ne vem pravzaprav točno, kako se bi lotila odgovora na tvoje vprašanje
za kakšne zastonjske delavnice žal ne vem in sem iz tega stališča zate neuporabna, pač na želost so vse delavnice za plačat kolikor vem, pa četudi jih prirejajo ljudje, ki so duhovno razviti
lahko pa ti morda delno pomagam, ker tudi sama dosti nastopam pred publiko
meni je pri premagovanju začetne treme pomagala neka delavnica za pripovedovanje pravljic, (ker jaz jih tudi kdaj ...) pa potem še ena kratka delavnica na podobno temo govorništva
obe delavnici sta imeli velik poudarek na prizemljitvi pred govorom
definitivno sta dva položaja najbolj ugodna za nastop, tako, da stojiš in čutiš s podplati dobro tla, tja se vedno opiraš tudi med govorom in drug položaj je sede, spet podplati na tleh, pri obeh položajih pa je pomembno, da je hrbtenica vzravnana (tako kot, da bi ti nit vlekla glavo gor)
vzravnan položaj (ne tog, noge so v kolenih mehkejše) je najbolj pomemben zaradi odpiranja dihalnih poti, kar je pri govoru in varčevanju z glasilkami zelo pomembno
preden izgovorimo nikoli najprej ne vdihnemo, ampak izdihnemo
globok izdih je tudi sproščevalna tehnika zoper tremo
pomaga, zelo pomaga tudi tole: preden začneš nastopati v mislih objameš svojo publiko z ljubeznijo, tako kot bi objel bitje, ki ga imaš najraje (moj moj), v mislih imaš tudi to, kaj jim želiš predati, dati, podariti
vedno imej v mislih tudi tole, da govoriš v javnosti zaradi drugih in darila, ki jim ga podarjaš, ne zaradi sebe
s svojo podobo nikar ne bodi obremenjen, takšna je ravno tvoja publika, navadno obremenjena s tem, kako izpade
dobra tehnika pred premagovanjem treme je tudi pačenje obraza, stiskanje mišic postopoma glede na telo
še nekaj najpomembnejšega in res najpomembnejšega za konec: vedno si predstavljaj, poskusi začutiti, za svojim hrbtom ljubeča bitja
vsak si to lahko predstavlja, za svojim hrbtom podporo
lahko so to angeli, če verjameš vanje
lahko je to tvoj vodnik
lahko je to kdo iz tvoje družine, ki je že na "oni strani"
vedi, da te angeli in vse ljubeče stvarstvo podpira pri tvoji nalogi in verjemi, da ti naloge ne bi bile dane, če jih ne bi zmorel opraviti
naše naloge so naš največji izziv
da imaš občutek varovanega hrbta pri nastopanju je zelo pomembno in tudi pri govornikih se to čuti, če ga imajo, kasneje to vidiš
upam, da sem ti bila zaenkrat vsaj za vzpodbudo, če drugega ne

če te še kaj zanima glede na to kar sem napisala kar vprašaj
vse lepo ti želim