Ojla, Oldi
Gape mi je povedal, da je nekje govora o gradnji hiše. Arhitektura, še posebej notranji dizajn, je moja velika zabava. Na to temo imam že ogromno idej, za več hiš ... Doma imam kupe revij Brava Casa, Ambient, Casa Viva ... Predvsem gledam na to iz estetskega in praktičnega vidika.
V betonu in opekah ne vidim nobene težave, saj niso toliko drugačni od kamna. Narejen je iz povsem naravnih stvari. Železo, če z njim ne pretiravaš, tudi ne moti. Do pred nekaj let sem živela v hiši iz armiranega betona, pa ni bilo nobenih težav zaradi tega. Kovina je itak del zemlje, tako kot kamenine, in v normalnih količinah ne more škodit. Sama bi za hišo na ravnini sicer raje izbrala les (ker mi je prijetnejši) v kombinaciji z veliko stekla (skozi katero bi seveda moral biti viden lep razgled).
- sleme vzhod-zahod: to je ponavadi v naselju itak določeno z urbanističnim načrtom
- steklo na jugu: odlično

(berem tvoj post in sproti komentiram)
- nisem vedela, da je lahko kar brez temeljev; definitivno bolj simpl
- eni pravijo, da stiropor ni najboljši, ker ne prepušča nič vlage in potem se lahko pojavi plesen; ampak mislim, da to velja v primeru, če je izolirano z njim od znotraj (npr. pod opažem) ali če stene niso dobro presušene, preden se namesti zunanjo izolacijo
- midva imava ilovnat omet na severni steni (osrednji del kamnit, ob straneh dozidan s polno oranžno opeko) in odlično prevaja vlago in zrak; ilovica je krasno izsušila to steno, ki je naslonjena v hrib (večidel smo zemljo in skale od zunaj sicer odkopali, ker je prihajalo v hišo preveč vlage - hiša je namreč stara in grajena je bila s kar najmanj stroški); je pa res, da se zaradi prehajanja vlage in zraka ilovica hitro umaže, ampak midva kuriva na drva in kar naprej odpirava peč, zato je veliko finih črnih saj (pa še kadi se v stanovanju), pri talnem ogrevanju pa po moje to ne bi smel biti problem
- hm, o ceveh za hlajenje ipd. konstruktorskih rečeh pa ne vem nič ...

- frčade so lepe in praktične, balkoni pa tudi; ko sem stanovala pri starših, sem ga imela in moram reči, da sem ga izkoristila do maksimuma – super je, ko stanovanje razširiš navzven
Če nimaš neomejeno denarja, da bi lahko izkoristil prav vse najboljše možnosti, potem vedno ostane kakšna slabost. You get something & you lose something ...

Naj vam uspe čim bolje!