IceIsNice wrote on 01.12.2006 at 10:08:35:a zato k so prej ubijal lahk pa se zdej?
ne, to je bil moj reply na tvoj stavek, da so zenske v danasnji druzbi ratale egoistke.
in pravm, da niso egoistke, ker je splav "obstajal" ze prej, samo v drugacni obliki.
zagovarjam splav kot opcijo, zato ker se mi zdi pomembno, da zenskam v danasnji druzbi, hvala bogu, ni treba vec gledat nase v tem smislu, da more bit zenska mati. in da ce naredi splav, potem ubije otroka in je zato slaba mama oz. se hujs, da je slaba zenska.
npt. ce zenska zanosi in se odloc imet otroka, je se vseeno ona tista, ki otroka nosi 9 mesecev, ga potem doji itd. medtem ko moski lahko v tem casu izbirajo - a bojo prevzel odgovornost in bili ocetje al ne. moski lahko enostavno gre. velik zensk sploh ne pomisli, da bi ocetu tega otroka zatezile za prezivnino. pa tud ce mu in potem moski placuje za otroka - se vseen mu ni treba bit zraven, pac pride vsake kvatre, posilja denar in to je to.
zato se mi zdi, da more zenska prevzet z rojstvom otroka velik vecjo odgovornost. in se mi zdi nefer do zensk, da se od njih avtomatsko pricakuje, da bojo mame, se prav, da bojo otroka rodile, in da se splav obsoja, ker so na zalost, moski obicajno tisti, ki te odgovornosti ne prevzamejo.
seveda, so izjeme in to ni nc naperjeno proti moskim - ne me narobe razumet.
ampak, ce je zenska tista, ki se more tolk vec angazirat kar se tice rojstva otroka, potem se mi zdi logicno, da je ona tista, ki lahko izbira, ali je na to pripravljena ali ne. in ce ni, potem naj pac otroka ne rodi.
js vem zase, da recmo tm do dvajsetega leta, al pa vsaj do osemnajstega nism bla niti slucajno pripravljena bit mama. ne samo financno, ker mi recmo niti starsi niti kdo drug ne bi mogl tuki pomagat, ampak tud psihicno. in ja, dobr poznam dve zenske, obe sta rodile pri 17ih, ena enga, druga pa pol mse enga otroka. in jima gre cis dobr, sta cist zadovoljne, da sta se tko odlocle. poznam pa tud zensko, k je pr 19ih mela splav. in ji tud ni zal.
tko da se mi zdi pomembno, da se zenske pac same odlocjo a bojo imele otroka al ne. in tuki se mi ne zdi fer, da se jim govori, da s tem, ko se odlocjo za splav, otroka ubijejo. ker s splavom imajo v bistvu enako moznost kot moski - ki vlogo oceta sprejme al pa ne. in zenska lahko na istem principu pac izbira - al bo mama al ne. in ce se moskih pri tem ne obsoja, oziroma se jih vsaj manj, res nevem, zakaj bi se potem obsojal zenske. se posebej zato, ker je ta odlocitev velik vecja za zensko in bi zato kvecjemu mogl bolj spostovat njeno izbiro, ne pa da se jo obsoja.