Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 4863 times)
A.
Ex Member
žižek
23.11.2001 at 10:41:58
 
včerej sem po slišal intervju z žižkom...

tukja v e obliki:

Article15 November 2001
'The one measure of true love is: you can insult the other'
The Slovenian philosopher Slavoj Zizek talks about subjectivity, multiculturalism, sex and terrorism.

by Sabine Reul and Thomas Deichmann in spiked-culture

Read on...

http://www.spiked-online.com/Articles/00000002D2C4.htm
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: žižek
Reply #1 - 13.12.2001 at 10:57:32
 
Dober link, A., me žižek zmerej premakne, čeprav  uradno nisem nikol bil kakšen lakanovski fan.

Zdaj me je najbolj zadela njegova teza, da življenje na vseh stopnjah postaja osiromašeno (deprived?) za svojo subtsanco. Pivo dobiš brez alkohola, meso brez maščobe, kavo brez kofeina, celo virtualen sex brez sexa. Zanj je virtualna realnost višek tega procesa: dobiš realnost brez realnosti. V takem umetnem univerzumu edina avtentinčna izkušnja 20. stoletja  mora biti ekstremno nasilna (vojne, nasilje, 11. september).  

Mene to mal asocira še na eno siromašenje: na duhovnost osiromašeno za svojo subtsanco, duhovnost brez duhovnosti! A se ne dogaja  z njo v tem stoletju nekaj podobnega, kot se je z realnostjo v prejšnjem? V čem je virtulanost duhovnosti in kako se kaže nasilnost avtentične izkušnje duhovnosti 21. stoletja. Kakšen  bo njen 11. september?

Alpa mogoče spet na silo skup tačim prtiček pa krožnik?
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: žižek
Reply #2 - 13.12.2001 at 12:24:22
 
titud wrote on 13.12.2001 at 10:57:32:
Alpa mogoče spet na silo skup tlačim prtiček pa krožnik?


pomoje ne
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13595
The Land of YaBB
Re: žižek
Reply #3 - 13.11.2019 at 10:33:42
 
Quote:
Gorazd Korošec
11 h ·
Pozor - huda teorija Smiley
Naj enkrat za vselej razčistimo stvari v zvezi z Žižkom:

MLADI ŽIŽEK, STARI ŽIŽEK IN ALEKSANDER DUGIN, PUTIN IN RUSIJA

Ja, obstaja "mladi Žižek", še vedno aktualen in perspektiven, ter "stari Žižek", ki se je prodal na Zahod in postal liberalec in globalist.
Leta 1985 - mimogrede, v letu, ko sem kot Žižkov študent začel študirati filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti - je Žižek, takrat zaposlen pri Ivu Urbančiču na Inštitutu za sociologijo, v drugi številki glasila tega inštituta, "Družboslovne razprave", izdal filozofski članek z naslovom "'Patološki narcis' kot družbeno--nujna forma subjektivnosti" (slike spodaj) (slovenska verzija naslova: "'Bolezenski samovšečnež' kot normalna in edino sprejemljiva oblika osebnosti").
Dr. Ivo Urbančič je v tistih časih začel razvijati svoje ideje o "slovenskem nacionalnem vprašanju" in "udejanjenju 'slovenstva' v neki obliki državnosti" - kar so bile seveda ideje, ki so vodile k poznejši "57. številki Nove revije". To zgodbo poznamo.
Kot zaposleni na tem inštitutu, in ker je bila ta tema določena kot osrednja tema številke glasila, se je Žižek sicer delno navezoval na te ideje, a jih je razvil precej po svoje in večinoma pisal o precej drugih stvareh.
Ta Žižkov članek, in njegov naslov, se navezuje na leta 1979 izšlo knjigo Christopherja Lascha, "Kultura narcizma" (samovšečnosti) ("The Culture of Narcissism"), ki govori o ameriški kulturi in je ena najbolj ostrih kritik ameriške kulture, ki je bila kdaj napisana.
Poleg tega Žižek, ki je nagnjen k izdelavi nazornih grafičnih shem, izdela nekak kvadrat političnih sistemov/kulturnih vzorcev, ki ima tri "slabe kote": nacizem/fašizem, stalinizem, zahodni kapitalizem (ki je v naslovu in ga zavrne s kritiko Lascha); ter en "dober kot": samoupravni socializem (in neuvrščenost) kot "četrto pot", znotraj katerega moramo iskati kakršnokoli politično in kulturno alternativo slabim političnim sistemom. (Stvar ima tudi psihološki, psihoanalitični vidik, v katerega se tu ne spuščam - vsakdo si lahko poišče izvod članka v knjižnici in ga prebere.)
To je torej osnovna politična pozicija "mladega Žižka".

Kaj se je zgodilo potem, vemo: mimo je prišel ameriški NATO plačanec, ki se je predstavljal kot "filozof", Francis Fukuyama, in začel svetu razlagati, da so v zgodovini obstajali le trije (ne štirje, kot pri mladem Žižku) politični sistemi, nacizem/fašizem, stalinizem in zahodni liberalizem, da sta bila prva dva zgodovinsko poražena in je zahodni liberalizem ("liberalna demokracija") dokončno zmagal in postal edini mogoči politični sistem sedanjosti, brez vsake alternative ("četrte poti").
Hkrati je začel Zahod razbijati Jugoslavijo - ki je bila prav zgodovinsko uresničenje te "alternative", "četrte poti", "socialističnega samoupravljanja" in "neuvrščenosti" - in naši "intelektualci", vključno z Žižkom, so se pustili kupiti Zahodu, skočili na nacionalistični vlak in Zahodu pomagali razbiti Jugoslavijo. Potem pa so skupaj s propagandistom Fukuyamo vpili, da "ni alternative zahodni liberalni demokraciji" - in ustanovili LDS, slovensko "Liberalno demokratsko stranko" Smiley

Povzemimo torej:
MLADI ŽIŽEK: zagovarja socialistično samoupravljanje in neuvrščenost kot alternativo zahodnemu kapitalizmu in nacizmu/fašizmu na eni strani, in stalinizmu na drugi. Ni se še prodal Zahodu in postal zagovornik liberalizma in kapitalizma - in ni se še teoretsko in politično razšel z mladostnim prijateljem in sodelavcem Rastkom Močnikom, ki že celo življenje, do danes zagovarja Jugoslavijo.

STARI ŽIŽEK: prodal se je Zahodu in postal liberalec in globalist ter pomagal Zahodu pri razbijanju Jugoslavije. Sem pa tja se še dela "malo bolj levičarja" (občasno govori celo o nekakšni "ideji komunizma") - a nikoli ne bo resno kritiziral kapitalizma in liberalizma ali stopil iz njunega okvira.

No, po 30 letih se je izkazalo, da "zahodni kapitalizem in 'liberalna demokracija'" ne delujeta, ne v ZDA, ne v EU.
Besede Žižka in ostalih zahodnih propagandistov, da naj bi bil to "kapitalizem s človeškim obrazom", ne prepričajo nikogar več.

Rusija se je v 90-tih poslovila od "komunizma" in zdaj ji "stalinizma" zagotovo ne more nihče več očitati. Po pretiranem zahodnjaštvu pod Gorbačovom in predvsem Jelcinom, je prišel Putin, ki je Rusijo postavil nazaj na noge in zanjo poiskal "novo pot" na področju političnih teorij, ki se razlikuje od "zahodne liberalno-kapitalistične" poti in ji predstavlja alternativo.
Hkrati se je na politično-teoretskem področju lotil iskanja "četrte politične teorije", ki ne bo niti nacizem-fašizem, niti komunizem-stalinizem, niti zahodni liberalizem-kapitalizem, pač pa bo vsem tem predstavljala alternativo, ruski teoretik in Putinov sodelavec in svetovalec Aleksander Dugin, ki je svoje teorije opisal v knjigi "Četrta politična teorija" in oblikoval v svoji teoriji "Evrazijstva" (angleško "Evrasianism").

Nekoč je ta "četrta politična teorija" dejansko obstajala in bila uresničena v obstoječem političnem sistemu: Jugoslovanskem socializmu in socialističnem samoupravljanju in neuvrščenosti. Prek ideje socializma in neuvrščenosti je bila Jugoslavija duhovna voditeljica tretjine sveta.
Potem je Zahod, s pomočjo njenih kupljenih petokolonaških "intelektualcev", Jugoslavijo razbil in s tem močno oslabil, skoraj uničil, tudi "Gibanje neuvrščenih".

Danes iskanje te "četrte poti" in "četrte politične teorije" na teoretskem področju nadaljuje Aleksander Dugin, na političnem področju pa jo s strategijo Evrazijskega povezovanja izvaja Putinova Rusija.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2400636263521261&id=1000072473...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Petra.
Global Moderator
p
*****
Offline

All IS Full Of Love
Posts: 10693

Gender: female
Re: žižek
Reply #4 - 15.11.2019 at 13:18:12
 
zanimivo tole vse skupaj,torej žižek kot vsi,ena prodana duša
Back to top
 

you cant look in the mirror and expect it to smile first
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1