Robi wrote on 14.02.2009 at 19:50:01:A je Krišna mišljen kot bog ?
Kdo ga je ustvaril ?
Ja, Krišna je mišljen kot Bog. Kdo lahko ustvari energijo? Po fizikalnem zakonu se energija niti ne ustvari, niti ne uniči, je neuničljiva. Torej prvo zavestno bitje, vrhovno bitje, najmočnejše bitje, je kot celota vseh energij večen, neuničljiv, brez vzroka. V njemu ležijo prisotne vse energije v latentnem stanju, ki jih potem nadalje manifestira. Vse te energije so že tu, samo v uspavanem stanju. Zato je vse večno, Bog, mi, duše, duhovni svet, materialni svet...
Razlika le je v tem, da je Bog kot ocean, mi pa kot kapljice oceana.
Quote:Krišna - Transcendentalna oseba
Vsakdo izmed nas je individualna oseba in tudi Bog se v tem ne razlikuje. Vede Ga opisujejo kot najvišje zavesto bitje, ki spremlja vsakega izmed nas. Kot pravi v Bhagavad Giti (10.8), je izvor vseh duhovnih in materialnih svetov. Vse prihaja iz Njega.
Krišna ima neomejeno transcendentalnih lastnosti in to nas privlači, kajti te lastnosti so pri Njem izražene v popolnosti. Še posebej privlačno je, da je najlepši, najbogatejši, najmočnejši, najpametnejši in hkrati najbolj nenavezan.
V vedski književnosti je Krišna opisan kot:
išvarah parama Krišna...
Krišna, znan kot Govinda, je Vsevišnja Božanska Osebnost. Ima večno, blaženo in duhovno telo. Je izvor vsega, sam pa nima izvora, saj je prvi vzrok vseh vzrokov.
Pogosto je težko sprejeti, da nima izvora. Poskusite to razumeti na naslednjem primeru: Vzrok mene je moj oče, vzrok mojega očeta je njegov oče... Če tako iščete naprej, boste na koncu prišli do nekoga, ki je vzrok, a nima drugega vzroka. To je Krišna.