Devi
5 p

ravno prav
Dolenjska
Pogovori z Bogom 2
W: Saj ti skušam ves čas ostajati blizu, a se očitno izgubljam - oziroma zapletam, kot ti praviš, v svojo lastno dramo. In potem nekako ne najdem časa zate. Ne meditiram. Ne molim. Pa seveda tudi pišem ne.
B: Vem. Je že tako pri vas, da ravno takrat zgubljate stik, ko ste ga najbolj potrebni.
W: In kaj naj storim, da ne bom več počel tega?
B: Ne počni več tega.
W: Saj ravno to sem spraševal. Kako naj neham.
B: Nehaš pač tako, da tega ne počneš več.
W: Ojoj! Kaj se res morava iti te igrice?
B: Ne. Ampak doslej si se pač sam odločal, da boš tako živel. Nenehno si nekaj premišljaš. Pomni, življenje je neprekinjen tok stvarjenja. Vsak trenutek sproti ustvarjaš svojo resničnost. Danes se za nekaj odločiš, jutri storiš nekaj drugega. Skrivnost vseh modrecev pa je: vselej se odločaj za eno in isto.
W: Se pravi, kadar si glede česa premislim, ti s tem otežujem reči? Si to hotel reči?
B: Zame ni nič težko - pač pa si reči lahko otežiš sam. Zatorej bodi stanoviten v svojih odločitvah in neomajen v svojih namenih. Ni nikar ne zametuj odločitev, dokler jih ne uresničiš v življenju. Zberi se v duhu. Ostani zbran. Na to sem mislil, ko sem rekel, da bodi stanoviten. Če se za kaj odločiš, se odloči z vsem srcem, z vsem svojim bitjem. Nikar ne omahuj. Vztrajaj! Hodi naprej. Bodi neomajen.
W: Ne odgovarjaj si z Ne.
B: Natanko tako.
W: Toda kaj če je Ne pravi odgovor? Kaj, če tisto, kar hočemo, ni dobro za nas - ni v naše dobro, se pravi v našo korist? Saj potem nam ne boš dajal tistega, ne?
B: Motiš se. "Dal" ti bom, karkoli boš hotel, pa najsi je "dobro" ali "slabo" zate. Si se zadnje čase kaj zazrl v svoje življenje?
W: Ampak saj so me vendar učili, da ne moremo vselej imeti, kar si želimo - da nam Bog ne bo dal tistega, kar ni v naše resnično dobro.
B: Tako ti pač govorijo ljudje, kadar nočejo, da bi bil razočaran nad tem ali onim v življenju. Ampak vrniva se najprej malo na zečetek in ponovno razčistiva najin odnos. Jaz ti predvsem ničesar ne "dajem" - ti sam si vse preskrbiš. In drugič, jaz nič ne sodim o tem, kaj bi rad. Jaz reči ne delim na "dobre" in "slabe". (Pa tudi zate bi bilo dobro, ko ne bi počel tega.) Ustvarjalno bitje si - ustvarjem po božji podobi, se pravi Bogu podoben. Lahko imaš vse, kar si izbereš. Ne moreš pa imeti vsega, kar bi rad. Pravzaprav nikdar ne boš imel ničesar, kar si želiš, če si tisto zares hudo želiš.
W: Vem. To si povedal v prvi knjigi. Rekel si, da že sama željnost odmika od nas predmet želje.
B: Ja; in se spominjaš, zakaj je tako?
W: Zato, ker so misli ustvarjalne, in misel na to, da nekaj hočem, je nekakšno oznanilo vesolju - razglas resnice - ki ga potem vesolje uresniči v mojem življenju.
B: Res je! Natanko tako! Pa si se le nekaj naučil. Torej razumeš. Imenitno! Ja tako gre to. Kakor hitro si rečeš, da nekaj "hočeš", ti vesolje odgovori: "Res je," in ti da natanko to izkušnjo - izkušnjo "hotenja"! In kadarkoli pritakneš besedico "jaz", pri priči postane tvoj ustvarjalni ukaz. Duh iz steklenice - ki sem jaz - je pač zato, da uboga. Jaz poskrbim, da se spolni, kar zahtevaš! Ti pa zahtevaš natanko to, kar misliš, čutiš in rečeš. Preprosto, kot le kaj.
|