Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 17465 times)
LittleStar
Ex Member

Re: KONTAMINACIJA
Reply #30 - 20.06.2002 at 12:51:35

Jst, pa tud t.i. mazohistu se je moglo v lajfu verjetno nekaj hudo wrong zgodit, da ima takšen občutek krivde in sramu, ki ustvarja mišljenje, da si zasluži trpljenje. Še vseeno so ti ljudje na boljši poti kot pa tisti, ki trpinčijo druge. Lahko se še v času življenja zavedo in si odpustijo.

Sem pa opazila, da imaste v večini Reikisti, ki sem jih dosedaj na forumu spoznala, tako virtualno, zelo sorodno, nekako kar ignoranstki odnos do človeka v stiski, v stilu, saj je njegova zavestna odločitev, pa sam si je kriv ipd.  Undecided To lahko pomeni, da zaradi opredelitve ali če hočete iniciacije v 'Reikista' ni pristnega sočutja do sočloveka. Ni nedelovanje.

Kontaminacija, kaj to sploh je, je pa itak neskončna. Če je ni, tud tebe ni. Naučit se je treba uravnavat energijo, ohranjat notranji mir in ravnovesje z okoljem.
Back to top

IP Logged

Amstel
5
p

Reply #31 - 20.06.2002 at 13:19:57

Wiiiiiii, kok sem jest srečna, k se krešejo mnenja....

Zdej pa resno!  Grin

Vsak od nas živi kot zmore. Če hočemo več, mormo kej na sebi nardit.
Zavedanje o sebi je omejeno. Zato smo dojemljivi za vplive drugih. Ampak ne za vse vplive in ne na točno tak način, kot drugi hoče.
Če bi imeli čisto zavedanje, bi bili Sai babe.
Zato lahko rečem, da si izberemo tudi trpljenje. Naše zavedanje o tem, kaj nam škodi... je res omejeno.
Navidezno je to kar živijo nekateri, najhuje, kar si lahko naredijo... pa vendar, se za tem skriva tisto, pred čemer se branijo!
Po domače.... navidezno je narkoman dosegel najhujšo varjanto u lifu, ko se fiksa...ampak za njega, je to lažja varjanta... ČEprav ni smiselno.
Ker zanj je huje, če bi se moral soočiti z Bolečino..

Ampak, to je že druga debata.

Sočutje do ljudi?
Kaj to pomeni? Res me zanima, kaj si predstavljate pod tem...

zato... debata o sočutju, se nadaljuje tule:

http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=prijateljstvo;action=display;num=...
Back to top

Naj se zgodi, kar se mora.

IP Logged

Jst
Guest

Reply #32 - 20.06.2002 at 13:39:25

Hallo,

Little Star, snedla si mi misel z jezika, medtem ko sem zvecil sendvic. Namesto, da se odlocis za trpljenje je dosti bolje, da se odlocis za iskreno samoodpuscanje...
To bi bil lahko dober zacetek necesa novega.
Ne pa stalno pogrevanje preteklosti s trpljenjem in samokaznovanjem.

Vcasih ni tu nobene filozofije, samo zdrava cloveska pamet. To je tud Oldi dobr pokazu, ko je dodatno analiziral Ojdipa.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #33 - 20.06.2002 at 14:08:17

Quote:
Ce bi v nas kazenski pravni sistem prenesli tvojo filozofijo, potem ne bi poznali kazni za napeljevanje k zlocinu. Pa sta in storilec in tisti, ki napeljuje k zlocinu oba vec ali manj pravno enako soodgovorna. Moralno gledano pa itak enako
.

Tak pristop sodišč sploh  ni tko samoumeven kot zgleda. Koliko 'coprnic' je blo sežganih zaradi tega, ker so ble revam pripisane vse slabe lastnosti, ki so se jih ljudje sramovali pri sebi. So sodniki in rablji dejasnko verjeli, da so 'krive'. So bile  žrtve njihove preslikave nanje,  psihičnega pojava, ki se imenuje disocijacija in projekcija.

Svet je še  vedno je vse polno  grešnih kozlov, kakor je bi včasih poln čarovnic in volkodlakov, zato je upoštevanje psiholoških stališč in s tem  relativnost krivde, ki so jih sodišča prevzela pred kratkim, po jungu ena največjih dosežkov človeštva.

Ergo: maš zločinske nagibe, se jih zavedaš  al pa ne, jih moraš nekak izživet, je prvi pishološki korak , da jih pripišeš tud drugmu. Če najdeš takega, ki tudi sprejema psihološki  princip projekcije sebe na drugega kot dejstvo, se v njemu  vzbudi njegov lasten zločinski nagib, posledično pa slaba vest.  'Napeljani'   tako breme vnaprejše krivde  lahko  izživi celo v dejanskem zločinu. Je bil  na videzu v zločin res  zapeljan, amak zato, kar je tako v psihološkem smislu sam hotu. Briga sodišče, da je to pisološko gledano 'primitivno', 'neodrašečno'. Če bi sodišča tega psihloškega  pojava ne bi poznala, 'krivde' ne bi zrelativizirala in bi bil lahko  obsojen  bodisi  'napeljevalc' bodisi  'izvajalec', ne pa oba. Srednjeveška inkvizicija se ob tem ni niti spraševala, če je bil zločin tud dejansko storjen. Za  obsodbo je bilo dovolj zločin nekomu le pripisati, priznaje krivde je bil zgolj 'tehnični' problem.      

Quote:
Titud, tudi ti imas prav. Ampak spet samo delno. Ok, ce tvoja psiha rabi neko fikcijo, neko namisljeno osebo, da se bolje izrazi uredu. Fino. Pomagalo bo tvoji psihi.  
Samo nekaj moras vedeti. Ta oseba ni resnicna. Ta oseba je iluzuija, je namisljena. Da pretiravam, ta oseba je laz. Zdej pa mi povej, kaj bi se s tabo zgodilo, ko bi ti to prislo v navado? To fikcijo, kot resitev tvojih psihicnih izrazanj, lahko imenujes tudi beg od resnicnosti v nek namisljen svet. Verjemi mi, da to ni zavedanje

Kaj bi se konc koncev ukvarjal z razločevanjem med tem, ali je neka oseba resnična ali samo moja fikcija? Tako razločevanje itak dela moja psiha, iz nje al pa mimo nje pa itak ne morem. Zavestno ne morem vplivat na njeno videnje 'resničnosti', pa če se še tko matram bit 'normalen'. Bom ilustriral s primerom:

A ste slišal za uno foro, ko so beli ljudje z prišli s čolni med domorodce. Domordci so se niso mogli načudit, da so čez tako veliko morje prišli v tako majhnih čolnih. Belci so jim dopovedovali, da so prišli z veliko  ladjo, zasidrano tam zraven  in kazal z rokami nanjo, ampak domorodci jo niso in in niso videli. Zakaj?  Ker v njihova psiha ni bla sposobna dojet, da se na morju lahko nahaja tako velik plavajoči objekt, ga je enostavno ignoirala. Če za domorodce kaj tako velikega-plavajočega, torej resničnega, enostavno ne obstaja, ker ga pisha (dotlej) ni rabla prizant za resnično,   zakaj potem  moja psiha ne bi mogla ustvarit ene realnosti, če jo rabi in ji znotraj tako priklicinane resničnosti znese? Kva je tle fikcija in kaj je tle realnost, kaj je tle normalno in kaj je tle deviacija.  Kdo je tle psihič?

Jst, upam, da sem s to prigodo tud teb odgovoru, od kje štratat. Zmeraj iz svoje psihe, saj samo ona zate 'dela' fikcijo realnosti, da se lahko pol v njej ogleduje in po njej ravna.  

Quote:
titud, prosim te lepo, kontext mojih trditev...

Gape, je to res težka tema,  mamo vsi luknje not. Jest po mojem še največje, zato proviciram, da bi mi jih pomagal najt. Ne tolk jest vam, ampak vi men. Še nisem tolk prosvetljen, da bi si upal  z zadevami   tko kot osho  igrat.  

Quote:
Sem pa opazila, da imaste vsi Reikisti, ki sem jih dosedaj na forumu spoznala tako virtualno zelo sorodno, nekako ignoranstko mnenje do človeka v stiski, v stilu, saj je njegova zavestna odločitev, pa sam si je kriv ipd.  

Če prav razumem reiki, reikist nič ne daje niti ne deluje odrešilno na pacienta v smislu neke psihoterapije (spoved, razlaga, prevzgoja...) Rekist 'dela' samo z lastnimi energijami pacienta, jih porazdeljuje... Zato  zavestno na pacientovo  psiho niti ne vpliva in si od nje ne dopusti vplivat. Zato je po mojem za reikiste ta tema hkrati tako zanimiva in hkrati kočljiva, da so z njo dokaj polemično zapolnili že kar nekaj topikov...    

Back to top

IP Logged

Amstel
5
p

Reply #34 - 20.06.2002 at 14:52:10

titud wrote on 20.06.2002 at 14:08:17:
Gape, je to res težka tema,  mamo vsi luknje not. Jest po mojem še največje, zato proviciram, da bi mi jih pomagal najt. Ne tolk jest vam, ampak vi men. Še nisem tolk prosvetljen, da bi si upal  z zadevami   tko kot osho  igrat.  

A ti tud? Jest tud. Grin
Back to top

Naj se zgodi, kar se mora.

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #35 - 20.06.2002 at 22:38:03

Quote:
Zato pravim, da mene ne more nekdo kontaminirati tako, kot sam hoče, ampak tako, kolikor imam šibkosti v sebi.  

Ali ni gape s tem zadnjim stavkom povedal bistvo cele debate? Mislim, da je. Pa lahko še toliko filozofiramo, ampak bistvo je v tem enem stavku.

LP Igor
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Jst
Guest

Reply #36 - 21.06.2002 at 08:53:46

Hallo,

Titud, primer z tistimi domorodci je OK, samo zelo oddaljen od nasega zivljenja tukaj, pa zato malce neustrezen. O teh domorodcih bi se morda lahko kje drugje pogovorili.

Ti se sprasujes:
Kaj bi se konc koncev ukvarjal z razločevanjem med tem, ali je neka oseba resnična ali samo moja fikcija?

Moj odgovor je, da ni receno, da je ta fikcija tudi neko zdravo stanje.
Npr. fikcija so tudi razlicne fobije. Npr. strah pred se tako neznatnimi pajki, zaprtim prostorom, lastno sence.

Fikcija so tudi razlicne psihoze. Npr. anoreksija, pa bulimija. To so tudi fikcije psihe. Pa se kako so resnicne za osebo, ki se vidi zelo debelo, pa je v bistvu ze popoln okostnjak. Beri Trstenjaka.

Pa da nadaljujem. Shizofreniki imajo tudi fikcijo psihe. Kako so za njih glasovi, ki jih slisijo resnicni. Samo v resnici, razen v njihovi psihi teh glasov ni. Pol pa slisis neumne ljudi, kako pravijo, da so ti ljudje srecni, ker zivijo v svojem lastnem svetu. Samo pozabijo, da je ta njihov svet nevaren za njih same in za njihovo okolico, saj je nasilen in neobvladujoc.

Torej fikcija je OK, ampak samo do dolocene meje. Dokler ti fikcija pomaga se trenutno umakniti npr. pred prehudim stresom je OK.
Domisljijo bi moral vsak clovek namerno razvijati in gojiti, saj je domisljija gonilna sila, vir idej, ki jih nato razum udejani. Kar poglej Nikolo Teslo.

Ampak, ko domisljija pretirava ali postane neukrotljiva  imas lahko zelo hud problem. Kar poglej malce se v zgodovino. Odlicen primer je bavarski kralj Ludvik II. Sem si sel ogledat njegove gradove. Tip je bil totalen genij. Potreboval bi samo nekoga, ki bi ga prizemljil, pa bi bil lahko novi Napoleon, ce bi samo zazelel. Tako pa so ga na koncu umorili, ker je bila njegova fikcija nevarna za vso dezelo in narod, pa ni nobenemu hotel nic slabega.

Quote:
zakaj potem  moja psiha ne bi mogla ustvarit ene realnosti, če jo rabi in ji znotraj tako priklicinane resničnosti znese?

Pa se ti zdi to dovolj, da ji znese?
Ti si tisti, ki mora svoji psihi narekovati kako in zakaj. Ti sam moras biti gospodar svojih misli in custev, pa razuma  itd., ne neka fikcija, ki jo dusa pac trenutno potrebuje.
Pa sej, v tem fizicnem materialnem svetu je morda dovolj, da ti znese. Mnogo ljudi bi morda dusevno zbolelo, ce si nebi ustvarilo neke notranje fikcije, ki jim pomaga v njihovem tezkem zivljenju. Taka fikcija je navsezadnje tudi OK. Ni pa dolgorocna resitev.

In ko bos zacel potovati po notranjih svetovih, tam kjer razum in zakon fizike odpove, takrat bos moral zelo natancno lociti kaj je res in kaj ne, ko bos dozivljal razlicne npr. vizije ali vodene poti. Zelo bos moral paziti kaj je fikcija in kaj ne. Tam so ti zakoni mnogo bolj nevarni za posameznika in tisti, ki ze v fizicnem svetu ne obvladuje resnicnosti, oz. ni njen gospodar v vseh pomenih besede je v notranjih svetovih ze vnaprej obsojen na neuspeh.
Ta neuspeh pa se bo pokazal v tem fizicnem svetu skozi tako ali drugacno bolj ali manj neobvladljivo dusevno bolezen. In krog se sklene.

Tako to je. Tudi te stvari niso ravno preproste in simpl, kot se zdi na prvi pogled.

Titud, vsekakor ti dam prav. Fikcija je super zadeva. Ljudem pomaga prebroditi dnevne tezave, je gonila sila tehnoloskega razvoja. Laser je itak izumil pisec ZF. Je gonilna sila in najmocnejse orodje pri duhovnem razvoju posameznika, vsaj v Zahodni tradiciji.

Ampak, ko fikcija zagospodari nam namesto mi njej, potem imamo lahko zelo hud problem.
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #37 - 21.06.2002 at 09:29:38

titud wrote on 20.06.2002 at 14:08:17:
Ker v njihova psiha ni bla sposobna dojet, da se na morju lahko nahaja tako velik plavajoči objekt, ga je enostavno ignoirala.

Hvala Titud, ravno vceraj sem se sprasevala, kako podobno vprasanje postavit. V nasem okolju. A se spomnite, kako je prisel na obisk ameriski predsednik? Sedela sem za TV, ga gledala sredi Ljubljane in pomisla, lej, Amerika res obstaja, to ni samo zgodba na TV, Bill Clinton res zivi, tukaj v Lj je. In sem se zazdela sama sebi nora, ker sem dojela, kako majhna je sposobnost mojega sprejemanja resnicnosti.
Potem sem se spomnila na zgodbe, v ko je bil kaksen dan v mojem zivlejnju tako lep ali grd, da sem naslednji dan razmisljala, sej to se ni meni zgodilo, take stvari se meni ne dogajajo, to sem si izmisllila ali nekje prebrala, enostavno nisem mogla v sebi dojet, da se je zgodilo.
Spomnila sem se na Ihanovo pesem o poboju studentov na Kitajskem. Kako smo se za hip vsi zgrozili in potem pozabili. Mi smo ja lastniki hladilnikov in mikrovalovnih pecic, to je nasa realnost, vse ostalo se ne dogaja in ce ze se, je prav gotovo pomota.
Se nikoli ne vprasate, kako malo smo sposobni dojemat in kako hitro nam nekaj deluje tuje? In ce je tuje, je kot da se ni zgodilo, saj se v nas nic ne zgane, da bi to prepoznali za resnicno.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Someone
3

Love and be loved.

Reply #38 - 21.06.2002 at 09:55:18

Devi wrote on 21.06.2002 at 09:29:38:
Se nikoli ne vprasate, kako malo smo sposobni dojemat in kako hitro nam nekaj deluje tuje? In ce je tuje, je kot da se ni zgodilo, saj se v nas nic ne zgane, da bi to prepoznali za resnicno.

Mogoče je pa to ravno posledica dejstva, da ljudje uporabljamo komaj nekje 8% možganskih zmogljivosti ali celo manj? Malo pomisli, kako malo je to proti celim 100%, ali vsaj 50%... Wink
Back to top

To love means to understand, to hate means not to.

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #39 - 21.06.2002 at 09:59:07

Mozno, ampak a ni grozno, ko lepega dne opazis v kako ozkih okvirjih resnicnosti lahko delujes?
Mislis, da je to povezano s temi 8 % ?  Roll Eyes
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #40 - 21.06.2002 at 10:02:55

Quote:
Titud, primer z tistimi domorodci je OK, samo zelo oddaljen od nasega zivljenja tukaj, pa zato malce neustrezen. O teh domorodcih bi se morda lahko kje drugje pogovorili.

Tenks, jst, za en lep prikaz vloge fikcije v naši psihi. Samo po seb zlo koristna zadeva, je dobro o njej dost vedet, se je naučit razpoznat pa se ji res pustit do samo do ene meje vodit. Ampak sem te nehote zavedu, jest sem hotu celotno psiho v pojem fikcije zajet in na primeru domorodcev res mal poneserečno pokazat, da je realnost samo psihična fora in da če ni subjekta, ki bi jo bil sposoben ozavestit, sama zase ne obstaja, tko kot un velika ladja vsaj za domorodce ne. Zato nate nazaj ne more vplivat, če vpliv jemljemo kot 'kontaminiranje' tvoje podzavesti oz. zavesti.

Ker sem že ugotovil, je to  tema, v kateri mam še dost luknej, zato bom en poseben topik takart odprl, ko bom tolk solidno okostje imel, da se mu  bo dal meso pa dušo vdahnit.    

Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #41 - 21.06.2002 at 11:15:08

Hi Titud,

Imas popolnoma prav. Ne samo domorodcem, tudi nam tako razumskim in realnim zahodjakom se dogaja, da stvari ne vidimo, enostavno ker je izven dosega nase psihe.

Pa vendar.
Namrec, domorodci sprva ladje res niso videli, ker je enostvno bila too much zanje. Zanje sprva sploh ni obstala, pa ceprav je bila pred njihovimi ocmi, ker je enostavno niso mogli dojeti.

Ampak, kako jih je stvar prizemljila, ko so morda tisti mornarji zaceli streljati nanje iz te ladje s topovi.

In to je tisto. Psiha kroji naso notranjo resnicnost, ki je za nas izredno realna tudi navzven.  
Ampak tu je velika zanka. Ta nasa notranja resnicnost mora povsem ustrezati tudi zunanji, dejanski, fizicni resnicnosti, dejstvom. Ce ne, je nasa notranja resnicnost enostavno iluzorna resnicnost. Za nas se kako realna ampak vseeno to ni npr. zavedanje itd., itd.
Dejansko imamo lahko zelo velik problem.

Zahodna tradicija je obdelala ta problem do svoje skrajnosti, saj je ravno moc domisljije njeno glavno orodje.
Back to top

IP Logged

Oldio
5

I love YaBB 1G - SP1!

Kranj
Reply #42 - 21.06.2002 at 11:34:21

Amstel Quote:

Vsak od nas živi kot zmore. Če hočemo več, mormo kej na sebi nardit.  
Zavedanje o sebi je omejeno. Zato smo dojemljivi za vplive drugih. Ampak ne za vse vplive in ne na točno tak način, kot drugi hoče.

Po moje je bistvo v tem, da bi mmogel več, samo mnogi pač živijo, podobno kot cvetlice ali muce - kot pač nanese. Eni temu rečejo kot bo Bog dal, drugi imajo karmo, tretji usodo, četrti intuicijo, petim se pa preprosto ne da nič narest. Še najbolj resnični so zadnji, ostali se pa varajo oziroma kot se temu reče izgovarjajo.

Little Star Quote:

Narkoman gre tudi zavestno v drogo. Kaj pa drugega. Aa hočeš reči, da ga hipnotizirajo in kontaminirajo, da začne jemat kaj? A tebe bi se dal speljat v drogo?

Zavestno bi šel v drogo, če bi mu nekdo predočil študijo o poteh, ki so mu na razpolago in bi on to 14 dni študiral, nato 14 kontepliral in potem bi lahko rekel: "eto, ko jebe vse skupij, men bo par let vsak dan lepo, vmes bom vsak dan kradu, na koncu bom propadu ampak kurc gleda, se bom pa čez most vrgu al pa prevelko dozo vbrizgnu."
To je zavestno oz. z razumom, vse ostalo je pa kot cvetlice in muce - kot bo naneslo.

Little Star Quote:

Vsak, ki živi na nek način, ne glede kateri, se je zato odločil, ker je to zanj najbolje, pa če še tako kruto zgleda.

Ma klinac je to najbolje. Narkoman zavozi življenje in mora počakati na naslednje življenje, da bo šel naprej. Če bi se mu kdo posvetil bi pa skontal, kaj ga čaka in bi izbral drugo pot.
Najlažja pot ni najboljša.

Devi Quote:

Če pa je naši ideologiji oz. filozofiji le malo podobno pa takoj sprejmemo, pa če gre za še takšno izmišljotino oz. bedastočo.
Taki smo, ko uporabljamo čustveni način reagiranja (temu nekateri rečete tudi intuicija), razum pa ignorirramo.
Back to top

Sreče ne more dati človeku ne država, ne partija, ne religija, samo ljudje imamo to moč.

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #43 - 21.06.2002 at 11:45:59

Ej, Oldi, pazi malo, ne 8) pri quotih, da ne bo slučajno zaropotalo. Tistega nisem napisala jaz- LittleStar, ampak Amstel. Al je bolje, da delam na svojem egu Grin, da mi še to ne bo pomembno, kdo je kaj rekel v imenu ljubezni? Ne vem no, namreč, ne strinjam s tem, kar je Amstel napisala. Pa kaj zdaj morem? Ti si me določil, lahko pa modificiraš.
Back to top

IP Logged

Oldio
5

I love YaBB 1G - SP1!

Kranj
Reply #44 - 21.06.2002 at 13:44:06

Se oproščam, preveč navedb je blo, sem pa mal pomešal.
PS: Saj je očitno, da si v opoziciji z mano in Amstel
Back to top

Sreče ne more dati človeku ne država, ne partija, ne religija, samo ljudje imamo to moč.

IP Logged

Pages: 1 2 3 4