titud wrote on 27.02.2012 at 09:04:40:miha- wrote on 24.02.2012 at 16:37:04:zakaj rabis garancijo? Posameznik se udeleži, ali se ne udelezi. Kakor hoče, svobodna volja velja.
Me prav zanima, koliko ima posameznik v državi, ki favorizira produkcijo in distribucijo zgolj po načelu prostega trga, resnične svobode, da se tega ne udeleži. Prosti trg je totalen ali pa ga ni, v tem smislu je bolj totalitaren od vseh možnih oblik državne organizacije in deluje kolikor toliko demokratično le, če ustreza večini kot oblika tiranije večine nad manjšino. Če ne, prav tako dobro ali še bolje uspeva v pogojih tiranije manjšine nad večino. Prosti trga sam po sebi ne vsebuje nobenega emancipacijskega potencila po svobodi in sam po sebi ni nosilec nobenih vrednot. Je zgolj 'tehnično orodje', ki lahko služi čemurkoli in komurkoli.
se udelezi, ampak nakupuje zav. v konkurenčnem trgu.
Torej iskal bo najbolso ceno, torej bodo ponudniki zavarovana primorani optimizirati birokracijo, zmanjsati stroske, ponuditi pošteno premijo in narediti sistem ucinkovit na konkurenčnem trgu.
Kdorkol ne bo naredil tega, bo imel višjo ceno kot nekdo, ki bo to uspel narediti..
In tako bi meli optimiziran sistem privatnega socialnega zavarovanja brez nepotrebnega špeha, kot je danes v javni upravi in zaradi katerega se delno preveč zadolžujemo, posledično naladamo na gospodarstvo še večje breme, kajti to bo terba vse odplačat, v prihodnosti z davki, itd itd..
bistvo je, da bi postal trg odprt, in ne da ma država monopol.
Družba bi ceneje proizvajala storitev ,tako bi potrošniki (mi vsi) profitirali z manjso ceno.
Zlahka lahko sklepate, da se na konkurenčnem trgu profiti ponudnikov zmanjšujejo, dokler noben noče/nemore delat za manjsi profit.
In tako na prostem trgu vsi profitirajo. Potrošniki in ponudniki.
smesno mi je se, kako nasprotniki prostega trga kot prvi argument, ali mogoče drugi , ustrelijo "kaj pa monopol?!"
Ko jim pa poves, da ma država monopol je pa vse uredu al kaj..
Še več, prosti trg pomeni konkurenčni trg, kar pomeni da se težko naredi monopol, če pa se, je pa samo z najnižjo ceno/najbolsim izdelkom, kar je pomoje da dobr?