Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 ... 10
(Read 47319 times)
Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Re: Zeitgeist
Reply #15 - 16.03.2008 at 16:54:16

gape wrote on 16.03.2008 at 13:23:23:
kolkr sm jest razumel, v ameriki ne obstaja tak zakon ...
je pa fora nekako v tem, da je pravosodje nekako ne-ameriško ...
sodišča majo tud drugo zastavo ...

ampak a niso lih na te davčne zakone v 30. pohopsali une mafijske big bosse, ki jim niso mogli nič druzga dokazat? 8to jest iz filmov zdej...)
Quote:
ID je identifikacija ...
RF sm pozabu
je pa definitivno to identifikacija - nosilca čipa - preko radijskih valov - daljinsko ... na kolk deleč? kolkr poznam tehnologijo, kolkr moči daš oddajniku ...  

Radio Frequency IDentification

nevarnost teh valov... ne vem, jest mam zadnje čase res hude probleme s spanjem, pa jih še nikol v življenju nisem mela.. sam ajde, mam stresno življenje te cajte, loh je tud od tega... sam k grem spat začnem slišat neko piskanje prov... sem misla da je elektrika in sem šla odklopit vse naprave kar jih mam pa ni nehal... dones mi je mati povedla, da je 50 m stran na cerkvenem turnu mobitelova antena... da je slučajno zvedla zanjo zadnjič, noben živ boh nam ni za kej tacga niti povedal in po moje da bi nas mogli vprašat, če jo hočmo, pa nas niso.. ker se ve... ne glede kolk raziskav se nardi (in kdo jih plača) da mobiteli niso nevarni, a ne :p
mislim, da si bom mogla dat premert te stvari en dan... pa mal bl naštudirat te stvari, premal vem o tem.. in tud o tem, kaj se da v takih primerih naredit...

Quote:
niti ne kapital ... lastniki kapitala ... niti ne oni ... njihovi lastniki ... čita huri ... agenda

težko je verjet, a ne, da bi bli lahko ljudje tolk neznansko pametni in totalno nečloveški... sej men tud

Quote:
ponavljajo množični mediji
ko pa nekdo neki razkrije, razkrije zase ... kaj use sm jest že razkril pa ti niti veš ne ... niti drugi ... veliko večino sicer šeram ... ampak ... maste drugi nekoliko premal pozornosti da bi use ujel ...
pa sm to samo jest
pa kdo mi kej verjame?
sploh?

lol

Smiley
sej ne bi hotel da ti en verjame zato, ker si ti tako rekel... je že bolš da pride sam do tega... sam če en ne bi šel naprej, se drugi enih stvari mogoče nikol ne bi niti vprašal...
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

m
5
p

Reply #16 - 16.03.2008 at 18:34:35

Quote:
a vi veste da v tem času kapitalizma več ko 40% vseh svetovnih poslov še zmer poteka v blagovni menjavi?

to mislm da je uno na kar se nanaša uno od začetka, da davkov pač ni treba plačevat ... če ne menjaš preko denarja in banke ... je to pač tko ... lets ... mamo prštiman v ta namen ... že več let
menjava - blagovna

ne bi rekla. zdaj, originalne izjave nisem slišala, ampak po moje gre za mednarodno menjavo, torej menjavo dobrin med državami, ki v veliki meri poteka kot barter. nima veze z davki.
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #17 - 17.03.2008 at 00:49:42

Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #18 - 17.03.2008 at 12:56:14

sašo wrote on 15.03.2008 at 23:57:22:
Zelo dobro si si zamislil...

...sam kako uvesti točke...preko katerega posrednika...če razumeš kaj te hočem vprašat?

Ker nekako je treba ljudi prepričat, to pa en sam ne more, če ni dovolj "močan"...

Tehnično nč posebnega za izvest: čip na osebno izkaznico, ki bi jo blo mogoče uporabljat na vseh plačilnih terminalih znotraj ozemlja države skupaj z drugimi plačilnimi karticami. Država dovoli poslovanje katerekoli blagajne na ozemlju države le, če je ta povezana s čitalcem čipov na OI. Vsem  se obračuna soritev ali odknjiži zaloga, tudi če je delno ali v celoti plačana s točkami.... Vsak, ki pri nas karkoli prodaja, bi moral  torej računat s s tem, da vsega ne bo dobil plačano ali bo dobil plačano le deloma, če bo kdorkoli zadevo 'plačal' s točakmi... Rizik posla oz. cena, ki jo mora plačat, če želi vstopit na slovenski trg... Če noče, njegova stvar, bomo pa poslovali predvsem  med sabo v stilu lets + denar...

Na pomoč-zaščito državo očitno kot državljani drgač očitno  ne moremo računat, ker nimamo lastne valute oz. nacinalnih monetranih vzvodov razen davkov. Vsa javna naročila sploh ves promet med pravnimi osebami znotraj države in s s tujino bi itak še naprej potekal z denarjem (€),  tle smo se nacionalnemu vplivu na valuto tko al tko odrekli. Seveda bi bil večji pritisk na pobiranje davkov in prispevkov (šolstvo, zdravstvo, uprava, policija, vojska...), trpela bi naložbe v  javno infratrukturo, ampak jebi ga, marikaj bi se vsaj na medosebni ravni dalo kompenzirat s točkami, ki bi jih kot posmezniki porabljali za tisto, kar nam je življensko najbolj nujno mimo zadovoljevanja interesov nacionalnih in globalnih pohlepnežev...

Seveda bi bil antidenar političen projekt, ki bi ga pač uvedel tisti, ki bi zanj od volilcev dobil večinski mandat. Diši po nacionalizmu, a z njim se ne bi dalo nagrabit oblasti v spregi s kapitalom, kvečjemu v opoziciji z njim, saj bi oblastnikom vzel iz rok dobršen del dnarja, s katerim zdaj milostno razpolagajo v imenu posameznih državljanov  in s katerim nas držijo v s(l)užnosti nacionalnim političnim in svetovnim monetranim elitam.   Angry
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #19 - 17.03.2008 at 14:04:48

titud wrote on 15.03.2008 at 10:37:51:
Mi je danes padla ena alternativna ideja: antidenar!

Nekak v smislu UTD, ampak ne v denarju na nek TR ampak v smsilu  bonus 'točk' vezanih osebno na emšo vsakogar. Napr. 5 točk na dan (v protivrednosti lokalne  valute, pri nas npr. 5 €), ki jih kot 'popust' pri nakupu ali za brezplačen nakup lahko 'vnovči vsak državljan od 15 leta naprej za karkoli, do 15 pa njegov pooblaščenec). Tako npr. 150 točk (€), ki bi pripadle vsakomur mesećno, ne bi blo  deponiranih na nobenem bančnemu računu (ne bi bila osnova/depozit/glavnica za kredit/zadolževanje komerkoli), ko pa bi se točke  pojavile na trgu kot menjalna vrednost,  pa bi te toćke zbile vrednost predmeta nakupa, kar bi  sorazmerno enako obremenilo trgovca/proizvajalca kot državo, ker bi bil prva ob dobiček, druga  ob prometni davek/DDV.

titud, si vse detajle dobro naštudiral, samo meni se zdi ključno vprašanje, kako bi tiste, ki bi sistem lahko uvedli, prepričal, da bi ga. kako korist bi recimo država imela od tega, če že v začetku sam pišeš da bi to za vse (ki imajo moč odločanja) pomenilo manj denarja (zaslužka). če sem dobro razumela, je gapetovo vprašanje bilo v podobni smeri.

kot ideja je zanimiva, ampak žal ravno kontra temu, kako svet dandanes deluje.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #20 - 17.03.2008 at 14:58:31

m wrote on 17.03.2008 at 14:04:48:
titud wrote on 15.03.2008 at 10:37:51:
Mi je danes padla ena alternativna ideja: antidenar!

Nekak v smislu UTD, ampak ne v denarju na nek TR ampak v smsilu  bonus 'točk' vezanih osebno na emšo vsakogar. Napr. 5 točk na dan (v protivrednosti lokalne  valute, pri nas npr. 5 €), ki jih kot 'popust' pri nakupu ali za brezplačen nakup lahko 'vnovči vsak državljan od 15 leta naprej za karkoli, do 15 pa njegov pooblaščenec). Tako npr. 150 točk (€), ki bi pripadle vsakomur mesećno, ne bi blo  deponiranih na nobenem bančnemu računu (ne bi bila osnova/depozit/glavnica za kredit/zadolževanje komerkoli), ko pa bi se točke  pojavile na trgu kot menjalna vrednost,  pa bi te toćke zbile vrednost predmeta nakupa, kar bi  sorazmerno enako obremenilo trgovca/proizvajalca kot državo, ker bi bil prva ob dobiček, druga  ob prometni davek/DDV.

titud, si vse detajle dobro naštudiral, samo meni se zdi ključno vprašanje, kako bi tiste, ki bi sistem lahko uvedli, prepričal, da bi ga. kako korist bi recimo država imela od tega, če že v začetku sam pišeš da bi to za vse (ki imajo moč odločanja) pomenilo manj denarja (zaslužka). če sem dobro razumela, je gapetovo vprašanje bilo v podobni smeri.

V bistvu nimam odgovora na to, kako naj bi svet globalno drugač funcioniral kot zdaj funkcionira. Imam pa odgovor na to, kako bi jest znotraj tega tako funkcionirajočega sveta funkcioniral drgač, seveda pa potrebujem neke vrste kolektivno/vzajemno  zaščito pred tako funkcionirajočim svetom. Tako  zaščito naj mi nudi nacionalna država ali pa jo ne rabimo sploh, se bomo znajdli drgač. Skratka, kot legitimno bom priznal samo tisto oblast, ki mi je sposobna nudit zaščito pred svetom, ki me ogroža, hkrati pa ta ista oblast mora tud zarad mene  še naprej participrat v monetarnem sistemu, ki pač vlada svetu (saj konec koncev pričakujem od države tudi to, da mi omogoči, da bom tud sam lahko participral v takem svetu s svojim denarjem, ko mi je na ravni osebne eksitence preko nje  zagotavljena brezpojna vzajemna zaščita).

Zgleda sicer  malo shizofreno, ampak z zahtevo po zaščiti lastne eksitence pred svetom ne spodpokovam sistema samega, nisem noben revolucionar/prevratnik.  Zaščite  seveda  ne morem zahtevat  samo sam in samo zase, ampak jo lahko zahtevamo le vsi in za vsakega od nas. Zarad mene  lahko drugi magari tud bogatijo (ampak  to drugi morajo dopustit tud meni), ampak obstajat mora v interesu vseh nek spodnji limit, pod katerim je zaščita osebene ekistence brezpogojna. Osebno bogatanje naj bo igra, ki so jo gremo, če se s tem pridobivamo vsi, ne pa igra z življenji, pri kateri pridobivajo samo tisti, ki so sposobni it preko trupel...      

Tko da men se ne zdi to čist kontra temu, kar mamo zdej, je le nekašen hibrid, ki  deloma amortizira naše tesnobe/strahove pred igro na vse ali nič in  ki jo glede na doseženo raven blaginje igramo popolnoma brez potrebe...
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #21 - 17.03.2008 at 17:26:30

m wrote on 16.03.2008 at 18:34:35:
Quote:
a vi veste da v tem času kapitalizma več ko 40% vseh svetovnih poslov še zmer poteka v blagovni menjavi?

to mislm da je uno na kar se nanaša uno od začetka, da davkov pač ni treba plačevat ... če ne menjaš preko denarja in banke ... je to pač tko ... lets ... mamo prštiman v ta namen ... že več let
menjava - blagovna

ne bi rekla. zdaj, originalne izjave nisem slišala, ampak po moje gre za mednarodno menjavo, torej menjavo dobrin med državami, ki v veliki meri poteka kot barter. nima veze z davki.

ti si jih študirala ...
jest samo vidm da če menjava teče preko denarja, bank, podjetij ipd ... je menjava obremenjena z neko (nemajhno)provizijo ... kadar pa je menjava blagovna ... te provizije nekako ni, al pa je simbolična
in nekako znotri sistema obstaja, da lahko si in ti ni treba davkov plačevat ... kar pa 'malemu človeku' ni omogočeno ... in skoz to večina financira manjšino ...

tkole
Petra. wrote on 17.03.2008 at 01:54:00:
Bančni kolaps

...

Resnično bo potrebno postaviti nove temelje finančne ureditve in namesto na špekulacijah, tekmovanju in pohlepu, bo moral finančni in ekonomski sistem prihodnosti temeljiti na sodelovanju, solidarnosti in medsebojni delitvi dobrin.

http://www.vecer.com/blog/v1/default.asp?kaj=2&blog=NOVA%20DOBA&id=24162...

nova doba?
Petra. wrote on 17.03.2008 at 00:48:56:
This planet rules light so start expecting some good changes in your life. We could also focus on creating some good changes for Mother Earth. [b]According to Carl Calleman's work, this is the year of Armageddon. It started in November of 2007 and continues until November 13, 2008. In November of 2008 the Goddess energy will take over and everything will start to flower.

icke ...
Petra. wrote on 17.03.2008 at 00:48:56:
The Reptilian controllers rule from the astral plane. They use the technology of holographic insert projected from the Astral Plane to influence human behavior on earth.
...
The controllers have been trying to hold on for dear life but their time is soon over.

m wrote on 17.03.2008 at 14:04:48:
meni se zdi ključno vprašanje, kako bi tiste, ki bi sistem lahko uvedli, prepričal, da bi ga. kako korist bi recimo država imela od tega, če že v začetku sam pišeš da bi to za vse (ki imajo moč odločanja) pomenilo manj denarja (zaslužka).

pomoje, nas to nč dost ne briga
država smo državljani
in prasci leni ne bojo več vodil države če ne bojo delal tko kot jim bomo rekl ...
vprašanje je samo kako dosežt konsenz na to temo - med državljani
se pravi ... kako to speljat
in predvsem, a sploh speljat zadevo ...
se reče
država ne rabi imet popolnoma nič od tega
samo državljani
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

m
5
p

Reply #22 - 17.03.2008 at 21:15:38

Huh, malo bolj komplicirane so zadeve. Smiley  In to nima kaj dosti veze s tem kar sem jaz študirala (vsaj ne tem zadnjim) ampak z logiko in ekonomijo na splošno.

Davki se plačujejo državi. Pri mednarodni menjavi torej davki nimajo veze v tem smislu, da če je menjava blagovna, se davki ne bi plačevali. Npr. podjetje ki je ustvarilo nek promet, ne glede na to, če je menjava  potekala preko denarja ali ne, od svojega prometa/profita plača davek.

Druga stvar je v 'provizijah', ki jih omenjaš - (če odmislimo bančne stroške). Dejansko v cenah, ki jih plačujemo, so provizije 'na denar', in to kar visoke. Gre se za ceno kapitala, obresti. V Nemčiji so delali neko raziskavo kjer so ugotovili da je ta odstotek v cenah dobrin (da rečem na okroglo) približno 40%. To je denar, ki gre lastnikom kapitala - kapitala, ki je bil potreben, da se je nekaj sploh proizvedlo. Mislim da sem o tem pisala v enem od člankov.
Ampak, spet, to nima veze z barter menjavo. Če je bila cena proizvoda 100 evrov, je cena kapitala v tem 40 evrov ne glede na to, če dobim jaz proizvod plačan v evrih ali v protivrednosti z nekim drugim proizvodom.
Lets sistemi so pa spet nekaj tretjega. Smiley So sicer tudi barter menjava, brez menjave denarja, čeprav se včasih uporablja kot merilo vrednosti. Pa tudi pri Lets sistemih je vprašanje, kako jih uspe zastaviti, sicer ponekod so oproščeni plačila davka, ampak tak status si morajo pridobiti, ni kar po defaultu.

Tisto o državi pa - a maš kak konkreten predlog kak to speljat? Smiley

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #23 - 18.03.2008 at 12:48:21

gape wrote on 17.03.2008 at 17:26:30:
pomoje, nas to nč dost ne briga
država smo državljani
in prasci leni ne bojo več vodil države če ne bojo delal tko kot jim bomo rekl ...
vprašanje je samo kako dosežt konsenz na to temo - med državljani
se pravi ... kako to speljat
in predvsem, a sploh speljat zadevo ...
se reče
država ne rabi imet popolnoma nič od tega
samo državljani

Treba je najt način, kako naj državljani uživamo blaginjo, ki so jo  ustvarle prješnje generacije in ki jo s svojim vsakovrstnim delom ustvarjamoo sproti na način, da se ne začnemo zažirat v doseženo in hkrati na način, da se s tem preko denarja ne okoriščajo predvsem  tisti, ki imajo  ta denar v lasti (ki služijo tako  od že zasluženega denarja kot od denarja, ki naj bi šele prinesel zaslužke). To pomeni najprej zadovoljit se z ničelno stopnjo rasti produktivnosti (ker denar ima svojo vrednost le še,  če se lahko z dobičom posoja oz. oplaja, to pa se lahko dosže  le na račun pričakovanja višanja stopnje  produktivnosti), po tem pa med sabo optimalno razdelit ustvarjeno po ključu vsak po svojih zmožnostih, vsakemu po njegovih potrebah. Za to je potrebno opredilt tako eksistencilane  potrebe posameznika (mu dodelit osnovnono pravico pri participicajo pri ustvarjenih dobrinah/soritvah), presežke obdavčit za financiranje pokrivanja potreb skupnosti, ostanek pa dopustit za bogatenje posmeznikov. Ker pa je denar, namenjen  za zadovoljevanje potreb skupnosti (preko davkov) in osebnemu bogatenju (preko dobičkov) tako drag, da je skoraj 50% manj vreden zaradi v njem akumuliranih preteklih in prihodnjih obresti, se bo racionalna  skupnost pač morala tako organizirat, da bodo skupne potrebe večinoma opravljenje neplačano ( s prostovoljstvom ne bi smelo  bit problema, ko  je za posameznika poskrbljeno na osnovni eksistenčni ravni), potem pa visoka cena denarja ostane problem izključno še za osebno bogatenje, ker  se ne splača, saj zahteva preveč truda glede na učinek, da bi bilo  za večino folka to glavno življenjsko  gibalo (naj se plenilci plenijo med sabo!). Po moje je v človeški naravi, da se kot skupnost organizira optpimalno in če je postal denar neracionalen regulator razmerija med produkcijo in potrošnjo (med delom in jelom) bomo pač iznajdl nejmu konkurenčnrjne načine, zarad katerih ga bomo (skupaj s plenilici) postavili iz vladajočega načina na osebno in družbeno obrobje.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #24 - 18.03.2008 at 14:00:10

m wrote on 17.03.2008 at 21:15:38:
Tisto o državi pa - a maš kak konkreten predlog kak to speljat? Smiley

Po moje je od države to potrebno zahtevat že zato, da se bo razkrilo, da tega v njej kot državljani ne moremo izpeljat (da si zbijemo iz glave romantični nacionalizem) . Da nas kapital, ki je itak internacionalen in ki si je prilastil  državo predvsem za to, da nas preko nje kot državljane zavaja in s tem laže drži v v pokorščini svojim interesom. Po moje nima smisla računat niti na internacionalizem (imamo že eno slabo izkušnjo z delavskim  internacionalizmom), saj tud kapital ni več internacionalen (v smislu božuaznega zavezništva nacionalnega kapitala), ampak nadnadnacionalen.

Slej ko prej se bo alternativa oblikovala  kot univerzalen odgovor v polju, ki ga je s svojim univerzalizalizmom  ustvaru kapital, ki se je zažrl ne samo v vsa polja družbenega življenja (ekologija, biopolitika), ampak tud v biloško osnovo posameznika samega (genestki bioinženiring...).    
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #25 - 18.03.2008 at 14:30:17

Sem se skoču mal prizmeljit na vest.si, ampak tam postaja enako kot tu, .... http://www.vest.si/2008/03/18/se-en-crni-ponedeljek/

Skor ni razlike, le da je grožnja z monetarno krizo spravla na dan materijo, ki smo jo tle premlevali še v časih, ko smo veljali za ubrisane, ker svojga intelekta nismo vlagall v to, kam kaj investirat... Roll Eyes
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #26 - 18.03.2008 at 18:21:39

mi je končno ratalo pogledat. pa sem nekaj stvari vseeno na novo zvedla, čeprav sem ogromno stvari že brala na to temo v preteklosti. Wink
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

m
5
p

Reply #27 - 18.03.2008 at 19:33:20

titud wrote on 18.03.2008 at 14:00:10:
Po moje je od države to potrebno zahtevat že zato, da se bo razkrilo, da tega v njej kot državljani ne moremo izpeljat (da si zbijemo iz glave romantični nacionalizem) .

Hahaha, sam ti si pa res fenomenalen. Že par dni razlagam, da tvoji predlogi niso izvedljivi, ti pa kr naprej pišeš neke utopične ideje - ki bi jih morali sprobat zato, da bi ugotovili da niso izvedljivi?  Grin

Sori, ampak meni se to zdi kot samo-kastracija. Raje se ukvarjam s tem kaj in kako bi se dalo izpeljati.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #28 - 18.03.2008 at 23:43:50

Te dni se spet pogosto omenja dokument poznan pod imenom Hazard Circular iz leta 1862, to je iz časa, ko se je po koncu državljanske vojne postavljal na novo ameriški bančni sistem.
Odlomek, ki je menda posebej zanimiv je menda naslednji:
“Slavery is likely to be abolished by the war power and all chattel slavery abolished. This I and my European friends are in favor of, for slavery is but the owning of labor and carries with it the care of the laborers, while the European plan, led on by England, is that capital shall control labor by controlling wages. The great debt that the capitalists will see to it is made out of the war, must be used as a means to control the volume of money. To accomplish this the bonds must be used as a banking basis. We are now waiting for the Secretary of the Treasury to make this recommendation to Congress. It will not do to allow the Greenback, as it is called, to circulate as money any length of time, as we cannot control that. But we can control the bonds and through them the bank issues.”

V časih popularnosti vzajemnih in pokojninskih skladov, je razlika med delom in kapitalom še posebej zabrisana, določena dela pa so pripravljeni prevzeti samo še priseljenci. V ameriškem primeru nekatera dela opravljajo celo samo ilegalni priseljenci. Me prav zanima, kakšna bo slika po koncu te krize in kdo bo in me prav zanima, koga bodo države reševala pred propadom in koga ne.
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #29 - 19.03.2008 at 09:56:33

titud wrote on 18.03.2008 at 14:30:17:
Sem se skoču mal prizmeljit na vest.si, ampak tam postaja enako kot tu, .... http://www.vest.si/2008/03/18/se-en-crni-ponedeljek/
Skor ni razlike, le da je grožnja z monetarno krizo spravla na dan materijo, ki smo jo tle premlevali še v časih, ko smo veljali za ubrisane, ker svojga intelekta nismo vlagall v to, kam kaj investirat... Roll Eyes    

Smiley
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 2 3 4 ... 10