Quote:4. SPOŠTUJ OČETA IN MATER DA BOŠ DOLGO ŽIVEL IN DA TI BO DOBRO NA ZEMLJI
Razlagamo si lahko, da ti spoštovanje staršev prinese lepo in dolgo življenje. Torej s spoštovanjem nekaj pridobiš v prihodnosti. Pisan je namreč v času, spoštuj sedaj, darilo bo v prihodnosti. Oboje pa je omejeno na čas tvojega sedanjega življenja. Na cca. 70 let, približna sedanja živ. doba na zemlji.
Torej zapoveduje, da s spoštovanjem pričakuj darilo, še pred smrtjo.
Pričakovanje pa razum primerja z veseljem. Torej zapoved govori le o primerjavi veselja z veseljem tvoje celotne biti.
To je imel Poet včasih v svojem avatarju- No water, no moon. O tem govori zgodba s tem naslovom.
Lp,Igor
Lp,Igor
Mojzes je rekel; spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in bo dobro na Zemlji!! S tem Mojzes ni označil samo telesnega očeta in matere, temveč prav tako tudi Zemljo in njeno moč, ki neprenehoma poraja novo življenje. Tudi njej človek ne sme obrniti hrbta, temveč jo mora z dejanji zelo spoštovati, in bo za to telesno prejel tisti blagor, ki ga je obljubil Mojzes. Spoštovanje telesnega očeta in telesne matere je dobro in potrebno, kjer so takšne razmere in tudi primerno.
Če pa je Mojzesova obljuba omejena samo na to, da lahko dolgo in dobro življenje na Zemlji pričakujejo le tisti, ki spoštujejo svoje telesne starše, potem je očitno slabo za tiste, ki so neredko že v zibeli izgubili starše in so jih potem vzgajali povsem tuji ljudje. Kako naj potem ti spoštujejo svoje starše, ki jih sploh niso poznali. Mojzes ne govori o takšnih nadomestnih starših, ampak samo o pravih.
Dalje so starši, ki vzgajajo svoje otroke k vsemu , kar lahko imenujejo slabo. Že v zibelko jim vsadijo satanski napuh in jih učijo do vsakega biti trd in brez čuten; takšni starši že zgodaj učijo otrok drznosti, lažnivosti in sleparstva. Naj bi Mojzes določil svoje dobre obljube tudi za takšne otroke, ki svoje starše častijo z vso zlobo in hudobijo, ker to starši hočejo od svojih otrok?
Le kaj so otroci tatov, roparjev in morilcev dolžni svojim resničnim staršem? Lahko jih seveda častijo samo s tem, da so kar se da popolno to kar so njihovi starši in da tudi čim bolj počnejo to, kar so počeli oni in s čimer se ti še zmeraj ukvarjajo, torej; s tatvino, z ropom in umorom. Ali se lahko Mojzesova obljuba učinkovito prenese tudi na te otroke?
Že zdrava pamet pove, da bi bila tako razumljena Mojzesova obljuba z zapovedjo vred prava sramota za Božjo modrost! Kako more nadvse modri Bog dati zapoved, po kateri bi bil tudi v mesu utelešeni angelski duh dolžan ljubezen in spoštovanje staršem, ki sta prešla v meso iz najnižjega pekla?? Tako bi bila Mojzesova zapoved, če bi jo gledali iz tega zornega kota, največji in najhujši nesmisel!
Če razlagamo in gledamo na Mojzesovo postavo z materialnimi očmi in ne duhovnimi je neumno in mora vsak pameten človek presoditi, da je nesmiselna. Kaj je krivo, da mora biti Mojzesova postava gledana z materialnimi očmi nesmiselna, kljub čisto Božjemu izvoru? Vzrok za to je silno nerazumevanje tega, kar je Mojzes s to zapovedjo v resnici hotel povedati.
Splošni starševski par – velika Božja narava, namreč Zemlja je za človeške rodove ustvarjeno nebesno telo kot oče, in naročje narave, iz katerega se neprestano rojevajo brezštevilni otroci vseh vrst in rodov, kot prava mati!! Ta prastari starševski par naj torej telesni človek zmeraj časti in spoštuje in naj mu preveč pomehkužen nikoli ne obrne hrbta, tako bo dolgo zdravega telesa in bo tudi dobro živel. Od tega starega starševskega para se lahko marljiv človek tudi nauči največ dobrega, velikega in resničnega in kdor bo pridno in zelo resno raziskoval v naravi, bo deležen mnogih blagoslovov v blagor sebi in svojim bratom.
No pa lep pozdrav.