Gru Gru wrote on 19.09.2002 at 09:59:38:Spoštovani Andrej,
Firme, ki si jih navedel so po mojem mnenju tako usmerjene, da preživijo (TV, radio, časopisi). S tem se popolnoma strinjam.
Meni s svojim odgovorom prav veliko nisi odgovoril.
Dragi Edi,
Tudi jaz si s tvojim odgovorom ne morem kaj dosti pomagati, čeprav je zagotovo dobronameren. Praviš, da je OK, da mediji drago zaračunavajo reklamo, da preživijo; tisti, ki so za organizacijo tečajev vezani na to zelo drago reklamo, pa naj po tvojem ne bi smeli veliko računati, temveč delati zastonj. To je tako nekako, kot če bi rekel: "Strinjam se, da Petrol drago prodaja bencin, ni pa v redu, da je avtobusna karta draga."
Gru Gru wrote on 19.09.2002 at 09:59:38:Pa te še enkrat vprašam. Kako in na kak način lahko pride zraven nekdo brez dohodkov, nekdo ki komajda preživi, tista večina ljudi, ki iz dneva v dan tone v vode revščine?
Strinjam se s tabo, da si nekdo z nizkimi dohodki težko privošči tečaj TM. Toda težko si privošči tudi vse ostalo: nove čevlje, TV, počitnice, avto, sadje itd. Zakaj je tako, bo treba vprašati vlado, ki je odgovorna za to, kako njeni državljani živijo, ne pa čevljarja, sadjarja, prodajalca avtomobilov ali učitelja TM. Stvari pač stanejo, kolikor stanejo, s to resničnostjo vsi živimo. Prepričan sem, da ne greš v trgovino in jim očitaš, zakaj stvari prodajajo po tako visokih cenah. Po drugi strani pa vedno bolj poln BTC kaže, da ljudje imajo denar – le da jim ga je za ene stvari škoda (duhovnost) za druge pa ne (materialno).
Gru Gru wrote on 19.09.2002 at 09:59:38:Kot vem in kot potrjuje samo življenje, so vsi pravi mojstri svoje znanje delili brezplačno, njihovi zanamci pa so to vedno spremenili v trgovino.
Edi, če želiš brezplačno delati za dobro drugih ljudi, si vabljen, veliko dobrodelnih projektov potrebuje delavce. Ta opomba ni mišljena sarkastično.
Glede brezplačnega deljenja znanja pa je vseeno malo drugače kot pišeš. Veliki mojstri iz preteklosti sicer mogoče niso zahtevali plačila v denarju, so ga pa na kak drug način: kot zahtevo po služenju, vdanosti, brezplačnem delu itd. Znanje se je vedno plačalo na tak ali drugačen način. Sodobnemu človeku predstavlja denar eno od največjih navezanosti in marsikdo bo raje vztrajal v svojih težavah, kot da bi se ločil od svojega denarja in naredil nekaj zase. Kdor da, ta dobi; kdor ni pripravljen dati, pač ostane, kjer je.