Quote:Titud
Ego je lastnost razuma, ki daje zavedanje o samemu sebi, svojemu jazu, kot ločene osebe. Šele ko se pretirava se razvije egoizem.
Praviš, da mora egoizem ogrožati sebe in okolje, da se spremeni. To je strah in odziv na strah je strah saj opazovalec ni ločen od opazovanega strahu. Razvojni proces je prizadevanje za nekim idealom in s tem razdvojenost. Ko pa imaš ideal nikakor ne moreš videti sebe, ker vidiš to kar misliš, da bi moral biti in ne to kar si resnično. Torej te strah ne zmore spremeniti saj je vzrok pomanjkanja energije (porabiš jo za miselne procese in borbo), za spremembo pa potrebuješ ogromno energije.
Lp,Igor
Ego kot 'lastnost razuma, ki daje zavedanje o samemu sebi, svojemu jazu' se spontano razvije v vsaki kulturi. Zavedanje o svojem jazu pa še ne pomeni hkarti tudi zavedanja o ločenosti tega jaza od vsega drugega, saj si ta jaz podreja vse drugo (vse drugo je del mene, je zaradi mene, služi meni in s tem niti nima statusa drugega v smsilu od mene ločenega/neodvisnega). Ustvrjanje zavesti o ločenosti (na najelemntarnejšem nivoju je to zavest o ločenosti od matere, ki ni več nek podaljašan jaz) pa žal ni več tako spontana in samo po sebi umevna naloga, ki bi jo morala opraviti kultura (psihonlatično gledano gre za poseg očeta, za simbolno intervencijo, ki se razreži skozi konflikt in simbolno identifikacijo z očetom). Šele, če ta intervencija ni izvedena ali je izvedna nespešno, če ego ne doživi (in hkrati preživi) svoje ločenosti, ki je predpogoj integracije z enako ločenim drugim, se pojavi nerazumljiv strah, vsestranska ogroženost (paranoja) in drugi za današnje pojme nesocilani pojavi, značilni za sodobni ego (žal vse manj nesocialni, ker je takih prededipalnih egov spet prosto po BMZ-nu vse več in zato postjajo družbeno sprejemljivi egosti, egoizem pa vrlina).
Skratka, ego je brez nujne kolketivne kulturne intervencije, ki razbremeni ega bremena strahu pred ločenostjo, obosojen na večni strah in paranojo, v tem brezploden boju za obrambo idealiziranega jaza pa destruktivno kuri vso svojo energijo, ki jo zato ne more zbrat za konstruktivno samrealizacijo.