Angel
Kranj
[color=Blue][/color]Naj izpolnim svojo obljubo Fakin. <Zaprem oči. Pod zaprtimi vekami se mi odpre nenevaden svet barv, svetlobe in oblik...Spomnim se, da sem se že kot otrok igrala to igro...Skozi priprte trepalnice sem zrla v sonce...In tam med priprtimi vekami so nastajale...oblike, čarobne in zapeljive...> Slikarska tehnika, ki jih upodablja se imenuje MANDALA. Proučeval jih je švicarski psiholog C.G.Jung in jih uporabljal tudi v svojih terapijah. Bolnikom je dal risati Mandale in pri tem ugotovil, da delujejo kot magnet in vzpostavljajo harmonijo v duši, ki blagodejno upliva na celotno telo. Ko človek barva ali gleda Mandale se v telesu sproži zdravilen proces, čisti se njegova podzavest, misli in čustva, sproščajo se energetske blokade iz telesa; Izkušen terapevt oziroma bralec Mandal tako dobi vpogled v dušo in telo bolnika. In kako lahko slika vpliva, da človek čisti svoje telo, hkrati pa spreminja svoj značaj? Ali ni to religijski element-pričakovanje čudeža? Res je, da so Mandale znane v vseh religijah, tudi krščanski. Krščanske cerkve in katedrale imajo na pročeljih in steklenih oknih rozete, ki so le drugače imenovane mandale. Vidite jih lahko tudi v pročeljih in slemenih starejših hiš. Mandale so povsod, vendar jih pogosto prezremo. Tudi za oznako religijski element jim ne moremo reči, saj so jih poznali že preprosta plemena :Indijanci, Afriški Šamani; Stare so kot človeštvo, od nekdaj so jih uporabljali za meditacijo, osredotočenje, varovanje, krepitev zdravja in dvig zavesti; Izvirajo iz vedske tradicije, najstarejše kulture na svetu, ki je živela na območju zdajšnje indijske podceline; zapise o njih najdejo v njihovih svetih spisih, v Vedah. Z mešanjem kultur so se razširile tudi drugod, budisti naj bi izročilo mandal prevzeli prav od hindujskega izročila. Dovolj zgodovine. Moja slabost je to...in pa umetnostnost, se ve. Mandale zdravijo. Ko gledamo v središče mandale, so oči osredotočene. Takšne postanejo tudi misli. Ustavimo tudi misli, ki nas silijo, da z besedami in dejanji škodujemo sebi ali drugim. Iskušnja imeti moč nad umom pripomore, da tudi v vsakdanjem življenju lažje nadzorujemo svoje misli in čustva ter ozaveščamo tiste, zaradi katerih imamo težave.Toda ali ni to samo zvijača, da umirimo nemirni, prestrašeni in zmedeni um? To lahko potemtakem storimo že, če zapremo oči, se osredotočimo, naprimer nad omočje obrvi in odganjamo misli...ali pa vzamemo v roke čopič in barvo in narišeno prečudovite kroge, ki nas osvobajajo in netijo domišljijo... Ne vem Fakin, ali si videl mandale, ali samo bele kroge...Spominjam se neke igrače, ki sem jo imela kot otrok. Podobna je bila dalnogledu, notri so bili raznobarvni kamni, in steklo...ko si daljnogled postavil proti soncu...so se pokazale mandale. Imenujva jih kakorkoli...podobne so omenjenim slikam... lp Angel
|