Najprej verjetno naslov popis ne bo ustrezal- o njem sm svoje mnenje podal.. Mike Pascala poznam;) pa Moora tud...

Kar se branja tiče MIKE- sj me kr naprej zasipate s knjigami in vedno poveste neka odkritja, ki velikokrat to niso. SO samo besede, ki so idejo . bistvo, izrazile v drugih paralelah.
Sicer pa takole: krščanarji in CErkev ali Cerkev. V čem je torej razlika? Hja, pa je. Razlika je ali mislimo Cerkev kot institucijo ali Cerkev kot idejo, kot to kar v svojem prvinskem izvoru beseda sama tudi pomeni: ecclesia- sklicanje... Torej: želel sem povedati, da malce ločimo to dvoje. V čem? Lahko je nekdo član institucije- CErkve- pa se mu v drugem pomenu kaj CErkev sploh je /torej če hočeš ideja, da bo razumevanje lažje/ niti ne sanja.
Zato ni prav da posplošujemo. Ni vsak, ki je član institucije tudi avtomatično član Cerkeve v duhovnem smislu. In obratno. "VErujem, ker je absurdno," je rekel TErtulijan. In ni se motil. In še bolj mi je všeč njegova misel: "Kristus je resnica ne pa običaj." Žal, to danes še kako postaja. Običaj. In nič drugega. Floskula. Izgovor za različne stvari. Tudi med nami samimi. Brez izjem. KRistus je resnica!... "Kaj je resnica?" (Poncij Pilat) ...
Kar se tiče duhovnih mož institucije: mhm spoznavati ovce od kozla... Po kanonu piše, da je duhovnik vzet iz ljudi in postavljen za ljudi. Zakaj je tolikokrat nad njimi?
A včasih tudi pod njimi! ...hja še daleč je dan, ko bomo razumeli tiste Kristusove besede: "Ne morete služiti dvema gospodarjema".... Sapienti sat!