OSHO
MEDITACIJA: UMETNOST EKSTAZE
http://www.gape.org/gapes/prispevki/files/osho-meditacija-umetnost-ekstaze.htmČakre so, vendar je njihovo število pri vsakem človeku drugačno. Nekdo jih ima morda sedem; nekdo devet; nekdo še več; nekdo manj. To je razlog, zakaj se je razvilo toliko različnih tradicij. Budisti govorijo o devetih čakrah, hindujci o sedmih, Tibetanci o štirih - in vsi imajo prav!
Čakre morate začutiti, ne pa vedeti »o« njih. Morate jih čutiti; pošljite tipalke vase. Šele tedaj, ko svoje čakre začutite - in svoj kundalini in njegov prehod - vam je to v pomoč.
Dejansko ,je znanje, kar zadeva notranji svet, izredno destruktivno. Čim več znanja si pridobite, toliko manj je možnosti, da začutite resnične, avtentične stvari.
Začnete si vsiljevati tisto, kar veste. Če vam nekdo reče: »Tule je čakra, tu je središče,« potem vizualizirate čakro na tistem mestu. Morda pa je tam sploh ni! Potem ustvarite imaginarne čakre. Lahko jih ustvarite. Um ima to sposobnost. Lahko ustvarite imaginarne čakre in potem se bo zaradi vaše domišljije začel tok, ki ne bo kundalini, temveč čisto navadna domišljija - popolna iluzija - sanjski pojav.
Svet ki je zunaj, je iluzoren, vendar pa ni tako iluzoren, kakor je lahko iluzoren svet, ki ga ustvarite v sebi.
Še nekaj: ni nujno iti skozi čakre. To ni nujno! Lahko greste kar mimo njih.
Prav tako ni nujno, da boste pred razsvetljenjem začutili kundalini. Pojav je precej drugačen od tistega, kar si morda zamišljate. Kundalinija ne čutite zato, ker se dviga. Kundalini čutite le, če nimate zadosti čistega prehoda. Če je prehod popolnoma čist, potem v njem teče energija, ne da bi jo sploh čutili.
Kadar je odpor, tedaj čutite kundalini.
Kri je obtok fizičnega telesa; kundalini je obtok eteričnega telesa.
V resnici ni toplota v stopalih nič drugega, kakor spolna energija, ki teče navzdol. Brž ko se vitalna energija, kundalini, usmeri navzgor, ji sledi spolna energija. Začne teči navzgor: stopala se ohladijo, glava se ogreje. Biološko je bolje, da so stopala toplejša od glave, toda duhovno je bolj zdravo, da so stopala hladnejša, kajti to je znamenje, da energija teče navzgor.
Naravni biološki tok teče navzdol; duhovni tok teče navzgor. In celoten organizem je prirejen za tok navzdol.
Ukvarjajte se torej z meditacijo in ne s kundalinijem.
Potreben je živ učitelj, ne mrtva knjiga.
ni znanja brez guruja
Znanje, ki ga prenaša učitelj, se je vselej prenašalo naskrivaj, zasebno, od učitelja na učenca. Zakaj ta skrivnostnost? Skrivnostnost je edini način za prenos znanja. Učencu ukažejo, da o tem nikomur ne sme govoriti. Um hoče govoriti. Če nekaj veste, potem je to zelo težko obdržati zase: to je ena najtežjih reči. A učitelji so vselej delali tako, to je bil njihov način. Dajo vam nekaj pod pogojem, da o tem ne govorite. Zakaj? Zakaj ta skrivnostnost?
Marsikdo bo rekel, da resnica ne potrebuje nobenega skrivanja; ne potrebuje nikakršne zasebnosti. To je nesmisel. Resnica potrebuje več zasebnosti kakor neresnica, kajti, če jo prejme kdorkoli, lahko postane usodna; lahko postane nevarna. Dana je bila določenemu posamezniku. Namenjena je njemu in nikomur drugemu. Ne sme je dati nikomur, dokler sam ni prišel do točke, kjer izgubi svojo individualnost. To je treba razumeti.
Guru je oseba, čigar individualnosti ni več. Le tedaj lahko pogleda globoko v vašo individualnost. Če je on sam posameznik, potem vas lahko razlaga, vendar vas ne more nikdar spoznati. Na primer, če sem jaz tu in nekaj govorim o vas, potem o vas govorim jaz. Ne govorim o vas; govorim bolj o sebi. Ne morem vam pomagati, zato ker vas v resnici sploh ne poznam. V kolikor vas poznam, vas poznam po ovinkih, s poznavanjem sebe.
To, da sem jaz tukaj, mora izginiti. Jaz moram biti samo odsotnost. Šele tedaj grem lahko globoko v vas, brez kakršnegakoli interpretiranja. Šele tedaj vas lahko spoznam, kakršni ste, ne kakršni se zdite meni. In le tedaj lahko pomagam. Zato skrivnostnost.
Zato ni dobro govoriti o kundaliniju in čakrah. Samo meditacije se je treba učiti, ji prisluhniti in jo razumeti. Tedaj se bo vse drugo zgodilo samo po sebi.