Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 ... 5
(Read 15881 times)
El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Kaj je zavest?
07.06.2010 at 14:40:43

John Hagelin, Ph.D on Consciousness 1 of 2:  http://www.youtube.com/watch?v=OrcWntw9juM&feature=related

Da ne bo potrebno še kdaj kakšnega telo-brižnika poslušat o tem, kako da naj bi telo ustvarjalo zavest in bilo potrebno za ne vem kaj že.

Lp
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

ego-3p
5

Re: Kaj je zavest?
Reply #1 - 07.06.2010 at 15:44:55

Eh telo je vse kar mas dusa je skrito znanje v piksni pira duh pa em sile in to bos ko umres plus pa minus hohohoho
no nej bi bil to joke : )

Zanimiv link, ta tip je sodeloval tut v da secret ani : )
Zanimivo js sm se pred kasnim letom ravn to spraseval , kaj sem kdo sem , ok a sm moje telo ? ocitno ne ker je se nekdo tukaj ki rece jaz nisem moje telo , a sm um ? afkors not in tut nism moje misli niti moja custva , kaj potem ? energija a sm energija , nop nism energijo se da videt cutit ...kaj sm pol benti , in nekak se prsu do tega da sm vse to ampak ne samo in v bistvu je clovk cisti potencial haha : ) no in res tukaj je o tem tut govora : )
lp : )
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #2 - 08.06.2010 at 08:27:09

ego-3p wrote on 07.06.2010 at 15:44:55:
Eh telo je vse kar mas dusa je skrito znanje v piksni pira duh pa em sile in to bos ko umres plus pa minus hohohoho

Zanimivo js sm se pred kasnim letom ravn to spraseval , kaj sem kdo sem , ok a sm moje telo ? ocitno ne ker je se nekdo tukaj ki rece jaz nisem moje telo , a sm um ? afkors not in tut nism moje misli niti moja custva , kaj potem ? energija a sm energija , nop nism energijo se da videt cutit ...kaj sm pol benti , in nekak se prsu do tega da sm vse to ampak ne samo in v bistvu je clovk cisti potencial haha : ) no in res tukaj je o tem tut govora : )

Ja, čisti potencial oziroma nič otipljivega, oziroma zavest v katero je vsak trenutek vključeno vse kar se v danem trenutku izkuša. Z drugimi besedami: zavest je celotna soba v kateri sedaj tipkam in vse notri vključno z "mojim" telesom in telesnimi občutki in mislimi.

Ha! Pa še nekaj je zelo interesantno - če dobro pogledam, če res dobro pogledam, lahko vidim, da v vsakem trenutku obstaja samo 2d slika sveta. In potem vsak občutek, vsaka misel, vse, se občuti na točki 0, kjer je tudi 2d slika sveta. Potem pa seveda stopi na sceno um in ustvari občutek 3d oz globine, in se zdi, kot da je "moje" telo tu blizu in sem zatorej moje telo jaz sam, svet je pa tam "malo naprej".

Ampak v resnici je pa vsak trenutek samo 2d slika in vse emocije se izkusijo na točki 0, um pa ustvarja iluzijo "tu" in "tam". Tako da naposled pridemo do spoznanja, da je zavest "celotna slika", ki se je vidi v danem trenutku, in da "jaz", ki sem zavest, nisem telo ampak da je telo že vsebovano v 2d sliki, ki se jo gleda.

Torej če poenostavim: če bi sedaj v tem trenutku "umrli", bi se samo zamenjala 2d slika, ki se jo vidi. Recimo da bi ta 2d slika šla iz "sveta barv in whatever" takoj v stanje globokega spanca, kjer je zavest v počivanju, že nekaj trenutkov kasneje bi pa spet morda vznikla nova 2d slika, na kateri bi se videlo novo telo in preostali svet.

A je kdo lačno-žejen?  Smiley Smiley Smiley
Back to top
« Last Edit: 08.06.2010 at 09:47:04 by El Pesnik »  

No Water, no Moon

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #3 - 08.06.2010 at 11:57:58

El Pesnik wrote on 08.06.2010 at 08:27:09:
ego-3p wrote on 07.06.2010 at 15:44:55:

Ja, čisti potencial oziroma nič otipljivega, oziroma zavest v katero je vsak trenutek vključeno vse kar se v danem trenutku izkuša. Z drugimi besedami: zavest je celotna soba v kateri sedaj tipkam in vse notri vključno z "mojim" telesom in telesnimi občutki in mislimi.

Ha! Pa še nekaj je zelo interesantno - če dobro pogledam, če res dobro pogledam, lahko vidim, da v vsakem trenutku obstaja samo 2d slika sveta. In potem vsak občutek, vsaka misel, vse, se občuti na točki 0, kjer je tudi 2d slika sveta. Potem pa seveda stopi na sceno um in ustvari občutek 3d oz globine, in se zdi, kot da je "moje" telo tu blizu in sem zatorej moje telo jaz sam, svet je pa tam "malo naprej".

Ampak v resnici je pa vsak trenutek samo 2d slika in vse emocije se izkusijo na točki 0, um pa ustvarja iluzijo "tu" in "tam". Tako da naposled pridemo do spoznanja, da je zavest "celotna slika", ki se je vidi v danem trenutku, in da "jaz", ki sem zavest, nisem telo ampak da je telo že vsebovano v 2d sliki, ki se jo gleda.

Torej če poenostavim: če bi sedaj v tem trenutku "umrli", bi se samo zamenjala 2d slika, ki se jo vidi. Recimo da bi ta 2d slika šla iz "sveta barv in whatever" takoj v stanje globokega spanca, kjer je zavest v počivanju, že nekaj trenutkov kasneje bi pa spet morda vznikla nova 2d slika, na kateri bi se videlo novo telo in preostali svet.

A je kdo lačno-žejen?  Smiley Smiley Smiley

Smiley Smiley
Back to top

Vrnimo Življenju življenje.

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #4 - 12.06.2010 at 10:17:14

Problem je ko opredeljuješ izkustveno ''tu'' tam??? Ni izkušnje tam!!!!! Tako ,da je tole pisanje EL Poeta umotvor,ki ga je vkup sklanfal ravno njegov um ,ki mu primankuje vesoljne večno-sedanje žive samomanifestirane samospoznane samozavesti!!!

Vesoljna zavest se samopotrjuje ''''neodvisno- samodejno''' ravno v vesoljno samospoznani '''človeški'''samomanifestaciji in nikjer drugje.Smešno a ne ?? Ta dimenzija vesoljno samospoznane neodvisne samorojene zavesti na individualnem nivoju manjka v temle UMOTVORU gospodiča EL Poeta!!  Wink Wink Wink Živa samorojena Vesoljna samozavest ni enako individualna ego zavest gospodiča!!Ko bo El Poeta to dojel potem bo mogoče sebe sprejel ciklično živo vesoljno samomanifestacijo. Wink Wink WinkPojmi niso razčiščeni g. Poetič!!!!
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #5 - 16.06.2010 at 10:13:17

Quote:
Zanimivo js sm se pred kasnim letom ravn to spraseval , kaj sem kdo sem , ok a sm moje telo ? ocitno ne ker je se nekdo tukaj ki rece jaz nisem moje telo , a sm um ?

Ta občutek dobiš, ker um deluje s pomočjo dimenzije spomina. Zato lahko um odtava, telo pa ne more. Telo je vedno tu in sedaj. Telo doživljaš izkustveno, um pa doživlja miselno realnost.
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #6 - 16.06.2010 at 10:18:35

Robi wrote on 16.06.2010 at 10:13:17:
Telo je vedno tu in sedaj. Telo doživljaš izkustveno, um pa doživlja miselno realnost.

No Robi, zdaj pa razmisli, zakaj je to moč tako izreči: da telo doživljaš izkustveno. Kar pomeni, da "nekaj" izkuša telo kot izkušnjo. Kaj je ta "stvar", Robi?

Dejmo se torej vprašat: a je telo subjekt izkušenj, ali je telo že samo po sebi izkušnja, ki jo ima nekaj drugega?
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #7 - 16.06.2010 at 10:33:15

Quote:
No Robi, zdaj pa razmisli, zakaj je to moč tako izreči: da telo doživljaš izkustveno. Kar pomeni, da "nekaj" izkuša telo kot izkušnjo. Kaj je ta "stvar", Robi?

Ta "stvar" sem "jaz", ki se zaveda časa in prostora.
Zavedanje dimenzij mi omogoča operiranje s temi podatki, ki jih dojemam.
Lahko rečem, da je to zavest, vendar je zavest vsa ta celota, ki jo sestavlja um in telo in vso vesolje. Zavest ni ločena entiteta.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #8 - 16.06.2010 at 10:36:38

Quote:
Dejmo se torej vprašat: a je telo subjekt izkušenj, ali je telo že samo po sebi izkušnja, ki jo ima nekaj drugega?

Če bi naj telo bilo izkušnja, potem mora biti nekaj, kar ni eno s telesom, da lahko telo doživlja kot izkušnjo in to tudi imenuje izkušnja.
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #9 - 16.06.2010 at 10:38:20

Robi wrote on 16.06.2010 at 10:36:38:
Quote:

Če bi naj telo bilo izkušnja, potem mora biti nekaj, kar ni eno s telesom, da lahko telo doživlja kot izkušnjo in to tudi imenuje izkušnja.

Ja, samo to ni um, ker um je ravno tako kot telo izkušnja, ki jo ima "nekaj drugega". Ker ... ti rečeš moj um, moje misli, je nekaj kar se zaveda misli, misli se ne zavedajo same sebe, spomin se ne zaveda samega sebe, je res? Seveda da je.
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #10 - 16.06.2010 at 10:40:39

Robi wrote on 16.06.2010 at 10:33:15:
Lahko rečem, da je to zavest, vendar je zavest vsa ta celota, ki jo sestavlja um in telo in vso vesolje. Zavest ni ločena entiteta.

Ok, Robi, samo tale zadnji stavek si pa nekje pobral. Če bi ti res doživljal, da zavest ni ločena entiteta, bi bil čisto nekaj druzga. To je tisto, ko si mi enkrat očital, da sem nekaj nekje prebral in potem to gonim - ta tvoj zadnji stavek, moraš priznati, da si nekje prebral in ga sedaj tu reproduciraš. Ne mislim nič slabega, samo tovrstni prebrani stavki nam ne bodo nič pomagali.
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #11 - 16.06.2010 at 10:48:12

El Pesnik wrote on 16.06.2010 at 10:38:20:
Robi wrote on 16.06.2010 at 10:36:38:
Quote:

Ja, samo to ni um, ker um je ravno tako kot telo izkušnja, ki jo ima "nekaj drugega". Ker ... ti rečeš moj um, moje misli, je nekaj kar se zaveda misli, misli se ne zavedajo same sebe, spomin se ne zaveda samega sebe, je res? Seveda da je.

Seveda je res.
Zato pa pravim, da vse skupaj, kot celota doživlja takšno realnost.
Torej telo, z umom, spominom.....tudi zavest se ne more zavedati sebe, brez telesa.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #12 - 16.06.2010 at 10:52:24

El Pesnik wrote on 16.06.2010 at 10:40:39:
Robi wrote on 16.06.2010 at 10:33:15:

Ok, Robi, samo tale zadnji stavek si pa nekje pobral. Če bi ti res doživljal, da zavest ni ločena entiteta, bi bil čisto nekaj druzga. To je tisto, ko si mi enkrat očital, da sem nekaj nekje prebral in potem to gonim - ta tvoj zadnji stavek, moraš priznati, da si nekje prebral in ga sedaj tu reproduciraš. Ne mislim nič slabega, samo tovrstni prebrani stavki nam ne bodo nič pomagali.

Poet..saj smo vsi skoraj vse nekje prebrali, razen res tistih osebnih doživljanj oz. izkušenj.
Zakaj trdim, da ni ločena entiteta..ravno zato, ker nimam izkušnje, da bi lahko bila. In verjetno je ne bom imel, dokler bom živ.
Enostavno ne morem trditi, da je ločena, ker tega ne vem. Pač sebe doživljam kot celota, kot telo z umom in zavestjo, ki je del tega telesa. Oziroma, da mi telo z možgani omogoča takšno zavedanje.
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #13 - 16.06.2010 at 11:52:07

Eh, telo po mojem ne omogoča prav dosti. Je samo videno s strani zavesti, zavest pa nima nič s telesom. V naslovnem filmčku je rečeno, da je vse zavest, na periferiji te zavesti se pa potem napopa slika telesa in sedaj živimo v iluziji, da telo proizvaja zavest oz. da je odvisno od nje. Pa ni.
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #14 - 16.06.2010 at 12:12:12

Quote:
V naslovnem filmčku je rečeno

Ja vem..vendar takšnih in podobnih filmčkov obstaja na tisoče in hkrati tudi toliko raznih verzij in domnev.
Seveda si sam zlinkal tega, ker ustreza tvojim prepričanjem.

Kaj je resnica, ne vem...Verjetno bo pa kar nekje onkraj vsega nam znanega. Smiley
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 ... 5