Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 688 689 690 691 692 ... 764
(Read 1499978 times)
x_igor
Ex Member

Re: PROMETEJEVO DARILO ČLOVEŠTVU
Reply #10335 - 28.12.2011 at 22:14:31

ego-3p wrote on 28.12.2011 at 20:37:14:
Predstava je to kar je očitno , perspektiva je za veselje .

Perspektiva ti večinoma megli pogled in tega kar je očitno ne vidimo dobro.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #10336 - 28.12.2011 at 22:47:56

Quote:

Lp,Igor

SAj to metafizika že razloži do neke mere.!DEjstvo je,da ne vidimo  in ne ponotranimo sveta vsi enako oz ga ne gledmo iz iste perspektive. To je res! Wink
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

ego-3p
5

Reply #10337 - 29.12.2011 at 00:26:22

Quote:

Lp,Igor

Ok razjasnimo , perspektiva je povezana s spominom in je psihološko v času , predstava je očitno in nanjo perspektiva ne vpliva , obratno  je ravno past , v upanju da bo sprememba perspektive sčasoma spremenila predstavo ostaneš pri perspektivi in očitno  ni jasno vidno .
Back to top

IP Logged

Poet
4

Ljubljana
Reply #10338 - 29.12.2011 at 09:37:33

Glej Alojz, ti bom čist odkrito povedal kaj si mislim:

1) Prvi vidik: sam dajem vse teorije o civilizacijah "tam zunaj" v isti koš, pa naj bodo še tako različne med sabo in ne vem kako prepričljive. Govorijo o isti stvari - linearnosti vesolja, ki prehaja od točke z manj zavedanja vesoljne pojavnosti do točke kjer je vse jasno. Pogojujejo nek napredek, neko pot, potovanje od točke A do točke B, neprestano spoznavanje vesoljnega znanja in potem tudi neprestano pozabljanje le tega, in tako ad infinitum. Seveda potem civilizacije tudi na veke vekov potujejo od ene točke v vesolju do druge, skratka šibajo gor in dol po vesolju.

2) Drugi vidik: obstaja samo to kar sedaj obstaja, in nič drugega. Pika. In ta preprosta trditev je veliko preveč za veliko večino ljudi. Nič drugega ne obstaja od tega kar že sedaj izkušamo. Se pravi da ni vesoljcev, ni duhov, ni angelov, ni demonov, ni ničesar, ker vse to je zgolj projekcija bujne človeške domišljije, ki se ne more sprijazniti z dejstvom, da je to vse kar obstaja. In ker se ne more sprijazniti s trenutnim dejstvom blodi in si umišlja neke druge realnosti, da bi ubežala pred tem kar resnično je.

In seveda ne bo nihče nikoli videl na nebu "prihoda" nekih vele-ladij iz vesolja, ker jih preprosto ni in ker ni nobene potrebe po tem, da bi bile. Sam absolutno negiram linearno percepcijo vesolja v kateri bo do pravega znanja šele "potrebno priti". Ali veš kar moraš vedeti že sedaj ali pa ne boš nikoli vedel. Pika.

Pri čemer bi se bilo dobro zavedati, da morda ni toliko bistveno "kaj" je videno v vesolju (od atomov, do materije do ne vem kakšnih vesoljskih bratov) ampak "kaj" je tisto, ki vse to gleda in v kakšnem odnosu je "to" ki vse to gleda pravzaprav do tega kar je videno, in ali je to kar je videno sploh polovico toliko relevantno kot to, da se iz neke ne-točke vse to "gleda". Pa pri tem ne mislim družbenega konstrukta, ki je ustvaril "psihološkega opazovalca" ampak zgolj golo dejstvo, da življenje tako kot je ne bi moglo biti, če ne bi pred njim obstajalo nekaj kar se tega življenja zaveda že samo po sebi ... Ali povedano nekoliko drugače: morda pa bi se življenje ravno tako odvijalo kot se odvija tudi če ne bi bilo nikogar, ki bi do življenja vzpostavljal aktiven odnos in verjel, da življenje je, ker se ga on zaveda ... ali da je vesolje ustvarilo človeka zato, da se ga človek zaveda in do njega vzpostavlja aktiven odnos, kar posledično pomeni, da naj bi vesolje za lastno prepoznavo samega sebe in potrditev lastnega obstoja prejudiciralo obstoj človeka in človeškega zavedanja vesolja, brez katerega bi vesolje samo izgubilo svoj poglavitni "raison d'etre" oziroma smisel obstoja.

Tovrstno gledanje bolj vleče na človeškemu umu lastne teorije o lastni zveličavnosti in ne na neko občo realnost. Zato tudi vsakršna teorija in razglabljanje o ne vem čem odpade, ker je zgolj posledica nespejemanja realnosti take kot je. In to je pa tudi edina funkcija človeškega uma - ustvarjanje teorij o tem kaj naj bi bilo, ker um že v osnovi ne more sprejeti tega kar je. In to je dejstvo.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #10339 - 29.12.2011 at 11:24:08

da naj bi vesolje za lastno prepoznavo samega sebe in potrditev lastnega obstoja prejudiciralo obstoj človeka in človeškega zavedanja vesolja, brez katerega bi vesolje samo izgubilo svoj poglavitni "raison d'etre" oziroma smisel obstoja.

Poet saj ti govoriš enostavno o metafizični nadzavesti,ki pa je v človeku vgrajena in njeno prebujenje res sproživesoljno samodogajanje. To je v bistvu paradoks našega bivanja. A je vesolje prejudiciralo obstoj človeka,je nemogoče,ker v človeku in in v vesolju deluje ista zakonitst.Lahko bi se samo vprašali:Ali je ta zakonitost napačna,bi lahko bila drugačna? Verjetno bi lahko bila,ampak je pač takšna kot je. Človek je tisti,ki išče eshataloško katarzo,ne pa elementarno vesolje samo! Vprašanje ,ki je zame na mestu je: Ali ni eshataloška katarza v človeku samem sočasno vesoljni življenjski samoizraz? Ta gon je v človeški metafiziki in ga ni mogoče zatreti.Ker če bi bil človek brez tega gona v bistvu civilizacije  sploh ne bi bilo.Človek bi bil žival,kar po 97% genoma tudi je.POet jaz tebe razumem in mislim,da je zavest sočasni vzajemni samo izraz vesolja in človeka.Dejstvo ostaja,da vsi mi iščemo eshataloško katarzo,četudi vse obstoječe zanikamo,kar je še vedno isto iskanje-prepričanje.To je moje mnenje in me tvoje ne moti.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #10340 - 29.12.2011 at 12:14:38

Poet

Da bi selahko popolnoma razumela.Če posameznik zanika vse obstoječe, tudi lastno samozvedanje,recimo ,da trdi,da je ta svet enostavno naša iluzija,še vedno izraža svoj eshataloški gon v iskanju lastne eshataloške življenjske katarze oz je že samo zanikanje vsega obstoječega kot iluzijo njegova eshataloška končna življenjska katarza.Sam se ne bojim,da ti to ne razumeš.  Wink
Back to top

IP Logged

Poet
4

Ljubljana
Reply #10341 - 29.12.2011 at 12:51:36

Alojz in Sandib wrote on 29.12.2011 at 12:14:38:
Poet

Da bi selahko popolnoma razumela.Če posameznik zanika vse obstoječe, tudi lastno samozvedanje,recimo ,da trdi,da je ta svet enostavno naša iluzija,še vedno izraža svoj eshataloški gon v iskanju lastne eshataloške življenjske katarze oz je že samo zanikanje vsega obstoječega kot iluzijo njegova eshataloška končna življenjska katarza.Sam se ne bojim,da ti to ne razumeš.  Wink

No, tole je, vsaj meni, veliko bolj razumljivo in doumljivo kot pa tisto o čemer si pisal prej.

Problem je morda v tem, ker jaz ne vidim ničesar preko t.i. "eshataloške katarze". Ti vidiš življenje v drugačni obliki na drugem delu galaksije, jaz pa tega ne vidim. In od tu razhajanje, pač. Ker to "drugo življenje" se mi še vseeno zdi precej vpeto v krščansko idejo "nebes" za katerimi strmi sleherni vernik. Sam dopuščam vsakršno možnost, da dejansko po katarzi ni več ničesar, ne novega življenja, ne starega, ne nič, ker naj bi življenje samo po sebi bilo nekaj sekundarnega, ki se pojavi in nato spet izgine, "katarza" pa tisto primarno, ki nato ne potrebuje več ničesar.

Drugače lahko sedaj po nekako 4 letih rečem, da se mi Alojzeve teorije zdivo zanimive, mogoče ne več tako ogrožujoče kot sem jih nekoč dojemal in zaradi česar sem se nemalokrat spustil v nepotrebni besedni dvoboj. Zdaj pač živim kot živim in nikomur ne vsiljujem svojih pogledov ni tudi me pogledi drugih ne plašijo, v tem smislu, da bi lahko zamajali mojo percepcijo sveta in me pripravili do tega, da bi se spustil v kakšno dejavnost za dosego česarkoli.

Kar se mene tiče je to vprašanje zaključeno. Sam ne verjamem v prihod "nekoga", sam sprejemam to realnost tako kot je brez želje po "izboljšavi" v prihodnosti, življenje pa je "nekaj kar se očitno dogaja sedaj in kar se ne bo vedno dogajalo". Onkraj tega je moj um sedaj miren, kar pa ne morem reči, da je vedno bil.

Pozdravljeni
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #10342 - 29.12.2011 at 13:04:22

Poet

Me veseli zate.Kar se tiče tvoje življenjske percepcije,mislim da izhaja iz tvoje individualne metafizike in si tem stanju pomirjen sam s seboj in svetom.Saj to je v končni fazi najboljša samopotrditev,ker je temeleča na tebi samemu,brez znanjih avtoritet.Zame je takšna življenjska percepcija najbolj uravnotežena sama v sebi in v idividumu samem. Meni osebno je najbolj všeč,če vidim človeka,ki je sam sebi največja avtoriteta in sočasno zmore pustiti drugim živeti njihovo življenje.Poet želim ti vse dobro v 2012 in naprej!
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #10343 - 29.12.2011 at 20:32:49

Poet
Quote:
Drugače lahko sedaj po nekako 4 letih rečem, da se mi Alojzeve teorije zdivo zanimive, mogoče ne več tako ogrožujoče kot sem jih nekoč dojemal in zaradi česar sem se nemalokrat spustil v nepotrebni besedni dvoboj. Zdaj pač živim kot živim in nikomur ne vsiljujem svojih pogledov ni tudi me pogledi drugih ne plašijo, v tem smislu, da bi lahko zamajali mojo percepcijo sveta in me pripravili do tega, da bi se spustil v kakšno dejavnost za dosego česarkoli.

Kar se mene tiče je to vprašanje zaključeno. Sam ne verjamem v prihod "nekoga", sam sprejemam to realnost tako kot je brez želje po "izboljšavi" v prihodnosti, življenje pa je "nekaj kar se očitno dogaja sedaj in kar se ne bo vedno dogajalo". Onkraj tega je moj um sedaj miren, kar pa ne morem reči, da je vedno bil.

Lahko rečem, da je to nek tipičen psihološki efekt. Čez čas, za ceno notranjega miru in nepotrebne izgube energije, se nehamo boriti ali prepričevati. Smiley
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #10344 - 29.12.2011 at 20:55:16

Robi

Se strinjam. Bom pa te spomnil,na posameznike,ki so do smrti vztrajali na svoji poti in kot je rekel titud kolektivno to običajno sprejme post humno in vgradi v življenje! Je tako? Stvar osebne zavestne odločitve in metafizike,ki ti več ne dovoli vrnitve na staro pot.!
Back to top

IP Logged

ego-3p
5

Reply #10345 - 29.12.2011 at 23:45:40

jp, pa greš na novo pot, veš pa še vedno ne nič  Smiley
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #10346 - 30.12.2011 at 01:35:19

ego-3p wrote on 29.12.2011 at 23:45:40:
jp, pa greš na novo pot, veš pa še vedno ne nič  Smiley

Kaj češ tako to je! Wink
Back to top

IP Logged

Poet
4

Ljubljana
Reply #10347 - 30.12.2011 at 08:02:22

Robi wrote on 29.12.2011 at 20:32:49:
Poet
Quote:

Lahko rečem, da je to nek tipičen psihološki efekt. Čez čas, za ceno notranjega miru in nepotrebne izgube energije, se nehamo boriti ali prepričevati. Smiley

A bi malo razložil tole? Ker zgleda, da si vpet v neko borbo, če te prav zastopim.
Back to top

IP Logged

Poet
4

Ljubljana
Reply #10348 - 30.12.2011 at 08:03:55

Kaj pa, če je najvišje spoznanje v življenju prav to, da se ne da nič vedeti? Znamo biti pomirjeni s tem?  Shocked
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #10349 - 30.12.2011 at 08:45:58

Poet wrote on 30.12.2011 at 08:03:55:
Kaj pa, če je najvišje spoznanje v življenju prav to, da se ne da nič vedeti? Znamo biti pomirjeni s tem?  Shocked

Da se nekaj vedeti, ampak še vedno vemo tako malo, da lahko mirno rečemo, da nič ne vemo .

Če pa res nič ne veš, si pa lahko le še bolj v temi kot že itak si .

Alojz wrote :

da naj bi vesolje za lastno prepoznavo samega sebe in potrditev lastnega obstoja prejudiciralo obstoj človeka in človeškega zavedanja vesolja, brez katerega bi vesolje samo izgubilo svoj poglavitni "raison d'etre" oziroma smisel obstoja.

Poet saj ti govoriš enostavno o metafizični nadzavesti,ki pa je v človeku vgrajena in njeno prebujenje res sproživesoljno samodogajanje. To je v bistvu paradoks našega bivanja.

----------------------------------------------------------------------------

Ampak tale Alojz še vedno neve, da Vrhovna Inteligenca upravlja Vsa Vesolja v Njenem Stvarstvu .

Za svoje nerazumevane pa še vedno uporablja izgovor "paradox"

Lep izgovor za lep dan  Wink

Lp + #

Cool
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 688 689 690 691 692 ... 764