Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Quote:matijaZ wrote on 13.01.2009 at 21:42:18:Povzemam iz knjige :Še en krog na vrtiljaku. Torej je odgovor na vprašanje "Kdo sem?" tisti čarobni stavek,ki prežema Upanišade:"Tat tum asi",ti si vse to.Ti si bog,ti si stvarnik vsega vesolja,kjer tuom,ti,seveda ne more pomeniti "osebnosti",jaza,na katerega smo tako navezani,jaza,rojenega nekaga določenega dne,odraslega v nekem kraju,tistega jaza,ki je naredil in doživel toliko in toliko stvari,marveč nespremenljivo sebstvo ,ki ga vedanta prikazuje tako očitno samo po sebi-sebstvo,čista zavest,ki ne more umreti,saj se ni nikoli rodila. Od tod zamisel,vedantska in zato že del splošnega indijskega občutka ,da je bog v sleherni obliki,v vsakem živem bitju,v vsaki stvari,tudi najnižji.Ni različnih bogov in niti enega samega boga,kajti vse je bog.  lp Ne bom bral vseh 5 strani te debate, slučajno se bom obregnil samo ob to navedbo Prvič: To, da je vsak stvarnik, bog ipd. so samo ene novodobne zablode. Kaj takega ni izrečenega nikjer, niti v hindujski, niti v krščanski, v nobeni tradiciji. Tale "" "Tat tum asi",ti si vse to. "" kvečjemu pomeni da si vse to, kot del vsega kar je, ne pa kot stvarnik in bog. Če se ne motim, niti Jezus ni nikoli izjavil da je Bog. Tako da neke lastne interpretacije se meni zelo ne zdijo na mestu, ker narobe predstavljajo vso zadevo in delajo iz tega ubogega newage, ki je zdaj že en čas na pohodu, eno brezokusno mineštro. Drugič: To, da je po hindujsko bog v vsaki obliki tudi ni nič novega, to isto govorijo v krščanstvu Tretjič: Različni bogovi v indijski mitologiji samo prikazujejo določene manifestacije in kvalitete boga oz. nas samih (ki pa seveda nismo bog) Zdravo je če se nekdo s srcem poglablja v duhovnost, ne pa kar povprek nekaj izpeljevat po svoje. Ni čudno da so se zato rodile organizirane religije Precej dobro povedano. Le 2 stvari sta nekoliko napačne : Nova doba še NI prišla, ... to sedaj, je "prednovodobno obdobje" , obdobje "lažnih prerokov" pred prihajajočo Novo Dobo . In, še za konec ; Jezus ni rekel direktno da je Bog, ker se ni hotel kazati oziroma nas obsojati, je pa vseeno rekel : Jaz + Oče ( Stvarnik-Bog ) sva Eno. Kdor pozna Očeta ( Boga-Stvarnika), ta pozna tudi Mene . Zato, ker gre za Enega + Istega = Eno + Isto . To pa je rekel v tej obliki samo zato, da nam, Njegovim živim ustvarjenim bitjem da še vedno svobodno/prosto pot odločitve Zanj , ali proti Njemu. Pa lep pozdrav za1X , čaw . by Boštjan + #  #
|