titud wrote on 18.07.2002 at 15:17:38:Ampak če se pokaže kot dilema, kot eno tehtanje da ali ne, pol ne. Pol tehta razum, ne pa srce. In če tehta razum, bo v obeh primerih razčlenjeval v neskončnost, zato končno rešitev ne more bit odrešitev.
titud, jaz še vedno ostajam pri upanju… Upanje je tisto, ki v takih primerih še ostane… In upanje je tisto, ki umre zadnje... Saj veš – dokler je upanje, je življenje… Ko umre upanje, tudi življenja ni več…
In če ti rečeš, da tehtanje povzroči razum – OK. Pa če je tudi tako, potem ti povem, da srce zelo hitro sliši, kaj mu reče razum… In tehtanje se nadaljuje…
Odrešitev? Hja, če ne bi bilo upanja, bi to res bila odrešitev… In v takem primeru tudi vem, kako bi se odločila… Ampak upanje ostaja…
titud wrote on 18.07.2002 at 15:37:33:Šele ko se pri unmu drugmu pojavi dilema al pa ne, šele pol se prične tisto dejanje drame, ki sem sem ga opisal v prejšnjem postu...
Tole, titud, me je napeljalo na razmišljanje o take vrste dejanju pri osebi, ki se »zaveda«, torej ve, kaj se okoli nje dogaja in je še sposobna misli, želja, čustev in na drugi strani oseba, za katero rečemo, da »ni pri sebi«, torej v nekem drugem svetu, v katerega pa mi nimamo dostopa.
V vsakem primeru prevzameš odgovornost za tako dejanje. Pustimo sedaj ob strani odgovornost do drugih, odgovornost do človeških zakonov ali pa odgovornost do božjih zakonov. Prevzameš odgovornost sam pred sabo…
Ali ima ta odgovornost pred samim seboj različno »težo« pri obeh vrstah oseb, ki sem jih omenila? Pri tisti, ki ti zna povedati, pri kateri lahko začutiš, da tako ne more in ne želi več živeti, da tako življenje nima več smisla, da to ni življenje, ampak je eno samo trpljenje in na drugi strani pri osebi, ki ti tega ne zna povedati, torej niti ne veš in si niti ne moreš zamisliti ali ona v svojem svetu trpi, morda se je s situacijo lahko sprijaznila in lahko živi s svojimi omejitvami, ali pa je morda v tistem drugem svetu celo srečna?
Je razlika?
M.