Quote:Ce bi v nas kazenski pravni sistem prenesli tvojo filozofijo, potem ne bi poznali kazni za napeljevanje k zlocinu. Pa sta in storilec in tisti, ki napeljuje k zlocinu oba vec ali manj pravno enako soodgovorna. Moralno gledano pa itak enako
.
Tak pristop sodišč sploh ni tko samoumeven kot zgleda. Koliko 'coprnic' je blo sežganih zaradi tega, ker so ble revam pripisane vse slabe lastnosti, ki so se jih ljudje sramovali pri sebi. So sodniki in rablji dejasnko verjeli, da so 'krive'. So bile žrtve njihove preslikave nanje, psihičnega pojava, ki se imenuje disocijacija in projekcija.
Svet je še vedno je vse polno grešnih kozlov, kakor je bi včasih poln čarovnic in volkodlakov, zato je upoštevanje psiholoških stališč in s tem relativnost krivde, ki so jih sodišča prevzela pred kratkim, po jungu ena največjih dosežkov človeštva.
Ergo: maš zločinske nagibe, se jih zavedaš al pa ne, jih moraš nekak izživet, je prvi pishološki korak , da jih pripišeš tud drugmu. Če najdeš takega, ki tudi sprejema psihološki princip projekcije sebe na drugega kot dejstvo, se v njemu vzbudi njegov lasten zločinski nagib, posledično pa slaba vest. 'Napeljani' tako breme vnaprejše krivde lahko izživi celo v dejanskem zločinu. Je bil na videzu v zločin res zapeljan, amak zato, kar je tako v psihološkem smislu sam hotu. Briga sodišče, da je to pisološko gledano 'primitivno', 'neodrašečno'. Če bi sodišča tega psihloškega pojava ne bi poznala, 'krivde' ne bi zrelativizirala in bi bil lahko obsojen bodisi 'napeljevalc' bodisi 'izvajalec', ne pa oba. Srednjeveška inkvizicija se ob tem ni niti spraševala, če je bil zločin tud dejansko storjen. Za obsodbo je bilo dovolj zločin nekomu le pripisati, priznaje krivde je bil zgolj 'tehnični' problem.
Quote:Titud, tudi ti imas prav. Ampak spet samo delno. Ok, ce tvoja psiha rabi neko fikcijo, neko namisljeno osebo, da se bolje izrazi uredu. Fino. Pomagalo bo tvoji psihi.
Samo nekaj moras vedeti. Ta oseba ni resnicna. Ta oseba je iluzuija, je namisljena. Da pretiravam, ta oseba je laz. Zdej pa mi povej, kaj bi se s tabo zgodilo, ko bi ti to prislo v navado? To fikcijo, kot resitev tvojih psihicnih izrazanj, lahko imenujes tudi beg od resnicnosti v nek namisljen svet. Verjemi mi, da to ni zavedanje
Kaj bi se konc koncev ukvarjal z razločevanjem med tem, ali je neka oseba resnična ali samo moja fikcija? Tako razločevanje itak dela moja psiha, iz nje al pa mimo nje pa itak ne morem. Zavestno ne morem vplivat na njeno videnje 'resničnosti', pa če se še tko matram bit 'normalen'. Bom ilustriral s primerom:
A ste slišal za uno foro, ko so beli ljudje z prišli s čolni med domorodce. Domordci so se niso mogli načudit, da so čez tako veliko morje prišli v tako majhnih čolnih. Belci so jim dopovedovali, da so prišli z veliko ladjo, zasidrano tam zraven in kazal z rokami nanjo, ampak domorodci jo niso in in niso videli. Zakaj? Ker v njihova psiha ni bla sposobna dojet, da se na morju lahko nahaja tako velik plavajoči objekt, ga je enostavno ignoirala. Če za domorodce kaj tako velikega-plavajočega, torej resničnega, enostavno ne obstaja, ker ga pisha (dotlej) ni rabla prizant za resnično, zakaj potem moja psiha ne bi mogla ustvarit ene realnosti, če jo rabi in ji znotraj tako priklicinane resničnosti znese? Kva je tle fikcija in kaj je tle realnost, kaj je tle normalno in kaj je tle deviacija. Kdo je tle psihič?
Jst, upam, da sem s to prigodo tud teb odgovoru, od kje štratat. Zmeraj iz svoje psihe, saj samo ona zate 'dela' fikcijo realnosti, da se lahko pol v njej ogleduje in po njej ravna.
Quote:titud, prosim te lepo, kontext mojih trditev...
Gape, je to res težka tema, mamo vsi luknje not. Jest po mojem še največje, zato proviciram, da bi mi jih pomagal najt. Ne tolk jest vam, ampak vi men. Še nisem tolk prosvetljen, da bi si upal z zadevami tko kot osho igrat.
Quote:Sem pa opazila, da imaste vsi Reikisti, ki sem jih dosedaj na forumu spoznala tako virtualno zelo sorodno, nekako ignoranstko mnenje do človeka v stiski, v stilu, saj je njegova zavestna odločitev, pa sam si je kriv ipd.
Če prav razumem reiki, reikist nič ne daje niti ne deluje odrešilno na pacienta v smislu neke psihoterapije (spoved, razlaga, prevzgoja...) Rekist 'dela' samo z lastnimi energijami pacienta, jih porazdeljuje... Zato zavestno na pacientovo psiho niti ne vpliva in si od nje ne dopusti vplivat. Zato je po mojem za reikiste ta tema hkrati tako zanimiva in hkrati kočljiva, da so z njo dokaj polemično zapolnili že kar nekaj topikov...