Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Pages: 1 2 3 
(Read 17346 times)
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Osredotočenje in osrediščenje
02.07.2002 at 12:20:45
 
Bom skušov v lastnih izkušnjah pa spoznanjih pokazat na ene luknje v psihi, ki mi jih uspeva zlo za silo krpat.

Pri seb opažam, da mam psiho tko uštimano, da se vedno znajdem v taki novi situciji, kot da vedno moram začet iz nule.  V 'organskem' smislu to zgleda tko, kot da vse vse stvari zmeraj počnem 'skoz' eno stvar, in ko ta prersate v eno novo kvaliteto, se nimam na ničesar od prej opret. Očitno mi  edino tko  znese, čeprav je to včasih peklensko naporno in bi si želu, da bi blo lahko drugač.  Ker ima to početje svojo osebnostno zgodovino pa evolucijo, ga bom skušal na kratko orisat.

Kot mulc sem se 'vrgu' v šport, smučarijo. Osem let intenzivnih treningov in tekmovanj v tem iduvidualnem športu je pustilo sled v eni tekmovalni naturi, čeprav slasti zmage nisem prazaprav nikoli okusu. Svojo samozavest sem po mojem centriral v  relativni prednosti oz. zmagi pred unim odzad. To se je odražal v pogledu na šolo, na vrstnike v šoli in sosedstvu, prve ljubezni: vse v duhu ene kompetativnosti in realtivnih zmag tja čez srednjo šolo. Ker  je zmaga nad unim  za tabo lahko hkrat tud poraz v primerjavi z unim pred tabo, po opustitvi športa  ta vzorec evolvira v eno skupno stanje brezvolje, absurda  in depresije, ki real-lajf prestavi v en ničvredni položaj v primerjavi z eno fikcijo, skreirano skoz umetniško pa znanstveno literaturo. Real-lajf pa njegova kompetaitivnost  postaneta v vojski pa na faksu brez pomena, važna je filozofska nadgradnja, ki ma čist svoje zakone, po katerih naj se obnaša tud real-lajf, če ne tolk slabše zanj. Ta nadgradnja evolvira naprej v eno fatalno tuzemsko ljubezen, ki potegne v svoj čustveni vrtinec tako fikcije kot real-lajf, oba pa  udarta skozi glavna vrata nazaj v obliki kreiranja duhovno/materialnih pogojev za mlado družino. Izhajat je blo treba iz ene nove situacije,  pri tem pa se psiha ni mogla naslonit na nič trdnega niti v odnosu do prejšnjega real-lajfaniti in fikcij. Gre naprej enih dobrih deset let improvizacij iz hvalabogu trdne čustvene scene, a ko ta  čustvena scena začne dobivat vse bolj trnascedentalne oblike, je  psiha spet začela  lutat v temi in plest svojo mrežo iz nič, da bi lahko ujela neulovljivo. Zdej sem tle, na vratih v nezavedno, transcedentno, ozaveščeno ali kakorkoli se temu reče,  a katerokoli orodje privlečem ven iz svoje evolucijske ropotarnice izgleda čist neuporabno za fiksiranje svoje psihe na kaj trajnega, če že ne  večnega, da bi se enkrat končno lahko na kaj trdnega trajno oprla in se spočila.  

Sem se mal skarikirov, ampak po moje pri opisu delovanje lastne psihe nism dost sfali. A ma šekdo občutek, da začenja zmeraj znova, da je od tega že mal zmatran, da ne bi smel bit tko in da tle gre za en feler v psihi, ki se morda komu sploh ne pokaže tko al pa ga je morda možno clo pozdravit?        
Back to top
 
 
IP Logged
 
John_Doe
5
*****
Offline


Posts: 500
Ljubljana
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #1 - 02.07.2002 at 13:56:25
 
Hja... ce gledas zlo pikolovsko, gres cisto pri vsaki stvari vedno znova in ni hudic, da tko bo vedno.
Poglej cist banalen primer.
Se midva recimo dobiva na piru in prvo je, kot vljudnostna gesta zahteva, da si podava roke, se pozdraviva in predstavivia... od zacetka. Novo poznasntvo, novo ime, nov nacin komunikacije, nove geste.. vse novo in vse gre od zacetka.

Lahko bos reku, da sem mulo smrkav in da naj se raje spokam.. a vseeno... preskocit se da marsikatero stvar, sam kaj ko spet prides do neke ze poznane faze in gres spet po isti oz. podobni poti, ki se ti venomer od faze do faze zacenja na novo.

Nimas kej. Sprijazni se s tem, da je to pac tko in ne vlagaj svoje kompletne energije v bezne zadeve. Saj ce hoces res vsaki stvari priti do dna, te zna pocasi zmankat od utrujenosti in pri tem lahko izpustis oz. zamudis marsikaj zanimivega. Pa se splaca to pocet, da prides nekje do celotnega odkritja, medtem, ko ti stvari uhajajo iz rok?

Pravis, da si bil vzgajan v tekmovalnem duhu. Upam samo, da te niso nafilali s parolo :"The second one is the first looser." Ker pol se ti ne pise nic dobrega in se znas znajti vedno v senci, uzaloscen nad svojo utrujenostjo, vecnim drugim mestom in skrbjo, da je treba spet neki startat na novo...

In se odgovor na tvoje vprasanje.... mene to, da zacenjam v dolocenih fazah vedno znova ne utruja, temvec me fila z energijo in pricakovanjem. Ali je za to kriv moj firbcen karakter? Ne vem. Mi je pa vsekakor vsec. Smiley

PS. Pa sorry, ce sem se te dovolil analizirat, ker za to nimam ne pravice in ne osnove. Samo mmoje mnenje pac na tvoj post. Brez zamere, OK?
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #2 - 02.07.2002 at 14:59:16
 
Quote:
Sprijazni se s tem, da je to pac tko in ne vlagaj svoje kompletne energije v bezne zadeve. Saj ce hoces res vsaki stvari priti do dna, te zna pocasi zmankat od utrujenosti in pri tem lahko izpustis oz. zamudis marsikaj zanimivega. Pa se splaca to pocet, da prides nekje do celotnega odkritja, medtem, ko ti stvari uhajajo iz rok?


Nč se ženirat, bp, ti kar analiziraj, saj zato se tud tle gor razobešam. Si me po mojem tud kr dobr zaštekal, sva na sploh dons kar v formi, al kaj?  Bi se pa v tale tvoj tazgoren  nasvet mal obdregnu, naj ne vlagam kompletne energije v bezne zadeve. Tega bi tud sam po moje ne počel, če bi se tak lukzus lahko privošču. Ker prvič: kako določit , da določena zadeva res  ni bežna in drugič: na kaj  pol vezat kompletno energijo, da se ne raznese po bežnih zadevah in s tem tud mene  čist ne razcentrira. Ker kot sem v uvodu zapisal,  funkcioniram lahko le tko, da vse počnem 'skoz' eno stvar, če ne čist odbluzim  in zaživim v enem paničnem strahu, da mi psihe živ bog ne bo več nazaj osredišču. Zato zavestno žrtvujem zanimive stvari in  se zmeraj tud počutim tko, kot da mi stvari uhajajo z rok in zato mi vsakič tud dejansko uidejo in to totalno... Saj v bistvi ne počnem drugega, kot čez en filter tlačim stare psihične vsebine in ker ne gredo skoz jih zavračam kot ničvredne al pa jih skušam na nov predelat, za kar porabim včasih več energije, kot bi šel izkušnje znova nabirat...

Skratka, jest eno osrediščenje rabm in bi se mu po moje težko odpovedal, ne znam pa vzpostaljat  tko, da bi se osebnsotno lahko manj travmatično razvijal pa trasformiral. Saj lahko da sem samo razvajen, amak mam pri drugih občutek, da jim gre bolj gladko, čeprav bi za nekatere reku, da  se tud transormirajo  bolj na plitko, za večino pa tega prav gotovo ne morem trdit.   
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #3 - 02.07.2002 at 15:56:47
 
titud wrote on 02.07.2002 at 14:59:16:
Nč se ženirat, bp, ti kar analiziraj, saj zato se tud tle gor razobešam.

Se nisem pod tisto jaz podpisal, je bil to John Doe.

Bi se pa sicer res kar pridružil Johnovem mnenju, da za vse stvari na tem svetu ne splača pustit razrgat.

In preden postane občutek popolne razpršeneosti oz. niča in praznine, torej nekako nasprotje monomanije, prevelik ali pa se ti zgodi ravno kontra, se spomni, da imaš v vdelan en čustveni kompas, ki je narejen tako, da te sicer zna v primernem trenutku na ta prav način potegnit iz dreka, ampak potem pa te cez čas tudi vrne nazaj v ravnotežje. In praviš, da dobro dela, skoraj kot giroskop. Samo drek moraš vmes pa spucat, da se spet ne namočiš.

lp bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #4 - 02.07.2002 at 16:12:00
 
Quote:
Se nisem pod tisto jaz podpisal, je bil to John Doe.  


Sory, bp, sem hotu napisat jd, pa si se mi ti pod prste uturil. Nč  hudga, je očitno mel tud ta lapsus svoj namen. Una s pucanjem dreka je dobra, ampak to je probem filtra, ne pa celotnega  postopka. To je pa po mojem že nova tema...
Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #5 - 02.07.2002 at 17:27:02
 
titud wrote on 02.07.2002 at 16:12:00:
ampak to je probem filtra, ne pa celotnega  postopka

Ja, ja, ampak iz tega kar si napisal se pa ne da vsaj meni nič kaj dost razbrat, kaj za vraga te blokira, da ne moreš gradit na tem kar imaš. Si lepo opisal svoje življenje in digresije, ki bi jim jaz prej rekel izkušnje. Kaj je tisto, da moraš vsakič znova začet kot nepopisan list, zavreč vse kar si se naučil, oz. se nič ne naučit in iz življenja nič spoznat. Vidim le, da si kar nekaj časa tiščal nos v knjige, če ne prej pa vsaj v zadnjem času, pa prej na faksu menda tudi. Pa ne, da jih maš rajši kot pa nas tukaj?

Če mene vprašaš, si poizkusil vse, kar se splača poizkusit. Malo športa, nekaj borbenosti, vztrajnosti, tudi tekmovalnosti za dobro podlago v otroštvu. Nekaj znanosti, lepote in pa spleena v zgodnji adolescenci, vsa čast, večini grejo po glavi ženske in nič drugega kot ženske. Jo preživel in povzdignil v visoko filozofijo in njene utehe in neutehe v pozni adolescenci. No nekaterim gredo po glavi takrat še vedno samo ženske. In direkten skok v fatalno tuzemsko ljubezen, ti groza, kaj? Pa si ustvarit dom in pa skrbet za mulce. Hudo a ne? Zdej, ko so mulci malo zrasli, pa bi preskočil okvir družine in se šel še skupnosti in podobne nebodijihtreba. Grozovito!!!

No v eni knjigi sem jaz enkrat prebral, da je tisto, česar sam v sebi najbolj zanikaš, priplava na vrh kot nekaj kar sovražiš, kar preziraš, kar najbolj zaničuješ. Tvoja šibka stran, tvoja slepa pega za stvari pri sebi naj bi se skrivala tam. Če ni prehudo, še kaj zanimivega napiši. Pa ne o knjigah pa idejah. O "real-lajfu".

lp bp

P.S. Ali morda živiš v majhnem mestu ali predmestju?
P.P.S. Streljam gumijaste naboje tja nekam v temno noč in prisluškujem odmevom. Mogoče bo reklo au.
Back to top
 
 
IP Logged
 
John_Doe
5
*****
Offline


Posts: 500
Ljubljana
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #6 - 03.07.2002 at 08:58:53
 
titud...
z beznimi zadevami sem mislil pac stvari, dejanja itd, ki se ti na prvi pogled zdijo nezanimive. Ok, sej vem, da lahko zaradi tega marsikaj zamudis, sam klinc. Cajt prehitro tece in nekak menim, da je bolje bit na parih podrocjih dober in druga poznat le bezno, kot pa bit na vseh nekje pod povprecjem.
Recimo, ti si sportnik, jaz ne. Mene ne bos preprical, da grem recimo igrat fuzbal. Te bom pa z veseljem prisel gledat na tekmo in navijat za vas team, ce bomo sli pol recimo na pivo. Smiley Jaz se recimo ukvarjam z modelarstvom, ti pa ne in verjamem, da te najbrz v to ne bi preprical, verjamem pa, da bi bil tolk prijazen, da bi mi povedal za kako razstavo maket, ce sam ne bi vedel zanjo, ceprav se ti niti ne sanja kaj in kako bi mogla ta razstav bit popolna, da me pritegne.
Razumes, kaj sem hotel povedati?

Pises, da grejo drugim dolocene stvari bolj gladko kot tebi. Pa so te stvari pomembne za prezivetje ali ne?

No, kokr je bp reku... dej napisi konkretno kak primer, kje te base in ni hudic, da namo kej scumpral, kak primeren izhod.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #7 - 03.07.2002 at 11:44:23
 
Quote:
. Kaj je tisto, da moraš vsakič znova začet kot nepopisan list, zavreč vse kar si se naučil, oz. se nič ne naučit in iz življenja nič spoznat.


Ok, ne bom na dolg pa na širok razlagov, da sem se vsaj ene 10 selil, od tega vsaj 3 x na razdalji od 50-100 km. To samo poseb pomen prekinitu enih socialnih vezi s sprejšnjim okoljem in vzpostavljanjem na novo. Menjat šole vsaj 5 x je morda  normalno, službo ene 6 x z vsem kar to za sabo potegne pa že malo manj: od politke do podjetništva in žurnalizma do računalništva,  pedagogike in posredovanja poslov... Vmes se  ene parkrat zamenjala celotna družbena paradigma, na katero sem se naslanjal pri graditvi svoje osebnosti pa 'kariere': od ene prostestniške pukovske/rokovske scene v ideološko skorupiranem socilaizmu do  podjetniško/materialistične v politično skorumpiranem tržnem gospodarstvu. Vzgajan v eni materialni varnosti do koca življenja (hiša od stastraih pa prestolonaslednik), pol pa  postavljen  v eno situacijo, ko se z dve mulcema jebeš po podnajemništvih v sobcah  po 16m2 pa žviš od honorarjev preko ŠS pa nobenih tastarih odzad... Ne bi več v detajle, sem jih že v enmu drugmu topiku iznesu. Zdaj mi gre bolj za razlago enega  psihičnega  principa, ki tako zmešanico v ustvarja, še bolj pa, na kakšen način jo  uspe skupaj držat.

Ker tole zgleda bolj moška debata, bi podal eno 'lovsko' razlago. Dedci imamo baje v svojmu genotipu poudrajeno  eno sposobnost, da se lahko ob istem času posvetimo samo enemu opravilu. Da smo se sposobni osredotočit samo na eno zadevo, da nismo sposobni delit pozornosti. Ženski princip naj bi evolucijsko razvijal sposobnost deljene pozornosti (nabirat  plodove ali delat na polju pa hkrat v gospodinsjtvu pa hrat skrbet za mulce pa obnemogle pa moža pedenat pa kaj vem še vse hkrat). Ženski princip je dom vzdrževat v enmu celovitmu stanju kljub množici opravil, moški pa obvladat  eno zadevo do skrajnih podrobnosti (tehniko lova, ribolova, borbe...), saj je le v tem zagarntiran uspeh tako njega kot cele familije, roda, naroda... Psiha po moškem principu svojo osrediščenost črpa iz enega konkretnega opravila, v katerega morajo bit vsa ostala 100 % integrirana, psiha po ženskem pa  temelji  na  integraciji različnih  opravil v v  bistvu abstaraktno skupno opravilo (vzemimo da je to ustvarjanje doma, čeprav se danes ta pricip seveda lahko tud čist na drugem področju izrazi  - tolk, da ne bom kakšnega feminizma vzbru).  Iz tega ni težko sklepat, da moški princip psihe svojo osrediščenost gradi iz osredotočenosti na  posamično opravila, ki ga naredi za totaliteto,  ženski pa iz osredotočenosti na posamična opravila, ki jih naredi za totaliteto.
Jeba se  po mojem začne z usklajevanjem moškega pa ženskega principa v eni in isti osebi, kar današnja doba vsekakor ne samo tolerira, ampak tud zahteva, ne da bi  se naš psihični ustoj temu uspel prilagodit.  Zato smo (nekateri) dedci, ki smo prsiljeni opravljat več opravil in vlog (tko istočasno kot eno za drgim), z vsako novo osebnostno  čist sesust pa razcentriran.  

Te  mačistične razlage sem se oprijel bolj iz stiske, saj si z njo pravzaprav nimam kaj pomagat.

Pomoč sem začel iskat v transcedneci pa v obujanju  enih zatrtih religoznih čustvev, ki psiho  centrirajo izven/nad  stalno  menjajočimi življenskimi prilikami, ki se jim je moja psiha utrudla prilagajat. Po moje jih je zato počas nehavala   tud na nov kreirat, kar je po svoje škoda, saj se strinjam z bp-jem, da  s tem zamujam marsikaj zanimivega...      
 
Back to top
« Last Edit: 03.07.2002 at 14:41:04 by titud »  
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #8 - 03.07.2002 at 13:00:21
 
Quote:
Pises, da grejo drugim dolocene stvari bolj gladko kot tebi. Pa so te stvari pomembne za prezivetje ali ne?


Sem hotu povedat, jd, da gredo drugim ljudem prehodi iz enega početja v drugega bolj gladko kot meni al pa teh prehodov sploh nimajo. S stvarmi, na katere se osredotočim, v bistvu nimam tolk problemov, mi vsaj po enmu dolčenmu cajtu, ko  se s celo psiho nanje uspem adaptirat, kar v redu lavfajo.  Celoten psihičen  proces oziroma način lotevanja vsakršne dejavnosti se mi zdi tle pomembenejše  za preživetje kot to, katera je ta  dejavnost. O tem se več zgoraj razpredov, pa se ne bi ponavljal...  
Back to top
« Last Edit: 03.07.2002 at 14:43:57 by titud »  
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #9 - 15.07.2002 at 00:51:19
 
Fantje moji, kako se znajdete v teh nekonkretnih debatah?
Titud, jaz sploh ne razumem, kaj je zate problem in kaj bi rad, da bi bilo drugače in niti, kako drugače. Kaj želiš namesto tega, kar je sedaj?

Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #10 - 15.07.2002 at 14:05:01
 
  Quote:
Fantje moji, kako se znajdete v teh nekonkretnih debatah?


Težko, amstel, a hvala, da te zanima. Da boste tud punce zastople, bom vse skupaj v en fuzbalski žargon vrgu.

Vzemimo za primer ene fusbal-fanov kot eno referenčno točko, kot nekaj kar sam po mojem nisem nikol bil, pa sem jim bil vedno za to po mojem fovš, čeprav so se mi zdel kot eni omejenci, podobno  kokr ta hudi klerikalci.
Kot mulci so  po dvorišču brcal žogo pa se drli 'oblak', 'džajič', 'bekenbauer'... pa zmerjal  s 'soler', 'dribler', 'gol...' in se kometiral kot bi se po radiu poslušal. So dobesedno preigraval z žogo vse življenjske situacije in pokazal drug drugmu vse karkaterne lastnosti. Ko so si ekipe sestavljal,  je vsak točno vedu, kolk je vreden. So se kasneje proti konc osnovne šole pa v srednji ta boljši iz okoliških ulic tkole v eno dobro enajsterico za pet na pet izoblikovali pa na rokometno igrišče prebili. Ostali so se pivom pa čikom v roki v eno navijaško-komentatorsko publiko umaknil, a so bli vsak popoldne na igrišču s srcem pr fuzbalu pa tud vskočil kdaj, če je kdo od taboljših sfalil. Je šla stvar naprej, so fantje odrastl pa večinoma poženili, ta narbolj strastni pa so se enkrat-dvakrat na teden na igriču (pozim pa v telovadbici) dobival in naredli jedro ene članske ekipe za občinsko divjo ligo. Zdaj so fuzbal fani s kraja tja do 100 kom. vsaj enkrat vsako nedeljo dopoldne ob igrišču zbrali za za svojo peterico navijali. Se je kaškno zraven reklo o poslu, so tud potomce zraven začel vodit (medtem ko so žene južino kuhala al pa ble pri maši),  je postal fuzbal ene vrste maša za fante, en obred, en psiho-socilani okvir, ki je povezal vsakogar z  vsemi in ena konstanta, s katero so fantje zatekali bolj al pa manj aktivno zato, da so amortiziral faze odraščanja in zorenja. Jim je fuzbal pomenu eno tisto potrebno skupno točko, en skupni imenovalec, eno tisto od vsega odvezano pozicijo, ki je vsebovala v bistvu vse ostalo (od strasti, predsodkov do racionalnih analiz).

Da ma zadevo eno transcedentalno jedro, da se zato nanjo vežejo ena religiozna čustva, je  opazit vsake tolk časa, seveda tud pred kratkim, ko je vera v usnjeno dušo preselila v deželo vzhajajočega sonca.

Jest, ki  take fubalsko-religiozne indoktrinacije nisem od mladih nog skoz dajal (sem zato omenu, da sem smučal - takrat sta bla taglavna ledeno hladna stenmark pa križaj), sem cel življenje prikrajšan za tovrstno transcedenco, ki so jo gojili moji vrstniki. Sem si zmeraj moral sam matrat pa niti skupaj vlečt pa v eno točko fiksirat. Sem moral prav zato izkušnje s skoraj dvojno vnemo nabirat, da sem si jih lahko predoču pa pol iz tega lahko ekstrakte delal. Ko jih zdaj gledam, moje vrstnike fuzbal- fune, se mi zdi, da prav zard tega niso v življenju skorda ničesar skoz dal, nikol svojih prepričanj za 180 al pa 360 stopinj okrog obračal in v tem smislu nikol zares v prazno vstopal pa se na nov sestavljal. Se niso nikdar iskal, ker se niso nikdar izgubl.  Sem se zarad takih filingov zmeraj nekaj več od njih počutu, a zdaj ko sem res mal zmatran, bi se z veseljem mednje vpisal. A čutim, da mam  kljub gorečnosti  premal kilomitrine odzad, da bi se na tovrstno izkustvo lahko 100% navezov.   Tle spoznavam, da goreča vera ni dost, da je za  v transcedenci oporo iskat  treba celotno psiho-socialno strukturo odzad imet, da se ne da nč prešpričat. Ob golu ne morem tko globokega razsvetljenja doživet,  da bi se mi začel cel življenje okrog žoge vrtet. Tud pir v fanovski družbi nč ne pomaga, jd, sem že  večimi  probal...

Pustmo fuzbal, a naj ostane kot parabola še za  druge stvari, ki sem se jih al pa se jih še lotevam, da bi se psiho-socialno centriral. Tko, da se 100% na en stvar metal in na tak način psiho na fintiral, mi ne znese več. Od vsega mal pobrat pa niti v eno središče povezovat mi sicer paše, se to kar dogaja, ampak kašnih posebnih  strasti tle not ni. Bi bla, če bi se kao v 'duhovnost' vrgu pa enkrat preko  te drugič pa preko druge 'duhovne izkušnje' pa tehnike al pa prakse, ampak se mi zdi, da bi v 'duhu' življenje na enem drugem nivoju še enkrat ven vleku pa prežvekoval kot kakšna krava, kar pa kakšne posebne psihične potešitve tud ne prinaša.

Tle se zalotevam, da sem se z vsem inštrumentarijem kar sem si ga od kje navleku,  na psiho samo spravu. Da sem jo  za fundament vsega začel postavljat in da se mi bo na ta način pa prek nje magari tud fuzbal začel  razodevat. Sem jo  začel gledat  kot na uno dušo ujeto v nasared fuzabalske žoge in ki fuzbal s svoje pozicije dojema kot eno večno kaotično vplivanje (brcanje, odbijanje...) na spreminjanje njenih stanj  (stiskanje, raztegovanje), njena karmična vloga pa je, da se vedno vrne v ranovesje (elastično). In se izkreno čudi, od kje tako zanimanje zanjo, zakaj se cel svet, iz njene pozicije gledano, po eni strani dobesedno okrog nje vrti pa jo časti, po drugi strani pa tepe in nažiga...    

Dost konkretno, amstel?      
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #11 - 15.07.2002 at 14:19:35
 
titud wrote on 15.07.2002 at 14:05:01:
 Vzemimo za primer ene fusbal-fanov kot eno referenčno točko, Dost konkretno, amstel?


Titud, konkretno = osebno, zame. Hotel asem slišati kaj bi ti rad sploh spremenil. Iz tega fuzbalskega primera, nisem prepričana, da sem te razumela.

Kar sem razumela, upam, je to:
ker te to "fanovsko" druženje ni zanimalo, ker so se ti zdeli malo butasti, se jim nisi pridružil. S tem si se malo "izoliral" od ene izkušnje, ki jo jaz poimenujem "čredovska" izkušnja. In mislim, da je fajn, preden se diferenciramo od drugih, da imamo to čredovsko izkušnjo. Ker imamo za sabo izkušnjo enačenja z drugimi, naberemo si točke, povečamo samozavest, občutek pripadnosti.
Titud, a sem se vsaj mal približala temu, kar govoriš ti?

No, upam.
No, sam si imel izkušnjo diferenicranosti od vsega začetka. To je nekako osamljena pot. To sem razumela iz tega, ko praviš, da si moral vse sam.. pa ta občutek, da moraš vse od začetka, znova...delat.

Kot da si nisi zgradil eno osnovo iz katere bi izhajal. In ta osnova bi lahko bila izkušnja o skupinski pripadnosti?
Kot, da si se lotil poti samotarja? A tako to misliš?

Da ne bom naprej razpredala, povej, če sem se kaj približala. In potem, me zanima, kaj bi pa ti rad. Okej? Ker temu si se totalno izognil pri odgovoru.

Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #12 - 15.07.2002 at 15:04:52
 
Quote:
Kot da si nisi zgradil eno osnovo iz katere bi izhajal. In ta osnova bi lahko bila izkušnja o skupinski pripadnosti?
Kot, da si se lotil poti samotarja? A tako to misliš?

Da ne bom naprej razpredala, povej, če sem se kaj približala. In potem, me zanima, kaj bi pa ti rad. Okej? Ker temu si se totalno izognil pri odgovoru.


Uno o čredniški izkušnji bi blo lahko res tko, kot si razbrala. Recmo, da je res, da je nisem občutu tko, so jo drugi. Ker sem enaču biti v čredi=je biti glup. Tekanje za žogo in postajanje ob igrišču = gluparjanje. Pravo samozavest si tako lahko gradiš samo v boju sam s sabo(štoparico), odnos si lahko gradiš le z odnosm z sam : vsem (vsemu), v tem smsilu tud  partner ni le del tvojega  teama ampak ali je ti 100% ali si ti on 100% ali pa predavlja vse ostalo, kar ni ti. Od tod napor ob vsakem vzpostavljenju socialnega stika: ali totalna samozatajitev ali totalna podreditev ali kompetativen odnos  jaza proti vsemu. Od tod naporno iskanje ravnovesja ob vzpostavljanju socilanih stikov in od tod fovšija do tistih, ki so se sposobni samopotrjevat v timu od fuzbalskega do doma, sklužbe in lokalne srenje...

Sem mislil, da sem  razumljivo napisal možno pot  za razrešitev te osebnostno naporne pa zatežene  drže: v priključitvi neposredno na črednega 'duha', na tisto transcedenco, na katero se religiozno čustvo posmeznika lahko priklopi in s katerim lahjko amortizira osebne travme, ne da bi se zato odrekel svoji avtomnosti in zato 'izpadel čredna budala'. Zato me zanimata tako psiha kot njena trancsededentne izpeljanke (spirit, duh, duša...) Jih raziskujem, bi se jih rad nauču občutit, pa vidim, pa tle morda sprašujem , a bi šlo mogoče  drugač, kot da moram nazaj na dvorišče en fuzbal odšpilat, se pustit izvolit v team kot ena nula pa se dret 'ronaldo', 'zahovič', 'kan' pa vse naprej po spisku...            
Back to top
 
 
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #13 - 15.07.2002 at 15:29:17
 
titud wrote on 15.07.2002 at 15:04:52:
v tem smsilu tud  partner ni le del tvojega  teama ampak ali je ti 100% ali si ti on 100% ali pa predavlja vse ostalo, kar ni ti. Od tod napor ob vsakem vzpostavljenju socialnega stika: ali totalna samozatajitev ali totalna podreditev ali kompetativen odnos  jaza proti vsemu.


Ja, ravnovesje. Zdej, bolj kot način, se mi zdi zanimivo to, med čim iščeš ravnovesje... oz. išče nekaj, kar temu daje ravnovesje...
Tri varjante maš, praviš:
1. samozatajitev
2. podreditev
3. kompetitivnost

Prve dve bi jaz dala pod isto vsebino. Vsakič, ko sebe podrediš, se zatajiš. Vsakič, ko tekmuješ, v stikih z ljudmi, ki so ti pomembni, se greš igre moči, kjer mora nekdo izgubiti.

Zdej, zakaj sploh ta potreba sebe podrediti ali pa drugega podrediti sebi? Zakaj sebe zatajiš?

Očitno titud, so razlogi. In po moje gre za vzorce iz preteklosti, ki si jih osvojil. Pa to mislim, da že veš.

Moje mneje o vsej tej dinamiki, pa se ne bom spuščala v možne odnose iz tovje primarne družine.. kako so potekali tej boji za premoč, ker bi lahko sfalila. Ti pa lahko zadevo pri sebi mal analiziraš.

Biti na strani tistega, ki "zmaga" v pomembnih odnosih, pomeni, da ima občutek moči, kontrole. Recimo temu, preganjalec. Nekateri se tej vlogi težko odečejo, ker imajo dober občutek, ko zmagajo, ko so kao močni, ko koga ustrahujejo, morda.
Pa vendar, globoko v sebi, to pušča praznino.
No, iz te vloge, se lahko preleviš v vlogo žrtve, kjer se pretirano podrediš nekomu. Podrediti se nekomu, ker? Ker, če ne bo jezen na nas, ker če ne, nas bo kaznoval s tedni ignoriranja, molka?
Kako iz tega ven?
Preprosto. Nehaj igrati igre, nehaj igrati vloge, v katerih si ali preganjalec, ali žrtev, ali rešitelj.

............ in predvsem.......... gradi to, kar bo nastalo namesto teh vlog... Morda sedaj še ne veš, kaj bi postavil namesto teh vlog.
Jaz predlagam to, kar si omenil v naslovu. Osrediščenje vase. To kar rabiš, to kar čutiš, to kar misliš. To si ti. ČE to si upaš deliti z ljudmi, ki so ti blizu, se bo začela preobrazba.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Osredotočenje in osrediščenje
Reply #14 - 15.07.2002 at 16:03:08
 
Quote:
Preprosto. Nehaj igrati igre, nehaj igrati vloge, v katerih si ali preganjalec, ali žrtev, ali rešitelj.  
............ in predvsem.......... gradi to, kar bo nastalo namesto teh vlog... Morda sedaj še ne veš, kaj bi postavil namesto teh vlog.
Jaz predlagam to, kar si omenil v naslovu. Osrediščenje vase. To kar rabiš, to kar čutiš, to kar misliš. To si ti


Glede tega osrediščenja in kako ga dosečt: jest sem se tega lotu tko, da iz tistega, kar doživljam, abstrahiram ene skupne točke. Priteram vsako zadevo psihoizičnega praga vzdržljivosti, da kavniteta mora preskočt v eno novo kvaliteto. Da maltretiram ali se pustim maltretirat, da ni možno več prenest. Še zmeraj mio je na tak način znesl, je po svoje božansko, ampak je to naporno. Mislim, da se mi tega principa delovanja, tega manično-depresivnega vzorca delovanja ne bo uspel nikdar losa. Jest se ga bistvu tud ne bi rad losov, jest bi ga rad samo amortiziral. S čredno terapijo bo bolj težka, če nočem psihifizočno od nule štartat, zato bi si želu zadevo centrirat na ravni zavesti, ozaveščenja tega procesa kot zakona, ki da deluje tanscedentalno in se zato z njim počutiš varno kot v čredni mislenosti      
Back to top
 
 
IP Logged
 
Pages: 1 2 3