Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 4804 times)
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Barka
19.04.2007 at 10:25:17
 
Z ženo sva en čas nazaj brala knjigo od enga Tima /sem že pozabu kterga, mislm da Guenarda/, katere naslov je bil Močnejši od sovraštva.

Knjiga opisuje njegovo življenje in sem mislu med branjem, da ma tipo silno domišljijo in da takega trpinčenja človek v resnici ne more prenesti brez posledic in da je to domišljijski roman. Vmes je omenjal eno skupnost Barka, pa njen vpliv nanj. Lepo za brat. Pol, na koncu knjige, je pa napisan, kje ta tip zdej živi in da skupnost Barka deluje tudi pri nas, ob Zbiljskem jezeru pri Medvodah, kjer imajo svojo hišo, v kateri bivajo /no, v resnici imajo sedaj že dve hiši, le da to drugo še urejajo, živijo pa že v njej/.

Mal sem bil šokiran, ko sem dojel, da je to avtobiografski roman in že takrat sem začutil, da se bom z Barko pobližje spoznal. Tri tedne nazaj sva šla z ženo k njim /pravzaprav k vodji prve hiše, k Mateji/ na razgovor, ponudit svoj čas, znanje, če ju potrebujejo. Priznam, da me je bilo malce strah, ker do sedaj nisem imel nikoli opravka z ljudmi, ki jih označujemo kot umsko prizadete /mongoloidne, avtistične, z Dawnovim sindromom/ in če sem se kdaj srečal z njimi, nisem vedel, kako odreagirati; se delati da jih ne opazim, si nadeti en bebast nasmeh na obraz, jih pomilovati ali kaj? Vsakič sem bil vesel, ko so šli mimo in se zahvalil Bogu, da nimam nobenega takega v sorodu.
Tu v tej skupnosti pa živijo točno taki varovanci, prizadeti bolj ali manj.

Moram opisat moj prvi stik z njimi. Zame je bilo to odkritje novega sveta.

Milan je v tej hiši najbolj prizadet. Praktično ne govori. Ampak, mislm, vedno bolj imam občutek, da mu ni potrebno. Ko sva se srečala iz oči v oči, ko me je pogledal, je bilo to, kako naj opišem, presenetljivo, nekaj, kar do sedaj še nisem doživel. Milan me je pogledal direkt v srce, direkt v dušo. V delčku sekunde sem spoznal, da sem nag, da ni kotička, kamor bi karkoli skril. Slekel me je do duše. Vse moje maske, ves blef, vse strahove, vse zidove, tančice mi je odvrgel, razbil, stopil, izničil in pred njim sem stal jaz, blizu sebi kot še nikoli, odprt, razgaljen. Le njegov pogled, ki je videl vame, v moje bistvo. Skoraj srhljivo in čudovito. Ko spoznaš v trenutku, ej, butl, drug svet, ni prostora za karkoli drugaga kot biti kar si. Zgleda, da mu je bilo všeč, kar je videl /meni pravtako, mislm, kar je videl on/, ker je bil stik vzpostavljen v sekundi.

Najprej sem srečal Staneta. Hud športnik, kolesar, balinar, kaj pa vem kaj še, s srcem na dlani, ki ti jo ponudi v stisk. Mislm, podn. Ravnokar sem nekje prebral na enem forumu, kako zdej pa en končno ve, kako ni nikomur za zaupat. Blazno zavirajoče razmišljanje. Stane zaupa, brezpogojno. Kakša energija je to. Sem se počutil pred njim kot siva miška, ma najraje bi se pogreznil od sramu nad svojo ničevostjo.

Marinka je faca, majhen otrok v telesu 42 let stare ženske. Pogledala naju je s svojimi prodornimi očmi, za sekundo, dve /enako prodoren pogled kot pri Milanu/, nama podala roko, se predstavila, midva pravtako in nama povedala, da sva njena prijatelja. Hudo.

Bernardka je tihe sorte. Njen pogled pa topel, sprejemajoč, nežen. Nimam pojma, kakšna je njena diagnoza, verjetno bi zdravniki rekli, da je hudo avtistična.

Marjanca je njihova klepetulja. Izdeluje čudovite štikane voščilnice /tako kot Stane/. Malček taka, eee, mamasta. V torek je žena nekoliko zasolzila /čustvena nabitost a ne/ in jo je Marjanca tolažila, jo objemala, hvalila njo in mene, da je bilo kr mal sitno skoraj.

Pet sončkov, ki je razsvetlilo in odprlo nov svet, nepoznan, prelep, kjer ni mesta za kdo bo koga, kdo je boljši, kjer ni šans za blefiranje, maskiranje, kjer si kar si.

Spremljevalci so Marek /Slovak/, Eva /Slovakinja/, Kirsten /Nemka/, Monika /zanjo pa ne vem od kod je, ker je bila le prvič z nami, sedaj pa je na dopustu rajtam ali v drugi hiši/. Živijo v tej hiši, starost nekje okrog 20 let, umirjeni, blagi, nežni, z velikim srcem. Kapo dol in globoko spoštovanje. Ja pol je še Mateja, shefica in Klemen, vodja hiše, oba zaposlena v Barki, velika Človeka.

Pol smo pa mi, občasni spremljevalci, pa donatorji, prijatelji, pa tko. Ja, pa delovni terapevti tud.

Upam, da se nam bo kdo od vas pridružil. Zelo lepo vabljeni.

Mislm, je zanimivo tole. A ne, midva z ženo jim dajeva svoj čas, svoje znanje, svoje delo. Kao. Mala malca. Skor da ni omembe vredno. Ker dobiva neprimerljivo več in dragocenejše od njih, od Milana, Staneta, Marinke, Bernardke, Marjance in od spremljevalcev. Dajejo nama brezpogojno ljubezen, iskrenost, zaupanje in vero, vero v soljudi.

Neprecenljivo.

en bk


Aja, še spletni naslov skupnosti http://www.barka-drustvo.si/
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Barka
Reply #1 - 19.04.2007 at 12:28:44
 
Dobr si opisal izkušnjo. Me pa zanima, ali te vodstvo/osebje strokovno usposablja oz. uči/nadzoruje/usmerja  za delo z varovanci ali pa lahko kontaktiraš z varovanci  laično oz. po lastnem občutku. Taki varstveni centri znajo biti namreč precej rigidni oz. občutljivi na to, če kdo od zunaj moti vzpostavljen red in vsak drugačen  pristop hitro jemljejo kot kritiko lastnega dela, ker obiskovalce v naprej jemljejo kot neke vrste 'inšpekcijo', pred katero želijo prikriti lastne slabosti oz se trudijo pred njimi  prikazati v najboljši luči...
Back to top
 
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Barka
Reply #2 - 19.04.2007 at 13:21:32
 
titud wrote on 19.04.2007 at 12:28:44:
Dobr si opisal izkušnjo. Me pa zanima, ali te vodstvo/osebje strokovno usposablja oz. uči/nadzoruje/usmerja  za delo z varovanci ali pa lahko kontaktiraš z varovanci  laično oz. po lastnem občutku. Taki varstveni centri znajo biti namreč precej rigidni oz. občutljivi na to, če kdo od zunaj moti vzpostavljen red in vsak drugačen  pristop hitro jemljejo kot kritiko lastnega dela, ker obiskovalce v naprej jemljejo kot neke vrste 'inšpekcijo', pred katero želijo prikriti lastne slabosti oz se trudijo pred njimi  prikazati v najboljši luči...


Hiša deluje kot dom, kot družina. Spremljevalci so prostovoljci in delujejo kot starši. Glavna vrednota in vodilo je vsekakor ljubezen. Kako jih izbirajo in kako jih usposabljajo, ne vem /bi moral vprašati Matejo/, vsekakor pa delujejo kot ljubeča družina. To pomeni, da imajo ustaljen red, definirana pravila in opravila. Varovanci so v času od 8,30 do 16,30 v delavnici, kjer jih imajo čez profesionalni delovni terapevti, potem pa so prosti do cca 8 zvečer.
V tem času pa pridemo na vrsto mi, občasni prostovoljni spremljevalci /za sprehode, kolesarjenje, pomoč pri urejanju v hiši in okolici.../. Naši obiski so dogovorjeni in njihova značilnost je cikličnost /vsak torek naprimer, dvakrat na teden po cel dan, enkrat na 14 dni, pač kakor kdo/, ker /analogno kateremu koli domu/ mi smo le obiskovalci in se moramo držat reda. Tud doma ti ne bi blo prav, če bi se tujci sprehajali po tvojem domu, kot bi se komu zahotelo in kadarkoli a ne.
Je pa keč v tem, da te posvojijo tik tak, in pol si, ma, si član družine a ne. Da bi nas jemali spremljevalci kot inšpekcijo, pa ne verjamem, ker to ni neka razstava, ogled, zoo, tja prideš pomagat, se učit, delat, se zdravit. Čist druge energije,Titud.

en bk
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Barka
Reply #3 - 19.04.2007 at 14:53:26
 
en_bk wrote on 19.04.2007 at 13:21:32:
Hiša deluje kot dom, kot družina. Spremljevalci so prostovoljci in delujejo kot starši. Glavna vrednota in vodilo je vsekakor ljubezen.


Poznam starše dveh atavističnih otrok. Oče enega vsak dan vodi otroka 50 km oddaljen center in nazaj domov, kjer ima še dva mlajša zdrava otroka. Pustil je službo in se ukvarja izključno z otroci, hkrati pa vodi tudi lokalno društvo za pomoč duševno prizatetim otrokom. Blazno se veseli vsakega napredka,  ki  pa ga  hkrati utrjuje v prepričanju, da otrok lahko napreduje le v krogu lastne družine. Men, ki nimam lastne izkušnje, deluje  s tem nezupanjem do inštitucij nekako fanatično in mam občutek, da se na tak način pred sabo in drugimi odkupuje za lastno 'krivdo', da je spočel razvojno motenega otroka. Lahko pa da se tud motim.

Mati drugega otroka si do časa, ko ji je sin že tretjič ponavljal prvi razred, niti ni priznala, da je z njim kaj narobe. Ker so bile njegove motnje najbolj izražene v  verbalnem  komuniciranju, si je dopovedala (ne vem ali je za to imela tudi medicinsko podlago), da je naglušen in da njegova socialna čudaštva izhajao iz tega. Jebeno je, da ji je mož očital nemarno vzgojo, zato se je njegovo stanje ves čas tudi prikrivala tako pred njim kot okolico. Mislim da sedaj otrok niti ne hodi več šolo niti v kakšne dnevne delavnice prilagojene za delo z otroki z motnjami v duševnem razvoju, ker ga dostikart vidim v klapi s starejšim bratom, ki je njegov idol in zaščitnik. Moja žena je to mater in očeta iz prejšnje zgodbe sicer skušala povezati, da bi se mu pridružila v vožnji otroka v dnevne delavnice/terapije, vendar ji zaradi njunega različnega odnosa do otrok to očitno ni uspelo.

Tko da starševska ljubezen in družina se vsaj men ravno skozi odnos do takšnih otrok kaže kot dokaj raztegljiv pojm, različen od primera do primera. Zna pa res biti nekaj na tem, da kot zunanji obiskovalci vnašate v dom neko emocionalno razbremenitev in občutek normalnosti, ki jo po moje premorejo  redkokateri starši, pa ne da bi jih za to obsojal.      
Back to top
 
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Barka
Reply #4 - 20.04.2007 at 10:44:03
 
titud wrote on 19.04.2007 at 14:53:26:
en_bk wrote on 19.04.2007 at 13:21:32:
Hiša deluje kot dom, kot družina. Spremljevalci so prostovoljci in delujejo kot starši. Glavna vrednota in vodilo je vsekakor ljubezen.


Poznam starše dveh atavističnih otrok. Oče enega vsak dan vodi otroka 50 km oddaljen center in nazaj domov, kjer ima še dva mlajša zdrava otroka. Pustil je službo in se ukvarja izključno z otroci, hkrati pa vodi tudi lokalno društvo za pomoč duševno prizatetim otrokom. Blazno se veseli vsakega napredka,  ki  pa ga  hkrati utrjuje v prepričanju, da otrok lahko napreduje le v krogu lastne družine. Men, ki nimam lastne izkušnje, deluje  s tem nezupanjem do inštitucij nekako fanatično in mam občutek, da se na tak način pred sabo in drugimi odkupuje za lastno 'krivdo', da je spočel razvojno motenega otroka. Lahko pa da se tud motim.

Mati drugega otroka si do časa, ko ji je sin že tretjič ponavljal prvi razred, niti ni priznala, da je z njim kaj narobe. Ker so bile njegove motnje najbolj izražene v  verbalnem  komuniciranju, si je dopovedala (ne vem ali je za to imela tudi medicinsko podlago), da je naglušen in da njegova socialna čudaštva izhajao iz tega. Jebeno je, da ji je mož očital nemarno vzgojo, zato se je njegovo stanje ves čas tudi prikrivala tako pred njim kot okolico. Mislim da sedaj otrok niti ne hodi več šolo niti v kakšne dnevne delavnice prilagojene za delo z otroki z motnjami v duševnem razvoju, ker ga dostikart vidim v klapi s starejšim bratom, ki je njegov idol in zaščitnik. Moja žena je to mater in očeta iz prejšnje zgodbe sicer skušala povezati, da bi se mu pridružila v vožnji otroka v dnevne delavnice/terapije, vendar ji zaradi njunega različnega odnosa do otrok to očitno ni uspelo.

Tko da starševska ljubezen in družina se vsaj men ravno skozi odnos do takšnih otrok kaže kot dokaj raztegljiv pojm, različen od primera do primera. Zna pa res biti nekaj na tem, da kot zunanji obiskovalci vnašate v dom neko emocionalno razbremenitev in občutek normalnosti, ki jo po moje premorejo  redkokateri starši, pa ne da bi jih za to obsojal.      


Hojla Titud

Zdej, ne vem glih kaj si mi hotel povedati. Domnevam, da se tiče definicije doma in družine. Jst sem mislil na dom in družino, v kateri vladajo ljubezen, toplina, strpnost, sprejetost, spoštovanje. V tej hiši so ljudje, ki nimajo ne doma in ne družine, taki ki imajo tak dom in družino kot si jo opisal in taki, ki imajo dom in imajo družino /kjer vlada ljubezen in .../, pa družina ne more biti ves čas prisotna.

Ali zunanji obiskovalci vnašamo v dom neko emocionalno razbremenitev in občutek normalnosti, ne vem, bi rekel da ne, ker so spremljevalci prostovoljci in so se sami odločili za ta način življenja ali epizodo v življenju.

Si pa toplo vabljen, da se na lastne oči prepričaš.

en bk Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Barka
Reply #5 - 20.04.2007 at 11:57:26
 
en_bk wrote on 20.04.2007 at 10:44:03:
Hojla Titud

Zdej, ne vem glih kaj si mi hotel povedati. Domnevam, da se tiče definicije doma in družine. Jst sem mislil na dom in družino, v kateri vladajo ljubezen, toplina, strpnost, sprejetost, spoštovanje. V tej hiši so ljudje, ki nimajo ne doma in ne družine, taki ki imajo tak dom in družino kot si jo opisal in taki, ki imajo dom in imajo družino /kjer vlada ljubezen in .../, pa družina ne more biti ves čas prisotna.

Ali zunanji obiskovalci vnašamo v dom neko emocionalno razbremenitev in občutek normalnosti, ne vem, bi rekel da ne, ker so spremljevalci prostovoljci in so se sami odločili za ta način življenja ali epizodo v življenju.

Si pa toplo vabljen, da se na lastne oči prepričaš.

en bk Smiley


V bistvu sem te hotu opozorit na možno idelaiziranje tvoje sicer nedvomno iskreno napisene osebne izkušnje. Na to, da na splošno velja, da  v institucionalizarnju duševno prizadetih ni mogoče videt nč idiličnega in da je  ponavadi ta le izhod v sili, za katerim tiči veliko trpljenja, predsodkov  in frustracij in da  se mi ne zdi logično, da bi bil tak dom lahko kraj, kjer bi se človek v duševni stiski  lahko napojil pri viru človeške avtentičnosti. To moj  poskus deziluzioniranja tvoje izkušnje pove o men več kot o teb, itak, zato se ne daj motit...      

S prepričanjem na lastne oči po moje žal tako, da vopaziš le tisto,  kar iščeš ali vsaj kar hočeš videt in da je zato  boljš da hodim na take kraje,  ko bom tako kot ti sposoben gledat s srcem, ker bistvo je očem nevidno (prosto po malem princu)... Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
alter_ego
2
**
Offline


Posts: 73

Re: Barka
Reply #6 - 20.04.2007 at 16:57:49
 
en bk mene pa zanima a to kr usazga sprejmejo? Also kšni pogoji pa tko.... K ane vrjetn lih kašn psiho ni zaželen...
Back to top
 

Anything good in life is either illegal, immoral, or fattening.
 
IP Logged
 
ARS
5
*****
Offline

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

Posts: 2510
daleč od rodne barjanske grude
Gender: female
Re: Barka
Reply #7 - 21.04.2007 at 01:59:54
 

titud wrote on 20.04.2007 at 11:57:26:
To moj  poskus deziluzioniranja tvoje izkušnje pove o men več kot o teb, itak ...      


Zaprmej drži.   Wink

Sicer pa, mene gornji En_bkov opis Barke in njegovega doživljanja nič kaj preveč na institucijo ne asociira, še manj pa na trpljenje ali kako (baročno) iluzijo.

Mi je pa vsakič znova toplo, ko zmoremo dajati, pa četudi ne razumemo; ali prejemnikov ali pa njihove življenjske situacije in drugačnosti ... ali pa zgolj sebe. Pa četudi smo na začetku, ko se znajdemo v novi situaciji, lahko kot slon v štacuni s porcelanom. In, seveda, ko ne obsojamo oz. sodimo. Vsak pa zagotovo ravna v vsakem trenutku tako kot najbolje zna, ve oz. zmore.

en_bk wrote on 19.04.2007 at 10:25:17:
Neprecenljivo.


D'best!

Očem morda neočitno, srcu zaprmej ne; sposobnost dajanja in (brezkompromisne) ljubezni pa sta odvisna predvsem od odprtosti in notranjega miru njihovega lastnika.

Wink
ARS
Back to top
 

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Barka
Reply #8 - 23.04.2007 at 09:37:14
 
alter_ego wrote on 20.04.2007 at 16:57:49:
en bk mene pa zanima a to kr usazga sprejmejo? Also kšni pogoji pa tko.... K ane vrjetn lih kašn psiho ni zaželen...


O Alter_ego

Zdej, kako je s spremljevalci, ki tam živijo, ne vem /lahko vprašaš Matejo/, kar se pa nas, občasnih spremljevalcev "obiskovalcev" tiče, je pa tko, da se gre najprej na razgovor k Mateji /zakaj si sploh prišel, od kod veš za Barko, kaj bi lahko participiral in kdaj, kaj Barka sploh je, kej dost več pa ne/.

Po drugi strani pa, a če en pride k teb na obisk al pa kej postorit /recimo vodovod poštimat/, a mora imet kako potrdilo, da ni psiho? /mal za hec/.

Po tretji strani pa, mislm, kdo je psiho a ne. Pa kaj je to psiho. Pa zakaj je psiho. Pa, mislm, to je pa čist moj filing, marsikateri psiho bi bil prav zaželen, mislm, sej veš, kar se njega tiče. Bi mu znal pomagat. /No, vsaj men pomaga/

Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Barka
Reply #9 - 23.04.2007 at 10:24:05
 
Moram še tole napisat.

Kolebal sem, a naj sploh kej napišem o Barki, ker sem se mal bal komentarjev v stilu, kva se ven mečeš, a mislš, da si kej več, pa podobno, ker jst tega ne rabm. Odločitev za delovanje v Barki je moja intimna odločitev in razen mojih otrok sploh noben ne ve, da sva midva z ženo tam. No, veste tudi vi ampak za vas sem tako ali tako nn.

Odločitev, da opišem svojo izkušnjo, sem sprejel zaradi ljudi, ki Barko potrebujejo, pa nimajo te možnosti. Mogoče je med vami kdo, ki bi lahko zlobiral v politiki ali gospodarstvu še kako hišo ali pa s svojimi prispevki razbremenil finance, potrebne za vzdrževanje, delovanje, tako da bi ostalo več za novo hišo...

en bk
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: Barka
Reply #10 - 24.04.2007 at 11:09:36
 
en_bk wrote on 23.04.2007 at 10:24:05:
Odločitev, da opišem svojo izkušnjo, sem sprejel zaradi ljudi, ki Barko potrebujejo, pa nimajo te možnosti. Mogoče je med vami kdo, ki bi lahko zlobiral v politiki ali gospodarstvu še kako hišo ali pa s svojimi prispevki razbremenil finance, potrebne za vzdrževanje, delovanje, tako da bi ostalo več za novo hišo...

en bk


Aja, kot neke vrste promocijski tekst oz. vabilo za bodoče investitorje? Po moje je čist o.k., da si se odločil za forumsko/dialoško obliko, kjer si si tem dal možnost za preizkušanje avtetitičnosti svoje izkušnje in si nam hkrati s tem dal tud možnost, da odkrivamo dvome v avtentičnost naših lastnih.    
Back to top
« Last Edit: 24.04.2007 at 13:58:18 by titud »  
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Barka
Reply #11 - 10.05.2007 at 14:19:58
 
Hojla

Tole je kt eno vabilo

Barka praznuje v soboto, 19.5 desetletnico in so pripravili piknik ob Zbiljskem jezeru, s pričetkom ob 17 uri.

Na pikniku se bo kuhal golaž, bojo neke delavnice, film o življenju v Barki...pa tko. Povabljeni smo bili vsi, ki nekak križamo poti z Barko.
Ko sem vprašal Matejo, kolk bo folka, je rekla, da ene 100 komadov, kar me je začudlo, češ, a tolk je spremljevalcev, donatorjev, pa tko. Je rekla da ne, da je večina gostov naključnih sprehajalcev ob jezeru in da so vsi dobrodošli.

Evo, če se bo kdo od vas naključno ali namerno sprehajal in užival ob pogledu na jezero in ene 200 labodov ravno v tem času...zelo prisrčno vabljeni.

en_bk Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Barka
Reply #12 - 16.04.2008 at 09:33:55
 
Če kdo misl da rab tako izkušnjo.

V Barki rabmo nove spremljevalce /bivanje v hiši/, ker eni so zaključili, novih pa trenutno ni. Je kr mal kriza zdele.

Če kdo koga pozna, ki potrebuje ali želi tako izkušnjo, iz srca dobrodošel.

Smiley

Back to top
 
 
IP Logged
 
en_bk
5
*****
Offline


Posts: 879

Re: Barka
Reply #13 - 10.06.2008 at 13:46:15
 

                 Vseživljensko učenje v skupnosti Barka                      Vabimo vas, da se udeležite Vseživljenskega učenja v skupnosti Barka!


BARKA?
Osnovna poklicanost skupnosti Barka je sobivanje z ljudmi z motnjo v duševnem razvoju. V duhu evangelijev želijo te skupnosti ustvarjati domove in odgovarjati na potrebe ljudi, ki so tako pogosto odrinjeni na rob družbe. Morda največja poklicanost teh skupnosti pa je, da vedno znova sebi in svetu odkrivamo posebne darove, ki jih v sebi nosijo ljudje z motnjo v duševnem razvoju. Njihov klic po občestvu in preprostem osebnem odnosu, ki se velikokrat izkažeta kot najboljše zdravilo za ranjene duše.

VSEŽIVLJENSKO UČENJE?
V programu vseživljenskega učenja na Barki, želimo osebam z motnjo v duševnem razvoju ponuditi  prilagojeno raziskovanje, prepoznavanje in udejstvovanje na naslednjih področjih: umetnost, kultura, šport in narava.

KJE?
Na treh različnih lokacijah:  


Šmarjeta (SLO), Ljubač (HR) in St. Margaretten (A)


KDAJ?

                    Od 2. avgusta do 15. avgusta 2008KAKO PA BO TO IZGLEDALO?
Preproste dneve druženja in spoznavanja bomo preživljali ob skupnem raziskovanju kulturno-zgodovinskih lokacij in okoliške narave, športnih igrah, obiskih kulturnih prireditev, delu v malih skupinah (8-12 ljudi),...

Več informacij in prijave na tel.:  01 361 64 58  ter   040 455 164.


en bk
Smiley
Back to top
 
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1