kolesar
3

Žalostil sem se, da nimam čevljev. Ko sem šel mimo vrat mošeje v Damasku, sem opazil človeka brez nog. Takrat sem nehal žalovati in prigovarjati usodi. SAADI
So rekl, da majo mojih verzov že dosti pa še priznani niso tko kot so od Gregorčiča pa dobro:
POZABLJENIM
Vseh mrtvih dan! Na tisto tiho domovanje, kjer mnogi spe nevzdramno spanje, kjer kmalu, kmalu dom bo moj in – tvoj, nocoj se usul je roj močan, saj jutri bo vseh mrtvih dan, vseh mrtvih dan! Bledo trepeče nad grobovi tisoč svetil, in križe, kamne vrh gomil jesenski venčajo cvetovi- vseh mrtvih dan! Kjer dragi spe jim po pokopi, kleče, solze živečih tropi, ohm dušo trhe jim žal in bol; pod zemljo pol, na nebu pol nocoj jim je srce: na gorb lijo grenke solze, v nebo gorke prošnje! O, le klečite, le molite, po nepozabnih vam solzite, da bode gorb od solz rosan, saj jutri bo vseh mrtvih dan, vseh mrtvih dan! Solzite, molite!… In jaz? Ko misli vsakedo na svoje, koga, koga pa srce moje spominja se tačas? Vas, zabljeni grobovi, kjer križ ne kamen ne stoji, ki niste venčani s cvetovi, kjer luč nobena ne brli. O, če nikdo nocoj se vas ne spomni, pozabil ni vas pevec skromni in pa- nebo! /Gregorčič/
V spomin na vse, ki jim ne gori nikakršna sveča niti jih ne prekriva gora cvetja pač le borna, črna gruda za katero je marsikdo dal svoje življenje, ne da bi mu to danes sploh kdo priznaval... IN MEMORIAM!
|