Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 4422 times)
exorcist
Ex Member
Strah pred strahom
17.02.2004 at 19:13:14
 
Baje je najhujši strah že lahko misel, da nas bo morebiti česa strah, da že v naprej mislimo, kaj nam lahko požene strah v kosti, še preden se soočimo z dejansko situacijo, ki pa je morda povsem nedolžna. Lahko te začne plašiti in skrbeti, da ne bi bil zakrbljen, in to se samo sptopnjuje, vedno bolj se fiksiramo na strahove, tako da je začarni krog sklenjen. Za strah je značilno tudi to, da lahko človeku zelo učinkovito prepreči, da uresniči svoje sposobnosti. lahko uniči genija in zatre njegovo nadarjenost. Strah je je eno izmed najbolj bolečih nevrotičnih čustev, ki lahko ohromi naše talente, včasih do te mere, da jih celo povsem izniči, da zmanjša našo sposobnost do te mere, da bi se uresničili kot človeška bitja. Sadovi strahu so: občutek manjvrednosti, plašnost, tesnoba, občutek krivde in različne oblike nevrotičnih kompulzij.

Strah je lahko naš doživljenjski spremljevalec, ki pa je v pradavnini, v "primitivnih" družbah, funkcioniral kot obrambni-samoohranitveni mehanizem, ko je bilo človeku ogroženo življenje, npr. zaradi divjih zveri, mu je pomagal pri pobegu adrenalin. Hormon adrenalin se izloča iz nadlevične žleze, ki vpliva na takojšnjo mobilizacijo sladkorjev (glukoze), da nam zagotovi potrebno energijo za umik, ko nam preti neka nevarnost, pospeši se srčni utrip, dihanje je plitko in hitro, koža se nam naježi, začnemo se trest in znojit. Danes v sodobni družbi, pa nadomeščajo zveri raznorazni stresorji, da se sprošča adrenalin čisto po nepotrebnem, saj nas inhibira, vpliva na našo telesno psihično zdravje.

Ugotovoljeno je, da se ljudje največkrat bojimo odklonitve in neuspeha.
Česa pa je vas osebno najbolj strah? Morda letala, smrti, bolezni, brezposelnost, vojne, telesne kazni, strah pred žuželkami ali plazilci, strah pred stiki z ljudmi, strah pred posmehom, strah pred zatajitvijo v spolnosti - impotenco? Kakšna je razlika med strahom, tesnobo, fobijo, in med zaskrbljenostjo oziroma nervoznostjo, drug pogost izraz je tudi anksioznost? Kdo je za vas bojazljivec oziroma v žargonu rečeno "pizda"? Kako se boriti proti strahu, s kakšnimi sredstvi, na kak način?Back to top
 
 
IP Logged
 
deklicam
Guest
Re: Strah pred strahom
Reply #1 - 17.02.2004 at 20:29:06
 
Quote:
Kdo je za vas bojazljivec oziroma v žargonu rečeno "pizda"?


Razumem, da ostajajo za Bojazljivost  besede kot so;
-zajčevost, strašljiost, mevžavost, tresavost, trepetavost - napram napisani žargonski besedi:).

Kar se tiče vprašanj - lahko vsak razume svojega glede iz izkušenj, ker se pri vsakem pojavi zaradi različnih okoliščin, iz katerih izhaja in živi trenutno  oseba.

Sama lahko dodam na vse napisano samo to, da sem imela pred časom sama problem z vzpostavitvijo stika z ljudmi v množici. Večja kot je bila množica več strahu je bilo v meni. Sprejela sem dejstvo, da se moram soočiti z nečim bolj globjim v sebi in začela delovati na tem.

Soočiti se sama s seboj ne Z ljudmi in množico - vzpostaviti stik s svojim notranjim bitjem-  deklicom, ki ima zavoro pred  tem, da zna opazovati predvsem (preteklost) sebe in ne okolico.


Quote:
Kako se boriti proti strahu, s kakšnimi sredstvi, na kak način


To vprašanje pa je odvisno, znova od vsake posamezne osebe  - s katerim od vrst fobije se sooča, predvsem pa, exorcist - vsak išče odgovor v sebi, TUDI ČE JE FOBIJA enaka, je iskanje drugačno. Se pravi  - zajemnaje od tam, kjer se je vse skupaj začelo "dogajati v tebi ".

Veliko uspeha na tvoji poti - soočanja - PREBIJ LED Smiley - Srečno;)Back to top
 
 
IP Logged
 
bp
Ex Member
Re: Strah pred strahom
Reply #2 - 17.02.2004 at 21:30:44
 
exorcist wrote on 17.02.2004 at 19:13:14:
Kdo je za vas bojazljivec oziroma v žargonu rečeno "pizda"? Kako se boriti proti strahu, s kakšnimi sredstvi, na kak način?

Pizda je btw. oseba, ki je izdala tvoje zaupanje in sploh ni nujno, da je kaksen poseben nevrotik, prestrasenec ali bojazljivec. Taki so prej pickice (vsaj tako sem zasledil na tem forumu).

Proti strahu se najbolje bori tako, da ga premagas (ko ga enkrat prepoznas kot takega). Ce ne glih ta prvic, pa 5342-ic. Potem rata strah bistveno manj strasen.

bp
Back to top
 
 
IP Logged
 
Eva
5
p
*****
Offline


Posts: 2677
Kranj
Gender: female
Re: Strah pred strahom
Reply #3 - 17.02.2004 at 22:34:06
 
v Ice Bound (film) je rečeno, da je treba tečt proti svojmu strahu
in v The Order 8film) je rečeno: Da vsak strah skriva željo

to se mi dost kulj zdi  8)
Back to top
 
 
IP Logged
 
t
5
p
*****
Offline

Ride si sapis!
Posts: 5103
Kozmos
Gender: male
Re: Strah pred strahom
Reply #4 - 17.02.2004 at 22:44:13
 
exorcist wrote on 17.02.2004 at 19:13:14:
Kakšna je razlika med strahom, tesnobo, fobijo, in med zaskrbljenostjo oziroma nervoznostjo, drug pogost izraz je tudi anksioznost? Kdo je za vas bojazljivec oziroma v žargonu rečeno "pizda"? Kako se boriti proti strahu, s kakšnimi sredstvi, na kak način?strah je vedno strah pred nečim konkretnim
fobija je neutemeljen strah pred nečim konkretnim

tesnoba se izraža kot eden od simptomov strahu, vendar pa nima konkretnega objekta

zaskrbljenost je lahko pretiran strah pred nečim
nervoznost ali živčnost pa je simptom (znak) zaskrbljenosti, strahu ali tesnobe

"pizda" nima toliko veze s strahom kot z nenačelnostjo, ki pa lahko ima določene izvore v prestrašenosti

proti strahu se lahko borimo, kemično, fiziološko, ali pa psihološko (ponavadi so vsi trije načini prepleteni)uživaj!
Back to top
 

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged
 
Terrania
5
*****
Offline

Dih brez namena. Sapa
v bogu. Veter.
Posts: 691
Maribor
Gender: female
Re: Strah pred strahom
Reply #5 - 21.02.2004 at 14:01:38
 
Strah pred strahom.. ma lepo ime- fobofobija.
Back to top
 

It is a mistake to think you can solve any major problems just with potatoes. &&Douglas Adams
 
IP Logged
 
Me&MySelf
Guest
Re: Strah pred strahom
Reply #6 - 24.02.2004 at 18:14:52
 
Strahov je res veliko vrst, mene je bilo do 13 leta strah teme in to je bil res neutemeljen strah, spomnim se da sem bil tako napet da bi po domače povedano slišal še miško prdnit.
Sošolec iz srednje šole je imel  klaustrofobijo(strah pred zaprtim prostorom), in je sam priznal da je ta neutemeljen strah včasih prav zoprn, kako recimo premagat ta strah, da se vsak dan na silo 100x prevoziš z liftom...po moje bi človeka to še bolj odvrnilo
Ali pa recimo strah pred višino, poznam prijateljico ki jo je strah pred višino in rekla mi je da hoče ta strah premagat tako da se bo s padalom vrgla nevem s katere višine iz letala...po moje je to premagovanje strahu na tak način zelo nevarno...torej ali obstaja kakšen boljši način

Back to top
 
 
IP Logged
 
arelena
5
*****
Offline


Posts: 698

Re: Strah pred strahom
Reply #7 - 24.02.2004 at 21:06:49
 
Roll Eyesne bori se v ringu s strahovi,poglej jih in sprejmi jih brez ODPORA in potem pusti da gredo....če znaš exalibur delaj po tej formuli in veliko uspeha želim
Back to top
 

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1