Quote:Tole mi pa deluje zelo zmedena in površna razlaga. Zapoved je zahteva. In zapovedi niso pisane v času, zato se nanašajo na ves čas. Razmisli malo, predno prepisuješ od nekakšnih sofistov ali teologov.
Kako je treba jemati te zapovedi, zopet zahtevaš ti in tebi podobni. Kaj pa si, da boš drugim govoril, kako naj jemljejo napisano? Si nekaj več od drugih, ne, si le navadni papagaj, ki se boji lastnega zdravega razmišljanja.
Glede Židov in mojzesa, ki jih postavljaš v nek zgodovinski kontekst in s tem opravičuješ njihove zablode. Židi so se na podlagi lastne kontradiktornosi teh zapovedi osamili. Postali so neka vzvišena rasa, ki jih ima bog rad. Poleg tega je Jezus rekel, da sprejema staro zavezo popolnoma in tako naj tudi bo.
Če ne znaš obrazložiti posamezne zapovedi, tudi sklepa ali konteksta ne zmoreš razumeti. Najlažje je pa res, da dfelaš tako kot ti. Zadeve o katerih nisi preveč nikdar razmišljal, lepo zrelativiziraš in pospraviš v nek predalček. Temu se pravi mentalni lenuh.
Lp,Igor
Mene v bistvu res ne zanima posamezna zapoved. Spoštovanje, ki ga enačiš zgolj s podrejanjem (in zato očitno ne spoštuješ praktično nobene od desetih zapovedi, ker zavraćaš zapoved kot zahtevo po podrejanju kot tako), je v nekem pozitivnem kotekstu eksplicitno omenjenno v četrti zapvedi, zato sem jo pač citiral, da te opozorim na to dimenzijo pojma spoštovanja.
Drugače pa jest desetih zapovedi pač ne zmorem jemati drugače kot 'izhodno krizno strategijo' za skupnost, ki se nahaja vrednostni krizi in ji zato grozi razpad. To je po moje tudi zgodovinski razlog nastanka dekaloga, ki seveda ne velja samo za čas nastanka ampak za takorekoč za vsako skupnost, ki se znajde podobni situaciji kot se takrat židovska (le da je židovska morda prav zardi tega dekaloga konstantno krizo ustvarja kar sama sebi pravc zato, da bi se stalno potrjevala njegova resničnost in se na sklicevanju nanj vzdrževala kot skupnost). Krščanstvu bolj služi za rezervno strategijo, ker je v temelju manj skupnostna (bolj univerzalna) in bolj v posameznika usmerjena religija, zato je krščanski kanon (sklicujoč se na jezusov nauk) dekalog poenostavil v dve bolj ohlapni zapovedi:
1. "Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo."
2. "Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe."