Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 3092 times)
laszlol
1
*
Offline

I Love YaBB 2!
Posts: 1

Pomen darila
17.12.2008 at 00:07:55
 
Nej citiram za začetek priznanega sociologa:
.......december je tisti mesec, ko dan za dnem poslušamo, beremo in gledamo prispevke o darilih. Da, december je nedvomno rezerviran tudi za visokoleteče razprave o prihodnosti človeštva, o nezadržnem potrošniškem razvratu in o starih dobrih časih, ko je božič (še) nekaj pomenil. Tiste, ki se z darovanjem in darili malo bolj resno ukvarjamo po poklicni dolžnosti, tovrstne populistične razprave pogosto spravljajo v obup. Pa ne zgolj zaradi samovšečnega občutka, da smo nekako "nad" vsemi temi populizmi, ampak predvsem zaradi ogorčenja nad poskusi prodajanja prežvečenih krilatic o darilih kot znanosti o aktualnih družbenih pojavih. Kdaj, če ne zdaj, ko je december za nami, je primerno potegniti na dan malo bolj zahtevno razmišljanje o naših darilih, o tem, kaj nam pomenijo in kam nas peljejo?

Pojem darila predstavlja, kot že rečeno, eno najbolj vročih antropoloških tem, v katero se pogosto vključujejo tudi sociologi, filozofi, ekonomisti - skratka vsi, ki imajo kaj povedati o vedenju ljudi. Eno izmed osrednjih dognanj v teh razpravah je ugotovitev, da je pojav darila zgodovinsko-kulturno pogojen. Medtem ko je v tradicionalnih, arhaičnih skupnostih na izmenjavi daril temeljil celoten ekonomski, politični in religiozni ustroj, sta pomen in položaj daril v sodobnih kapitalističnih družbah nekoliko drugačna. Na "stare čase", ko si je bilo nemogoče zamisliti vero brez ceremonialnih daril bogovom, vzpon na visok družbeni položaj brez strateških daril, osnovanje družine brez daril med vpletenimi družinami in preživetje brez skrbno preračunanih izmenjav daril med klani, nas spominjajo le nekateri ostanki arhaičnih daril. Če zgolj pomislimo na sodobne poroke, na vse bolj razvodeneli pomen "dote" in "šrange", ali pa na dejstvo, da oče dandanes "da" roko svoje hčerke le še "simbolično", hitro opazimo, da nekateri rituali, ki se nam danes zdijo že nekoliko nelogični ali nepotrebni, pravzaprav namigujejo na neki pretekli čas, ko so ta darila pomenila nekaj povsem drugega.

Danes, ko se politična razmerja med ljudmi urejajo z ustavami in zakoni, ko večino svojih potreb zadovoljujemo z nakupovanjem oz. izmenjavo denarja in blaga namesto z izmenjavo daril, igra darilo povsem drugačno vlogo. Darilo postaja eden temeljnih simbolov, ki napajajo tista področja našega življenja, ki jih (bolj ali manj zavestno) nismo pripravljeni povsem prepustiti trgu in državi. Potemtakem ni presenetljivo, da se darilo na neki način umika v zavetje družine in tesnih odnosov ter simbolizira tisto ljubezen, predanost in zaupanje, ki jih ni moč kupiti z denarjem ali iztožiti na sodišču. Raziskave potrjujejo dejstvo, da se na primer božično darovanje v sodobni družbi vse bolj korenini v t. i. nuklearni družini, da se torej vse bolj omejuje na obdarovanje najožjih družinskih članov....

Se strinjate? Mediji in "pametni" k skoz težijo kok je materialnost povezana z božičem u bistvu ubijajo lepoto rituala in pomen obdarovanja
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13511
The Land of YaBB
Re: Pomen darila
Reply #1 - 17.12.2008 at 10:03:05
 
men so ta darila precej nepotrebna zadeva
in je ne uporabljam glih z veseljem

december pa je čas za počivat
in ne za obdarovat
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Pomen darila
Reply #2 - 17.12.2008 at 11:09:34
 
Jest sem pa postal pozoren na to, kako  se nad komercilaizicijao božiča pritožuje cerkev. S poudarjanjem intimnosti/družinskosti praznika  se cerkev skuša le približat (anti)potrošniškim trendom in si na ta način utrjevat  krčansko-idelološki pomen arhiačnega/pogonskega praznovanja sončnega rojstva  kot kristusovega  rojstnega dneva.  Komercializacija v smislu obdarovanja vse povprek in čez vsako mero (ki smo ga mimogrede poznali v protikrščanskem socializmu) se namreč boj ujema s tradicionalni/arhaičnim/poganskim obredjem darovanja soncu kot nekemu transcedendtnemu/abstraknemu pojavu kot pa poosebljenmu bitju, do katerega naj bi gojili intimen odnos (in s tem seveda pointimili tudi cerkev, ki je človeku odtujena instititucija  in se je ne da slaviti kot tako).
Back to top
 
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1