Eto, spet Mateja tuki.

Feng shui je tako kompleksna veda, da rabiš par let, da lahko rečeš, da se spoznaš nanjo. Meni je to pač zanimivo, ampak vem samo par posameznih drobcev.
Devetdelna mreža je poenostavljena, kot je rekla Marjana. Ampak v osnovi pove dovolj (prav ta mreža na sliki je prepisana iz Dela&Doma). Potem so tu še smeri neba v povezavi z nebesnimi znamenji prebivalcev, pa pet elementov v hiši in pokrajini, na kateri stoji hiša itd. itd. Ampak nekje je treba začeti in bagva je za to fajn, ker je pregledna in konkretna. Lahko jo projiciraš na celo stanovanje ali pa le na eno sobo, tudi samo na mizo, na primer.
Tukaj je ena slikca, narisana čez tloris Andresovega stanovanja:
http://www.gape.org/svetpogovorov/bagvaa.jpgAndres, ker tvojemu stanovanju manjka veliko kotov, bi bilo dobro, da si izbereš eno sobo pravilne oblike. Dnevna bi bila kar primerna. Nanjo prijiciraj bagvo tako, da bo njena spodnja linija na vhodu v sobo. In potem tisti kot sobe, ki v stanovanju manjka, opremiš s simboli, ki področju tega kota pripadajo. Levi zgornji kot (finance) lahko okrasiš z rožico, ki se ji reče money tree ali pa s kakšno drugo, ki ima bolj okrogle in mesnate liste. V tem kotu lahko hraniš tudi svojo denarnico ali pa tja postaviš nekaj kovancev (po možnosti 4 in zlate barve), ki si jih zvezal skupaj z lepim rdečim trakecem. Zlata in rdeča sta namreč, če sem prav razumela, barvi obilja in denarja (valda, rdeča za korenski nivo in zlata kot obilje, raskošje), število 4 pa pripada temu kvadrantu. Lahko pa si izmisliš svoje simbole. Predvsem pa naj bo ta predel urejen.
No, to so moji čisto ljubiteljski, nestrokovni nasveti. Veš, to "fengšujevsko čaranje" sama razumem kot namero, ki jo sprožiš z odločitvijo o spremembi in jo potrdiš s preoblikovanjem prostora. Po drugi strani pa je to tudi sprememba, ki te na to namero ves čas spominja. Potem pa tako ali tako, samodejno ali namerno, bolj deluješ v začrtano smer. Mogoče je vse skupaj le psihološka varka, ampak važno, da deluje, a ne. Mogoče pa je na tem tudi kaj več, ne vem.
Predvsem pa upoštevaj svoje občutke in intuicijo. Prestavljaj stvari, dokler enostavno ne vidiš ali začutiš, da je tako prav.
Tako sem sama, že preden sem slišala za feng šui, zelo rada prestavljala pohištvo in kičarije v svoji sobi. In ko je bilo vse na svojem mestu, sem si skuhala čaj ali kavo in samo sedela in gledala, kako je vse lepo in harmonično. Potem sem dobila to bagvo in sem ugotovila, da nimam nič bistvenega za spreminjat.
Joj, spet sem se preveč razpisala. A se bo sploh komu dalo brat?
(Zdaj me je pa feng šui spet bolj popadel. Andres, ti si kriv.)
Eto, sem že nehala.
Mateja